Ommetje Boddebroek, Wanssum te Limburg

9 km Wandelroute Ommetje Boddebroek, te Wanssum

Het ommetje is een korte variant van de 17km lange Boddebroektocht. De tocht staat eveneens in het teken van de klimaatbuffer Ooijen-Wanssum. De klimaatbuffer heeft als belangrijk doel de verbinding tussen de Oude Maasarm en de Maas te herstellen. Bij hoge waterstanden gaat de geul stromen en voert Maaswater af zodat de kans op overstromingen vermindert. Bij extreem droge perioden fungeert de Oude Maasarm als waterberging. De tocht start in Wanssum en gaat via het bosgebied de Hooge Heide naar de Oude Maasarm om vervolgens via Meerlo en het beekdal van de Groote Molenbeek weer terug te keren naar Wanssum. In het beekdal van de Groote Molenbeek komt men langs de Boddebroek, een klein meanderend beekje dat in de zomer niet meer is dan een geul door het beekdal van de Groote Molenbeek. In het beekdal mondt het beekje uit in de Groote Molenbeek. Bij de herinrichting van de Groote Molenbeek heeft men ook het kleine beekje weer laten meanderen, met als resultaat een prachtig stukje beekdal. Als bezienswaardigheid komt men langs het Kasteel van Meerlo of Huis Meerlo. Wat resteert is het poortgebouw, waar het kasteel heeft gestaan is niet bekend. 75% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 28-12-2016, laatst bijgewerkt op: 19-3-2019

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de ingang van de kerk RD vertrekken, “Meester Ruttenstraat”, vervolgens de weg volgen tot T-splitsing bij doorgaande weg, zijweg negeren.
Bij deze T-splitsing LA, voetpad aan overzijde van de weg volgen, let op drukke weg!, vervolgens het voetpad volgen tot weg “Meerloseweg” aan rechterhand, de zijweg voorbij het beekdal.
Bij deze weg RA “Meerloseweg”, kn53 volg 19, verderop buigt de weg naar links.
Iets voorbij deze bocht RA, “Molenhoek”, de wn route wordt tijdelijk verlaten.
Rechts aanhouden, doorlopen tot doorgaande weg, vervolgens RD de smalle weg iets naar rechts aan overzijde van de doorgaande weg volgen, “Krekelkamp”, kn19 volg 23.
2.
Weg met flauwe bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, kn23 volg 20, vervolgens voor woning nr.2 RA, onverhard pad , kn20 volg 21.
RD, pad aan rechterhand negeren, kn21 volg 22.
Iets voorbij bosrand LA, bospad, kn22 volg 11, vervolgens het pad volgen tot men het bosgebied weer verlaat, smalle zijpaadjes negeren.
T.h.v. rand bosgebied RD, pad langs bosrand aan linkerhand negeren, kn11 volg 12, direct daarna voorbij bankje RA, bospad, wn route, verderop buigt het pad naar links.
Ruim voorbij deze bocht RD, pad met bankje aan rechterhand negeren, de wn route wordt verlaten.
3.
Bij kruising met verharde weg RD, smal bospad met bordje “Hooge Heide”.
RD, pad aan rechterhand negeren.
Bij kruising RD.
Voorbij bankje “Peelen Jan benkske” bij 4-sprong LA, vervolgens het pad volgen tot T-splitsing bij verharde weg.
Bij deze T-splitsing RA, verharde weg, vervolgens de weg volgen tot 4-sprong t.h.v. rand bosgebied met aan linkerhand ingang naar bungalowpark, zijpaden negeren.
Bij deze 4-sprong RA, onverhard pad met bosrand aan rechterhand, vervolgens het pad volgen tot 3-sprong t.h.v. rand bosgebied aan rechterhand, zijpaden negeren.
Bij deze 3-sprong links aanhouden, kn66 volg 50.
4.
Bij 3-sprong links aanhouden, verharde weg, wn route, vervolgens de weg volgen tot brugje.
# Indien het gras-pad door te hoge waterstand van de “Groote Molenbeek” te drassig is kan men als alternatief bij het brugje RD, kn50 volg 48, vervolgens de weg verder volgen tot 4-sprong bij doorgaande weg. Bij deze 4-sprong RA, doorgaande weg richting kerk volgen, kn48 volg 49, vervolgens de weg volgen tot kruising voorbij woning nr.2, zijwegen negeren. Bij deze kruising RA, onverhard pad, wn route. Na passeren van het poortgebouw en de binnenplaats het pad met bocht naar links verder volgen, gras-pad aan rechterhand negeren, kn49 volg 92. Ga verder bij punt 4. laatste regel.

Voor dit brugje RA, gras-pad met het beekje aan linkerhand, kn50 volg 49.
T.h.v. betonnen brugje LA het brugje over, wn route.
RD, pad richting binnenplaats aan linkerhand negeren, kn49 volg 92.
# De binnenplaats van het kasteel van Meerlo ook wel Huis Meerlo.
Bij T-splitsing RA, fietspad aan overzijde van de doorgaande weg volgen, wn route.
5.
Na ca. 200m LA, “Holstraat”, kn92 volg 84, vervolgens de weg volgen tot smal beekje.
# Bij hoge waterstand in het beekdal van de Groote Molenbeek als gevolg van de werkzaamheden aan de nieuwe brug en haven in Wanssum bij het beekje RD, de weg verder volgen. Voorbij 2de flauwe bocht naar rechts RA, “Postbaan”, wn route. Na passeren van bankje, ruim voor bosperceel RA, onverhard pad richting “Sint Goar” kapel, kn85 volg 84, verderop bij metalen hek met houten voetgangerssluis buigt het pad naar links richting de kapel, na passeren van de kapel via houten voetgangerssluis het bosgebied met kapel weer verlaten. RD, pad langs waterloop aan linkerhand negeren, wn route, direct daarna links aanhouden, licht stijgend bospad, de wn route wordt verlaten, verderop volgt het pad de bosrand aan rechterhand. Ga verder bij punt 6 1ste regel.

Voor het smalle beekje, t.h.v. houten hek RA door klaphek met SBB bordje begrazingsgebied, wn route, gras-pad met smal beekje aan linker- en afrastering aan rechterhand, verderop voor bredere beek “Groote Molenbeek” buigt het gras-pad naar links, vervolgens bredere beek aan rechterhand volgen, verderop het grasland via klaphek verlaten, voorbij klaphek buigt het pad naar links.
# Iets voor verlaten van het grasland is in het bosgebied aan linkerhand de Sint Goarkapel uit 1662 te zien.
Bij Y-splitsing voor bosrand LA, kn84 volg 85, direct daarna voor rand bosgebied scherp RA, licht stijgend bospad, de wn route wordt verlaten, verderop volgt het pad de bosrand aan rechterhand.
6.
Voorbij bankje RA, vervolgens voor trimtoestel “Bokkenspringen” (rij palen) LA, pad met aan rechterhand parallel aan het pad een slingerend pad.
Voorbij trimtoestel “Opdrukken”, bij 3-sprong links aanhouden pad met aan rechterhand het nog steeds het slingerende pad.
Na ca. 110m, op heuveltop RD, iets verder schuin naar links, pad met verderop een omheind perceel met gebouwtje rechts van het pad.
Bij kruising met smal pad RD, direct daarna bij T-splitsing RA, verharde weg.
Bij T-splitsing LA, grindpad, vervolgens het grindpad volgen tot T-splitsing bij doorgaande weg.
Bij deze T-splitsing LA, direct daarna RA de doorgaande weg oversteken, let op drukke weg!, vervolgens de weg volgen tot de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer.
Wandelnetwerk:
Gele paaltjes route, SBB route met geel bordje en zwarte pijl als richting aanduiding.
Rood/gele en metalen markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting aanduiding, wn staat voor netwerkpaaltje met alleen richting aanduiding.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Kerk, Pastoorstraat 6, 5861 BR te Wanssum. Plan Route

Met de auto

A73, neem afrit 9-Venray. Volg de N270 naar de Pastoorstraat in Wanssum. Parkeren kan bij de kerk of het grote parkeerterrein aan de Venrayseweg (N270)

Openbaar vervoer

Station Venray. Bus 30 (richting Well LB). Bushalte Centrum, Wanssum. Aanlooprichting: Vertrek in westelijke richting op de Brugstraat. Deze weg volgen tot afslag Geijsteren, hier RA. Vervolgens 2de weg LA richting kerk.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (7)

Huis Meerlo Adrie: Huis Meerlo
Huis Meerlo Adrie: Huis Meerlo
Sint Goarkapel Adrie: Sint Goarkapel
Natuurgebied 't Sohr, klimaatbuffer Adrie: Natuurgebied 't Sohr, klimaatbuffer
De Groote Molenbeek met Meerlo op de achtergrond Adrie: De Groote Molenbeek met Meerlo op de achtergrond
Pad langs beekdal van de Groote Molenbeek Adrie: Pad langs beekdal van de Groote Molenbeek
Bloementeelt in Wanssum Adrie: Bloementeelt in Wanssum

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart ommetje-boddebroek.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Café Oud Meerlo

Hoofdstraat 20a
5864 BE Meerlo

Maison Lambi Meerlo

Hoofdstraat 31
5864 BC Meerlo
Bezoek website

Bakkerij Verdeuzeldonk op ca. 160m langs de N270

Pastoorstraat 24
5861 BJ Wanssum

Ervaringen van wandelaars (5)

 1. Adrie 19 maart 2019 om 16:42

  Aan het einde van de tocht loopt men door grasland in het beekdal van de Groote Molenbeek normaal het hele jaar goed te belopen. Echter tijdens de werkzaamheden aan de nieuwe brug en haven in Wanssum kan het zijn dat de waterstand in het beekdal hoog is, is dit het geval dan bij punt 5 het alternatief volgen. Aan het begin van de tocht heeft men goed zicht op de werkzaamheden en waterstand in het beekdal. Op foto de waterstand op 18 maart 2019.

  Reageren
 2. Marij Verhoeven 27 maart 2018 om 20:23

  Vandaag 27 maart 2018 ommetje Boddebroek nog eens gelopen. Aan het begin van de wandeling bij de jachthaven is de houten brug afgesloten. Wij zijn over de dijk naar de doorgaande weg gelopen. Dan op het eigenlijke punt de weg overgestoken.

  Reageren
  1. Adrie 28 maart 2018 om 08:08

   Marij Verhoeven bedankt voor het melden! Voorlopig het gedeelte langs het haventje uit de wandelroute gehaald. De doorgang van de Groote Molenbeek wordt aanzienlijk verbreed, in combinatie met deze verbreding wordt zowel de weg als het haventje opnieuw ingericht. Zodra het haventje en de omgeving opnieuw zijn ingericht neem ik het haventje weer op de wandeltocht. Ter illustratie hoe het gaat worden.

 3. Marij Verhoeven 9 maart 2018 om 14:46

  Vandaag 9 maart 2018 ommetje Boddebroek gelopen. Zeer mooie wandeling en de routebeschrijving klopt perfect.
  Wij zijn voor Meerlo niet rechtsaf geslagen voor de beek, maar even doorgelopen naar het centrum van Meerlo, linksaf gegaan en bij de bakker koffie met gebak gegeten. Daarna weer terug gelopen naar de brug en langs de beek verder gelopen.

  Reageren
  1. Adrie 9 maart 2018 om 18:13

   Marij Verhoeven bedankt voor de reactie! De bakkerij staat inmiddels ook bij de horecagelegenheden.

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)