Ommetje Aan ‘t Elfde, Ospel te Limburg

9 km Wandelroute Ommetje Aan ‘t Elfde, te Ospel

Wandeltocht door het Nationaal park De Groote Peel, een prachtig wandelgebied met een rijke natuur. Het huidige landschap van de Groote Peel is ontstaan door het afgraven van veen voor turfwinning. Door dit afgraven zijn op sommige plaatsen grote waterplassen ontstaan, zoals de plassen Aan ‘t Elfde. Aan ‘t Elfde is een van de vele veldnamen die het gebied kent. Zo kent het gebied ook de veldnamen De Pijp, Koe-uier, Lumme Buske en ’t Eeuwig Leven. Op de plek ’t Eeuwig Leven heeft ooit een herberg met die naam gestaan. Een mooie naam voor een rustpunt in een gevaarlijk veenmoeras met verraderlijke drijftillen, waarin je zomaar kon verdwijnen. 98% van deze wandeltocht is onverhard.
De wandeltocht is in het broedseizoen van 15 maart tot 15 juli gesloten.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 17-8-2018, laatst bijgewerkt op: 23-11-2022

Routebeschrijving

Een groot deel van de Groote Peel is in het broedseizoen van 15 maart tot 15 juli voor publiek gesloten, tijdens deze periode kan deze wandeltocht niet gelopen worden.

Op diverse punten wordt verwezen naar route paaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar ingang van het Buitencentrum De Pelen RA vertrekken, kn82 volg 81.
Aan einde van flauwe bocht naar rechts het onverhard pad links van de weg volgen, het pad loopt parallel aan de verharde weg.
Ruim voor boerderij, aan einde van het pad LA, onverhard pad met houten afsluitboom en SBB bordje “Groote Peel”, wn81, iets verder buigt het pad naar rechts, verderop passeert men een klaphek.
Bij T-splitsing LA, kn81 volg 80.
RD, pad aan rechterhand negeren, de wn route wordt verlaten, het pad dat verderop met flauwe bocht naar rechts buigt  volgen tot 4-sprong iets voor een bankje.
Bij deze 4-sprong RD, men passeert het bankje, gras-pad met bosrand aan rechterhand.
T.h.v. berkenperceel RD, smal pad aan rechterhand negeren, iets verder passeert men doorgang in afrastering met aan rechterhand een overstap, het brede gras-pad buigt met ruime bocht naar rechts richting een bosperceel, volgt het bosperceel aan rechterhand en buigt vervolgens naar rechts en gaat door bosschages tussen twee bospercelen door.
2.
Voorbij de bosschages, bij 3-sprong LA, iets verder gras-pad met de bosrand aan linkerhand, voor afrastering buigt het gras-pad naar rechts weg van de bosrand.
Voorbij bankje LA het grasland via overstap verlaten, gras-pad met dubbele rij eikenbomen aan linkerhand.
Voorbij de rij bomen, bij T-splitsing LA, vervolgens voor bosrand het doorgaande pad met bocht naar rechts verder volgen, bospad aan linkerhand negeren.
Bij T-splitsing LA, direct daarna RA, smal pad door heidegebied richting kleine solitaire eik op de heuvelrug, voor deze eik buigt het pad iets naar links en gaat over de heuvelrug, voorbij het hoogste punt gaat het pad over een lagere heuvelrug met aan beide zijde kleine half open bospercelen, het pad verder volgen tot T-splitsing bij breed pad, iets voor deze T-splitsing gaat het pad door de rand van het rechter bosperceel.
3.
Bij deze T-splitsing LA, breed pad, verderop buigt het pad met ruime bocht naar links.
T.h.v. bankjes op een lage heuvel het doorgaande pad met flauwe bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, iets verder eveneens links aanhouden.
Iets voorbij bankje, in flauwe bocht naar links RA, kn61 volg 54, verderop passeert men een klaphek.
Bij 4-sprong LA richting klaphek, wn54.
Direct na 2de klaphek met veerooster RA, de wn route wordt verlaten, na ca. 150m buigt het pad naar links het bos in, het pad door het bos volgen tot een lage kade, bij de lage kade rechts aanhouden, het pad over de lage kade wordt geleidelijk smaller en gaat door het grote peelven Aan ’t Elfde.
Bij 3-sprong LA, pad met bosrand aan linkerhand, wn54.
Bij 4-sprong RD, kn54 volg 55.
4.
Bij 4-sprong RA, grindpad, kn55 volg 75.
T.h.v. uitkijktoren RD, wn75, men passeert een schuilhut en iets verder een knuppelbrug.
Iets voorbij de knuppelbrug, bij kruising RD, rw route, de wn route wordt verlaten, verderop buigt het het pad naar links.
Ca. 200m voorbij deze bocht LA, pad over kade, rw route.
Bij T-splitsing RA, pad over kade, rw route.
Na ca. 400m LA het knuppelbrugje over, rw route.
Bij overgang naar grindpad LA het knuppelbrugje over richting “Buitencentrum”, rw route.
T.h.v. informatiezuil “De Groote Peel” RA, rw route, kn86 volg 82, het pad volgen tot T-splitsing bij verharde weg met aan overzijde van de weg het Buitencentrum De Pelen, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer.
rw = SBB wandelroute met rood/witte routebordjes voor de richting.
Wandelnetwerk:
Groen/gele en rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting of een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Buitencentrum De Pelen, Moostdijk 15, 6035 RB te Ospel. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op het parkeerterrein bij het Buitencentrum De Pelen.

Openbaar vervoer

Bushalte Moosdijk aan de Meijelsedijk.
Start vanuit de bushalte: Loop naar de zijweg Moosdijk richting Groote Peel. Deze weg volgen tot kruising aan andere zijde van het dorp. Bij deze kruising RA, Nieuwe Baan, kn84 volg 81. Bij 3-sprong links aanhouden, wn81, verderop gaat de verharde weg over in een grindpad met gescheiden grind-/fietspad. In bocht naar rechts van grind-/fietspad RD door klaphek, onverhard pad met SBB bordje Groote Peel, wn81. RD, pad langs bosrand aan linkerhand negeren, kn81 volg 80.Start de routebeschrijving bij punt 1 5de regel RD, pad aan rechterhand........
Terug naar bushalte: Bij T-splitsing voor Buitencentrum De Pelen LA, verharde weg, de weg volgen tot kruising voor dorp Ospeldijk. Bij deze kruising RD, de weg volgen tot T-splitsing bij Meijelsedijk aan overzijde van het dorp met aan linker- en rechterhand een bushalte.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (9)

Shetlandse pony’s in de Groote Peel Adrie: Shetlandse pony’s in de Groote Peel
Gevolgen van de droge juli maand 2018 Adrie: Gevolgen van de droge juli maand 2018
De Groote Peel Adrie: De Groote Peel
Kade in Aan 't Elfde Adrie: Kade in Aan 't Elfde
Aan 't Elfde Adrie: Aan 't Elfde
Aan 't Elfde in een ander seizoen Adrie: Aan 't Elfde in een ander seizoen
Aan 't Elfde ook in een ander seizoen Adrie: Aan 't Elfde ook in een ander seizoen
Plaggenhut Adrie: Plaggenhut
Knuppelbrug Adrie: Knuppelbrug

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart ommetje-aan-t-elfde.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Buitencentrum De Pelen

Moostdijk 15
6035 RB Ospel
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (11)

 1. Adrie 23 november 2022 om 19:31

  Vandaag 23 november 2022 de wandeltocht gecontroleerd. Bij de nieuwe uitkijktoren was een pad richting de uitkijktoren vernieuwd, ook waren alle kades prima te belopen. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. M&M 25 november 2021 om 17:46

  Route gelopen op een druilerige, mistige dag, maar we vonden hem ook met dit weer geweldig! Vooral het stuk bij t Elfde is erg mooi. De knuppelbrug bij km 7,5 is afgesloten en vervangen door een zgn. ‘wandelkade’. (De alternatieve route kan weer uit de beschrijving.) Dank maar weer!

  Reageren
  1. Adrie 25 november 2021 om 18:56

   M&M bedankt voor het melden van de kade! In juli van dit jaar was al een deel van de kade aangelegd maar nog niet te belopen met naast de kade het restant van het knuppelbrugje. Toch jammer dat er geen nieuwe knuppelbrug teruggeplaatst is na ruim 50 jaar dienst gedaan te hebben. Het alternatief is verwijderd uit de routebeschrijving en van de kaarten.

 3. Margriet 20 augustus 2021 om 11:58

  Vanmorgen deze route gelopen, niemand tegengekomen, zo rustig was het! Wat een schitterend mooi gebied is dit. De heide stond in bloei en wat is Aan het Elfde een prachtig mooi stuk.

  Reageren
 4. Rieky 25 april 2021 om 14:41

  Hallo
  Weet jij of je deze route nog goed kunt lopen

  Groeten rieky

  Reageren
  1. Adrie 25 april 2021 om 15:04

   Beste Rieky bedankt voor de reactie! Deze wandelroute kan van 15 maart tot 15 juli niet gelopen worden. Het gebied rond het Elfde is in deze periode (broedseizoen) voor publiek gesloten. Over 3 maanden wordt dit deel van de Peel weer opengesteld.

 5. Mark 11 oktober 2020 om 12:07

  Mooie route door het peelgebied. Alleen als je van rust houdt, is het niet aan te raden om deze route in het weekend te lopen. Gedurende de hele route veel wandelaars. Laatste 2 km extreem druk

  Reageren
 6. Renee Jonkers 23 juli 2020 om 14:07

  Vandaag deze route gelopen. Schitterende wandeling, zo rustig, je waant je bijna in het buitenland.

  Punt van aandacht: het tweede knuppelbruggetje, rond het 7,5 km punt is ingestort en daardoor niet bewandelbaar. Wij losten het op door hier ipv linksaf naar het bruggetje, rechtdoor het pad te blijven volgen en het eerste pad links te lopen. En daarna opnieuw links af te slaan. Je komt dan net na het 8 km punt weer op de oorpronkelijke route.

  Reageren
  1. Adrie 23 juli 2020 om 15:42

   Beste Renee Jonkers bedankt voor het melden en het alternatief! Inmiddels het alternatief in de routebeschrijving en de kaarten (oranje lijn) verwerkt. Volgens staatsbosbeer verkeerde het knuppelbrugje in slechte staat en wordt vervangen door een kade. Jammer van het knuppelbrugje toch altijd apart als men over dergelijke brugjes loopt.

 7. Wolo Jo 11 augustus 2019 om 19:17

  Vandaag deze route gelopen via de GPS. Ik geloof dat we de route in de andere richting hebben gelopen wat op zich niet erg is, maar dan is er wel een punt waar het heel onduidelijk is welk pad je moet volgen. Of, beter gezegd, je denkt het pad te volgen, maar dat moet je dan juist niet doen.
  Maar verder was alles prima te doen. Het gebied is mooi (maar dat wisten we al), de wandeling is goed te doen en een groot gedeelte kun je lekker rustig wandelen. Perfect wat ons betreft. Het viel wel op dat ook de Peel last heeft van de droogte.

  @Adrie, dank je voor deze mooie route!

  Reageren
  1. Adrie 12 augustus 2019 om 05:53

   Wolo Jo bedankt voor de reactie! De richting van een track is niet zichtbaar op een GPS, zou deze als route op de GPS staan dan ziet men wel een looprichting. Echter een route heeft de beperking dat er slecht een beperkt aantal punten opgeslagen kunnen worden afhankelijk van type GPS apparaat. Tip vooraf even kijken op het Google Maps kaartje of naar de topografische kaart, bij beide kaarten is de looprichting met pijl aangegeven.

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)