Oeffeltse Weiden-tocht, Oeffelt te Noord-Brabant

15 km Wandelroute Oeffeltse Weiden-tocht, te Oeffelt

Wandeltocht voor de liefhebber van rivierenlandschappen. De wandeltocht gaat door de uiterwaarden van de Maas maar ook door een natuurgebied de Vilt met een oude maasmeander. In de uiterwaarden zijn natuurlijke heggen te zien, de maasheggen. Deze heggen bestaan uit in elkaar gevlochten levende meidoorns of sleedoorns. Als bezienswaardigheden zijn er tijdens de tocht enkele ruïnes van rivierkazematten uit de 2de wereld oorlog te zien. Deze rivierkazematten waren onderdeel van Maaslinie en hadden tot doel de spoorbrug tussen Gennip en Oeffelt te beschermen. Na verlaten van de uiterwaarden gaat de tocht door het natuurgebied de Vilt. Het natuurgebied de Vilt bestaat uit zo'n vijftienduizend jaar geleden ontstane maasmeander, en is momenteel de meest gave oude maasmeander in Nederland. In het natuurgebied de Vilt wordt ook een stukje voormalige spoordijk gevolgd. Deze spoordijk herinnert aan het Duits Lijntje, een spoorverbinding uit 1878 die het Nederlandse Boxtel met het Duitse Wezel verbond en was onderdeel van de verbinding tussen Londen en Sint Peters.
Een gedeelte van de wandeltocht gaat doorpercelen grasland in de uiterwaarden, waterdichte schoenen zijn daarom zeker aan te raden. 73% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 16-5-2016, laatst bijgewerkt op: 13-7-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de ingang van de kerk RA vertrekken, vervolgens voor woning nr.5 aan de rand van het plein RA het grindpad voor deze woning inlopen, voorbij begraafplaats buigt het pad naar links.
Iets voorbij deze bocht RA, grindpad met bordje “wandel- fietspad”, het pad met voorbij de woning omheinde percelen aan linkerhand volgen tot T-splitsing, zijpad negeren.
Bij deze T-splitsing RA, verderop passeert men een brugje.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, vervolgens op de dijk RD, smalle weg aan rechterhand negeren, verderop gaat de verharde weg over in een grindpad, het grindpad volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing LA, verharde weg, verderop passeert men beek de “Oeffeltse Raam”.
Voor de dijk, bij 4-sprong RD via betonnen trap de dijk oplopen, kn54 volg 97, vervolgens op de dijk RA, gras-pad over de dijk (verderop passeert men op de dijk een metalen poort, de poort kan gesloten zijn tijdens begrazing van de dijk door schapen, als alternatief kan men ook de weg aan voet van de dijk volgen met de dijk aan linkerhand).
Voorbij metalen poort rechts aanhouden via verharde weg de dijk afdalen, wn route.
2.
In bocht naar rechts van de weg RD door draaihekje, wn route, het begrazingsgebied inlopen langs de meidoornstruiken naar de overzijde, aan overzijde via een draaihekje het begrazingsgebied verlaten.
Na verlaten van het begrazingsgebied, bij T-splitsing RA, breed onverhard pad, kn97 de wn route wordt verlaten.
Voorbij metalen afsluitboom, bij 3-sprong met aan rechterhand een veerooster LA.
Het pad met bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, direct daarna in bocht naar links RD door draaihekje, pad met het beekje aan rechterhand, wn route, na ca. 120m schuin naar links het 2de perceel grasland aan linkerhand inlopen, wn route, diagonaal door het perceel naar de hoek aan overzijde lopen, bij deze hoek via draaihekje naar volgend perceel lopen en rechterzijde volgen, in hoek van dit perceel RA door draaihekje naar volgend perceel grasland, wn route, diagonaal door dit perceel naar brede doorgang aan overzijde lopen, voorbij deze doorgang de linkerzijde volgen.
3.
Iets voor hoek LA door draaihekje, de linkerzijde volgen, verderop voorbij doorgang buigt het gras-pad iets naar rechts richting een metalen poort met draaihekje, via het draaihekje het grasland verlaten.
Na verlaten van het grasland, bij T-splitsing LA, verharde weg, kn53 volg 61.
Voor de Maas, bij T-splitsing RA, kn61 volg 98, weg met verderop een horecagelegenheid bij een camping.
Voorbij volgende horecagelegenheid, in bocht naar rechts van de weg LA, verhard fietspad, kn98 volg 13.
Voorbij brug over de Maas RD, grindpad, fietspad aan rechterhand negeren, kn13 volg 14, het pad dat na ca. 600m naar rechts buigt volgen tot T-splitsing, klaphek aan linkerhand negeren.
4.
Bij deze T-splitsing RD door draaihekje, kn14 volg 16, door het perceel grasland richting de doorgang aan overzijde lopen, voorbij deze doorgang iets links aanhouden door het perceel richting doorgang aan de linker overzijde, voorbij deze doorgang rechts aanhouden, loop diagonaal door het grotere perceel grasland links langs hoek met gevlochten haag richting doorgang met een draaihekje in hoek aan de overzijde, voor het draaihekje passeert men aan rechterhand een poel, voorbij het draaihekje de rechterzijde van een kleiner perceel volgen tot volgende doorgang met draaihekje.
Voorbij het draaihekje diagonaal door het perceel richting doorgang in hoek aan overzijde lopen, wn route, voorbij deze doorgang de rechterzijde van het grasland volgen tot men via een draaihekje de percelen grasland verlaat.
Na verlaten van de percelen grasland, bij T-splitsing RA, kn16 volg 17, direct daarna de weg met bocht naar links verder volgen, verhard fietspad aan rechterhand negeren.
5.
Op de dijk, de weg met bocht naar rechts verder volgen, fietspad aan linkerhand negeren, kn17 volg 11, vervolgens aan voet van de dijk, bij 4-sprong rechts aanhouden, grindpad met de dijk aan rechterhand, wn route.
Na ca. 150m LA, smal grindpad richting “Portaal De Vilt”.
Na verlaten picknickplaats en parkeerterreintje, bij T-splitsing LA, het fietspad aan overzijde van de doorgaande weg volgen.
Na ca. 200m, bij 5-sprong RA, “Hazewinkel“, verderop buigt de weg naar rechts, “Hoog Werveld”.
Ca. 150m voorbij deze bocht LA, “Laag Werveld”.
Voorbij inrit woning nr.7 LA, smal grindpad, “Kerkepad”, verderop passeert men een brugje.
Aan einde van het pad, bij 4-sprong RA, grindpad, kn86 volg 87, het grindpad volgen tot T-splitsing ruim voorbij 2de bocht naar rechts met voor de T-splitsing een klein parkeerterreintje en enkele picknicktafels.
Bij deze T-splitsing RA, kn87 volg 77, grindpad tussen twee waterplassen.
6.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, “Laag Werveld”, wn route, iets verder LA, bospad met BL bordje “de Vilt”, wn route, verderop passeert men aan linkerhand een ven.
RD, pad aan rechterhand negeren, de wn route wordt verlaten.
Pad met bocht naar links verder volgen, verbindingspad naar bosrand aan rechterhand negeren.
Voor haag, bij T-splitsing RA.
Bij T-splitsing RA richting verharde weg, wn route.
Bij kruising LA, verharde weg, kn29 volg 28, de weg volgen tot Y-splitsing.
Bij deze Y-splitsing LA, kn28 volg 27, verderop passeert men beek de “Oeffeltse Raam”.
Bij kruising RA door metalen voetgangerssluis, kn27 volg 59, het onverharde pad met BL bordje “de Vilt” en verderop een brugje volgen tot 3-sprong bij verharde weg, voor het brugje wordt de wn route tijdelijk verlaten.
# Het pad dat men volgt is de spoordijk van het voormalig Duits Lijntje.
7.
Bij deze 3-sprong LA, de verharde weg met verderop voorbij een brugje kn59 volg 58 volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing RA, kn58 volg 57.
Voor doorgaande weg, bij T-splitsing LA, wn route, ventweg parallel aan de doorgaande weg.
T.h.v. elektriciteitshuisje RA, de doorgaande weg oversteken en aan overzijde “Kerkstraat-Zuid” inlopen, vervolgens voorbij oud gebouw (smidse) aan rechterhand RA, “Raamhof”, verderop buigt de weg naar links.
Iets voorbij deze bocht RA, het verhard voetpad tussen woning nr.8 en nr.10 inlopen, voorbij de woningen buigt het voetpad naar links en gaat over in een smal onverhard pad met perceel grasland aan rechterhand, vervolgens het smalle pad tussen omheining en bosschages inlopen met de omheining aan rechterhand, verderop buigt het pad langs de omheining naar links, doorlopen tot een brugje aan rechterhand.
RA het brugje over, aan overzijde LA, grindpad, vervolgens bij T-splitsing LA, iets verder buigt het grindpad naar rechts, voorbij bocht naar links passeert men een brugje, voorbij het brugje klinkerpad met school aan linkerhand.
Bij T-splitsing RA, verharde weg richting de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen de richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Kerk, Kerkplein 3-5, 5441 BE te Oeffelt. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op het plein voor de kerk.

Openbaar vervoer

Bushalte Raadhuisplein, Oeffelt. Aanlooproute naar startpunt: Ga in noordwestelijke richting naar Lietingsestraat. Sla rechtsaf naar de Lietingsestraat. Sla linksaf naar het Kerkplein.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (11)

Begrazingsgebied in de Maasuiterwaarden Adrie: Begrazingsgebied in de Maasuiterwaarden
Begrazingsgebied in de Maasuiterwaarden Adrie: Begrazingsgebied in de Maasuiterwaarden
Begrazingsgebied in de Maasuiterwaarden Adrie: Begrazingsgebied in de Maasuiterwaarden
Doorkijk Adrie: Doorkijk
Ruïne van rivierkazemat Adrie: Ruïne van rivierkazemat
Zandwinningsgebied in de Maasuiterwaarden Adrie: Zandwinningsgebied in de Maasuiterwaarden
Pad in natuurgebied de Vilt Adrie: Pad in natuurgebied de Vilt
't Lèste Vèrke Adrie: 't Lèste Vèrke
Oude Maasmeander Adrie: Oude Maasmeander
Oude Maasmeander Adrie: Oude Maasmeander
Pad met kerktoren van Oeffelt in de verte Adrie: Pad met kerktoren van Oeffelt in de verte

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart oeffeltse-weiden-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats OeffeltCamping de Maasvallei

Veerweg 8
5441 PL Oeffelt
Bezoek website

Restaurant 't Veerhuis Oeffelt

Veerweg 2
5441 PL Oeffelt
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (8)

 1. Adrie 13 juli 2023 om 20:35

  Gisteren gaan kijken naar het gesloten pad. Een bewoner heeft een verzoek ingediend om het pad Hoogeind te onttrekking aan de openbaarheid. Dit verzoek is afgewezen, de bewoner kan hier nog tegen in beroep. Omdat dit nog een tijdje kan voortslepen de omleiding weer verwijderd en het betreffende pad uit de wandeltocht gehaald.

  Reageren
 2. Adrie 7 juli 2023 om 07:01

  Bij punt 7 4de regel is een pad afgesloten, binnenkort ga ik kijken wat de reden is van de afsluiting. Volg voorlopig de omleiding zie hiervoor de oranje lijn op de Google Maps kaart. Met dank aan Boudewijn die de versperring heeft gemeld. Ik kan hem helaas geen antwoord via email geven omdat het opgeven emailadres waarschijnlijk een foutje bevat.

  Reageren
 3. Adrie 8 mei 2023 om 18:08

  Bij punt 1 van de routebeschrijving is het sluitwerk van de poort op de dijk afgebroken en de poort met een hangslot afgesloten. Wanneer dit gerepareerd wordt en de poort weer geopend kan worden is niet bekend. Voorlopig de weg aan de voet van de dijk volgen.

  Reageren
 4. Adrie 8 december 2022 om 18:50

  Gisteren 7 december 2022 de wandeltocht gecontroleerd. Een nieuw pad was aan de rand van Oeffelt aangelegd en er waren wat kleine veranderingen in de extra herkenningspunten. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelpezier!

  Reageren
 5. Adrie 24 april 2020 om 17:22

  Gisteren 23 april 2020 de wandeltocht gecontroleerd. Geen grote veranderingen gezien. Aan einde van punt 1 gaat de wandeltocht over een dijk met aan einde een metalen hek. Er hangt een hangslot aan maar is niet gesloten, de poort aan een zijde een klein beetje tillen om te openen. Men kan ook kiezen voor de verharde weg aan voet van de dijk men mist dan wel het mooie uitzicht over de Maasheggen. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier.

  Reageren
 6. Adrie 7 mei 2018 om 15:11

  Vandaag 7 mei 2018 de wandelroute gecontroleerd. Leuk om te melden dat het gesloten Hotel-Restaurant ’t Veerhuis binnenkort weer open gaat. Momenteel staat het restaurant nog in de steigers en wordt er nog gewerkt. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 7. Mimi de Hoogh 3 september 2016 om 14:07

  Heel bijzonder gebied. De kleine weiden met de prachtige meidoorns als natuurlijke afscheiding en verdeling . ‘de Maasheggen’ Een gevarieerde tocht en goed beschreven. Fijne wandeldag geweest. Mimi de Hoogh

  Reageren
  1. Marion 15 november 2020 om 14:16

   Gisteren deze prachtige tocht gelopen, en niet een keer verkeerd!
   Wat is het hier geweldig mooi, ik ga in het voorjaar zeker nog eens terug. Adrie wederom bedankt!

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)