Nederpeel-tocht, Heibloem te Limburg

20 km Wandelroute Nederpeel-tocht, te Heibloem

Wandeltocht door het Spaanse bos, de Nederpeel en de Waterbloem. De wandeltocht start in het plaatsje Heibloem en gaat richting het Spaanse Bos en de Nederpeel. Het Spaanse Bos is een klein gebied dat voornamelijk bestaat uit naaldbos. In de Nederpeel wordt het mooie meanderende beek de Neerpeelbeek gevolgd. Na verlaten van de Nederpeel gaat de tocht langs het nieuw ingerichte gebied de Kleine Moost. Dit gebied maakt onderdeel uit van een lint van oude Peelvenrestanten. De Kleine Moost wordt weer in zijn oude staat hersteld waaronder het ven dat opnieuw is uitgegraven. Vervolgens gaat de wandeltocht door de bossen van Waterbloem, dit gebied vormt een afwisseling van bos, landbouwgronden, bosjes, broekbossen en graslanden. De Waterbloem is in zijn geheel een heel aantrekkelijk wandelgebied. Als bezienswaardigheid komt men langs een oude kloosterboerderij en brouwerijgebouw, de enige die van de oorspronkelijke kloostercomplex bewaard zijn gebleven. 87% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 26-12-2014, laatst bijgewerkt op: 21-12-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de ingang van de kerk LA vertrekken, direct daarna RD, “Schoolstraat”, weg aan linkerhand negeren, de weg verder volgen tot de rotonde.
Bij de rotonde via het fietspad aan linkerzijde van rotonde de doorgaande weg oversteken, aan overzijde bij T-splitsing RA het fietspad verder volgen, iets verder LA het smalle bospad inlopen, direct daarna bij 3-sprong links aanhouden.
Bij T-splitsing RA, de verharde weg volgen tot kruising, zijwegen richting de gebouwen negeren.
Bij deze kruising RD, kn50 volg 54, voorbij de gebouwen gaat de verharde weg over in een grindpad, het grindpad volgen tot T-splitsing, zijwegen richting de gebouwen en zijpad negeren.
2.
Bij deze T-splitsing LA, verharde weg, wn route.
In bocht naar links van de weg RA, onverhard pad, kn54 volg 53.
# Het gebouw voor deze bocht is een kloosterboerderij en brouwerijgebouw, de enige die van de oorspronkelijke kloostergebouwen bewaard zijn gebleven. Het eigenlijke kloostercomplex werd in 1958 gesloopt.
T.h.v. bosrand, bij kruising RD, kn53 volg 57, direct daarna bij splitsing links aanhouden, wn route.
Bij kruising LA, wn route, ruim voorbij een omheind terrein met een grote loods en stallen buigt het pad voor een omheind perceel aan linkerhand naar rechts, ca. 130m voorbij deze bocht buigt het pad naar links, het pad verder volgen tot T-splitsing bij verharde weg, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing RA, verharde weg, wn route.
Iets voor de beek RA, breed grindpad door de bosrand, de wn route wordt verlaten, het pad volgen tot pad aan linkerhand voor een landbouwperceel, overige zijpaden negeren.
3.
Bij dit pad LA, pad met SBB bordje “Nederpeel” en een houten afsluitboom, verderop gaat het pad door het bos, het pad ca. 450m verder volgen tot een duidelijk herkenbaar pad aan linkerhand met aan beide zijde beuken en een wn routepaaltje.
Bij bij dit pad LA, wn route, het pad met de beuken volgen tot 3-sprong voor beek de Neerpeelbeek.
Bij deze 3-sprong scherp RA, kn55 volg 42, het pad met de beek aan linkerhand volgen tot kruising bij verharde weg, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RA, verharde weg, kn42 volg 40.
Bij kruising RA, het onverhard pad met houten afsluitboom en SBB bordje “Nederpeel” ca. 500m volgen tot een pad aan linkerhand voor een omheind perceel (met nieuwe aanplant) in het bos met voor het omheind perceel een poel, overige zijpaden negeren.
4.
Bij dit pad LA, wn route (zie achterzijde routepaaltje), pad met het omheinde perceel aan rechterhand.
Na verlaten van het bos, bij T-splitsing LA, verharde weg, wn route.
Na ca. 160m RA, “Caluna nr’s 4 t/m 8a even”, kn41 volg 52.
RD, onverhard pad aan linkerhand negeren, de wn route wordt verlaten.
Voorbij flauwe bocht naar rechts LA, “Caluna nr’s 6a-6b-8-8a”, voorbij woning gaat de verharde weg over in een onverhard pad, het pad met verderop kn13 volg 31 volgen tot T-splitsing voor kanaal de Noordervaart.
Bij deze T-splitsing RA, kn31 volg 30, het pad met het kanaal aan linkerhand volgen tot pad aan rechterhand t.h.v. derde eik links van het pad.
Bij dit pad RA, kn30 volg 14, na ca. 900m buigt het pad naar rechts.
Ca. 150m voorbij deze bocht LA, bospad met houten afsluitboom en SBB bordje “Waterbloem”, kn14 volg 10.
Bij kruising LA, wn route, het pad volgen tot pad aan rechterhand iets voorbij een ondiepe waterloop/greppel.
5.
Bij dit pad RA, wn route, pad parallel aan de waterloop/greppel.
Bij T-splitsing LA, fietspad langs doorgaande weg, iets verder RA, kn10 volg 11, let op drukke weg!!, onverhard pad met houten afsluitboom en SBB bordje door de bosrand, verderop na ca. 170m buigt het pad naar rechts, wn route, het pad verder volgen tot pad met klaphek en veerooster aan linkerhand voor een open plek.
Bij dit pad LA door het klaphek, wn route, pad met de open plek aan rechterhand.
Voorbij de open plek, bij kruising RA, kn11 volg 20.
Voor klaphek met veerooster LA, de wn route wordt verlaten.
Bij kruising met aan rechterhand een klaphek en veerooster en aan beide zijde gedeeltelijk dicht gegroeide paden RD.
Bij kruising RA door klaphek, het pad met veerooster door grote open plek volgen tot pad langs een waterloop aan linkerhand.
6.
Bij dit pad LA, pad met waterloop aan linkerhand, iets verder het pad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, brugje aan linkerhand negeren, vervolgens t.h.v. het kruisbeeld en bankje RD, pad aan rechterhand negeren, smal pad met rij beuken aan linkerhand.
Bij kruising LA het brugje over, kn21 volg 22, aan overzijde van het brugje RD, pad langs de beek aan rechterhand negeren.
Na ca. 70m LA, kn22 volg 23, na ca. 200m buigt het pad naar rechts met iets voorbij deze bocht een poel aan rechterhand, wn route.
Bij kruising RD, wn route.
Iets voor bosrand aan linkerhand, voor stuw RA, kn23 volg 25.
Bij kruising LA, kn25 volg 41.
7.
Bij kruising met verharde weg RD, pad met SBB bordje “Waterbloem”, wn route, het pad ca. 800m volgen tot duidelijk herkenbaar eveneens wat breder pad aan rechterhand.
Bij dit pad RD, wn41, vervolgens na ca. 40m LA, pad met houten afsluitboom, kn41 volg 42.
Bij kruising met gras-/onderhoudspaden langs waterloop RD, wn route, verderop volgt het pad de bosrand aan rechterhand, het pad langs de bosrand ca. 90m volgen tot pad aan rechterhand.
Bij dit pad RA, wn route, iets verder t.h.v. een perceel grasland (weiland) buigt het pad naar links.
Bij T-splitsing LA richting de verharde weg, wn route.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, direct daarna rechts aanhouden, onverhard pad met bosrand aan rechterhand, wn route, het pad ca. 650m volgen tot pad voor een landbouwperceel (weiland) aan rechterhand, zijpaden negeren.
8.
Bij dit pad RA, pad met het landbouwperceel aan linkerhand, kn42 volg 43.
Bij 5-sprong het 2de pad aan rechterhand volgen, kn43 de wn route wordt verlaten.
Bij kruising RD, ruiterpad, het pad volgen tot 4-sprong, zijpaden negeren.
Bij deze 4-sprong RA, kn80 volg 70, het pad volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing LA, kn70 volg 66.
Bij T-splitsing met aan overzijde van de weg een picknicktafel RA, verharde weg, wn route.
Na ca. 90m LA, onverhard pad, kn66 volg 65, het pad volgen tot een beek.
Voor de beek RA, gras-/onderhoudspad, kn65 volg 62.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, kn62 volg 61, de weg volgen tot de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer.
Wandelnetwerk:
Rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerkpaaltje met alleen richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Kerk, Schoolstraat 1, 6089 NP te Heibloem. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan in de directe omgeving van de kerk op parkeerstrook langs de smalle weg door plantsoen of op de parkeerplaatsen aan de Sint Isidoorstraat.

Openbaar vervoer

Bushalte Schoolstraat aan de N279, Meijelseweg. Aanlooproute: Ga richting de rotonde. Volg vanaf de rotonde de Schoolstraat tot de kerk.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (7)

Natuurgebied de Waterbloem Adrie: Natuurgebied de Waterbloem
Kruisbeeld in de Waterbloem Adrie: Kruisbeeld in de Waterbloem
Nederpeel Adrie: Nederpeel
Neerpeelbeek Adrie: Neerpeelbeek
Beukenlaan door de Nederpeel Adrie: Beukenlaan door de Nederpeel
Hoogzit Adrie: Hoogzit
Kloosterboerderij Adrie: Kloosterboerderij

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart nederpeel-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Er zijn geen horecagelegenheden bekend! Ken jij er één in de buurt van de wandelroute? Meldt het ons dan via de contactpagina..

Ervaringen van wandelaars (11)

 1. Petra 22 oktober 2023 om 16:49

  Deze bosrijke route vandaag “helemaal “gewandeld. Kijk de reactie van 14 mei hierboven. Van muggen geen last gehad. Een mooie route ook bij dit jaargetijde, mogen genieten van de vele paddenstoelen. Adrie, goed beschreven dankjewel.

  Reageren
 2. Petra 14 mei 2023 om 15:43

  De route gaat door de bossen met waterpoeltjes. Geen andere wandelaars tegen gekomen. Wel veel last van muggen en de rupsen van de wintervlinder. Het was niet te doen. Van relax en genieten , was het nu voortdurend de beestjes van je af vegen. Bij punt 8 zijn we maar over de weg verder gegaan. In een andere periode van het jaar nogmaals proberen. Jammer, Adrie evengoed bedankt voor de bosrijke route.

  Reageren
  1. Adrie 15 mei 2023 om 06:42

   Petra bedankt voor de reactie! Het is een gebied dat best wel vochtig is en gisteren bijna windstil en het voelde wat broeierig aan, echt een dag dat de muggen in deze tijd van het jaar op zijn actiefste zijn. Er zijn drie gebieden met wandeltochten van mij waar men rekening moet houden met muggen, dit is bij deze tocht de Waterbloem en de Nederpeel, Bij Olland Landgoed Geelders en bij Castenray de Castenrayse Vennen. Als men daar in deze periode wil lopen kan men dat het beste doen op een wat koelere maar vooral winderige dag.

 3. Adrie 9 februari 2022 om 16:12

  Vandaag 9 februari 2022 de wandeltocht gecontroleerd en iets gewijzigd. Nieuw is een pad met mooi uitzicht over de Kleine Moost. Verder is er een pad door het buitengebied ging met zicht op enkele grote stallen uit de wandeltocht gehaald. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 4. Jetty en Jelmer 4 april 2021 om 16:10

  Prachtige route, rustig ook. Gewandeld op 1e paasdag. Weinig andere wandelaars tegengekomen.
  Kleine correctie. Bij 8 staat knooppunt 44, volg 70. Dit moet echter zijn 56. Later kom je wel op knooppunt 70.
  Heeft overigens geen problemen opgeleverd.

  Reageren
  1. Adrie 4 april 2021 om 16:55

   Jetty en Jelmer bedankt voor het melden van de verandering aan het wandelnetwerk! Er is zijn twee nieuwe knooppuntpaaltjes tussen 44 en 70 gekomen. De routebeschrijving is hierop aangepast.

 5. Jack 1 juli 2018 om 15:15

  Ondanks het warme weer vandaag(meer als 30 graden) was het een goed te lopen route door de bosrijke omgeving. Ook de beschrijving was compleet genoeg.

  Reageren
 6. Adrie 15 juli 2017 om 08:23

  De wandelroute een klein beetje gewijzigd. In het Spaanse Bos was een pad aan het dichtgroeien. In het bosgebied is nu gekozen voor het meer doorgaande pad. Veel wandelplezier!

  Reageren
 7. Adrie 30 juni 2016

  Op 28 juni 2016 de wandelroute gecontroleerd. Op een kleine wijziging in het wandelnetwerk en enkele nieuw aangebrachte straatnaambordjes na klopte de routebeschrijving nog. Ondanks dat het de afgelopen dagen flink heeft geregend was de route goed te lopen. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 8. Jan en Marij 21 februari 2015

  21-02-2015
  Beste Adrie , je hebt een mooie route door bosrijk gebied uitgezet.
  We hebben vandaag veel modderige bospaadjes op de route gelopen maar dat vinden wij fijn omdat we geen asfaltlopers zijn .

  Reageren
 9. Lennard 28 december 2014

  Vandaag gelopen met koud maar werkelijk stralend zonnig weer.

  Ik vond het een mooie, bosrijke route die overwegend rustig gelegen gebied doorkruist. De moeite van het lopen zeker waard!

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)