Nieuwkerk-tocht, Goirle te Noord-Brabant

24 km Wandelroute Nieuwkerk-tocht, te Goirle

Deze wat langere wandeltocht gaat door het stroomgebied van de Poppelse Leij, de Leij en de Rovertse Leij, drie beekjes die geheel verschillend zijn. De Rovertse Leij is weinig vergraven en slingert nog geheel natuurlijk door het bos. De Poppelse Leij is daarentegen veel meer een overloop van een serie vennen en moerassen aan de rand van de Regte Heide. Deze beek heeft nooit sterk gemeanderd en is daarbij ook nog eens door mensenhand naar de rand van het beekdal verlegd. Beide beken komen bij Goirle samen De derde beek de Leij is een beek die vlakbij de Poppelse Leij ontspringt, deze beek is nergens met de twee andere verbonden. De tocht gaat door Landgoed Nieuwkerk, het stroomgebied van de Poppelse Leij, het Riels Laag met het beekje de Leij en het landgoed Gorp en Roovert, het stroomgebied van de Rovertse Leij. Tussen Landgoed Nieuwkerk en het Riels Laag gaat de tocht over de Regte Heide. Het landgoed Nieuwkerk is ontstaan in het begin van de 19e eeuw, maar reeds in de 13e eeuw had de Abdij van Tongerlo hier een hoeve in bezit. De naam Nieuwkerk komt van "de nyeuwe kerck van dije van Tilborch" ofwel de grenskerk van de Tilburgers. Het Riels Laag, dat over een grote lengte direct aan de Regte Heide grenst vormt een mooie overgang van beekdal naar heide. De Regte Heide is een vrij heuvelachtige heidegebied met mooie uitzichten. Het gebied bestaat uit hoge en droge plekken als natte plekken. Op het hoger gelegen deel komt men langs een reeks goed zichtbare grafheuvels uit de Midden-Bronstijd (2000-700 v.Chr.). Landgoed Gorp en Roovert is een uitgestrekt landgoed (1200 ha) met oude loof-, naald- en gemengde bossen, cultuurgronden, heide, vennen, door dit gebied wordt het beekje de Rovertse Leij gevolgd. 97% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 22-4-2017, laatst bijgewerkt op: 7-3-2024

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Het parkeerterrein RA verlaten, het grind-/fietspad aan overzijde van de weg door de bosrand volgen, vervolgens iets voor rotonde, bij verhard fietspad links aanhouden, iets verder RA, de doorgaande weg oversteken richting “Nieuwkerk”, wn route.
Aan einde van het fietspad RD, het smalle pad rechts van het brede pad inlopen, wn route, verderop iets voor het bos komen beide paden weer samen.
Direct na samenkomst van de paden, bij kruising RA, pad met BL bordje “Nieuwkerk” door de bosrand, kn9 de wn route wordt verlaten.
RD, pad aan rechterhand negeren, verderop buigt het pad naar links.
Bij T-splitsing LA, bospad, het pad buigt iets naar links, iets breder bospad.
Na ca. 150m, iets voor flauwe bocht naar rechts RA, het pad volgen tot kruising.
Bij deze kruising LA.
Bij kruising RD, de beukenlaan verder volgen.
# Voordat men RD gaat op enige afstand is aan linkerhand in het verlengde van het pad een heuvel te zien, in de heuvel is een lege grafkelder van de familie Van Hogendorp uit het jaar 1824.
2.
Voor landbouwperceel aan linkerhand, bij kruising RA, verderop passeert men een betonnen brugje over het beekje de Poppelse Leij en aan rechterhand een golfterrein.
Bij T-splitsing RA, klinkerweg.
Weg met flauwe bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren.
Na ca. 150m LA, direct daarna bij kruising met fietspad RD, breed onverhard pad met bosrand aan linkerhand.
Voorbij houten voetgangerssluis, bij kruising met aan linkerhand een bankje RA, kn10 volg 60.
In open gebied, bij T-splitsing LA, de wn route wordt verlaten.
Bij kruising met ruiterpad RD.
Bij 3-sprong RA, breed pad met aan rechterhand picknicktafel door open gebied, het brede pad dat verderop t.h.v. kn56 volg 1 naar links buigt volgen tot een kleine witte zuil direct voorbij enkele grafheuvels aan rechterhand, zijpaden negeren, iets voor de grafheuvels loopt het pad parallel aan een rolstoelpad.
# De grafheuvels zijn uit de Midden-Bronstijd (2000-700 v.Chr.).
3.
Bij deze witte zuil RD, pad aan rechterhand negeren, kn1 volg 27, het pad volgen tot houten afsluitboom en aan rechterhand een informatiepaneel “Regte Heide”, zijpaden negeren.
Voorbij de afsluitboom RD, pad aan rechterhand negeren, kn27 volg 26, verderop passeert men het beekje de Leij, t.h.v. woning gaat het onverharde pad over in een verharde weg.
Bij T-splitsing LA, kn26 volg 59, “Het Hoefke”, verderop t.h.v. boerderij nr.6 gaat de verharde weg over in een onverhard pad, het pad ca. 200m volgen tot pad schuin naar rechts door het bos iets voorbij een flauwe bocht naar rechts, overige zijpaden negeren.
Bij dit pad rechts aanhouden, bospad met houten afsluitboom en houten voetgangerssluis en met een BL bordje, de wn route wordt verlaten, vervolgens RD, pad aan rechterhand negeren.
Aan einde van het pad bij T-splitsing RA, breed pad, wn route.
Na ca. 120m LA, eveneens een breed pad, wn route, het pad volgen tot 5-sprong met aan linkerhand een houten voetgangersluis met opschrift “Welkom op Landgoed De Hoevens” direct na een flauwe bocht naar rechts.
4.
Bij deze 5-sprong LA door de voetgangerssluis, kn59 volg 58, vervolgens RD, pad langs bosrand aan rechterhand negeren, wn route, het pad verder volgen tot splitsing voorbij een poel met bankje.
Bij deze splitsing links aanhouden, kn58 volg 57, verderop buigt het pad t.h.v. een informatiepaneel naar links en gaat een knuppelbrugje over de Leij over.
Voorbij het knuppelbrugje, bij T-splitsing LA, de wn route wordt verlaten, na ca. 60m buigt het pad naar rechts.
Bij T-splitsing LA, wn route, na ca. 60m buigt het pad naar rechts en gaat een smal brugje over, wn route, direct na het brugje t.h.v. bankje RD, pad aan rechterhand negeren.
Bij kruising LA, wn route.
Halverwege open plek met heide aan rechterhand RA richting witte zuil, de wn route wordt verlaten, t.h.v. de zuil passeert men aan linkerhand een grafheuvel.
# Voordat men RA richting de witte zuil gaat, een klein stukje RD is een vogelkijkhut.
5.
Bij T-splitsing LA, iets verder bij 3-sprong scherp RA.
Bij kruising LA, wn route, eveneens een breed pad, het pad volgen tot kruising, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RD, pad met open plek met ven de Halve Maan aan rechterhand, de wn route wordt verlaten.
Bij 4-sprong RA, wn route, het pad met de open plek met ven aan rechterhand en voorbij een bankje een houten voetgangerssluis volgen tot kruising met breed pad.
Bij deze kruising LA, breed pad, wn route.
Voor uithangbord “Le Trappe” met iets verder klooster Nieuwkerk RA, de wn route wordt verlaten.
Bij T-splitsing LA, grindpad met gescheiden verhard fietspad, het pad volgen tot 4-sprong, zijpad negeren.
Bij deze 4-sprong RA, kn61 volg 62, “Nieuwkerksbaantje”, het brede pad met verderop bij het beekje Poppelse Leij grenspaal No.211 ca. 370m volgen tot breed pad aan rechterhand t.h.v. een boerderij.
6.
Bij dit pad RA, breed pad, “Nieuwkerk 8-10-12-3-9…….”, kn62 volg 99.
Bij kruising RD, wn route.
Bij T-splitsing met aan rechterhand pad naar boerderij LA, grindpad, wn route, verderop buigt het pad t.h.v. woonboerderij naar rechts, wn route, het pad verder volgen tot 3-sprong bij verharde weg.
Bij deze 3-sprong links aanhouden, verharde weg, wn route.
T.h.v. woning nr.53 LA, betonpad, kn99 volg 07, verderop buigt het betonpad naar links, ruim voorbij bocht naar rechts gaat het betonpad over in een onverhard pad.
Voor vogelrustgebied, bij kruising RA, eveneens een breed pad, kn07 volg 90.
Bij T-splitsing met aan rechterhand grenspaal 210 LA, verharde weg, kn90 volg 1/97.
Bij T-splitsing LA, fietspad aan overzijde van de doorgaande weg volgen, kn90 volg 1.
Iets voorbij woning nr.17 RA, bospad met metalen afsluitboom “Gorp & Roovert” en veerooster, wn route.
7.
Pad met flauwe bocht naar links verder volgen, pad aan linkerhand negeren, wn route.
RD, pad aan linkerhand negeren, wn route.
Na ca. 350m LA, de wn route wordt verlaten, het pad volgen tot T-splitsing iets voor rand van het bos, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing RA richting de bosrand.
Na verlaten van het bos, bij Y-splitsing rechts aanhouden, pad met bosrand aan rechterhand.
Voor bosrand, bij T-splitsing LA, pad met bosrand aan rechterhand.
Na ca. 100m RA, bospad, kn2 volg 91, het pad met verderop herdenkingsplaats Nederlandse oorlogsgraven aan linkerhand volgen tot T-splitsing, zijpaden negeren.
# Op deze herdenkingsplaats vond op 15 augustus 1942 de eerste fusillade op prominente Nederlanders als ‘Todeskandidaten’ plaats als vergeldingsmaatregel door de Duitse bezetter.
8.
Bij deze T-splitsing LA, wn route, het pad volgen tot 5-sprong, zijpad negeren.
Bij deze 5-sprong het 2de pad aan rechterhand inlopen, breed pad, wn route.
Na ca. 70m LA, smal bospad, kn91 volg 92, verderop volgt het pad een beekje aan rechterhand.
Voorbij waterloop RD, pad met het beekje aan rechterhand verder volgen, pad langs de waterloop aan linkerhand negeren, wn route.
Het pad met bocht naar rechts verder langs het beekje volgen, pad langs waterloop aan linkerhand negeren, wn route, het pad met beekje aan rechterhand verder volgen tot T-splitsing bij breed pad, zijpaden negeren, iets voor de T-splitsing wordt de wn route verlaten.
Bij deze T-splitsing RA men passeert het beekje, het brede pad volgen tot 3-sprong van brede paden met ANWB paddenstoel 21310/001, zijpaden negeren
9.
Bij deze 3-sprong LA richting “Gorp”, “Gorp en de Leij”, wn route, het brede pad volgen tot woning aan linkerhand.
Voor deze woning LA, kn93 de wn route wordt verlaten, direct daarna t.h.v. het erf buigt het pad naar links.
T.h.v. inrit bij woning RD, pad langs bosrand aan rechterhand negeren, wn route, verderop volgt het pad op enige afstand het beekje aan linkerhand.
Het pad met flauwe bocht naar links verder langs het beekje volgen, pad aan rechterhand negeren, wn route.
RD, pad aan rechterhand negeren, kn94 volg 67, het pad verder volgen tot T-splitsing t.h.v. de bosrand, zijpad negeren.
Bij deze T-splitsing LA, kn67 volg 68, pad met voorbij betonnen brug een perceel grasland aan linkerhand.
10.
Na ca. 250m, aan het einde van het perceel grasland LA, door de rand richting houten voetgangerssluis met zitje bij de bosrand lopen, in het bos, bij T-splitsing LA, verderop voorbij 2de bocht naar rechts passeert men een brugje, ruim voorbij het brugje buigt het pad iets voor een perceel grasland aan rechterhand naar links, iets voorbij deze bocht gaat de pad door rand van kleinere grasrijke open plek, voorbij deze open plek buigt het pad naar rechts en volgt een beekje aan linkerhand, voorbij een draaihekje en horecagelegenheid het brede pad (beukenlaan) volgen.
Bij T-splitsing RA, de wn route wordt verlaten, het brede pad volgen tot kruising, zijpaden negeren.
11.
Bij deze kruising LA, direct daarna bij kruising met grind-/fietspad RD.
T.h.v. bosrand, bij kruising RA, pad met bosrand aan rechterhand.
Bij kruising met aan rechterhand pad langs een waterloop RD, kn69 volg 63, het pad met de bosrand aan rechterhand verder volgen tot een bospad aan rechterhand t.h.v. kn63, iets voor bosrand aan linkerhand.
Bij dit pad RA, bospad, kn63 volg 64.
Na verlaten van het bos, bij T-splitsing LA, breed pad met gescheiden grind-/fietspad, kn64 volg 9, het pad volgen tot het parkeerterrein van de natuurpoort, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
Wandelnetwerk Noord-Brabant en Antwerpse Kempen:
Groen/gele en rood/witte markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting of een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Natuurpoort Roovertsche Leij, Gorps Baantje 1, 5051 PX te Goirle. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op de grote parkeerplaats bij de natuurpoort.

Openbaar vervoer

Lijn 450 Tilburg - Poppel – Turnhout, halte Goirle Natuurpoort Roovertsche Leij.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (10)

Riels Laag met in de verte de kerktoren van Riel Adrie: Riels Laag met in de verte de kerktoren van Riel
Grafheuvels uit de Midden-Bronstijd (2000-700 v.Chr.) Adrie: Grafheuvels uit de Midden-Bronstijd (2000-700 v.Chr.)
Grafheuvels nu in een ander seizoen Adrie: Grafheuvels nu in een ander seizoen
Riels Laag gezien vanuit de Regte Heide Adrie: Riels Laag gezien vanuit de Regte Heide
Grafheuvel op de Regte Heide Adrie: Grafheuvel op de Regte Heide
Brugje over de Lei Adrie: Brugje over de Lei
Beekdal het Riels Laag Adrie: Beekdal het Riels Laag
Het ven de Halve Maan Adrie: Het ven de Halve Maan
Het beekje de Rovertse Leij Adrie: Het beekje de Rovertse Leij
De Nieuwe Hoef, langgevelboerderij uit de 17e eeuw of 18e eeuw Adrie: De Nieuwe Hoef, langgevelboerderij uit de 17e eeuw of 18e eeuw

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart nieuwkerk-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Roovertsche Leij

Gorps Baantje 1
5051 PX Goirle
Bezoek website

Boscafé Klooster Nieuwkerk

Nieuwkerk 2
5051 PN Goirle
Bezoek website

De Nieuwe Hoef

Gorp aan de Ley 1
5081 NZ Hilvarenbeek
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (7)

 1. Rene en zijn Bende... 5 maart 2024 om 16:37

  Zondag j.l. deze mooie wandeling gelopen op de warmste 3 maart sinds de telling! Heerlijk zonnetje, weinig wind en geen regen! We liepen met 9 baasjes en hun honden. Ondanks dat het nog steeds her en der klunen was door het vele water viel de “overlast” mee. Je zag aan de randen van de plassen dat het water aan het zakken/verdampen was, dus over een aantal weken zal het weer “normaal” zijn. Ook de 3 beekjes waren niet meer uit hun oevers getreden, je zag nog wel de zandafzettingen aan de oevers.. Wij vonden het een hele mooie wandeling! De tekst klopte als een bus, ik heb maar weinig de navigatie hoeven te gebruiken! Adrie, bedankt weer!

  Reageren
 2. Adrie 23 augustus 2022 om 17:10

  Gisteren 22 augustus 2022 de wandeltocht gecontroleerd. Een pad in het bosgebied Nieuwkerk was versperd door ontwortelde bomen en afgebroken takken enkele daarvan liggen er al langer, dit pad uit de wandeltocht gehaald. De wandeltocht gaat niet meer langs de lege grafkelder maar langs een bosperceel met daar doorheen het beekje de Poppelsche Leij. Voor een bezoek aan de grafkelder hiernaar wordt in de routebeschrijving verwezen. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 3. Kees Kilsdonk 12 juli 2020 om 20:50

  Vandaag deze tocht gelopen en genoten! Wie van natuur en bos houdt, komt met deze tocht zeker aan zijn trekken. Het terras van het klooster zit heel mooi en is iets voor het midden van de route. De route is met de navigatie goed te volgen.

  Reageren
 4. Adrie 7 juli 2019 om 16:38

  De werkzaamheden rond de faunapassage zijn inmiddels beëindigd. Als gevolg van recent gesloten paden in de omgeving van de faunapassage de wandelroute gewijzigd. De wandelroute passeert nu ten zuiden van de faunapassage de Turnhoutsebaan. Veel wandelplezier!

  Reageren
 5. Adrie 6 november 2018 om 07:45

  Er wordt een nieuwe faunapassage gebouwd bij de Turnhoutsebaan. De verwachting is dat deze medio 2019 opgeleverd wordt. De faunapassage zorgt voor een natuurlijke verbinding tussen Landgoed Gorp en Roovert en de Regte Heide. Als gevolg van deze werkzaamheden is er een pad afgesloten met bouwhekken. In de routebeschrijving is een alternatief beschikbaar. Zodra de werkzaamheden zijn afgerond en de omgeving rond de faunapassage opnieuw is ingericht ga ik kijken wat de gevolgen hiervan zijn voor de wandelroute.

  Reageren
 6. Jo Heylen 1 januari 2018 om 10:46

  Wij hebben deze route gelopen op 31/12/2017
  Schitterende route, perfect te volgen met gps.
  Leuke cafes onderweg, een koffie met gebak in “Het klooster”, De Nieuw Hoef was gesloten op oudejaarsdag en dan een lekkere La Trappe blond in de Natuurpoort “Roovertse Leij”
  Het was wel in een natte periode en dan hebben we ook regelmatig moeten “ploeteren”
  en door het slijk “dabben”, maar zijn er wel heelhuids doorheen gekomen.
  Prachtige route, Proficiat aan de maker ervan.

  Reageren
 7. Anita Jaspers-Clemens 17 juni 2017 om 13:16

  Geweldig mooie route door een deel van ons mooie Brabant. Afwisselend bos, heide, langs riviertjes. Op iets minder dan de helft van de route de mooie uitspanning van het ‘klooster van nieuwkerk’. Mooi terras, lekkere koffie, bijzonder aardige bediening. Onderweg voldoende bankjes om even uit te rusten en te genieten van de mooie uitzichten. Bijna op het einde van de route nog een bijzondere pauzeplek ‘de Nieuwe Hoef’ midden in het bos, ook een mooi terras en fijne bediening. Wederom een top wandeling die het waard is vaker te lopen.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)