Omloop ’t Zwaantje, Borkel en Schaft te Noord-Brabant

9 km Wandelroute Omloop ’t Zwaantje, te Borkel en Schaft

Wandeltocht vanuit Borkel door het stroomgebied van de Dommel in de directe omgeving van Borkel en Schaft. Stroomopwaarts van het dorp vindt men beemden, direct ten noorden van het dorp, ook beemden en moerasbossen. Het Dommeldal staat bekend als een van de mooiste beekdallandschappen in Noord-Brabant. De wandeltocht start op het Mgr. Kuyperplein, een leuk plein met diverse horecagelegenheden waaronder het Zwaantje een begrip in Borkel en Schaft. Als bezienswaardigheid komt men aan het begin van de tocht langs de korenmolen St Antonius Abt en de Tweelingkapel een van de twee vrijwel identieke Mariakapelletjes de andere staat in Schaft eveneens aan de Dorpsstraat. 89% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 12-10-2018, laatst bijgewerkt op: 10-8-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar het plein voor de kerk LA vertrekken, de doorgaande weg volgen tot molen aan linkerhand.
Ca. 100m voorbij de molen LA, “Sportstraat”, weg met aan linkerhand een kleine kapelletje.
RD, weg “Beugelstraat” aan rechterhand negeren.
Bij kruising RA, “Kruisboogstraat”.
Bij T-splitsing LA, “Beugelstraat”, direct daarna buigt de weg naar rechts.
Bij T-splitsing RA.
Bij kruising LA, “Bruggerdijk”, direct daarna voorbij woning rechts aanhouden, gras-pad.
Bij 4-sprong LA.
Bij kruising met verharde weg RD, na ca. 60m buigt het smalle pad naar rechts met bosschages aan rechter- en een waterloop aan linkerhand.
2.
Bij kruising met verharde weg RD, smal pad tussen bosperceel en waterloop met de waterloop aan linkerhand.
Voorbij het bosperceel, bij 3-sprong links aanhouden, breed pad met waterloop en bos aan linkerhand, na ca. 200m buigt het pad naar links en kruist de waterloop.
In deze bocht, direct na de waterloop RA, het smalle pad tussen de waterloop en het bosperceel inlopen met de waterloop aan rechterhand, wn route, verderop voorbij grasland aan linkerhand buigt het pad naar rechts, voorbij deze bocht het smalle pad met de waterloop aan rechterhand verder volgen.
Iets voorbij bocht naar links, bij kruising RA, gras-pad met waterloop aan linkerhand, de wn route wordt verlaten.
Bij 3-sprong links aanhouden, onverhard pad.
Na ca. 250m LA, kn23 volg 24.
RD, smal pad aan linkerhand negeren, witte (NM pijl) route, gras-pad met waterloop aan rechterhand, de wn route wordt weer verlaten, direct daarna passeert men in bocht naar rechts NM bordje “Dommeldal”.
3.
Bij T-splitsing met stoeltjes en NM bordje “Dommeldal” LA, witte en wn route, verderop na ca. 200m buigt het gras-pad voor het riviertje de Dommel naar links, het riviertje aan rechterhand volgen tot kruising met verharde weg, ca. 350m voor deze kruising passeert men kn24 volg 25, witte route.
Bij deze kruising RD, gras-pad, kn25 volg 93, het pad met riviertje aan rechterhand volgen tot T-splitsing met aan rechterhand een houten brugje, ruim voor deze T-splitsing passeert men kn93 volg 94.
Bij deze T-splitsing RA het brugje over, kn94 volg 95, iets voorbij het brugje splitst het pad even, voorbij een waterloop wordt het pad breder, verderop voor een bedrijfspoort buigt het pad naar links en gaat over in een verharde weg.
4.
Bij kruising met verharde weg RD, kn95 volg 96, onverhard pad met verderop een metalen afsluitboom, het pad volgen tot pad pal naast het riviertje de Dommel aan linkerhand ruim voorbij 2de metalen afsluitboom.
Bij dit pad LA, smal pad met bankje en met het riviertje aan linkerhand, kn96 volg 97, voorbij een brugje buigt het pad naar links richting een rij bomen, de bomen aan linkerhand volgen tot klaphek in het bos.
Voorbij het klaphek, bij splitsing rechts aanhouden, wn route, het pad volgen tot T-splitsing bij verhard fietspad t.h.v. bosrand.
Bij deze T-splitsing RA, kn97 volg 98, direct daarna bij splitsing links aanhouden, vervolgens na ca. 40m LA, pad met bosrand aan rechterhand, kn98 volg 5, verderop buigt het pad voor een metalen poort naar links, voorbij deze bocht het pad dat verderop overgaat in een verharde weg volgen tot T-splitsing, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing LA richting de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
NM = Natuurmonumenten
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppunt paaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Mgr. Kuyperplein voor de kerk in Borkel, Dorpsstraat 49, 5556 VL te Borkel en Schaft. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan aan de rand van het Mgr. Kuyperplein. De parkeerplaats aan de Pater Aartslaan is tijdelijk gesloten door nieuwbouw van woningen aan deze weg.

Openbaar vervoer

Bushalte Mgr Kuypersplein, Valkenswaard, rijdt niet op zondag.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (8)

Korenmolen St Antonius Abt Adrie: Korenmolen St Antonius Abt
Pauze plek in het buitengebied Adrie: Pauze plek in het buitengebied
Het Dommeldal Adrie: Het Dommeldal
De Dommel Adrie: De Dommel
Smal pad langs de Dommel Adrie: Smal pad langs de Dommel
De Dommel Adrie: De Dommel
De Dommel Adrie: De Dommel
Dommelbeemden aan de rand van Borkel Adrie: Dommelbeemden aan de rand van Borkel

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart omloop-t-zwaantje.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats BorkelErvaringen van wandelaars (6)

 1. Rieky Noud 19 maart 2023 om 16:12

  Was een mooie afwisselde wandeling met wat hindernissen goed om te doen en op de gps gelopen alles was goed bedankt voor deze mooie wandeling

  Reageren
 2. Hettie 28 januari 2023 om 17:27

  ik ben bekend in de omgeving maar toch weer nieuwe paadjes ontdekt door deze route te downloaden. bedankt

  Reageren
 3. Mylène 12 maart 2022 om 19:32

  Vandaag 12mrt 2022 deze prachtige wandeling gelopen. Alles heel goed te volgen en geen natte voeten. Hartelijk dank wij hebben ervan genoten.

  Reageren
 4. Ivonne & Jennah 3 januari 2022 om 18:11

  Gisteren deze wandeling gemaakt met een waterig zonnetje en warm voor de tijd van het jaar; 13 grd. maarliefst!

  We raakten iets wat verstrikt in de beschrijving onder nr.2: “Bij 3-sprong links aanhouden, breed pad met waterloop en bos aan linkerhand” Om de waterloop en bos aan LH te houden, dien je toch echt rechts aan te houden i.p.v. links. De rest van de beschrijving niet meer kunnen volgen tot “Iets voorbij bocht naar links, bij kruising RA, gras-pad met waterloop aan linkerhand, de wn route wordt verlaten.” Vanaf daar de beschrijving weer kunnen oppakken. Gelukkig hadden we het kaartje ook nog!

  Reageren
  1. Adrie 3 januari 2022 om 18:51

   Ivonne & Jennah bedankt voor de reactie! Bij de 3-sprong moet men toch echt links aanhouden, rechts aanhouden gaat daar niet hoogstens RA maar dan loopt men weer terug. Als ik mij goed herinner zijn aan beide zijde van het pad een waterloop. Dat ik alleen de linker vermeld heeft als reden dat men na ca. 220m in de bocht naar links het smalle pad met nu de waterloop aan rechterhand moet inlopen. Ik heb de laatste zin bij punt 1 en de eerste twee zinnen bij punt 2 wat uitvoeriger beschreven.

 5. Jan Zoethout 18 september 2019 om 16:36

  Prachtige tocht – een groot stuk gaat langs de Dommel.
  Wel veel “overstapjes” onderweg …

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)