Oisterwijkse vennen-tocht, Oisterwijk te Noord-Brabant

15 km Wandelroute Oisterwijkse vennen-tocht, te Oisterwijk

Vennenrijke wandeltocht door het landgoed Rozephoeve, de Kampina en door de natuurgebied Oisterwijkse Bossen en Vennen. Landgoed Rozephoeve is een klein bosgebied in de omgeving van de Rozephoeve. De Kampina is een gevarieerd natuurgebied met een uitgestrekt heidegebied, naaldbos maar ook veel vennen, tijdens de tocht komt men langs het Winkelsven, het Brandven en het grote Belversven. Ook leuk is de landbouwenclave Balsvoort. In 2015 is een van de fundamenten van de vijf boerderijen die ooit de enclave vormde weer zichtbaar gemaakt in het landschap. Rond de gebouwen lagen akkers, poelen en houtwallen. Als men goed om zich heen kijkt zijn deze landschapselementen nog steeds herkenbaar in dit deel van de Kampina. Het natuurgebied Oisterwijkse Bossen en Vennen is een uitgestrekt gevarieerd bosgebied met veel vennen wat de naam ook aangeeft. Niet alle maar wel de mooiste vennen zoals het Staalbergven, Groot Aderven, Klein Aderven en het Voorste Goorven. Vooral het Voorste Goorven is bijzonder aantrekkelijk door de zwaar beboste, grillige oevers en de kleine eilandjes. Gemeenschappelijk in de drie gebieden is het beekje de Rosep, tijdens de tocht passeert men twee keer het beekje. 88% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 13-12-2018, laatst bijgewerkt op: 27-12-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Bij de doorgaande weg, met rug naar het parkeerterrein RA vertrekken, het fietspad langs weg volgen, wn route.
Bij kruising LA, “Fransebaan 4”, wn route.
Voor bosrand, bij kruising RD, kn84 volg 81.
Na ca. 100m RA, wn route, het bospad met houten afsluitboom dat na ca. 230m t.h.v. een wn routepaaltje naar links buigt volgen tot T-splitsing, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing RA, wn route, vervolgens na ca. 40m LA, de wn route wordt verlaten.
RD, pad aan linkerhand negeren.
# Voor mooi uitzicht over het Klokketorenven met aan de oever van het ven een bankje een klein stukje het pad aan linkerhand inlopen.
Voor open plek, bij splitsing links aanhouden, pad met de open pek aan rechterhand.
Bij T-splitsing RA, verharde weg.
2.
Voor woning nr.1 LA, wn route, breed onverhard pad met verderop aan rechterhand bijenhal “de Logt”.
RD, bospad aan linkerhand negeren, kn82 volg 9, iets verder RD, bospad met houten afsluitboom aan linkerhand negeren, verderop buigt het pad naar rechts en gaat door een klaphek, ca. 300m voorbij het klaphek, in bocht naar rechts met bankje heeft men mooi uitzicht over het Winkelsven.
Op graskade, bij 3-sprong LA, kn9 volg 70, verderop voorbij klaphek de graskade door begrazingsgebied volgen, voorbij volgend klaphek het begrazingsgebied weer verlaten.
Ca. 90m na verlaten van het begrazingsgebied scherp LA, kn70 volg 31, pad met aan linkerhand een bankje.
# Verderop passeert men het in 2015 zichtbaar gemaakte fundament van een van de vijf boerderijen die ooit de landbouwenclave Balsvoort vormde.
Doorgaande pad met bocht naar links verder volgen, pad met NM bordje aan rechterhand negeren, wn route.
Voorbij breed metalen klaphek RD, smal pad aan linkerhand negeren, wn route.
3.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, verhard fietspad, kn31 volg 56, vervolgens in flauwe bocht naar rechts van het fietspad links aanhouden, onverhard pad met NM bordje, de wn route wordt verlaten.
T.h.v. heuvel aan linkerhand, het pad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, vervolgens bij kruising LA.
# Voor mooi uitzicht over het Brandven de heuvel aan linkerhand oplopen.
Bij kruising LA, kn55 volg 30
Iets voorbij bankje, bij 4-sprong RD, grindpad.
RD, smal pad met NM bordje aan rechterhand negeren, het grindpad verder volgen.
RD, pad aan linkerhand negeren, vervolgens na ca. 30m rechts aanhouden, bospad met NM bordje “Kampina”, rode (routepaaltjes met rode NM pijlen voor de richting) route, de wn route wordt verlaten.
Bij T-splitsing RA, rode route, verderop t.h.v. bankje met uitzicht over het grote ven Belversven buigt het pad met bocht naar links.
Ca. 70m voorbij flauwe bocht naar rechts LA, rode route, kn48 volg 5, pad met verderop een brugje over de Rosep.
4.
Voorbij klaphek, bij kruising RA, wn route.
Direct na bocht naar links RA, de rode en wn route worden verlaten, smal bospad met dammetje in greppel en met NM bordje en het beekdal van de Rosep aan rechterhand.
Na ca. 120m, bij 3-sprong RA, eveneens smal bospad met het beekdal nog steeds aan rechterhand.
Na ca. 250m, bij 3-sprong t.h.v. rood routepaaltje LA.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, vervolgens bij kruising LA, “Posthoornseweg”, kn5 volg 92.
Bij 4-sprong RD, het brede onverharde pad aan overzijde van de “Scheibaan” inlopen, wn route, vervolgens bij kruising LA, kn92 volg 28
Na ca. 110m RA, kn28 volg 65, groene (routepaaltjes met groene NM pijlen voor de richting) route (zie achterzijde van het routepaaltje), pad met iets verder groot ven aan rechterhand.
Bij 3-sprong LA, het ven wordt verlaten, kn65 volg 34, groene route, direct daarna bij kruising met ruiterpad RD, het pad buigt naar rechts en volgt ven Groot Aderven aan linkerhand en verderop aan rechterhand een bankje.
Voorbij het ven, bij T-splitsing LA, groene route, iets verder in bocht naar rechts LA, vervolgens voor ven, bij 4-sprong RA, pad met ven aan linkerhand, kn34 volg 39, groene route.
5.
Voor parkeerterrein links aanhouden richting de verharde weg lopen, wn route, direct daarna bij kruising met verharde weg en fietspad RD, bospad met houten voetgangerssluis en NM bordje, kn39 volg 38.
Bij T-splitsing LA, breed pad, wn route, het pad volgen tot 4-sprong gescheiden door houten afsluitboom en aan rechterhand een klein metalen zuiltje, zijpaden negeren.
# Het pad dat voorbij de 4-sprong gevolgd wordt is verhard met puin afkomstig uit Rotterdam. Aan begin van de Tweede Wereld Oorlog is op 14 mei 1940 het centrum van de stad volledig verwoest door bombardementen. Een lading puin is terecht gekomen als verharding van de bospaden bij de bouw van een munitiedepot in het bos door de Duitse bezetter.
Bij deze 4-sprong RD, wn route, het linker met puin verhard pad voorbij de houten afsluitboom inlopen met verderop ven Achterste Goorven aan rechterhand .
T.h.v. NM routepaaltje en een smal metalen zuiltje rechts aanhouden, men loopt weer richting het ven met verderop aan rechterhand een uitzichtpunt met bankje
T.h.v. bankje en bordje “Voorste Goorven” het doorgaande pad met bocht naar links verder volgen, pad met diepe waterloop aan rechterhand, wn route.
Voor verharde weg met aan overzijde horecagelegenheid Boshuis Venkraai, bij 5-sprong schuin naar links het smalle pad aan overzijde van het verhard fietspad inlopen, kn38 volg 63, iets verder bij kruising met ruiterpad RD, pad met NM bordje, rode route.
Bij splitsing rechts aanhouden, wn en rode route.
6.
Bij 4-sprong RD, wn en rode route, pad met verderop een ven aan linkerhand.
Voorbij bocht naar links RD, smal pad aan rechterhand negeren, kn63 volg 85, rode route, pad met het ven aan linkerhand en iets verder een bankje, verderop ruim voorbij het ven buigt het pad naar rechts.
Pad met bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, wn en rode route, verderop buigt het pad naar links het bos in, het pad verder volgen tot 3-sprong iets voor een beekje.
Bij deze 3-sprong links aanhouden, kn85 volg 88, rode route, pad met beekje aan rechterhand.
Bij 4-sprong RA het brugje over, kn88 volg 3, de rode route wordt verlaten, voorbij het brugje buigt het smalle pad naar links, wn route, na ca. 50m buigt het pad naar rechts, wn route.
Bij T-splitsing LA, kn3 volg 87, het smalle pad met open grasland aan rechterhand buigt met ruime bocht naar rechts, verderop iets voorbij een bankje buigt het pad naar links.
Iets voorbij deze bocht, voorbij twee kleine natuurpoortsleutels RD de rechterzijde van het kleine grasveld oplopen, wn route, voorbij het grasveld het brugje over, aan overzijde LA richting het parkeerterrein, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
NM = Natuurmonumenten.
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Natuurpoort Klein Oisterwijk, Oirschotsebaan 6, 5062 TE te Oisterwijk. Plan Route

Met de auto

Rijd naar de Oirschotsebaan in Oisterwijk. Parkeren kan op het grote parkeerterrein bij de natuurpoort.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (11)

Fundament van boerderij in Balsvoort enclave Adrie: Fundament van boerderij in Balsvoort enclave
Winkelsven Adrie: Winkelsven
Koeien op de Kampina Adrie: Koeien op de Kampina
De Kampina Adrie: De Kampina
De heide in bloei op de Kampina met op achtergrond het Brandven Adrie: De heide in bloei op de Kampina met op achtergrond het Brandven
Kampina in het najaar Adrie: Kampina in het najaar
Een van de vele vennen Adrie: Een van de vele vennen
Nu in een ander seizoen Adrie: Nu in een ander seizoen
De Rosep Adrie: De Rosep
Brugje over de Rosep Adrie: Brugje over de Rosep
De Rosep Adrie: De Rosep

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart oisterwijkse-vennen-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de directe omgeving van de natuurpoortRestaurant Boshuys Hermitage

Posthoornseweg 5b
5062 SZ Oisterwijk
Bezoek website

Boshuis Venkraai

Bosweg 162
5062 SH Oisterwijk
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (4)

 1. Hanske 24 december 2021 om 08:07

  Gelopen in december 2021, hele mooie afwisselende route.
  met gps gelopen, geen probleem
  route omgekeerd in mapsource, zo heb je na 2.5km coffeetogo bij venkraai en na ongeveer 5km koffie bij hermitage.

  Reageren
 2. Adrie 18 mei 2020 om 16:10

  De wandelroute kan weer gelopen worden. Het grasland is omgeploegd en er is mais ingezaaid. Jammer dat men in de directe omgeving van natuurpoort Klein Oisterwijk nu alleen via de Oirschotsebaan en Franse Baan naar het bosgebied landgoed Rozephoeve kan lopen om vandaar door te lopen naar de Kampina. Veel wandelplezier!

  Reageren
 3. Adrie 17 mei 2020 om 12:22

  In omgeving van natuurpoort Klein Oisterwijk is een pad door grasland opgeheven. Voorlopig is deze wandelroute gesloten.

  Reageren
 4. Lennard 28 december 2018 om 09:16

  Gisteren gelopen met heel aardig wandelweer.
  Ik vond het een mooie tocht met behoorlijk wat afwisseling die zeker de moeite van het lopen waard is.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)