Ommetje Abeek, Bocholt te Limburg

10 km Wandelroute Ommetje Abeek, te Bocholt

Wandeltocht door het grensoverschrijdend natuurgebied GrensPark Kempen-Broek op de grens van Nederland en België. De wandeltocht gaat door de deelgebieden Sint-Maartensheide - De Luysen en Stamprooierbroek. Rondom De Luysen vormde Sint-Maartensheide een heidegebied grenzend aan het beekdal van de Abeek. Op enkele restanten na met wat heide is Sint-Maartensheide nu een gebied dat bestaat uit bossen, kleinschalige weilanden en akkers. Het Stamprooierbroek in het beekdal van de Abeek bestaat uit een gebied van moerassen met elzen en wilgen, eikenbossen en kleine percelen grasland met houtkanten. De natste delen bleven gespaard van ontginning. Het vijvergebied De Luysen is een prachtig vogelrijkgebied met open water dat afgewisseld wordt met rietkragen, broekbossen en ruigtes. In dit gebied gaat de wandeltocht langs de Abeek en langs een cascadesysteem met riet en moerasplanten dat het water zuivert voordat het de vijvers instroomt. De watermolen aan het begin van de wandeltocht is de Voorste Luysmolen, deze watermolen wordt voor het eerst in 1515 genoemd en bleef tot 1965 onafgebroken in bedrijf. Aanvankelijk was de Luysmolen een volmolen voor het bewerken (vollen) van vezels waarvan laken wordt gemaakt. Halverwege passeert men op een kleine afstand de Broekmolen, deze watermolen staat aan de Nederlands zijde van de grens, deze molen is gebouwd in 1738 en in 1868 verbouwd naar zijn huidige vorm. In 1981 is een schuur die daarvoor bij een kempische Abdijhoeve in Geel (B.) stond bij de molen bijgebouwd. 90% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 4-4-2022, laatst bijgewerkt op: 29-4-2024

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar het parkeerterrein RA vertrekken, de weg volgen tot kruising voorbij 2de brug, t.h.v. de 1ste brug is aan linkerhand het waterrad van een watermolen zien.
# De watermolen is de Voorste Luysmolen, deze watermolen werd voor het eerst vermeld in 1515.
Bij deze kruising RD, “Luysenstraat”, ww181 volg rd.
Bij kruising LA, rd route, verderop buigt de weg naar rechts, de weg verder volgen tot kruising voor een bosperceel aan linkerhand, zijpaden negeren.
Bij deze kruising LA, breed pad door de bosrand, ww182 volg rd, het pad met verderop ww183 volg rd volgen tot kruising met aan rechterhand informatiepaneel “Kempenbroek”, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RA, rd route, direct daarna bij T-splitsing eveneens RA, verharde weg, vervolgens na ca. 40m LA, onverhard pad, rd route.
Bij T-splitsing LA, rd route, breed pad, verderop buigt het pad naar rechts.
Het pad met bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, rd route, het pad verder volgen tot bocht naar rechts.
2.
Bij deze bocht RD, ww186 volg rd, pad met verderop een metalen afsluitboom, ruim voorbij de afsluitboom wordt het pad smaller, het pad verder volgen tot T-splitsing.
# Voor een bezoek aan Natuur.huis Mariahof – De Luysen ga bij de T-splitsing LA, vervolgens bij overgang naar de verharde weg RA, het grindpad dat met flauwe naar rechts buigt inlopen.
Bij deze T-splitsing RA, grindpad, ww187 volg rd, na ca. 160m  passeert men een metalen afsluitboom, ruim voorbij afsluitboom buigt het pad met flauwe bocht naar rechts, het pad verder volgen tot kruising direct na een metalen afsluitboom.
Bij deze kruising LA door metalen klaphek, ww191 volg oc, pad door begrazingsgebied.
Na verlaten begrazingsgebied via metalen klaphek, bij T-splitsing LA, oc route, het pad met de beek aan rechterhand ca. 1,4 km volgen tot kruising met aan rechterhand een betonnen brugje, zijpaden en smal metalen brugje negeren.
#Bij deze kruising is aan overzijde van de beek op enige afstand de Broekmolen, deze watermolen alleen te bezoeken op afspraak. Voor een bezoek bij het brugje RA het brugje over, aan overzijde RD, het pad dat iets verder naar links buigt volgen tot een T-splitsing. Bij deze T-splitsing is aan linkerhand de watermolen, het waterrad is aan de achterzijde van de boerderij.
3.
Bij deze kruising met aan rechterhand het betonnen brugje RD, ww192 volg rd, het pad met de beek verder aan rechterhand volgen tot volgend betonnen brugje.
RA het brugje over, rd route, aan overzijde LA, pad met de beek nu aan linkerhand, ww177 volg rd.
LA het hoge houten brugje over, rd route, iets verder buigt het pad naar rechts en gaat over een brede kade met een waterloop aan linkerhand.
Ca. 120m voorbij deze bocht RD, ww178 volg rd.
Voorbij veerooster RD, ww179 volg rd, verderop passeert men ww185 volg rd, ca. 60m voorbij het routepaaltje buigt het pad naar rechts, het pad verder volgen tot een betonnen brugje, zijpaden negeren.
Voor dit brugje LA, pad met de beek aan rechterhand, rd route.
Aan einde van het pad, bij kruising RA, verharde weg met watermolen aan rechterhand en iets verder het parkeerterrein aan linkerhand, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
NM = Natuurmonumenten
Kempen-Broek wandelnetwerk:
ww = wandelwisselnummers zijn vergelijkbaar met knooppuntnummers. De gekleurde symbolen rd = rode driehoek en oc = oranje cirkel geven de richting aan.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Parkeerterrein bij de Voorste Luysmolen, Luysenweg 2 te Bocholt. Plan Route

Met de auto

Parkeerterrein is iets ten westen van de Voorste Luysmolen.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (11)

De Voorste Luysmolen Adrie: De Voorste Luysmolen
Boerderij bij de watermolen Adrie: Boerderij bij de watermolen
Sint-Maartensheide Adrie: Sint-Maartensheide
Moerasbos in Stamprooierbroek Adrie: Moerasbos in Stamprooierbroek
Moerasbos in Stamprooierbroek Adrie: Moerasbos in Stamprooierbroek
Natte graslanden in het Stamprooierbroek Adrie: Natte graslanden in het Stamprooierbroek
De Abeek met in de verte een oude schuur Adrie: De Abeek met in de verte een oude schuur
De Abeek met aan overzijde natte graslanden Adrie: De Abeek met aan overzijde natte graslanden
Bij de vijvers van De Luysen Adrie: Bij de vijvers van De Luysen
Uitzicht vanuit de beek over De Luysen Adrie: Uitzicht vanuit de beek over De Luysen
De Abeek Adrie: De Abeek

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart ommetje-abeek.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

De Luysmolen

Luysenweg 2
3950 Bocholt
Bezoek website

Natuur.huis Mariahof - De Luysen, cafetaria beperkt open

Mariahofstraat 51
3960 Bree
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (1)

  1. Margriet 28 april 2022 om 17:42

    Vandaag deze prachtige route gelopen! Wat een mooi natuurgebied en wat hebben we genoten. Zeer de moeite waard om hier terug te komen.

    Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)