Ommetje Boddebroek, Wanssum te Limburg

8 km Wandelroute Ommetje Boddebroek, te Wanssum

Wandeltocht door het bosgebied de Hooge Heide, het beekdal de Groote Molenbeek en het bosgebied Broekberg. In het beekdal van de Groote Molenbeek komt men langs de Boddebroek, een klein meanderend beekje dat in de zomer niet meer is dan een geul door het beekdal van de Groote Molenbeek. In het beekdal van de Groote Molenbeek mondt het beekje uit in de Groote Molenbeek. Bij de herinrichting van de Groote Molenbeek heeft men ook het kleine beekje weer laten meanderen, met als resultaat een prachtig stukje beekdal. In het bosgebied de Broekberg aan rand van het beekdal werd tussen 1800 en 1900 ijzer gewonnen, het was door het grondwater meegebracht uit de diepte. In het bos staat de Sint Goarkapel een kapel uit 1662. Als verdere bezienswaardigheid komt men langs 't Kasteelke een zogenaamde slothoeve. Wat resteert is het poortgebouw, waar het kasteel heeft gestaan is niet bekend. 81% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 28-12-2016, laatst bijgewerkt op: 16-12-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de ingang van de kerk RD vertrekken, “Meester Ruttenstraat”, de weg volgen tot T-splitsing (weg met tussen de rijbanen een plantsoen), zijweg negeren.
Bij deze T-splitsing de rijbaan oversteken en aan overzijde LA richting de brug lopen, het voetpad langs de weg met voor de brug kn14 volg 53 volgen tot grindpad over de dijk aan overzijde van de brug direct na de reling.
Bij het grindpad RA, kn53 volg 19, het grindpad over de dijk volgen tot een metalen poort, voor de poort buigt het pad naar links richting de verharde weg aan voet van de dijk, wn route.
Aan einde van het grindpad, bij T-splitsing RA, de weg buigt naar links.
Rechts aanhouden, doorlopen tot doorgaande weg, direct daarna RD de smalle weg iets naar rechts aan overzijde van de doorgaande weg inlopen, “Krekelkamp”, kn19 volg 23.
Weg met flauwe bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, kn23 volg 20, vervolgens voor woning nr.2 RA, onverhard pad , kn20 volg 21.
2.
RD, pad aan rechterhand negeren, kn21 volg 22/50.
Iets voorbij bosrand met bankje aan linkerhand LA, bospad, kn22 volg 11, het pad dat verderop t.h.v. de bosrand met flauwe bocht naar rechts buigt volgen tot men het bos weer verlaat, smalle zijpaden negeren.
Na verlaten van het bos RD, pad langs bosrand aan linkerhand negeren, kn11 volg 12, iets verder voorbij bankje RA, bospad, wn route, verderop buigt het pad naar links.
Ruim voorbij deze bocht RD, bospad aan rechterhand negeren, de wn route wordt verlaten.
Bij kruising met verharde weg RD, smal bospad met bordje “Hooge Heide” inlopen, iets verder gaat het pad over een heuvel door de bosrand.
RD, pad aan rechterhand negeren, verderop buigt het pad naar rechts dieper het bos in.
3.
Bij kruising met aan linkerhand een wn routepaaltje RD.
Voorbij bankje, bij 4-sprong RA, het pad volgen tot T-splitsing voor open gebied, zijpad negeren.
Bij deze T-splitsing RA, het pad volgen tot pad voor een landbouwperceel aan rechterhand.
Bij dit pad RD, kn66 volg 50, het pad volgen tot 3-sprong bij verharde weg.
Bij deze 3-sprong links aanhouden, verharde weg met klaphek met veerooster, wn route, de weg volgen tot brugje iets voorbij volgend klaphek met veerooster.
# Voor een bezoek aan een horecagelegenheid bij het brugje RD, kn50 volg 48, de weg verder volgen tot 4-sprong bij doorgaande weg. Bij deze 4-sprong RA richting de kerk, tegenover de kerk is een horecagelegenheid
Voor dit brugje RA, smal pad met beek aan linkerhand, kn50 volg 49.
# De gebouwen die verderop iets voor een betonnen brug aan overzijde van de beek te zien zijn zijn van Kasteel van Meerlo ook wel ’t Kasteelke genoemd.
4.
T.h.v. betonnen brug aan linkerhand RD, kn49 volg 94/92, het gras-pad langs de beek volgen tot T-splitsing bij doorgaande weg voorbij een klaphek.
Bij deze T-splitsing LA, doorgaande weg, wn92/84.
Iets voorbij 2de inrit naar woning RA, gras-pad met omheining aan rechterhand, kn92 volg 84, verderop voorbij een klaphek rechts aanhouden, door het grasland lopen met een smalle beekje aan linker- en afrastering aan rechterhand, verderop buigt het gras-pad naar links met het smalle beekje aan linker- en een bredere beek aan rechterhand doorlopen tot men het smallere beekje kruist, voorbij het smalle beekje links aanhouden richting klaphek aan de rand van het grasland, wn route.
# Het smalle beekje dat gevolgd wordt is de Boddebroek en de bredere beek de Groote Molenbeek.
Voorbij het klaphek langs de voorzijde van de kapel lopen richting pad met houten voetgangerssluis met iets voor de voetgangerssluis een Plekske van Geluk paneeltje.
# De kapel in het bosperceel is de Sint Goarkapel uit 1662.
5.
Iets voorbij de voetgangerssluis RD, smal pad langs waterloop aan linkerhand negeren, kn84 volg 36/12, direct daarna links aanhouden, licht stijgend bospad, de wn route wordt verlaten, verderop volgt het pad de bosrand aan rechterhand.
Voorbij bankje RA het pad met trimtoestel evenwichtsbalken inlopen, vervolgens voor trimtoestel bokkenspringen (rij palen) LA, het smalle pad met houten afsluitboom parallel aan een eveneens smal pad aan rechterhand volgen tot een heuvel (uitloper van de dijk), voor de heuvel passeert men achtereenvolgens de trimtoestellen rekstokken, opdrukken en klimstang.
Op top van de heuvel (uitloper van de dijk) RA, direct daarna bij kruising RD, het verhard fietspad over de dijk met bocht naar links volgen tot 4-sprong in flauwe bocht naar links van het fietspad.
Bij deze 4-sprong rechts aanhouden, grindpad, de dijk afdalen richting kade onder de brug, de verharde kade volgen tot 2de trap aan linkerhand.
Bij deze trap LA de trap op, boven aangekomen RD, grindpad, het grindpad aan rechterhand negeren. vervolgens bij kruising met verharde weg RD richting de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
Wandelnetwerk:
Metalen en rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen de richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Kerk, Pastoorstraat 6, 5861 BR te Wanssum. Plan Route

Met de auto

Rijd naar de Pastoorstraat in Wanssum. Parkeren kan bij de kerk of het grote parkeerterrein aan de Venrayseweg (N270)

Openbaar vervoer

Bushalte Centrum, Wanssum. Vanuit bushalte richting de brug vertrekken. Het voetpad aan rechterzijde van de weg volgen tot grindpad over de dijk aan overzijde van de brug direct na de reling. Start bij punt 1 3de regel.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (7)

Huis Meerlo Adrie: Huis Meerlo
Huis Meerlo Adrie: Huis Meerlo
Sint Goarkapel Adrie: Sint Goarkapel
Natuurgebied 't Sohr, klimaatbuffer Adrie: Natuurgebied 't Sohr, klimaatbuffer
De Groote Molenbeek met Meerlo op de achtergrond Adrie: De Groote Molenbeek met Meerlo op de achtergrond
Pad langs beekdal van de Groote Molenbeek Adrie: Pad langs beekdal van de Groote Molenbeek
Bloementeelt in Wanssum Adrie: Bloementeelt in Wanssum

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart ommetje-boddebroek.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Café Oud Meerlo

Hoofdstraat 20a
5864 BE Meerlo

Maison Lambi Meerlo

Hoofdstraat 31
5864 BC Meerlo
Bezoek website

Bakkerij Verdeuzeldonk op ca. 160m langs de N270

Pastoorstraat 24
5861 BJ Wanssum

Ervaringen van wandelaars (11)

 1. Adrie 7 oktober 2022 om 17:15

  6 oktober 2022 de wandeltocht gecontroleerd en iets gewijzigd. Op twee plaatsen was het wandelnetwerk gewijzigd. In het beekdal waar de Boddebroek uitmondt in de Groote Molenbeek waren twee nieuwe klaphekken geplaatst een van de twee klaphekken biedt de mogelijkheid om vanuit het beekdal een bezoek te brengen aan de St. Goarkapel, de wandeltocht gaat nu langs deze kapel. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Mark 9 augustus 2022 om 12:26

  Ivm het te verwachten warme weer, vandaag wederom gekozen voor een kortere wandeling. Daarom vanochtend met een strak blauwe hemel dit mooie ommetje gelopen. Vooral het stukje langs de Molenbeek in Meerlo is er mooi.
  Routebeschrijving is actueel.

  Reageren
 3. M&M 17 januari 2021 om 22:31

  Aardige route, vooral omgeving kasteeltje is erg fraai.
  Jammer dat je in het prachtige stuk door het Boddebroek in de verte zicht hebt op de (lelijke) bedrijfsgebouwen rond de haven van Wanssum.

  Reageren
 4. Adrie 19 november 2020 om 07:36

  De grootschalige gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum zijn bijna afgerond. Het centrum van Wanssum is geheel opnieuw ingericht. De wandelroute is aangepast aan de nieuwe situatie en gaat zowel over de nieuwe brug met mooi uitzicht over het beekdal als onder de brugje door met een bezoek aan het haventje. Veel wandelplezier!

  Reageren
 5. Jet Aarts 31 mei 2020 om 20:05

  Mooie route!

  Reageren
 6. Adrie 9 juli 2019 om 15:32

  Inmiddels is de uitvoerder van project herinrichting gebied Ooijen-Wanssum ook gestart met werkzaamheden in een groot deel van ’t Sohr volgens de planning loopt dit door tot Q4-2020. Zowel de paden door het gebied als enkele paden aan de rand van het gebied zijn gesloten. De wandelroute is hierop aangepast. Veel wandelplezier!

  Reageren
 7. Adrie 19 maart 2019 om 16:42

  Aan het einde van de tocht loopt men door grasland in het beekdal van de Groote Molenbeek normaal het hele jaar goed te belopen. Echter tijdens de werkzaamheden aan de nieuwe brug en haven in Wanssum kan het zijn dat de waterstand in het beekdal hoog is, is dit het geval dan bij punt 5 het alternatief volgen. Aan het begin van de tocht heeft men goed zicht op de werkzaamheden en waterstand in het beekdal. Op foto de waterstand op 18 maart 2019.

  Reageren
 8. Marij Verhoeven 27 maart 2018 om 20:23

  Vandaag 27 maart 2018 ommetje Boddebroek nog eens gelopen. Aan het begin van de wandeling bij de jachthaven is de houten brug afgesloten. Wij zijn over de dijk naar de doorgaande weg gelopen. Dan op het eigenlijke punt de weg overgestoken.

  Reageren
  1. Adrie 28 maart 2018 om 08:08

   Marij Verhoeven bedankt voor het melden! Voorlopig het gedeelte langs het haventje uit de wandelroute gehaald. De doorgang van de Groote Molenbeek wordt aanzienlijk verbreed, in combinatie met deze verbreding wordt zowel de weg als het haventje opnieuw ingericht. Zodra het haventje en de omgeving opnieuw zijn ingericht neem ik het haventje weer op de wandeltocht. Ter illustratie hoe het gaat worden.

 9. Marij Verhoeven 9 maart 2018 om 14:46

  Vandaag 9 maart 2018 ommetje Boddebroek gelopen. Zeer mooie wandeling en de routebeschrijving klopt perfect.
  Wij zijn voor Meerlo niet rechtsaf geslagen voor de beek, maar even doorgelopen naar het centrum van Meerlo, linksaf gegaan en bij de bakker koffie met gebak gegeten. Daarna weer terug gelopen naar de brug en langs de beek verder gelopen.

  Reageren
  1. Adrie 9 maart 2018 om 18:13

   Marij Verhoeven bedankt voor de reactie! De bakkerij staat inmiddels ook bij de horecagelegenheden.

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)