Oisterwijkse vennen-de grote tocht, Oisterwijk te Noord-Brabant

19 km Wandelroute Oisterwijkse vennen-de grote tocht, te Oisterwijk

Deze wandeltocht, rijk aan vennen, gaat door landgoed Rozephoeve, de Kampina en door de natuurgebied Oisterwijkse Bossen en Vennen. Landgoed Rozephoeve is een klein bosgebied in de omgeving van de Rozephoeve. De Kampina is een gevarieerd natuurgebied met een uitgestrekt heidegebied, naaldbos maar ook veel vennen, tijdens de wandeltocht komt men langs het Winkelsven, Zandbergsvennen, het uitgestrekte Kogelvangersven, Palingven en het grote Belversven. Ook leuk is de landbouwenclave Balsvoort. In 2015 is een van de fundamenten van de vijf boerderijen die ooit de enclave vormde weer zichtbaar gemaakt in het landschap. Rond de gebouwen lagen akkers, poelen en houtwallen. Als men goed om zich heen kijkt zijn deze landschapselementen nog steeds herkenbaar in dit deel van de Kampina. Het natuurgebied Oisterwijkse Bossen en Vennen is een uitgestrekt gevarieerd bosgebied met eveneens veel vennen wat de naam ook aangeeft. Niet alle maar wel de mooiste vennen zoals het Staalbergven, Groot Aderven, Klein Aderven en het Voorste Goorven worden bezocht. Vooral het Voorste Goorven is bijzonder aantrekkelijk door de zwaar beboste, grillige oevers en de kleine eilandjes. Gemeenschappelijk in de drie gebieden is het beekje de Rosep, tijdens de tocht passeert men twee keer het beekje. 90% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 13-12-2018, laatst bijgewerkt op: 27-12-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Bij de doorgaande weg, met rug naar het parkeerterrein RA vertrekken, het fietspad langs weg volgen, wn route.
Bij kruising LA, “Fransebaan 4”, wn route.
Voor bosrand, bij kruising RD, kn84 volg 81.
Na ca. 100m RA, wn route, het bospad met houten afsluitboom dat na ca. 230m t.h.v. een wn routepaaltje naar links buigt volgen tot T-splitsing, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing RA, wn route, vervolgens na ca. 40m LA, de wn route wordt verlaten.
RD, pad aan linkerhand negeren.
# Voor mooi uitzicht over het ‘Klokketorenven” met aan de oever van het ven een bankje een klein stukje het pad aan linkerhand inlopen.
Voor open plek, bij splitsing links aanhouden, pad met open pek aan rechterhand.
Bij T-splitsing RA, verharde weg.
Voor woning nr.1 LA, breed onverhard pad, wn route, verderop passeert men aan rechterhand bijenhal “de Logt”.
2.
RD, bospad aan linkerhand negeren, kn82 volg 9, iets verder RD, bospad met houten afsluitboom aan linkerhand negeren, verderop buigt het pad naar rechts en gaat door een klaphek, ca. 300m voorbij het klaphek, in bocht naar rechts met bankje heeft men mooi uitzicht over het Winkelsven.
Op graskade, bij 3-sprong LA, kn9 volg 70, verderop voorbij een klaphek de graskade door begrazingsgebied volgen, bij volgend klaphek het begrazingsgebied weer verlaten.
Ca. 90m na verlaten van het begrazingsgebied scherp LA, kn70 volg 31, pad met aan linkerhand een bankje.
# Na ca. 350m passeert men het in 2015 zichtbaar gemaakte fundament van een van de vijf boerderijen die ooit de landbouwenclave Balsvoort vormde.
In bocht naar links van het doorgaande pad rechts aanhouden, rode (routepaaltjes met rode NM pijl voor de richting) route, de wn route wordt verlaten, pad met NM bordje en verderop afrastering aan linkerhand, voorbij een klaphek buigt het pad naar links met de afrastering nog steeds aan linkerhand, rode route, ca. 450m voorbij het klaphek, t.h.v. metalen poort buigt het pad naar rechts weg van de afrastering, rode route, voorbij deze bocht het doorgaande pad verder volgen tot T-splitsing met verhard fietspad ca. 100m voorbij bocht naar links.
3.
Bij deze T-splitsing RA, pad met verhard fietspad, rode route.
Iets voorbij bosrand aan linkerhand LA, de rode route wordt verlaten, het pad met NM bordje en verderop aan rechterhand omheind grasland ca. 700m volgen tot T-splitsing voor heidegebied.
Bij deze T-splitsing RA, verderop gaat het pad door de bosrand.
Ca. 300m voorbij de bosrand aan linkerhand, iets voorbij blauw NM waarschuwingsbordje LA, iets verder buigt het pad naar links.
Iets voorbij deze bocht RD, grindpad, grindpad aan rechterhand negeren.
Iets voor monument van zwerfstenen het grindpad met flauwe bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, voorbij het monument en twee dicht bij elkaar staande bankjes buigt het grindpad naar rechts, voorbij deze bocht het grindpad verder volgen.
# Het steengraf monument herinnert aan groot natuurbeschermer Pieter Gerbrand van Tienhoven.
T.h.v. bosrand, bij 3-sprong links aanhouden.
Bij kruising RD, het grindpad verder volgen.
4.
T.h.v. bankje, in bocht naar rechts van het grindpad links aanhouden, wn21 en witte (routepaaltjes met witte NM pijl voor de richting) route, verderop voor een groot ven buigt het pad naar rechts met iets voorbij deze bocht bordje “Kogelvangersven”.
Pad langs het ven met flauwe bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, wn21 en witte route, vervolgens t.h.v. bordje “Kogelvangersven” RD, pad door de heuvels (stuifduinen) aan rechterhand negeren, wn21 en witte route.
RD, pad door het bos aan rechterhand negeren, wn21 en witte route, na ca. 750m passeert men een uitzichtpunt op een heuvel met een bankje.
Ca. 200m voorbij het uitzichtpunt, voorbij flauwe bocht naar links RA, witte route, de wn route wordt verlaten.
RD, pad richting bos aan rechterhand negeren, de witte route wordt verlaten.
Bij T-splitsing RA richting bos, kn20 volg 19.
Voor bosrand aan linkerhand LA, kn19 volg 1, het pad met NM bordje buigt met flauwe bocht naar rechts richting een lage heuvel met daarachter het ven Palingven, het pad met het ven aan rechterhand verder volgen tot klaphek ca. 80m voorbij het ven.
5.
Voorbij het klaphek het pad met bocht naar rechts verder volgen, doodlopend pad aan linkerhand negeren, wn route.
Bij 4-sprong met bankje LA, onverhard pad met grind-/fietspad, de wn route wordt verlaten.
RD, pad aan rechterhand negeren, vervolgens voorbij houten voetgangerssluis met veerooster RA, direct daarna in flauwe bocht naar links met aan linkerhand een heuvel rechts aanhouden, smal pad met op enige afstand ven aan linkerhand, verderop aan lange zijde van het ven buigt het pad voor de bosrand naar rechts van het ven, het pad dicht tegen de bosrand met de bosrand aan linkerhand volgen.
Bij T-splitsing LA, pad door het bos, wn48.
Na ca. 100m RA, kn48 volg 5, pad met verderop een brugje over de Rosep.
Voorbij klaphek, bij kruising RA, wn route.
Na ca. 450m, direct na bocht naar links RA, de rode en wn route worden verlaten, smal bospad met NM bordje en dammetje in greppel en aan rechterhand het beekdal van de Rosep.
Na ca. 120m, bij 3-sprong RA, eveneens smal bospad met het beekdal aan rechterhand.
Na ca. 250m, bij 3-sprong t.h.v. rood routepaaltje LA.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, vervolgens bij kruising LA, “Posthoornseweg”, kn5 volg 92.
6.
Bij 4-sprong RD, het brede onverharde pad aan overzijde van de “Scheibaan” inlopen, wn route, vervolgens bij kruising LA, kn92 volg 28
Na ca. 110m RA, kn28 volg 65, groene (routepaaltjes met groene NM pijl voor de richting) route (zie achterzijde van het routepaaltje), pad met iets verder groot ven aan rechterhand.
Bij 3-sprong LA, het ven wordt verlaten, kn65 volg 34, groene route, direct daarna bij kruising met ruiterpad RD, het pad buigt naar rechts met ven Groot Aderven aan linkerhand en verderop aan rechterhand een bankje.
Voorbij het ven, bij T-splitsing LA, wn en groene route, iets verder in bocht naar rechts LA, wn en groene route, vervolgens voor ven, bij 4-sprong RA, pad met ven aan linkerhand, kn34 volg 39, groene route.
Voor parkeerterrein links aanhouden richting de verharde weg lopen, wn route, direct daarna bij kruising met verharde weg en fietspad RD, bospad met houten voetgangerssluis en NM bordje, kn39 volg 38.
Bij T-splitsing LA, breed pad, wn route, het pad volgen tot 4-sprong gescheiden door houten afsluitboom en aan rechterhand een smal klein metalen zuiltje, zijpaden negeren.
# Het pad dat voorbij de 4-sprong gevolgd wordt is verhard met puin afkomstig uit Rotterdam. Aan begin van de Tweede Wereld Oorlog is op 14 mei 1940 het centrum van de stad volledig verwoest door bombardementen. Een lading puin is terecht gekomen als verharding van de bospaden bij de bouw van een munitiedepot in het bos door de Duitse bezetter. 
7.
Bij deze 4-sprong RD, het linker pad voorbij de houten afsluitboom inlopen, wn route, met puin verhard pad met verderop ven Achterste Goorven aan rechterhand.
T.h.v. NM routepaaltje en smal metalen zuiltje rechts aanhouden, men loopt weer richting het ven, verderop passeert men aan rechterhand een uitzichtpunt met bankje.
T.h.v. bankje en bordje “Voorste Goorven” het doorgaande pad met bocht naar links verder volgen, pad met diepe waterloop aan rechterhand, wn route.
Voor  verharde weg met aan overzijde horecagelegenheid Boshuis Venkraai, bij 5-sprong schuin naar links het smalle pad aan overzijde van het verharde fietspad inlopen, kn38 volg 63, iets verder bij kruising met ruiterpad RD het pad met NM bordje inlopen, rode route.
Bij splitsing rechts aanhouden, wn en rode route.
Bij 4-sprong RD, wn en rode route, pad met verderop een ven aan linkerhand.
Voorbij bocht naar links RD, smal pad aan rechterhand negeren, kn63 volg 85, rode route, het pad met het ven aan linkerhand en iets verder een bankje verder volgen, verderop ruim voorbij het ven buigt het pad naar rechts.
8.
Pad met bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, wn en rode route, t.h.v. half open plek aan rechterhand buigt het pad naar links het bos weer in, voorbij deze bocht het pad verder volgen tot 3-sprong iets voor een beekje.
Bij deze 3-sprong links aanhouden, kn85 volg 88, rode route, pad met het beekje aan rechterhand.
Bij 4-sprong RA het brugje over, kn88 volg 3, de rode route wordt verlaten, voorbij het brugje buigt het smalle pad naar links, wn route, na ca. 50m buigt het pad naar rechts, wn route.
Bij T-splitsing LA, kn3 volg 87, het smalle pad met open grasland aan rechterhand buigt met ruime bocht naar rechts, verderop iets voorbij een bankje buigt het pad naar links.
Iets voorbij deze bocht, voorbij twee kleine natuurpoortsleutels RD de rechterzijde van het kleine grasveld oplopen, wn route, voorbij het grasveld het brugje over, aan overzijde LA richting het parkeerterrein, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
NM = Natuurmonumenten.
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting of met een genummerde richting

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Natuurpoort Klein Oisterwijk, Oirschotsebaan 6, 5062 TE te Oisterwijk. Plan Route

Met de auto

Rijd naar de Oirschotsebaan in Oisterwijk. Parkeren kan op het grote parkeerterrein bij de natuurpoort.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (10)

De Kampina Adrie: De Kampina
Monument herinnert aan natuurbeschermer Pieter Gerbrand van Tienhoven. Adrie: Monument herinnert aan natuurbeschermer Pieter Gerbrand van Tienhoven.
Zandbergsvennen Adrie: Zandbergsvennen
Kogelvangersven Adrie: Kogelvangersven
Stuifzandgebiedje bij het Kogelvangersven Adrie: Stuifzandgebiedje bij het Kogelvangersven
De Kampina Adrie: De Kampina
Brugje over de Rosep Adrie: Brugje over de Rosep
Groot Aderven Adrie: Groot Aderven
Achterste Goorven Adrie: Achterste Goorven
Brugje over de Rosep bij landgoed 't Lot Adrie: Brugje over de Rosep bij landgoed 't Lot

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart oisterwijkse-vennen-de-grote-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In directe omgeving van de natuurpoortRestaurant Boshuys Hermitage

Posthoornseweg 5b
5062 SZ Oisterwijk
Bezoek website

Boshuis Venkraai

Bosweg 162
5062 SH Oisterwijk
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (7)

 1. Ben Bekkers 20 maart 2024 om 22:09

  Maandag 18 maart 2024 deze route gelopen. Nog erg nat en ter hoogte van 3, pad uitkomend op Melaniedreef, zelfs meer dan knie-diep door het water. Op andere stukken ook natte voeten gehaald. Maar wel prachtig

  Reageren
 2. Adrie 29 maart 2023 om 16:53

  Vandaag 29 maart 2023 de wandeltocht gecontroleerd. Op een paar plaatsen wat extra herkenningspunten bijgevoegd naar aanleiding van de reactie van Niels op 14 februari 2022. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 3. Niels 14 februari 2022 om 11:04

  Gisteren de route gelopen. Het was een prachtige dag. De route is grotendeels goed beschreven. Op twee plaatsen was ons de route wat onduidelijk. Wellicht is als het pad voor een langere tijd aangehouden moet worden om daar de afstand weer te geven. Verder hebben we genoten van deze mooie route in een prachtige omgeving.

  Reageren
  1. Adrie 14 februari 2022 om 14:50

   Niels bedankt voor het verbetervoorstel! Bij een paar wat langere stukken nu ook de lengte vermeld. Jammer dat U de regels niet vermeld heeft die wat onduidelijk waren.

 4. Ton Geers 17 mei 2020 om 07:39

  Ik heb getracht op 16 mei deze tocht te wandelen. De grasweide tegenover woning nummer 8 aan het begin van deze wandeling, is geen grasveld meer en niet toegankelijk. Met de alternatieve route via Franse Baan is h et bospad afgesloten met een omgevallen boom.

  Reageren
  1. Adrie 17 mei 2020 om 12:04

   Ton Geers bedankt voor het melden! Jammer dat het pad door het grasland niet meer bestaat. Het was een leuke manier om vanuit de natuurpoort in de Kampina te komen. Op de kaart van routebureau Brabant is het deel door het grasland verwijderd waarschijnlijk heeft men geen verdere toestemming meer om gebruik te maken van het grasland. Voorlopig de wandelroute gesloten.

  2. Adrie 18 mei 2020 om 15:33

   De wandelroute kan weer gelopen worden. Het grasland is omgeploegd en er is mais ingezaaid. Jammer dat men in de directe omgeving van natuurpoort Klein Oisterwijk nu alleen via de Oirschotsebaan en Franse Baan naar het bosgebied landgoed Rozephoeve kan lopen om vandaar door te lopen naar de Kampina. Het genoemde bospad met een omgevallen boom is aan beide zijde versperd met een omgezaagde bomen. Geleidelijk zal dit pad dichtgroeien. Er wordt nu in het bosgebied van landgoed Rozephoeve een ander pad gevolgd. Veel wandelplezier!

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)