Ommetje de Beerze, Spoordonk te Noord-Brabant

13 km Wandelroute Ommetje de Beerze, te Spoordonk

Wandeltocht langs de Beerze en door de voormalige landbouwenclave Balsvoort in de Kampina. Het ommetje is de noordelijke lus van de 21 kilometer lange wandeltocht “Door het Dal van de Beerze”, voor degene die de 21 kilometer lange wandeltocht reeds heeft gelopen zal niets nieuws ontdekken. Het ommetje staat voor een groot deel in het teken van beek de Beerze. Vanuit Spoordonk wordt de Beerze gevolgd naar de Kampina. Voor de Kampina ligt een 170 hectare grote overstromingsvlakte dat ongeveer honderd dagen per jaar onder water staat. Het overstromingsgebied heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een interessant vogelgebied. In de Kampina komt de wandeltocht door de landbouwenclave Balsvoort. In 2015 is een van de fundamenten van de vijf boerderijen die ooit de enclave vormde weer zichtbaar gemaakt in het landschap. Rond de gebouwen lagen akkers, poelen en houtwallen. Als men goed om zich heen kijkt zijn deze landschapselementen nog steeds herkenbaar in dit deel van de Kampina. Via de Beerze gaat de wandeltocht weer terug naar Spoordonk. 92% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 28-12-2016, laatst bijgewerkt op: 4-10-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Vanuit de voormalige kerk RD richting de doorgaande weg lopen, vervolgens bij de doorgaande weg LA, overzijde van de doorgaande weg volgen.
Voorbij woning nr.125, rechts aanhouden richting watermolen “Wijers oude jenever”.
Voorbij houten brug RA, wn route, het smalle pad met de beek aan rechterhand volgen tot smalle metalen brug.
Bij deze brug het pad met flauwe bocht naar links verder volgen, de smalle metalen brug aan rechterhand negeren, kn50 volg 26.
Iets voorbij hoogspanningslijnen rechts aanhouden het houten brugje over, gras-pad langs waterloop aan linkerhand negeren.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, kn26 volg 8.
2.
Bij kruising RA, “Langendonksedijk”, wn route, verderop voorbij woning nr.4 gaat de verharde weg over in een onverhard pad met gescheiden grindpad, het grindpad volgen tot 2de klaphek aan rechterhand iets voor kruising met verharde weg, iets voorbij 1ste klaphek passeert men een verhoogd uitkijkpunt met twee bankjes.
Bij dit klaphek RA door het klaphek, kn8 volg 25, gras-pad over brede graskade,  de brede graskade aan rand van het gebied volgen tot volgend klaphek met bankje direct na een bocht naar rechts.
Via dit klaphek het gebied verlaten, de wn route wordt even verlaten, de verharde weg oversteken en doorlopen tot T-splitsing op graskade, bij deze T-splitsing LA, wn route, pad over graskade parallel aan de weg, iets verder buigt het pad over de graskade naar rechts, wn route.
In 3de bocht naar rechts met uitzicht over open gebied met vennen LA de graskade verlaten, kn9 volg 82, na ca. 140m buigt het pad t.h.v. een bankje naar links, ruim voorbij bocht naar rechts buigt het pad voorbij een klaphek naar links.
Ca. 80m voorbij de bosrand aan rechterhand RD, bospad met houten afsluitboom aan rechterhand negeren, iets verder RA, kn82 volg 32, bospad.
3.
Bij kruising RA door klaphek met NM bordje “Kampina”, de wn route wordt verlaten, verderop t.h.v. een perceel grasland aan rechterhand buigt het pad naar links en gaat door  opener bos.
Voor verhard fietspad rechts aanhouden, het pad buigt met flauwe bocht naar rechts, vervolgens bij Y-splitsing rechts aanhouden, iets verder buigt het pad t.h.v. NM routepaaltje naar links.
Bij T-splitsing RA door breed klaphek.
Pad met bocht naar rechts verder volgen, pad met NM bordje aan linkerhand negeren, wn route.
Op graskade, bij Y-splitsing links aanhouden, kn70 volg 24 (routepaaltjes staat voorbij een bankje op de graskade iets voor de Y-splitsing).
4.
Voorbij stuw met brug RD, gras-/onderhoudspad aan rechterhand negeren, het pad verder volgen tot stuw aan rechterhand.
Direct na deze stuw RA, pad over graskade, vervolgens t.h.v. bosrand het pad over de graskade met bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, het pad over de graskade verder volgen tot verharde weg, iets voor verharde weg buigt het pad naar links met een picknicktafel aan rechterhand.
Bij de verharde weg RD door klaphek aan overzijde van de weg, kn23 volg 26, voorbij het klaphek links aanhouden, de brede graskade aan rand van het gebied met bocht naar rechts volgen, verderop buigt de graskade met ruime bocht naar rechts, ca. 180m voorbij deze bocht het gebied via een klaphek aan linkerhand verlaten, voorbij het klaphek gras-/onderhoudspad met de beek aan rechterhand volgen.
5.
Bij kruising met verharde weg RD, kn26 volg 51, het gras-/onderhoudspad met beek aan rechterhand ca. 1km volgen tot smalle metalen brug.
# Na ca. 350m passeert men aan linkerhand een pad naar viskwekerij De Stroom met boerderijterras.
Bij deze smalle brug RA de brug over, kn51 volg 50/27, aan overzijde bij 3-sprong LA, kn50 volg 27, pad met nu de beek aan linkerhand.
In 2de flauwe bocht naar links met in de verte de kerktoren, t.h.v. NM bordje “Dal van de Beerze” RA, smal pad, het smalle pad buigt naar links met na ca. 50m een poel aan linkerhand.
Aan einde van het pad, voor beek rechts aanhouden, het smalle pad met beek aan linkerhand weer volgen.
Bij smalle klinkerweg LA de houten brug over.
Bij Y-splitsing links aanhouden, doorgaande weg, de weg volgen tot weg aan rechterhand richting de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
NM = Natuurmonumenten.
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Bernadettekerk (Dorpshuis Hart van Spoordonk), Bernadettestraat 2-4, 5688 KN te Spoordonk. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan langs het plein aan de Bernadettestraat voor de kerk.

Openbaar vervoer

Vanuit Tilburg Centraal Station buslijn 141 richting Best. Bushalte Bernadettestraat, Spoordonk.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (7)

Het Dal van de Beerze, overstromingsvlakte Adrie: Het Dal van de Beerze, overstromingsvlakte
De overstromingsvlakte nu in een ander seizoen Adrie: De overstromingsvlakte nu in een ander seizoen
De overstromingsvlakte Adrie: De overstromingsvlakte
Fundament van een van de vijf boerderijen in de Balsvoort enclave Adrie: Fundament van een van de vijf boerderijen in de Balsvoort enclave
Brugje over de Beerze Adrie: Brugje over de Beerze
De Beerze met in de verte de kerktoren van Spoordonk Adrie: De Beerze met in de verte de kerktoren van Spoordonk
Weyers oude Jenever, watermolen Adrie: Weyers oude Jenever, watermolen

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart ommetje-de-beerze.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Horeca in de plaats SpoordonkViskwekerij De Stroom

Broekstraat 25A
5688 JX Spoordonk
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (8)

 1. Adrie 4 oktober 2023 om 17:03

  Vandaag 4 oktober 2023 de wandeltocht gecontroleerd. Aan het begin van de wandeltocht waren enkele kleine veranderingen als gevolg van de opgeheven natuurpoort Spoordonk. Ook is het horecagedeelte bij de Spoordonkse Watermolen permanent gesloten. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Nelle en Rienie 30 oktober 2022 om 20:23

  Vrijdag deze route gelopen. een heel mooie route. We hadden prachtig weer. natuur was zeer kleurrijk en een deel van de Camino de Compostella. We kwamen ook 2 mannen tegen de naar de Jacobushoeve in Vessem liepen om daar te overnachten. We hebben genoten. route was goed te volgen. We willen deze route zeker nog een keer lopen.

  Reageren
 3. Adrie 30 oktober 2021 om 16:51

  Donderdag 28 oktober 2021 de wandeltocht gecontroleerd. De werkzaamheden aan de rand van het Banisveld zijn afgerond. Bij de stuwen langs de Brinksdijk is een stuw verdwenen en een waterloop gedeeltelijk gedempt de tweede stuw is vernieuwd. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 4. Adrie 5 november 2020 om 13:43

  Er wordt volop gewerkt in de Kampina met name aan de rand van het Banisveld wordt de Heiloop gedeeltelijk gedempt en er wordt gewerkt bij de stuwen langs de Brinksdijk. De wandeltocht komt langs deze stuwen, ter plaatse is een omleiding aangegeven en zijn er tijdelijke bruggen geplaatst.

  Reageren
 5. Ton Geers 5 oktober 2020 om 18:03

  Mooie herfsttocht in oktober, ook de kleuren van het Dal van de Beerze kleuren mee. Echte aanrader.

  Reageren
 6. Jan Zoethout 5 december 2019 om 11:19

  Heerlijke winterwandeling door een fantastisch natuurgebied.
  Na afloop een welverdiende boerenomelet in de Spoordonkse Watermolen.
  Zowel de wandeling als de omelet zijn zeker aan te raden !

  Reageren
 7. Adrie 19 mei 2018 om 06:22

  16 mei 2018 de wandelroute gecontroleerd tevens iets gewijzigd. Aan het einde van de wandeltocht wordt nu een smal pad gevolgd zodat men in het laatste deel slechts gedeeltelijk over hetzelfde pad terugloopt als de op de heenweg. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 8. Anne-Marie Persijn 7 mei 2017 om 09:42

  Op 5 mei deze route gelopen samen met ervaren wandel vriendin. We waren erg onder de indruk van de prachtige natuur, de stilte, de goed aangegeven route zowel in taal als op plattegrond. We hebben er uiteindelijk 2 uur en 45 min. over gedaan, op ons gemak. Om te kunnen genieten. Aanrader!

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)