Ommetje Cranendonckse Bos, Soerendonk te Noord-Brabant

9 km Wandelroute Ommetje Cranendonckse Bos, te Soerendonk

Wandeltocht door het Cranendonckse bos en door de rand van de Molenheide. Het Cranendonckse bos bestaat aan de randen uit hoge dennen, eiken en berken en wat meer naar het midden natte graslanden. De laagtes worden van water voorzien vanuit de hoge bolle akkers die rond het gebied Cranendonck liggen. Het water komt vooral via kwel naar boven, wat te zien is aan het hiervoor karakteristiek ijzerhoudend bruin water (roestwater). De Baronie Cranendonck ontstond omstreeks 1200 rond het gelijknamige kasteel dat in 1673 door de Fransen is verwoest en waarvan in 2009 de funderingen door middel van wallen zichtbaar zijn gemaakt. De boerderij die nabij het kasteel stond, werd in 1899 afgebroken en vervangen door een villa, het huidige kasteeltje. Bij het kasteeltje is een boomgaard die bestaat uit hoogstambomen met ouderwetse fruitsoorten, appels, peren, noten met aan de rand een bijenhotel. De Buulder Aa die hier langs het terrein van de kasteelruïne stroomt, maakt deel uit van een ecologische verbindingszone en is de laatste jaren steeds schoner geworden. 77% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 26-3-2018, laatst bijgewerkt op: 26-5-2022

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de kerk RA vertrekken, vervolgens voorbij woning nr.28 links aanhouden richting “Gastel”, weg met plantsoentje aan rechterhand.
Voorbij het plantsoentje links aanhouden, direct daarna RA, “Goorstraat”.
Voorbij woning nr.7 RA, “”t Schutje”, verderop gaat de verharde weg over in een onverhard pad.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing RA, verharde weg, na ca. 50m links aanhouden, smal grindpad, “De Moosten”, iets verder RD, breed grindpad.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing LA, doorgaande weg, vervolgens na ca. 40m RA, “Kluttershoek”, direct daarna bij bocht naar rechts van de weg links aanhouden, onverhard pad met woning aan rechterhand, verderop voorbij de bosschages aan linkerhand buigt het pad naar links en gaat een klein stukje door de rand van een landbouwperceel vervolgens door de bosschages en buigt dan naar rechts, het pad dat iets verder door de bosrand gaat verder volgen tot kruising met een breed pad, zijpad negeren.
2.
Bij deze kruising RD, smal bospad met houten afsluitboom.
Bij kruising RA, breed pad.
Bij Y-splitsing RA, breed pad met omheind grasland aan linkerhand.
Voor gebouw van een pompstation het pad met bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren
Bij kruising RD, grindpad.
Bij kruising met doorgaande weg RD, verderop gaat het pad door het bosperceel.
T.h.v. bosrand, bij T-splitsing LA, pad met bankje en aan rechterhand een waterloop, wn route, na ca. 60m RD, pad aan rechterhand negeren, wn route, verderop na verlaten van het bosperceel de bosschages aan rechterhand volgen.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing RA, klinkerweg, kn95 volg 30, vervolgens na ca. 40m LA, onverhard pad, wn route
3.
Ca. 50m voorbij rand van de bosschages aan rechterhand RA, grindpad, kn30 volg 29, iets verder passeert men een bijenhotel en een picknicktafel, voorbij klaphek grindpad met afrastering aan rechterhand.
Voorbij 2de klaphek, bij 3-sprong links aanhouden, aan rechterhand passeert men de achterzijde van het kasteeltje Cranendonck en aan linkerhand de contouren van vroegere kasteel.
Bij T-splitsing LA, klinkerweg, kn29 volg 37.
In bocht naar rechts van de klinkerweg LA, onverhard pad, de wn route wordt verlaten, verderop gaat het pad door het bos.
Voor landbouwperceel (grasland) aan rechterhand RA, vervolgens na ca. 60m, voor landbouwperceel (grasland) aan rechterhand RA, smal pad met bordje “Opengesteld” door de bosrand, wn route, verderop buigt het pad naar links.
RD, pad met iets in het pad een knuppelbrugje RD, de wn route wordt weer verlaten.
4.
Ca. 60m voorbij een poel rechts aanhouden, iets verder RA het knuppelbrugje over, kn35 volg 36.
Ruim voorbij het knuppelbrugje, bij 4-sprong LA, kn36 de wn route wordt verlaten, pad door de bosrand.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing LA, smalle klinkerweg met bankje, verderop gaat de klinkerweg over in een grindpad, het grindpad volgen tot T-splitsing, zijpad negeren.
Bij deze T-splitsing LA, pad met bosrand aan rechterhand.
Voorbij het bosperceel RA, kn34 volg 33, pad met bosrand aan rechterhand.
Na ca. 200m RA, bospad, de wn route wordt verlaten.
Bij T-splitsing RA, iets verder het knuppelbrugje over.
Iets voorbij het knuppelbrugje RD langs de picknicktafel, iets voorbij de picknicktafel RD, breed pad, pad aan rechterhand negeren, kn78 volg 76.
5.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, de wn route wordt verlaten.
RD, pad aan linkerhand negeren, direct daarna RA het brugje over en iets verder het knuppelbrugje, wn route.
Voorbij het knuppelbrugje, bij T-splitsing LA, kn96 volg 32, verderop buigt het pad naar rechts.
Iets voorbij deze bocht LA het brugje over, wn route, direct daarna bij 4-sprong RD, kn32 volg 93, het pad volgen tot T-splitsing bij verharde weg.
Bij deze T-splitsing RA, verharde weg, wn route, direct daarna RD, het brugje van balken aan linkerhand negeren, de wn route wordt verlaten, de weg volgen tot 2de weg aan linkerhand t.h.v. het kasteel, overige zijwegen negeren.
Bij deze weg LA, weg met boerderij nr.10 aan rechterhand, vervolgens RD, “Van Egmondlaan”, weg aan linkerhand negeren.
6.
Voorbij woning nr.6 en waterloop, bij T-splitsing RD door strook grasland met bosschages aan linkerhand, kn93 volg 20, voorbij de bosschages RD door greppel, voorbij de greppel het pad tussen de woningen inlopen.
Aan einde van het pad, bij 4-sprong LA, verharde weg, de wn route wordt verlaten.
Bij T-splitsing RA.
Bij T-splitsing RA, “Heuvel”, direct daarna RD, weg aan linkerhand negeren.
T.h.v. woning nr.20 LA, “Van Schailklaan”, kn91 volg 86, de weg volgen tot weg aan rechterhand direct na woning nr.30, zijweg negeren.
Bij deze weg RA, “De Loop”, vervolgens bij 4-sprong LA, “Praatsveld”, weg met smal plantsoentje met speeltoestellen aan rechterhand.
Voorbij het plantsoentje RD het “Pastoor Bakkerpad” inlopen, aan het einde van het pad is aan rechterhand de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer.
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen , kn staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen de richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

St. Jan Onthoofding kerk, Dorpsstraat 24, 6027 PD te Soerendonk. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op het plein tegenover de kerk.

Openbaar vervoer

Bushalte Dorpsstraat.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (9)

Natte graslanden Adrie: Natte graslanden
Leuk knuppelbrugje in het Cranendoncks bos Adrie: Leuk knuppelbrugje in het Cranendoncks bos
Bijenhotel Adrie: Bijenhotel
Contouren van het vroegere kasteel Adrie: Contouren van het vroegere kasteel
Kasteel Cranendonck Adrie: Kasteel Cranendonck
Boerderij in omgeving van het kasteel Adrie: Boerderij in omgeving van het kasteel
Kasteeltje Cranendonck Adrie: Kasteeltje Cranendonck
Pad door rand van de Molenheide Adrie: Pad door rand van de Molenheide

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart ommetje-cranendonckse-bos.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats SoerendonkErvaringen van wandelaars (23)

 1. Adrie 28 mei 2022 om 16:51

  Naar aanleiding van een melding dat het wandelnetwerk gewijzigd was de wandeltocht gecontroleerd. Er waren diverse nieuwe knooppuntpaaltjes bijgekomen en enkele verplaatst. Ook was er een nieuw pad door de rand van een landbouwperceel bijkomen. Dit pad is in de wandeltocht opgenomen waardoor er een gedeelte over een verharde weg is komen te vervallen. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Jet 16 januari 2022 om 14:19

  Mooie afwisselende route met die paadjes over het water. Bedankt Adrie.
  Kees en Jet.

  Reageren
 3. Fred Guitjens 17 oktober 2021 om 14:41

  Wij wonen vlakbij wat een mooie route top , mooi uitgezet.

  Reageren
 4. Gerrie stevens 20 april 2021 om 16:26

  Mooie route, goed aangegeven! Aanrader

  Reageren
 5. Silvia 20 maart 2021 om 17:35

  Vraagje: op de foto’s zie ik dat op een deel van de route een houten pad ligt. Bestaat de rest vooral uit zandweg? Mijn rolstoel met elektrische aandrijving is een echte krachtpatser. Ik kon in het panbos bij zeist zelfs heuveropwaarts door rul zand. Maar wegzakken in modder dat gaat denk ik niet… groet silvia

  Reageren
  1. Adrie 20 maart 2021 om 18:14

   Beste Silvia bedankt voor de reactie! Ook al heeft de rolstoel een elektrische aandrijving het gaat niet. In het Cranendonckse bos tussen punt 2 en 4 gaat de wandeltocht over drie plankenpaden (knuppelbrugjes) afgewisseld door smalle paden die best wel nat kunnen zijn. Ook bij punt 5 gaat de wandeltocht over een smal bospad met houten afsluitboom dat problemen kan opleveren. Niet alle afsluitbomen zijn vermeld in de routebeschrijving als ik mij goed herinner komt men die op meerdere plaatsen tegen.

 6. Iv♥nne & Jennah 25 december 2020 om 19:48

  Vandaag op eerste kerstdag deze wandeling gemaakt samen met mijn dochter. We kwamen nog een heuse uitkijkpost tegen onderweg ;-). Voor degenen die houden van wandelen langs veel akkerbouwpercelen is deze wandeling ideaal. Wij vonden deze wandeling daardoor iets minder. Desondanks genoten van de mooie natuur, de knuppelbruggetjes, kasteel en bijenhotel.
  Bedankt weer voor de duidelijke en volledige routebeschrijving Adrie! Geen woord te weinig of teveel. We zagen alleen geen routepaaltje staan bij de beschrijving genoemd onder 1 (kn91 volg 93). Óf we hebben niet goed gekeken óf het paaltje is weggehaald. Desalniettemin door de duidelijke beschrijving toch de route kunnen volgen.

  Reageren
  1. Adrie 26 december 2020 om 06:53

   Ivonne & Jennah bedankt voor de reactie! Volgens de kaart van Routebureau Brabant zijn daar geen veranderingen aan het wandelnetwerk. Voorlopig in de routebeschrijving het knooppuntpaaltje doorgestreept als extra herkenningspunt.

 7. Adrie 16 juli 2020 om 16:40

  Gisteren 15 juli 2020 Soerendonk bezocht, de verandering bestaat uit een omheind perceeltje grasland met twee klaphekken in de omgeving van het bijenhotel. Tevens de rest van de wandelroute gecontroleerd en iets gewijzigd, de wandelroute slingert nu wat meer door het Cranendonckse Bos. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
  1. Karin 26 februari 2021 om 17:25

   Ik probeer de route als gpx te downloaden, maar mij gpx programma accepteerd het bestand niet

  2. Karin 26 februari 2021 om 17:38

   Download is gelukt. Nu nog wachten op een mooie wandeldag

  3. Adrie 26 februari 2021 om 17:38

   Beste Karin, ik kan het GPX bestand zonder problemen downloaden en openen met Garmin BaseCamp. Toch het bestand opnieuw gegenereerd en op de website geplaatst. Probeer het bestand nog eens te downloaden, zou het nog steeds problemen opleveren graag voor een nadere toelichting van het probleem contact opnemen via de contactpagina of direct een mail sturen naar info@klikprintenwandel.nl

 8. Wendy Molenschot 13 juli 2020 om 15:13

  Vandaag deze prachtige wandeling gelopen. Route van af het bijenhotel klopt niet helemaal meer. Er zijn daar nu klap hekjes gezet. Daardoor is het wat verwarrend op de route. Verder klopt hij wel.

  Reageren
  1. Adrie 13 juli 2020 om 15:28

   Wendy Molenschot bedankt voor het melden! Binnenkort ga ik kijken wat er veranderd is in de omgeving van het bijenhotel.

 9. Margriet 20 juni 2020 om 11:53

  Vanmorgen deze route gelopen. Lange knuppelbruggen, waar de kikkers zich lieten horen en zien , langs fris groene varens, weilanden met een mooi bijenhotelnen waar de bloemen volop bloeien. Genoten!!

  Reageren
 10. Guus Smits 30 mei 2020 om 19:15

  30 mei 2020 Met prachtig weer deze zeer afwisselende route gelopen. Complimenten voor de beschrijvingen: fout lopen kán bijna niet. Het leuke vonden wij (onze volwassen kinderen ook!) dat er mooie bospaden waren, moerassen met leuke bruggetjes, een kasteel met ruïne, open velden met krachtig overeindstaande varens, een bijenhotel, mooie bloemen (zoals de nu groeiende klaprozen). Geen horeca open vanwege Corona, maar een heerlijke picknickplaats gevonden ongeveer halverwege de route. Alle onderdelen klopten samen, een prachtige dag, een prachtige route en prachtig gezelschap. Hier komen wij vast nog eens in een ander jaargetijde.

  Reageren
 11. Nicole 1 januari 2020 om 15:09

  Hele mooie wandeling door afwisselend gebied! En staat goed beschreven.

  Reageren
 12. Tonny 8 augustus 2019 om 16:02

  Mooie wandeling, maar terras De Baronie bestaat niet meer.

  Reageren
  1. Adrie 8 augustus 2019 om 16:19

   Tonny bedankt voor het melden! Het terras De Baronie is zowel uit de routebeschrijving als bij de horecagelegenheden verwijderd.

 13. Janny 25 maart 2019 om 10:40

  Waar start deze wandeling en wordt deze dmv palen oid aangegeven?

  Reageren
  1. Adrie 25 maart 2019 om 15:06

   Beste Janny, de wandelroute start in het centrum van Soerendonk bij de kerk. Wel een beetje vreemde vraag bij de rubriek “Bereikbaarheid en toegankelijkheid” en op het kaartje is het startpunt duidelijk aangegeven. Als antwoord op het tweede deel van de vraag deze wandelroute is geen bewegwijzerde wandelroute. Wel worden er delen van het wandelnetwerk gevolgd, passeert men een wandelnetwerk routepaaltjes dan wordt er in de routebeschrijving naar verwezen.

 14. Frank en Anja 5 januari 2019 om 17:33

  Ondanks het wat grijze en druilerige weer wel een heel mooie wandeling. Dank je!

  Reageren
 15. Petra 15 september 2018 om 15:42

  15sept2018 rondje Cranendonck gelopen
  een leuke wandeling
  Goed aangeven

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)