Neerbeek-tocht, Neer te Limburg

18 km Wandelroute Neerbeek-tocht, te Neer

Wandeltocht door het natuurgebied het Leudal, landgoed Neyenghoor, door het beekdal van de Neerbeek en aan de rand van het dorp over een weg met uitzicht over de Maas met een werkelijk mooi Maaspanorama. In het Leudal stromen de Leubeek die als de Tungelroyse Beek het gebied inkomt en de Zelsterbeek die in het Leudal uitmondt in de Leubeek. In het Leudal worden twee watermolens bezocht, het restant van de Sint Elisabethsmolen en de Leumolen ook Sint Ursulamolen genoemd. Van de Sint Elisabethsmolen is slechts een bouwval over. In 2014 begon men met de renovatie van deze molen. Met de ruïne als basis werd een moderne opbouw vervaardigd, en in 2015 werd een groot waterrad geplaatst. De Leumolen is gebouwd in 1773 en doet dienst als koren- en oliemolen. De molen is de enige vrijwel complete oliemolen in Limburg die een korenmolen en een oliemolen onder één dak herbergt. Landgoed Neyenghoor is een landgoed aan de oever van de Haelense Beek, deze beek mondt ook uit in de Leubeek waarna de beek verder gaat als Neerbeek richting de Maas gaat en uitmondt in de Maas. In het landgoed wordt een stukje van de Haelense Beek gevolgd met op enkele plaatsen doorkijk naar de hoeve Ghoor met een opvallend torentje op het woonhuis een overblijfsel van het eeuwenoude kasteel Ghoor, ook wel Neyenghoor genoemd. De geschiedenis van kasteel Ghoor gaat terug tot in de dertiende eeuw, de eerste afbeeldingen stammen uit 1573. Aan de Neerbeek staat watermolen de Friedesse Molen, deze molen is gebouwd in het jaar 1717 en is gerenoveerd in het jaar 2002. Na de weg met het mooie Maaspanorama gaat de wandeltocht langs een smal beekje de Wijnbeek dat in het dorp ondergronds gaat en uiteindelijk uitmondt in de Neerbeek terug naar de plaats. Deze wandeltocht is een langere variant van de wandeltocht Langs de Neerbeek. 72% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 11-4-2021, laatst bijgewerkt op: 18-9-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de trap richting de kerk en wit eetcafé ’t Raodhoes het plein diagonaal oversteken en de weg aan linkerzijde inlopen, de weg volgen tot pleintje aan rechterhand t.h.v. woning nr.13..
Voorbij het pleintje RA richting begraafplaats “Hammerveld”, kn28 volg 26, vervolgens in bocht naar links van de weg rechts aanhouden, verhard voet–/fietspad, wn route.
Voor schoolplein LA, verhard voetpad, kn26 volg 27, voorbij het schoolplein de verharde weg volgen.
In bocht naar rechts van de weg links aanhouden, het smalle grindpad met beukenhaag aan rechterhand inlopen, kn27 volg 2, direct daarna buigt het grindpad naar links, verderop gaat het smalle grindpad over in een verharde weg.
Bij T-splitsing RA, kn2 volg 3, men passeert brouwerij Lindenboom.
RD, weg aan linkerhand negeren, kn3 volg 67, direct daarna links aanhouden de doodlopende weg inlopen.
2.
Aan einde van deze weg via trapje aan rechterzijde naar de doorgaande weg lopen, direct daarna LA het fietspad aan overzijde van de doorgaande weg volgen, wn route, vervolgens na ca. 50m RA, “Kruisstraat”, wn route.
Voorbij boerderij nr.14 links aanhouden, doodlopende weg, iets verder bij 4-sprong RD, “Kinkhoven”, kn67 volg 64.
Bij T-splitsing LA, fietspad, kn64 volg 69.
Voor brugje over beek, bij kruising RA, onverhard pad met beek aan linkerhand, kn69 volg 60, verderop voorbij bocht naar links is aan linkerhand viswater.
T.h.v. het viswater, voor bankje RA richting metalen poort met klaphek, de wn route wordt verlaten.
Voorbij het klaphek, bij T-splitsing LA, verharde weg.
Iets voorbij bosrand aan linkerhand, t.h.v. wn routepaaltje LA, smal dalend bospad met houten afsluitboom en SBB bordje.
Voor routepaaltje met blauw-wit “Ommetje Kinkhoven” bordje, bij splitsing links aanhouden.
3.
Voor beek, bij 3-sprong RA, smal pad met beek aan linkerhand.
T.h.v. wn routepaaltje RD, pad aan rechterhand negeren, het smalle pad verder volgen met de beek aan linkerhand en iets verder aan rechterhand een kleine stuw, verderop buigt het smalle pad naar rechts weg van de beek, het pad verder volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing LA, breder pad.
In flauwe bocht naar links met iets verder een brugje RA, smal pad met bankje, kn20 volg 12, verderop stijgt het pad en gaat over de rand van een heuvelrug.
Het pad over de rand van de heuvelrug met flauwe bocht naar links verder volgen, smal pad aan rechterhand negeren, wn route, verderop daalt het pad licht, bij splitsing in het beekdal maakt het niet uit welk pad gevolgd wordt, iets verder komen beide paden weer samen en stijgt weer.
RD, pad aan rechterhand negeren, kn12 volg 9.
Dalend pad met bocht naar links verder volgen, pad richting de bosrand aan rechterhand negeren, wn route, iets verder buigt het pad naar rechts, verderop gaat het pad door de bosrand en buigt voor inrit naar een witte woning naar rechts.
4.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing LA, verharde weg, direct daarna RD, weg aan rechterhand negeren, “Op de Bos”, wn9.
Voor bosperceel LA, onverhard pad, niet de inrit naar de witte woning inlopen, direct daarna RD, pad met bankje aan rechterhand negeren, kn9 volg 11.
In het bos, ca. 40m voorbij brug over beek RA, kn11 volg 13.
Na ca. 250m, iets voorbij flauwe bocht naar links LA, recht bospad.
Bij kruising met ruiterpad RD.
Bij kruising met grindpad en gescheiden rolstoelpad RD, grindpad met informatiepaneeltje “Ribbels en richels”.
Grindpad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, pad met bankje aan linkerhand negeren, kn14 volg 27, verderop passeert men achtereenvolgens een klaphek, brugje en 2de klaphek, t.h.v. het Leudalmuseum/bezoekerscentrum het verhard voetpad volgen, wn route, het voetpad volgen tot T-splitsing iets voor verharde weg.
Bij deze T-splitsing LA, wn route, direct daarna RD, kn27 volg 24, het verhard voetpad verder volgen met aan linkerhand een horecagelegenheid en Elisabethsmolen, voorbij de beek buigt het pad naar links, onverhard pad met klaphek door hoger gelegen bos met beek aan linkerhand, wn route.
# Ruïne van Elisabethsmolen, in 2015 gerenoveerd en omgebouwd tot een waterkrachtcentrale.
5.
Pad met flauwe bocht naar links langs de beek verder volgen, kn24 volg 58, beide zijpaden aan rechterhand negeren.
Bij T-splitsing LA, kn58 volg 56/61, iets verder passeert men een brugje.
Ca. 50m voorbij het brugje, bij 3-sprong RA, wn56, pad met heuvel aan linkerhand.
Bij Y-splitsing RA, wn route, iets verder passeert men de beek, het pad verder volgen tot watermolen.
Direct na de watermolen LA, smal pad tussen molen en boerderij, kn56 volg 53.
# Watermolen de Leumolen of Sint-Ursulamolen is een onderslagmolen, de molen werd voor het eerst vermeld in 1461.
RD, pad aan rechterhand negeren, iets verder LA, kn53 volg 51, smal pad dat afdaalt naar de beek, bij de beek de beek aan linkerhand volgen, na ca. 450m buigt het pad voor een routepaaltje met blauw-wit bordje “Het Leudal” en met tussen de bomen door zicht op een steile zanderige helling naar rechts en gaat met een klimmetje naar de rand van de heuvelrug.
# De steile zanderige helling is de Litsberg.
6.
Boven aangekomen links aanhouden, de wn route wordt verlaten, het pad langs de rand van de helling volgen tot pad aan rechterhand halverwege (bij het uitgespoeld stukje helling) de zanderige helling.
Bij dit pad met aan linkerhand het uitgespoelde stukje helling RA.
RD. smal pad aan rechterhand negeren, direct daarna bij 3-sprong LA, smal pad over heuvel, verderop buigt het pad naar rechts en daalt.
Iets voorbij deze bocht scherp LA, vervolgens na ca. 50m, bij 3-sprong RA, verderop door houten voetgangerssluis.
Iets voorbij de voetgangerssluis het pad links van de kapel volgen, voorbij de kapel het pad iets rechts van de horecagelegenheid volgen.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing LA, verharde weg met de horecagelegenheid aan linkerhand, voorbij de horecagelegenheid RD, de weg “Vrijthof” met houten poort en bordje “Opengesteld” inlopen, pad aan linkerhand negeren, kn16 volg 13.
Voorbij bosperceel aan rechterhand RA de overstap over, smal pad met bosrand aan rechterhand, wn route.
7.
Voor beek, bij T-splitsing LA, wn route, het pad met de beek aan rechterhand volgen tot stuw, iets voor de stuw passeert men t.h.v. betonnen brugje een overstap.
Bij stuw RA de stuw over, aan overzijde bij 3-sprong eveneens RA, pad met de beek aan rechterhand, kn13 volg wn, iets verder passeert men aan rechterhand weer het betonnen brugje, verderop buigt het pad naar links weg van de beek.
T.h.v. landbouwperceel aan linkerhand RD, pad door bosschages aan rechterhand negeren, verderop buigt het pad naar links en passeert men iets voorbij deze bocht een gebouwtje.
# Het gebouwtje “Wehrmacht huisje” is tijdens WOII onderdeel geweest van een luchtverdedigingslinie.
Voorbij landbouwperceel aan linkerhand, bij T-splitsing RA, iets verder buigt het gras-pad naar links en volgt verder de bosschages aan linkerhand.
8.
Bij T-splitsing RA, wn route, verharde weg, vervolgens na verlaten van het landgoed, bij T-splitsing LA, wn route, fietspad langs doorgaande weg “Napoleonsweg” volgen tot brug over beek.
Voor vangrails langs de weg RA de doorgaande weg oversteken, let op drukke weg!, aan overzijde LA met de vangrail aan linkerhand, door het klaphek en voor de beek rechts aanhouden, de beek aan linkerhand volgen tot kruising met verharde weg direct na een klaphek.
Bij deze kruising RD door klaphek, kn66 volg 60, het pad met de beek aan linkerhand verder volgen, verderop passeert men een klaphek, voorbij het klaphek de dijk oplopen.
Op de dijk, bij kruising RD de dijk afdalen, aan voet van de dijk, bij kruising met verhard voet-/fietspad RD het beekdal inlopen, kn60 volg 29, het gras-pad met de beek aan linkerhand volgen tot kruising met verharde weg.
Bij deze kruising RD, grindpad met beek aan linkerhand, kn29 volg 41.
9.
RD, stuw met brugje aan linkerhand negeren, kn41 volg 40.
# Watermolen de Friedesse Molen, het huidige gebouw dateert uit het jaar 1717.
Iets voor de dijk rechts aanhouden, half verhard pad, het pad buigt naar links de dijk op.
Op de dijk, bij kruising RD naar de verharde weg lopen met voor de weg een klaphek, kn40 volg 42.
Op de weg, bij T-splitsing LA, verharde weg, wn route, vervolgens iets voor doorgang in de dijk RA door klaphek, wn route, de beek aan rechterhand volgen tot brugje over de beek, bij het brugje de beek oversteken, voorbij het brugje buigt het pad naar links.
Direct na deze bocht rechts aanhouden, het stijgend pad richting draaihekje op de dijk volgen, de wn route wordt verlaten.
Voorbij het draaihekje, bij T-splitsing RA, verharde weg.
Bij T-splitsing LA, kn45 volg 44.
10.
RD, grindpad aan rechterhand negeren, kn44 volg 8, vervolgens na ca. 60m LA door klaphek het grasland inlopen, de wn route wordt weer verlaten, door grasland met geul aan rechterhand lopen tot 3-sprong met aan rechterhand stapstenen in de geul iets voor het klaphek in de verte.
Bij deze 3-sprong links aanhouden door het klaphek, wn route, smal pad met omheind perceel grasland aan linkerhand, voorbij de 2de bocht naar links aan smalle zijde van het omheind perceel volgt men de Neerbeek aan rechterhand, bij volgende smalle zijde buigt het pad links richting pad door bosschages met in het pad grote betonnen legoblokken en voorbij de betonnen blokken een klaphek.
Voorbij het klaphek, bij 3-sprong RA, kn43 volg 42, grindpad, vervolgens RD brugje over, kn42 volg 39, het draaihekje aan linkerhand negeren, verderop gaat het smalle grindpad over in een klinkerweg.
Bij T-splitsing RA, kn39 volg 38, vervolgens bij 4-sprong eveneens RA, “Hanssum”, wn route.
11.
Voor kademuur, de weg met flauwe bocht naar links verder volgen, dalende weg naar de Maas aan rechterhand negeren, kn38 volg 37, de weg “Hanssum” die verderop t.h.v. kn37 volg 35 overgaat in “Schoor” verder volgen tot de weg met bocht naar links weg buigt van de Maas ruim na verlaten van de plaats.
In deze bocht de weg met bocht naar links verder volgen, het fietspad aan rechterhand negeren, de wn route wordt verlaten, de weg verder volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing LA, “Waije”, vervolgens t.h.v. boerderij “aane Wienbaek” LA, smal pad met waterloop aan linkerhand, kn34 volg 4.
Bij kruising met verharde weg RD, de waterloop aan linkerhand verder volgen.
Bij kruising met aan overzijde van de weg een kleine woning LA, verharde weg, kn4 volg 2.
Bij T-splitsing RA, kn2 volg 7.
Bij kruising RD, wn route, de weg met verderop kn7 volg 22 volgen tot 3-sprong voor de kerk, zijwegen negeren.
Bij deze 3-sprong links aanhouden, “Engelmanstraat”, iets verder is aan rechterhand de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
Wandelnetwerk “Wandelen in Leudal”:
Rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen de richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Sint Martinuskerk, Kerkplein 2-4, 6086 BK te Neer. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op het Kerkplein voor de kerk.
Alternatief startpunt: Bezoekerscentrum Leudal, Roggelseweg 58, 6081 NP Haelen. Vanuit de parkeerplaats naar het Bezoekerscentrum/Leudalmuseum lopen. Start de routebeschrijving bij punt 4 laatste regel beginnend bij RD, kn27 volg 24, het verhard................

Openbaar vervoer

Bushalte Molenweg in Neer. Aanlooproute: Volg in zuidwestelijke de Napoleonsweg/N273 tot kruising. Bij deze kruising RD, de weg verder volgen tot weg Kruistraat aan rechterhand Start de routebeschrijving bij punt 2 1ste regel laatste deel.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (12)

Het beekdal van de Neerbeek Adrie: Het beekdal van de Neerbeek
De Zelsterbeek Adrie: De Zelsterbeek
Restant van de Sint Elisabethsmolen Adrie: Restant van de Sint Elisabethsmolen
De Leubeek Adrie: De Leubeek
De Leumolen ook Sint Ursulamolen genoemd Adrie: De Leumolen ook Sint Ursulamolen genoemd
De Leubeek Adrie: De Leubeek
Sint Ursulakapel Adrie: Sint Ursulakapel
Hoeve Ghoor Adrie: Hoeve Ghoor
De Neerbeek Adrie: De Neerbeek
In de Maasuiterwaarde Adrie: In de Maasuiterwaarde
De Friedesse Molen Adrie: De Friedesse Molen
Maaspanorama Adrie: Maaspanorama

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart neerbeek-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats NeerSt. Elisabeth’s Hof

Roggelseweg 56
6081 NP Haelen
Bezoek website

Servaas Café Restaurant St

Sint Servaasweg 46
6083 AS Nunhem

Ervaringen van wandelaars (5)

 1. Adrie 13 juli 2022 om 17:31

  De brug (Witte Brug) in de Napoleonsweg (N273) over de Neerbeek is vervangen. Momenteel wordt er nog gewerkt aan het fietspad dat uitkomt bij de brug, dit fietspad is gesloten tot 29 juli 2022. Tijdelijke omleiding ga bij de T-splitsing punt 2 3de regel RA, de weg volgen tot bosperceel aan linkerhand, ga verder bij punt 2. laatste regel.

  Reageren
 2. Adrie 25 maart 2022 om 18:35

  In Neer wordt de brug (Witte Brug) in de Napoleonsweg (N273) over de Neerbeek vervangen. Volgens de planning lopen de werkzaamheden tot half juni. In de routebeschrijving is een tijdelijke omleiding beschreven zie eventueel ook de blauwe lijn op de Google Maps kaart.

  Reageren
 3. Anton Megens 29 oktober 2021 om 07:31

  Wat een prachtige wandeling. We deden de tocht gisteren op een zonovergoten dag. Als je het wonderschone Leudal uitkomt, denk je het mooiste wel gehad hebt. Maar dan volgt nog het verrassende Neyenghoor, het dal van de Neerbeek met een kudde schapen op het pad, en de prachtige panorama’s langs de Maas. Een onvergetelijke dag! Hartstikke bedankt Adrie! Een aanrader voor iedereen!

  Reageren
 4. Rob Pennings 14 mei 2021 om 20:03

  Erg mooie route!

  Reageren
 5. Petra 27 april 2021 om 20:08

  Deze route is prachtig, je wandelt veel langs de beken en dat is geweldig mooi. We hebben genoten van de flora en fauna. Alleen maar lof over deze route. Ook mooi in een ander jaargetijde. Zeker voor ons voor herhaling .Knap gemaakt Adrie, thanks.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)