Oeffeltse Weiden-tocht, Oeffelt te Noord-Brabant

15 km Wandelroute Oeffeltse Weiden-tocht, te Oeffelt

Wandeltocht voor de liefhebber van rivierenlandschappen. De wandeltocht gaat door de uiterwaarden van de Maas maar ook door een natuurgebied de Vilt met een oude maasmeander. In de uiterwaarden zijn natuurlijke heggen te zien, de maasheggen. Deze heggen bestaan uit in elkaar gevlochten levende meidoorns of sleedoorns. Als bezienswaardigheden zijn er tijdens de tocht enkele ruïnes van rivierkazematten uit de 2de wereld oorlog te zien. Deze rivierkazematten waren onderdeel van Maaslinie en hadden tot doel de spoorbrug tussen Gennip en Oeffelt te beschermen. Na verlaten van de uiterwaarden gaat de tocht door het natuurgebied de Vilt. Het natuurgebied de Vilt bestaat uit zo'n vijftienduizend jaar geleden ontstane maasmeander, en is momenteel de meest gave oude maasmeander in Nederland. In het natuurgebied de Vilt wordt ook een stukje voormalige spoordijk gevolgd. Deze spoordijk herinnert aan het Duits Lijntje, een spoorverbinding uit 1878 die het Nederlandse Boxtel met het Duitse Wezel verbond en was onderdeel van de verbinding tussen Londen en Sint Peters.
Een gedeelte van de wandeltocht gaat doorpercelen grasland in de uiterwaarden, waterdichte schoenen zijn daarom zeker aan te raden. 73% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 16-5-2016, laatst bijgewerkt op: 29-4-2022

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de ingang van de kerk RA vertrekken, vervolgens voor woning nr.5 aan de rand van het plein RA het grindpad voor deze woning inlopen, voorbij begraafplaats buigt het pad naar links.
Iets voorbij deze bocht RA, grindpad met bordje “wandel- fietspad”, het pad met voorbij de woning omheinde percelen aan linkerhand volgen tot T-splitsing, zijpad negeren.
Bij deze T-splitsing RA, verderop passeert men een brugje.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, vervolgens op de dijk RD, smalle weg aan rechterhand negeren, verderop gaat de verharde weg over in een grindpad, het grindpad volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing LA, verharde weg, verderop passeert men beek de “Oeffeltse Raam”.
Voor de dijk, bij 4-sprong RD via betonnen trap de dijk oplopen, kn54 volg 97, vervolgens op de dijk RA, gras-pad over de dijk (verderop passeert men op de dijk een metalen hek, dit hek kan gesloten zijn, als alternatief kan men ook de weg aan voet van de dijk volgen met de dijk aan linkerhand).
Voorbij metalen hek  rechts aanhouden via verharde weg de dijk afdalen, wn route.
2.
In bocht naar rechts van de weg RD door draaihekje, wn route, het zanderig pad met bosschages aan linkerhand volgen tot draaihekje aan overzijde van het begrazingsgebied.
Voorbij het draaihekje, bij T-splitsing RA, breed grindpad, kn97 de wn route wordt verlaten.
Voorbij metalen afsluitboom, bij 3-sprong met aan rechterhand een veerooster LA.
Grindpad met bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, direct daarna in bocht naar links van het grindpad RD door draaihekje, wn route, verderop na ca. 120m het 2de perceel grasland aan linkerhand inlopen, wn route, diagonaal door het perceel naar hoek aan overzijde lopen, bij deze hoek via draaihekje naar volgend perceel lopen en rechterzijde volgen, in hoek van dit perceel RA door draaihekje naar volgend perceel grasland, wn route, diagonaal door dit perceel naar doorgang aan overzijde lopen, voorbij deze doorgang de linkerzijde volgen.
3.
Iets voor hoek LA door draaihekje, de linkerzijde volgen, verderop voorbij doorgang buigt het gras-pad iets naar rechts richting metalen hek met draaihekje.
Voorbij het draaihekje, bij T-splitsing LA, verharde weg, kn53 volg 61.
Voor de Maas, bij T-splitsing RA, kn61 volg 98, verderop passeert men bij een horecagelegenheid bij een camping.
Voorbij volgende horecagelegenheid, in bocht naar rechts van de weg LA, verhard fietspad, kn98 volg 13.
Voorbij brug over de Maas RD, grindpad, fietspad aan rechterhand negeren, kn13 volg 14.
Na ca. 600m het grindpad met bocht naar rechts verder volgen, klaphek aan linkerhand negeren.
4.
Bij T-splitsing RD door draaihekje, kn14 volg 16, gras-pad door perceel grasland richting doorgang aan overzijde, voorbij deze doorgang iets links aanhouden door het perceel richting doorgang aan de linker overzijde, voorbij deze doorgang rechts aanhouden, diagonaal door wat groter perceel grasland, loop links langs hoek gevlochten haag richting doorgang met draaihekje in hoek aan de overzijde, voor het draaihekje passeert men aan rechterhand een poel, voorbij het draaihekje de rechterzijde van een kleiner perceel volgen tot volgende doorgang met draaihekje.
Voorbij het draaihekje diagonaal door het perceel grasland richting doorgang in hoek aan overzijde, wn route, voorbij deze doorgang de rechterzijde van het grasland volgen tot men via een draaihekje de percelen grasland verlaat.
Na verlaten van de percelen grasland, bij T-splitsing RA, kn16 volg 17, direct daarna de weg met bocht naar links verder volgen, verhard fietspad aan rechterhand negeren.
5.
Op de dijk, de weg met bocht naar rechts verder volgen, fietspad aan linkerhand negeren, kn17 volg 11, vervolgens aan voet van de dijk, bij 4-sprong rechts aanhouden, grindpad met de dijk aan rechterhand, wn route.
Na ca. 150m LA, smal grindpad richting “Portaal De Vilt”.
Na verlaten picknickplaats en parkeerterreintje, bij T-splitsing LA, fietspad aan overzijde van de doorgaande weg volgen.
Bij 5-sprong RA, “Hazewinkel”, verderop buigt de weg naar rechts, “Hoog Werveld”.
Ca. 150m voorbij deze bocht LA, “Laag Werveld”.
Voorbij inrit woning nr.7 LA, smal grindpad, “Kerkepad”, verderop passeert men een brugje.
T.h.v. verharde weg, bij 4-sprong RA, grindpad, kn86 volg 87, het grindpad volgen tot T-splitsing voorbij klein parkeerterreintje en picknicktafels.
Bij deze T-splitsing RA, kn87 volg 77, grindpad tussen twee waterplassen.
6.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, “Laag Werveld”, wn route, direct daarna LA, bospad met BL bordje “de Vilt”, wn route, verderop passeert men aan linkerhand een ven.
RD, pad aan rechterhand negeren, de wn route wordt verlaten.
Pad met bocht naar links verder volgen, verbindingspad naar bosrand aan rechterhand negeren.
Na verlaten van het bos, bij T-splitsing RA.
Bij T-splitsing RA richting verharde weg, wn route.
Bij kruising LA, verharde weg, kn29 volg 28, de weg volgen tot Y-splitsing.
Bij deze Y-splitsing LA, kn28 volg 27, verderop passeert men beek de “Oeffeltse Raam”.
Bij kruising RA door metalen voetgangerssluis, onverhard pad met BL bordje “de Vilt”, kn27 volg 59, het pad volgen tot 3-sprong bij verharde weg, ruim voor de verharde weg passeert men een brugje, voor het brugje wordt de wn route verlaten.
# Het pad dat men nu volgt is de spoordijk van het voormalig Duits Lijntje.
7.
Bij deze 3-sprong RA, verharde weg, wn route.
Bij T-splitsing RA, fietspad langs doorgaande weg volgen, wn route.
RD, weg “Hoogveld” aan rechterhand negeren, kn10 volg 11, direct daarna LA, grindpad links van witte woning inlopen, wn route.
Bij Y-splitsing scherp LA, wn route.
Bij kruising LA, kn11 volg 56, verharde weg.
Bij kruising met doorgaande weg RD, “Urlingsestraat”, wn route, de weg ca. 500m volgen tot grindpad aan linkerhand iets voorbij woning nr.11c, zijpaden negeren.
Bij dit grindpad LA, wn route,  verderop voorbij bocht naar links van het grindpad passeert men een brugje, voorbij het brugje klinkerpad met school aan linkerhand.
Bij T-splitsing RA, verharde weg richting de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen de richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Kerk, Kerkplein 3-5, 5441 BE te Oeffelt. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op het plein voor de kerk.

Openbaar vervoer

Bushalte Raadhuisplein, Oeffelt. Aanlooproute naar startpunt: Ga in noordwestelijke richting naar Lietingsestraat. Sla rechtsaf naar de Lietingsestraat. Sla linksaf naar het Kerkplein.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (11)

Begrazingsgebied in de Maasuiterwaarden Adrie: Begrazingsgebied in de Maasuiterwaarden
Begrazingsgebied in de Maasuiterwaarden Adrie: Begrazingsgebied in de Maasuiterwaarden
Begrazingsgebied in de Maasuiterwaarden Adrie: Begrazingsgebied in de Maasuiterwaarden
Doorkijk Adrie: Doorkijk
Ruïne van rivierkazemat Adrie: Ruïne van rivierkazemat
Zandwinningsgebied in de Maasuiterwaarden Adrie: Zandwinningsgebied in de Maasuiterwaarden
Pad in natuurgebied de Vilt Adrie: Pad in natuurgebied de Vilt
't Lèste Vèrke Adrie: 't Lèste Vèrke
Oude Maasmeander Adrie: Oude Maasmeander
Oude Maasmeander Adrie: Oude Maasmeander
Pad met kerktoren van Oeffelt in de verte Adrie: Pad met kerktoren van Oeffelt in de verte

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart oeffeltse-weiden-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats OeffeltCamping de Maasvallei

Veerweg 8
5441 PL Oeffelt
Bezoek website

Restaurant 't Veerhuis Oeffelt

Veerweg 2
5441 PL Oeffelt
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (4)

 1. Adrie 24 april 2020 om 17:22

  Gisteren 23 april 2020 de wandeltocht gecontroleerd. Geen grote veranderingen gezien. Aan einde van punt 1 gaat de wandeltocht over een dijk met aan einde een metalen hek. Er hangt een hangslot aan maar is niet gesloten, de poort aan een zijde een klein beetje tillen om te openen. Men kan ook kiezen voor de verharde weg aan voet van de dijk men mist dan wel het mooie uitzicht over de Maasheggen. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier.

  Reageren
 2. Adrie 7 mei 2018 om 15:11

  Vandaag 7 mei 2018 de wandelroute gecontroleerd. Leuk om te melden dat het gesloten Hotel-Restaurant ’t Veerhuis binnenkort weer open gaat. Momenteel staat het restaurant nog in de steigers en wordt er nog gewerkt. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 3. Mimi de Hoogh 3 september 2016 om 14:07

  Heel bijzonder gebied. De kleine weiden met de prachtige meidoorns als natuurlijke afscheiding en verdeling . ‘de Maasheggen’ Een gevarieerde tocht en goed beschreven. Fijne wandeldag geweest. Mimi de Hoogh

  Reageren
  1. Marion 15 november 2020 om 14:16

   Gisteren deze prachtige tocht gelopen, en niet een keer verkeerd!
   Wat is het hier geweldig mooi, ik ga in het voorjaar zeker nog eens terug. Adrie wederom bedankt!

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)