Oisterwijkse vennen-de grote tocht, Oisterwijk te Noord-Brabant

19 km Wandelroute Oisterwijkse vennen-de grote tocht, te Oisterwijk

Deze wandeltocht, rijk aan vennen, gaat door landgoed Rozephoeve, de Kampina en door de natuurgebied Oisterwijkse Bossen en Vennen. Landgoed Rozephoeve is een klein bosgebied in de omgeving van de Rozephoeve. De Kampina is een gevarieerd natuurgebied met een uitgestrekt heidegebied, naaldbos maar ook veel vennen, tijdens de tocht komt men langs het Winkelsven, Zandbergsvennen, het uitgestrekte Kogelvangersven, Palingven en het grote Belversven. Ook leuk is de landbouwenclave Balsvoort. In 2015 is een van de fundamenten van de vijf boerderijen die ooit de enclave vormde weer zichtbaar gemaakt in het landschap. Rond de gebouwen lagen akkers, poelen en houtwallen. Als men goed om zich heen kijkt zijn deze landschapselementen nog steeds herkenbaar in dit deel van de Kampina. Het natuurgebied Oisterwijkse Bossen en Vennen is een uitgestrekt gevarieerd bosgebied met eveneens veel vennen wat de naam ook aangeeft. Niet alle maar wel de mooiste vennen zoals het Staalbergven, Groot Aderven, Klein Aderven en het Voorste Goorven worden bezocht. Vooral het Voorste Goorven is bijzonder aantrekkelijk door de zwaar beboste, grillige oevers en de kleine eilandjes. Gemeenschappelijk in de drie gebieden is het beekje de Rosep, tijdens de tocht passeert men twee keer het beekje. 90% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 13-12-2018, laatst bijgewerkt op: 15-12-2022

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Bij de doorgaande weg, met rug naar het parkeerterrein RA vertrekken, fietspad langs weg volgen, wn route.
Bij kruising LA, “Fransebaan 4”, wn route.
Voor bosrand, bij kruising RD, kn84 volg 81.
Na ca. 100m RA, bospad met houten afsluitboom, wn route, het bospad ca. 230m volgen tot bocht naar links voor een gedeeltelijk dicht gegroeid pad en t.h.v. wn routepaaltje.
Bij deze bocht het pad met bocht naar links verder volgen, wn route.
Bij T-splitsing RA, wn route, vervolgens na ca. 40m LA, de wn route wordt verlaten.
RD, pad aan linkerhand negeren.
# Voor mooi uitzicht over het ‘Klokketorenven” met aan de oever van het ven een bankje een klein stukje het pad aan linkerhand inlopen.
Voor open plek, bij splitsing links aanhouden, pad met open pek aan rechterhand.
Bij T-splitsing RA, verharde weg.
Voor woning LA, breed onverhard pad, wn route, verderop passeert men aan rechterhand bijenhal “de Logt”.
2.
RD, bospad aan linkerhand negeren, kn82 volg 9, direct daarna RD, bospad met houten afsluitboom aan linkerhand negeren, verderop buigt het pad naar rechts en gaat door een klaphek.
# Verderop ca. 300m voorbij het klaphek, in bocht naar rechts met bankje heeft men mooi uitzicht over het “Winkelsven”.
Bij 3-sprong op graskade LA, kn9 volg 70, verderop voorbij klaphek, eveneens de graskade door begrazingsgebied volgen.
Ca. 90m na verlaten van het begrazingsgebied via klaphek, t.h.v. bankje scherp LA, kn70 volg 31.
# Na ca. 350m passeert men het in 2015 zichtbaar gemaakte fundament van een van de vijf boerderijen die ooit de landbouwenclave Balsvoort vormde.
In bocht naar links van het doorgaande pad rechts aanhouden, pad met NM bordje, rNM route, de wn route wordt verlaten, verderop voorbij een klaphek buigt het pad naar links, afrastering aan linkerhand verder volgen, rNM route, ca. 450m voorbij het klaphek, t.h.v. metalen poort buigt het pad naar rechts weg van de afrastering, rNM route, voorbij deze bocht het doorgaande pad ca. 400m verder volgen tot T-splitsing met verhard fietspad.
3.
Bij deze T-splitsing RA, pad met verhard fietspad, rNM route.
Voorbij bosrand aan linkerhand LA, bospad met NM bordje, de rNM route wordt verlaten, het pad ca. 700m volgen tot T-splitsing voor heidegebied, ruim voor de T-splitsing passeert men aan rechterhand omheind grasland.
Bij deze T-splitsing RA, verderop gaat het pad door de bosrand.
Na ca. 550m, iets voorbij blauw NM waarschuwingsbordje LA, wat breder bospad.
RD, grindpad, grindpad aan rechterhand negeren.
Iets voor monument van zwerfstenen het grindpad met flauwe bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, iets voorbij het monument buigt het grindpad naar rechts, voorbij deze bocht het grindpad verder volgen.
# Het steengraf monument herinnert aan groot natuurbeschermer Pieter Gerbrand van Tienhoven.
Bij 3-sprong links aanhouden.
Bij kruising RD, het grindpad verder volgen.
4.
T.h.v. bankje, in bocht naar rechts van het grindpad links aanhouden, wn21 en wNM route, verderop voor een groot ven buigt het pad naar rechts, iets voorbij deze bocht passeert men bordje “Kogelvangersven”.
Pad langs het ven met flauwe bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, wn21 en wNM route, vervolgens t.h.v. bordje “Kogelvangersven” RD, pad door de heuvels aan rechterhand negeren, wn21 en wNM route.
RD, bospad aan rechterhand negeren, wNM route, na ca. 750m passeert men een uitzichtpunt met bankje op een heuvel.
Ca. 200m voorbij het uitzichtpunt, voorbij flauwe bocht naar links RA, wNM route, de wn route wordt verlaten.
RD, pad richting bos aan rechterhand negeren, de wNM route wordt verlaten.
Bij T-splitsing RA richting bos, kn20 volg 19.
Voorbij bosrand LA, kn19 volg 1, bospad met NM bordje, het pad buigt met flauwe bocht naar rechts richting lage heuvel met daarachter het ven “Palingven”, het pad met gedeeltelijk het ven aan rechterhand volgen tot klaphek.
5.
Voorbij het klaphek, bij T-splitsing RA, wn route.
Bij 4-sprong met bankje LA, onverhard pad met grind-/fietspad, de wn route wordt verlaten.
RD, pad aan rechterhand negeren, vervolgens voorbij van klaphek met veerooster RA, direct daarna in flauwe bocht naar links met aan linkerhand een heuvel rechts aanhouden, smal pad met op enige afstand ven aan linkerhand, verderop buigt het pad naar rechts weg van het ven.
Bij T-splitsing LA, breder pad.
Na ca. 100m RA, kn48 volg 5, verderop passeert men een brugje.
Voorbij klaphek, bij kruising RA, wn route.
Na ca. 450m, direct na bocht naar links RA, smal bospad met ondiepe greppel, de r-NM en wn route worden verlaten.
Voorbij 2de flauwe bocht naar links, bij 3-sprong RA, eveneens smal bospad met ondiepe greppel.
Na ca. 250m, bij 3-sprong t.h.v. rNM routepaaltje LA.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, vervolgens bij kruising LA, “Posthoornseweg”, kn5 volg 92/28.
6.
Bij 4-sprong RD, breed onverhard pad aan overzijde van de “Scheibaan” inlopen, wn route, vervolgens bij kruising LA, kn92 volg 28
Na ca. 110m RA, kn28 volg 65, grNM route, pad met iets verder groot ven aan rechterhand.
Bij 3-sprong LA, het ven wordt verlaten, kn65 volg 34, grNM route, direct daarna bij kruising met ruiterpad RD, het pad buigt naar rechts en volgt ven aan linkerhand, verderop passeert men aan rechterhand een bankje.
Bij T-splitsing LA, grNM route, direct daarna in bocht naar rechts LA, vervolgens bij 4-sprong voor ven RA, smal pad met ven aan linkerhand, kn34 volg 39, grNM route.
Voor parkeerterrein links aanhouden richting verharde weg, wn route, direct daarna bij kruising met verharde weg en fietspad RD, bospad met houten voetgangerssluis en NM bordje, kn39 volg 38.
Bij T-splitsing LA, breed pad, wn route, het pad volgen tot 4-sprong gescheiden door houten afsluitboom.
7.
Bij deze 4-sprong RD, het linker pad voorbij de houten afsluitboom inlopen, wn route, verderop ven aan rechterhand.
T.h.v. NM routepaaltje rechts aanhouden, men loopt weer richting het ven, verderop passeert men een uitzichtpunt met bankje.
T.h.v. bankje en bordje “Voorste Goorven” het doorgaande pad met bocht naar links verder volgen, pad met diepe waterloop aan rechterhand, wn route.
Voor horecagelegenheid “Boshuis Venkraai”, bij 5-sprong schuin naar links het smalle grindpad aan overzijde van het verharde fietspad inlopen, kn38 volg 63, iets verder bij kruising RD het pad met NM bordje inlopen, rNM route.
Bij splitsing rechts aanhouden, wn en rNM route.
Bij 4-sprong RD, wn en rNM route, pad met verderop een ven aan linkerhand.
Voorbij bocht naar links RD, smal pad aan rechterhand negeren, kn63 volg 85, rNM route, pad met het ven aan linkerhand en iets verder een bankje, verderop ruim voorbij het ven buigt het pad naar rechts.
8.
Pad met bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, wn en rNM route, t.h.v. open plek buigt het pad naar links het bos weer in, voorbij deze bocht het pad verder volgen tot 3-sprong iets voor een beekje.
Bij deze 3-sprong links aanhouden, kn85 volg 88, rNM route, pad met het beekje aan rechterhand.
Bij 4-sprong RA het brugje over, kn88 volg 3, de rNM route wordt verlaten, voorbij het brugje buigt het smalle pad naar links, wn route, na ca. 50m buigt het pad naar rechts, wn route.
Bij T-splitsing LA, kn3 volg 87, het smalle pad met open grasland aan rechterhand buigt met ruime bocht naar rechts, verderop iets voorbij een bankje buigt het pad naar links.
Iets voorbij deze bocht, voorbij twee kleine natuurpoortsleutels RD de rechterzijde van het kleine grasveld oplopen, wn route, voorbij het grasveld het brugje over, aan overzijde LA richting het parkeerterrein, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
NM = Natuurmonumenten.
rNM, wNM en grNM = NM wandelroutes met respectievelijk rood, wit en groene pijl voor de richting.
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting of met een genummerde richting

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Natuurpoort Klein Oisterwijk, Oirschotsebaan 6, 5062 TE te Oisterwijk. Plan Route

Met de auto

Rijd naar de Oirschotsebaan in Oisterwijk. Parkeren kan op het grote parkeerterrein bij de natuurpoort.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (10)

De Kampina Adrie: De Kampina
Monument herinnert aan natuurbeschermer Pieter Gerbrand van Tienhoven. Adrie: Monument herinnert aan natuurbeschermer Pieter Gerbrand van Tienhoven.
Zandbergsvennen Adrie: Zandbergsvennen
Kogelvangersven Adrie: Kogelvangersven
Stuifzandgebiedje bij het Kogelvangersven Adrie: Stuifzandgebiedje bij het Kogelvangersven
De Kampina Adrie: De Kampina
Brugje over de Rosep Adrie: Brugje over de Rosep
Groot Aderven Adrie: Groot Aderven
Achterste Goorven Adrie: Achterste Goorven
Brugje over de Rosep bij landgoed 't Lot Adrie: Brugje over de Rosep bij landgoed 't Lot

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart oisterwijkse-vennen-de-grote-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In directe omgeving van de natuurpoort



Restaurant Boshuys Hermitage

Posthoornseweg 5b
5062 SZ Oisterwijk
Bezoek website

Boshuis Venkraai

Bosweg 162
5062 SH Oisterwijk
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (5)

 1. Niels 14 februari 2022 om 11:04

  Gisteren de route gelopen. Het was een prachtige dag. De route is grotendeels goed beschreven. Op twee plaatsen was ons de route wat onduidelijk. Wellicht is als het pad voor een langere tijd aangehouden moet worden om daar de afstand weer te geven. Verder hebben we genoten van deze mooie route in een prachtige omgeving.

  Reageren
  1. Adrie 14 februari 2022 om 14:50

   Niels bedankt voor het verbetervoorstel! Bij een paar wat langere stukken nu ook de lengte vermeld. Jammer dat U de regels niet vermeld heeft die wat onduidelijk waren.

 2. Ton Geers 17 mei 2020 om 07:39

  Ik heb getracht op 16 mei deze tocht te wandelen. De grasweide tegenover woning nummer 8 aan het begin van deze wandeling, is geen grasveld meer en niet toegankelijk. Met de alternatieve route via Franse Baan is h et bospad afgesloten met een omgevallen boom.

  Reageren
  1. Adrie 17 mei 2020 om 12:04

   Ton Geers bedankt voor het melden! Jammer dat het pad door het grasland niet meer bestaat. Het was een leuke manier om vanuit de natuurpoort in de Kampina te komen. Op de kaart van routebureau Brabant is het deel door het grasland verwijderd waarschijnlijk heeft men geen verdere toestemming meer om gebruik te maken van het grasland. Voorlopig de wandelroute gesloten.

  2. Adrie 18 mei 2020 om 15:33

   De wandelroute kan weer gelopen worden. Het grasland is omgeploegd en er is mais ingezaaid. Jammer dat men in de directe omgeving van natuurpoort Klein Oisterwijk nu alleen via de Oirschotsebaan en Franse Baan naar het bosgebied landgoed Rozephoeve kan lopen om vandaar door te lopen naar de Kampina. Het genoemde bospad met een omgevallen boom is aan beide zijde versperd met een omgezaagde bomen. Geleidelijk zal dit pad dichtgroeien. Er wordt nu in het bosgebied van landgoed Rozephoeve een ander pad gevolgd. Veel wandelplezier!

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)