Ommetje Baest, Oostelbeers te Noord-Brabant

11 km Wandelroute Ommetje Baest, te Oostelbeers

Wandeltocht door Landgoed Baest, een gebied dat bestaat uit afwisselend naald- en loofbos met in het centrum akker- en weidegronden. In het centrum staan ook de gebouwen van het landgoed. In het gebied stromen de Groote Beerze en de Kleine Beerze waar ze samenvloeien tot de Beerze. Vandaar gaat ze met een duiker onder het kanaal door en vloeit verder naar het noorden. Het Waterschap heeft in de eerste helft van de twintigste eeuw ook de Beerze willen kanaliseren. De toenmalige eigenaar van het landgoed wilde dit niet aantasten, daarom meanderen de Groote en Kleine Beerze nog binnen het landgoed. Ter wille van de waterafvoer is een omleidingskanaal gegraven. Zowel delen van het omleidingskanaal, de Groote en de Kleine Beerze worden gevolgd. De drie waterlopen door het bosrijke landgoed zorgen voor veel afwisseling. 70% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 2-11-2017, laatst bijgewerkt op: 26-11-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de ingang van de vrijstaande kerktoren RA vertrekken, de weg volgen tot T-splitsing bij doorgaande weg.
Bij deze T-splitsing RA, vervolgens iets voorbij de bushaltes links aanhouden, “Schoolstraat”, de weg volgen tot T-splitsing, zijweg negeren.
Bij deze T-splitsing LA, verderop buigt de weg met flauwe bocht naar rechts, de weg “Neereindseweg” verder volgen tot flauwe bocht naar links voorbij woning nr.5 ruim buiten de bebouwde kom, zijwegen negeren.
In deze bocht RA richting “Landgoed Baest”, “Baesterdijk”, wn route.
Voor beekje de Kleine Beerze RA door houten poort, kn76 volg 73, iets verder een klein stukje over de rand van het landbouwperceel, over de dam in de waterloop en het pad met bosrand aan linkerhand volgen, voorbij het bosperceel volgt het pad de brede waterloop Omleidingskanaal Groote Beerze aan linkerhand.
2.
Ruim voorbij stuw aan linkerhand, ca. 70m voor verharde weg links aanhouden, smal pad met de brede waterloop aan linkerhand, wn route.
Aan einde van het pad links aanhouden, verharde weg, wn route.
Bij 5-sprong LA de brug over, kn73 volg 74, iets voorbij de brug RA, breed onverhard pad met houten afsluitboom en bordje “Opengesteld”, de wn route wordt verlaten.
Na ca. 80m LA, na ca. 80m buigt het pad naar rechts, rechte eikenlaan, het pad verder volgen tot kruising, zijpad negeren.
Bij deze kruising RD, de eikenlaan verder volgen, verderop voor een grasrijke open plek buigt het pad naar links en gaat licht slingerend verder door het bos, in half open bos met veel varens passeert men aan rechterhand een bordje “Rustgebied”, voorbij de plek met varens buigt het pad met flauwe bocht naar rechts met verderop beek de Beerze aan linkerhand, het doorgaande pad verder volgen tot T-splitsing met aan linkerhand een brug, smalle zijpaden negeren.
3.
Bij deze T-splitsing LA de brug over.
Voorbij ruime meander van de beek, bij 3-sprong rechts aanhouden.
Na ca. 80m het doorgaande pad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, verderop is op enige afstand aan linkerhand een open plek met percelen grasland.
Voorbij de open plek RD, pad aan linkerhand negeren.
Doorgaand pad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, iets verder buigt het naar links, men loopt dan door een rechte beukenlaan.
Bij T-splitsing LA, breed pad, direct daarna RD, pad aan rechterhand negeren, pad met iets verder aan rechterhand op enige afstand een open plek met perceel grasland.
Bij Y-splitsing RA, iets verder RD, pad aan linkerhand negeren, pad met het perceel grasland nog steeds aan rechterhand, het pad verder volgen tot 4-sprong voor houten poort met bordje “Privé”, zijpad negeren.
4.
Bij deze 4-sprong het 2de pad aan linkerhand inlopen.
Bij kruising met in het pad aan rechterhand een poort RD.
Voor beek de Groote Beerze, bij T-splitsing RA de brug over, direct na de brug LA, het smalle pad pal naast de beek met de beek aan linkerhand richting bankje inlopen.
Voor het bankje buigt het pad naar rechts, direct daarna bij 3-sprong links aanhouden, pad met beekje de Kleine Beerze aan linkerhand, vervolgens na ca. 30m RD, brug aan linkerhand negeren, het beekje aan linkerhand verder volgen.
Bij kruising met aan rechterhand een pad dat verderop (privé) is met in de verte een woning en aan linkerhand een brug RD, het pad pal naast het beekje met het beekje aan linkerhand verder volgen.
Voorbij houten voetgangerssluis, bij T-splitsing met aan linkerhand een brug RA, breed pad, direct daarna RD ANWB paddenstoel 22582 richting “Diessen”, pad aan linkerhand negeren, kn74 volg 5.
5.
RD, verharde weg, “Dr. Jan v.d. Mortellaan”, weg aan linkerhand negeren, de weg volgen tot kruising met beek de Groote Beerze.
Voor de beek LA, pad met houten afsluitboom en bordje “Opengesteld”, de wn route wordt verlaten, het pad ca. 400m volgen tot pad aan rechterhand aan einde van een bosperceel aan linkerhand met veel kleine berken, zijpad aan linkerhand negeren.
Bij dit pad RA, voor de beek buigt het pad naar links met iets verder een smal brugje, de beek is nu op enige afstand aan linkerhand, ca. 90m voorbij het brugje buigt het pad voor een open plek (akkertje) naar rechts met de open plek aan linkerhand.
Aan einde van de open plek, bij 4-sprong LA, pad met nog steeds de open plek (akkertje) aan linkerhand, voorbij de open plek is aan linkerhand de meanderende beek weer te zien, voor dichter bos buigt het pad naar rechts.
6.
Ca. 150m voorbij deze bocht LA, men volgt nog steeds de beek op enige afstand aan linkerhand, verderop passeert men dicht na elkaar twee brugjes, iets voorbij 2de brugje buigt het pad met ruime bocht naar links, om vervolgens met bocht naar rechts het bos te verlaten.
Na verlaten van het bos, voor brede waterloop, bij 3-sprong LA, het pad buigt naar rechts met in deze bocht een draaihekje en aan rechterhand een stuw, voorbij de stuw LA de betonnen brug over, het pad met de brede waterloop Omleidingskanaal Groote Beerze aan linkerhand volgen tot kruising met verharde weg direct na een draaihekje.
Bij deze kruising RD, smal gras-pad met de brede waterloop aan linkerhand, kn9 volg 8, verderop voor een smallere waterloop buigt het pad naar rechts.
Iets voorbij deze bocht LA de stuw over, wn route, direct daarna aan overzijde eveneens LA, kn8 volg 76.
7.
Bij T-splitsing met aan linkerhand een brug RA, verharde weg, kn76 volg 73/77, de weg met verderop kn76 volg 77 volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing LA, wn route.
RD, weg aan linkerhand negeren, wn route, vervolgens voorbij kombord “Oostelbeers” rechts aanhouden, “Dominee’s Hof”, de wn route wordt verlaten.
Bij T-splitsing RA, de weg volgen tot kruising met doorgaande weg, zijweg negeren.
Bij deze kruising RD, “Antoniusstraat”.
Na ca. 120m LA, “Schravenstraat”.
RD, weg aan rechterhand negeren, iets verder LA, “v.d. Sandestraat”, weg met parkje aan rechterhand, de bochtige weg volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing RA richting de kerktoren, het startpunt.

Legenda
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Toren voormalige kerk, Kerkstraat 17, 5091 BE te Oostelbeers. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan in de directe omgeving van de kerktoren in de Kerkstraat.

Openbaar vervoer

Bushalte Andreasstraat aan de Andreasstraat (N395) in Oostelbeers. Vanuit de bushalte in noordelijke richting vertrekken, direct daarna LA de Schoolstraat inlopen. De wandelroute kan gestart worden bij punt 1 3de regel.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (7)

Langgevel boerderij uit 1820 Adrie: Langgevel boerderij uit 1820
De kleine Beerze Adrie: De kleine Beerze
Pad langs het omleidingskanaal Adrie: Pad langs het omleidingskanaal
Brugje over de Kleine Beerze Adrie: Brugje over de Kleine Beerze
De Kleine Beerze Adrie: De Kleine Beerze
Brugje over de Groote Beerze Adrie: Brugje over de Groote Beerze
Omleidingskanaal Groote Beerze Adrie: Omleidingskanaal Groote Beerze

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart ommetje-baest.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats OostelbeersErvaringen van wandelaars (33)

 1. Angelique vd H 5 februari 2023 om 15:04

  Weer een mooie route gelopen route beschrijving was weer zoals altijd duidelijk

  Reageren
 2. Adrie 8 oktober 2022 om 17:39

  De brug is vervangen en opengesteld, zie mijn vorige reactie. De wandeltocht kan weer als vanouds gelopen worden. De tijdelijke omleiding is verwijderd uit de routebeschrijving en van de Google Maps kaart.

  Reageren
  1. ans 7 januari 2023 om 10:32

   hoi adrie, we hebben gisteren deze wandeling gelopen maar bij kn76 volg 73, iets verder passeert men stapstenen, pad met bosrand aan linkerhand. is de beek met stapstenen onder water JE KUNT ER NIET DOOR HEEN IS DIEP wij zijn door de wei er naast gelopen maar moet je wel lenig zijn want er is prikkeldraad waar je over heen moet, weet natuurlijk niet wanneer het water weg is mooie wandeling

  2. Adrie 7 januari 2023 om 17:46

   Ans bedankt voor de reactie! Ik ben daar vaak geweest ook in nattere jaargetijden nog nooit gezien dat de stapstenen onder water lagen. Waarschijnlijk het gevolg van de werkzaamheden aan de Kleine Beerze ter hoogte van Middelbeers. Ik ben daar gisteren gaan kijken hoe de werkzaamheden vorderde. Het water door de Kleine Beerze stroomde daar flink, waarschijnlijk met als gevolg dat bij het landgoed De Baest het water niet voldoende afgevoerd kan worden. Voor een volgende wandelaar als het water nog steeds hoog staat en de stapstenen liggen onder water doorlopen tot het Omleidingskanaal en daar RA, er is daar een smal pad met het bosperceel aan rechter- en het Omleidingskanaal aan linkerhand.

 3. Adrie 15 september 2022 om 15:31

  Vandaag samen met de Baest-tocht de wandeltocht gecontroleerd. De brug is nog niet gereed, zie ook mijn reactie op 27 en 29 juni van dit jaar wel is de herbouw van de brug al in een vergevorderd stadium, men was bezig met het brugdek. Voor de controle van de gehele route via een omweg naar de andere zijde van de brug gelopen en daar de route weer opgepakt. De routebeschrijving is weer actueel, voorlopig nog de omleiding volgen. Veel wandelplezier!

  Reageren
 4. Ria 27 augustus 2022 om 14:40

  Een heel mooi rondje in een voor mij bekende omgeving. Helaas moeten aanpassen omdat er een brug vervangen moest worden

  Reageren
 5. Jeroen en Neeltje 17 juli 2022 om 16:12

  Vandaag hebben wij deze route gelopen. Een hele mooie route!

  Reageren
 6. Adrie 29 juni 2022 om 15:29

  Vandaag naar de brug gaan kijken. Er wordt volop gewerkt aan het herstel van de brug. Voorlopig een omleiding in de routebeschrijving opgenomen zie ook de blauwe lijn op de Google Maps kaart. Zou men tijdens de wandeltocht weer over de brug kunnen graag dit laten weten via een reactie of via de contact pagina, bij voorbaat bedankt!

  Reageren
 7. Adrie 27 juni 2022 om 19:01

  In de Baest is een brug ingestort! In de direct omgeving van de brug zijn er geen verdere mogelijkheden mogelijkheden om de Groote Beerze over te steken. Voorlopig de wandeltocht gesloten.

  Reageren
 8. John Veldhuis 15 juni 2022 om 07:42

  Deze route is prachtig. Het eerste en laatste stuk is niet mooi.
  Misschien is het beter om te beginnen en eindigen aan de Baesterdijk

  Reageren
 9. Belinda Romers 23 juli 2021 om 16:59

  Mooie tocht. Aan de hand van de beschrijving hebben we het goed kunnen vinden!

  Reageren
 10. Mark 12 april 2021 om 17:39

  Vandaag deze mooie tocht gelopen door het schitterende landgoed de Baest. Het was er heerlijke rustig.

  Reageren
 11. Gerrie van de Pol 4 april 2021 om 08:15

  3 april deze mooie route gelopen. Heerlijke tocht en weer perfect beschreven. een klein puntje. Bij punt 4 “na ca 30 m RD, brug aan linkerhand negeren” Brug is er momenteel niet. Er wordt wel gewerkt ter plekke dus waarschijnlijk komt er wel weer een.

  Reageren
  1. Adrie 4 april 2021 om 17:48

   Gerrie van de Pol bedankt voor het melden van (tijdelijk) verdwenen brugje. Buiten het landgoed zijn er inmiddels ook een paar brugjes vernieuwd. Over een poosje ga ik daar weer eens kijken wat er zoal veranderd is.

 12. Marian 29 maart 2021 om 18:31

  Marian
  26 maart
  Mooie wandeling in een schitterende omgeving, de brug bij Doctor Jan van de Mortellaan is vervangen en de route is weer als van ouds te lopen. Duidelijke beschrijving.

  Reageren
  1. Adrie 30 maart 2021 om 06:20

   Marian bedankt voor het melden van de vervangen brug! De omleiding is uit de routebeschrijving en van Gooogle Maps kaart verwijderd.

 13. Hettie 21 maart 2021 om 15:41

  Heel mooie wandeling langs de mooie meanderende Beerze.
  De Moeite waard.

  Reageren
 14. Lara Loopt 18 november 2020 om 19:21

  Vandaag deze maar weer eens gelopen met alle herfstkleuren in de zon. Al voor de derde keer.Blijft een prachtige tocht, al heb ik (heen en weer naar) Oostelbeers even overgeslagen en mijn auto bij de brug geparkeerd waar je het onderhoudspad op gaat. Dan is de rondwandeling ongeveer 8 km. Had nog het oude kaartje dus liep op het einde tegen de verlegde Beerze aan maar dat is al gewijzigd zie ik op de site.

  Reageren
 15. Ton Geers 13 november 2020 om 17:28

  Een vrije vrijdag, dus tijd voor een wandeling. Zo’n 20 minuten van mijn huis ligt Baest, het mooiste landgoed van Brabant, zoals de eigenaar zegt, maar wat ik zeker kan beamen. Aan de noordzijde van het kanaal dat het landgoed doorkruist, ligt op een klein gedeelte van het landgoed de Heilige Eik, mijn vertrekpunt voor vele wandelingen langs De Beerze richting de Kampina. Ten zuiden van het kanaal ligt het grootste deel van Baest. Ik leerde dit bosrijke gebied in het afgelopen voorjaar op een druilerige en sombere dag kennen, toen de blaadjes net aan het uitlopen waren. Ik beloofde mijzelf nog een keer terug te gaan. En wanneer kan dat beter dan in de herfst als het bos en de vele lanen zich goudgeel gekleurd laten zien. Een mooie wandeling van zo’n 12 km. Zie mijn foto’s op landschapsfotografie/landgoed-baest

  Reageren
 16. Adrie 28 oktober 2020 om 16:17

  De Groote Beerze heeft in het landgoed enkele ruimere meanders gekregen. Het oorspronkelijk pad dat door de nieuwe meanders doorsneden is is verlegd de kaarten en de routebeschrijving zijn hierop aangepast. De brug bij Doctor Jan van de Mortellaan, een van de zes bruggen die in gemeente Oirschot momenteel worden vervangen, is gesloten. De werkzaamheden duren tot 18 december 2020, in de routebeschrijving is een alternatief opgenomen zie ook de oranje lijn op de Google Maps kaart. De routebeschrijving is weer actueel.

  Reageren
 17. Margriet 17 juni 2020 om 13:23

  Vanmorgen deze route gelopen. Het rook heerlijk in de bossen ,het had hier gisteren hard geregend. Prachtige wandeltocht!! Ook nog een marter gespot.

  Reageren
 18. Edwin en Lian 21 mei 2020 om 17:00

  Deze prachtige tocht is echt een aanrader! De mooie natuur, de bloeiende rododendron en zelfs iets gezien wat mogelijk een otter zou kunnen zijn. Veel mooie oude loofbomen, lanen en meanderende beken. De route was goed beschreven, veel dank daarvoor.

  Reageren
 19. Leonie 2 mei 2020 om 16:31

  Heerlijke wandeling. Was weer verrassend mooi. Dank!

  Reageren
 20. Heimen 6 maart 2020 om 16:52

  Vandaag dit ommetje gelopen. Prachtige tocht, na de lange regenperiode hier en daar wat nattig, maar goed te doen.
  Alleen bij punt 5 een opmerking: Bij de ANWB paddestoel richting Diessen stond inderdaad knooppunt-paaltje 74, maar daar stond richting 92 helemaal niet op. In dit geval moet dat zijn richting 5. Vervolgens ontbreekt (uiteraard) even verder ook knooppunt 92 (richting 10). Ook knooppunt 10 is/was onvindbaar. De beschrijving verder volgend kom je dan wel bij knooppunt 9 en vandaar kloppen de genoemde knooppunten weer goed.

  Reageren
  1. Adrie 6 maart 2020 om 17:24

   Beste Heimen bedankt voor het melden! Volgens de overzichtskaart van Routebureau Brabant zijn knooppuntnummers 92 en 10 opgeheven. De routebeschrijving is hierop aangepast.

 21. Jan Zoethout 22 november 2019 om 17:37

  Heerlijk relaxed lopen met de .gpx file op de outdoor GPS.
  Prachtige tocht – het is er nog mooier dan de Malpie (en dat wil wat zeggen 😉 …

  Reageren
 22. Mai van Nuland 24 februari 2019 om 16:54

  De wandeling Ommetje Baest vonden wij heel erg mooi! De routebeschrijving was helemaal duidelijk behalve bij punt 5!!! Bij T-splitsing met aan linkerhand een
  Brug moet zijn LA i.p.v.RA. Daar hebben we even staan stuntelen. Met de smartphone
  Erbij gelukkig na 15 min. Opgelost. Het was een heerlijke dag.

  Reageren
  1. Adrie 24 februari 2019 om 18:49

   Beste Mai van Nuland bedankt voor de reactie! Heel vreemd tussen punt 4. laatste regel en punt 5. eerste regel volgt men de Kleine Beerze aan linkerhand. Bij punt 5. eerste regel heb je de brug dan ook aan linkerhand. Bij punt 5. eerste regel wordt de Kleine Beerze verlaten en gaat de tocht richting de Grote Beerze. De Groote Beerze ligt gezien de looprichting rechts van de Kleine Beerze. M.a.w. RA op dat punt klopt men loopt dan richting de Groote Beerze. De enige verklaring die ik kan bedenken is dat jullie iets eerder van de route zijn afgeweken waardoor jullie anders op dat punt zijn uitgekomen.

 23. Peter en Erna. 24 december 2018 om 20:34

  Hele mooie wandeling, we hebben ervan genoten.

  Reageren
 24. Adrie 10 november 2018 om 14:27

  Wandeltocht op 7 november gecontroleerd. Op twee plaatsen waren wat veranderingen. De Groote Beerze meandert weer wat meer en er is nieuw brugje geplaatst. Verder was een pad met takken afgesloten. De routebeschrijving is hierop aangepast en weer actueel. Vooral nu is het een kleurrijk geheel door vele de beukenlanen die het gebied rijk is. Veel wandelplezier!

  Reageren
 25. Yvonne en Corrin 30 juli 2018 om 19:50

  Vandaag de route gewandeld, hele mooie route! Goede beschrijving. Ervan genoten. Voor herhaling vatbaar.

  Reageren
 26. John Veldhuis 21 juni 2018 om 20:01

  Vandaag samen met mijn hond deze route gelopen. Al voor de derde keer. Voor liefhebbers van onverharde paden is dit een echte aanrader!

  Reageren
 27. Annette en Peter 18 november 2017 om 19:30

  Vandaag deze mooie en goed uitgezette route gelopen.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)