Nederpeel-de kleine tocht, Heibloem te Limburg

13 km Wandelroute Nederpeel-de kleine tocht, te Heibloem

Wandeltocht door het Spaanse Bos, de Nederpeel, de Grote en de Kleine Moost en de Waterboem. Het Spaanse Bos is een klein gebied dat voornamelijk bestaat uit naaldbos. In de Nederpeel wordt een gedeelte van het inmiddels mooi meanderende beek de Neerpeelbeek gevolgd. Na verlaten van de Nederpeel gaat de wandeltocht door de Grote en de Kleine Moost beide oude peelrestanten. Ten zuiden van beide peelrestanten is een grote oppervlakte in zijn oude staat hersteld waaronder het ven dat opnieuw is uitgegraven. Vervolgens gaat de wandeltocht door de bossen van Waterbloem, dit gebied vormt een afwisseling van bosgebied, landbouwgronden, bosjes, broekbossen en graslanden. De Waterbloem is in zijn geheel een heel aantrekkelijk wandelgebied. Als bezienswaardigheid komt men in het begin van de wandeltocht langs een oude kloosterboerderij. De kloosterboerderij en het brouwerijgebouw zijn de enige die van de oorspronkelijke kloostergebouwen bewaard zijn gebleven. Het eigenlijke kloostercomplex werd in 1958 gesloopt. 86% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 14-7-2017, laatst bijgewerkt op: 20-2-2021

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de ingang van de kerk LA vertrekken, direct daarna RD, “Schoolstraat”, weg aan linkerhand negeren, de weg verder volgen tot de rotonde.
Bij de rotonde via het fietspad aan linkerzijde van rotonde de doorgaande weg oversteken, aan overzijde bij T-splitsing RA het fietspad verder volgen, iets verder LA het smalle bospad inlopen, direct daarna bij 3-sprong links aanhouden.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, vervolgens de weg volgen tot kruising, zijwegen richting de gebouwen negeren.
Bij deze kruising RD, kn50 volg 54, voorbij de gebouwen gaat de verharde weg over in een grindpad, het grindpad volgen tot T-splitsing, zijwegen richting de gebouwen en zijpad negeren.
2.
Bij deze T-splitsing LA, verharde weg, wn route.
In bocht naar links van de weg RA, gras-pad, kn54 volg 53.
# Het gebouw voor deze bocht is een kloosterboerderij en brouwerijgebouw, de enige die van de oorspronkelijke kloostergebouwen bewaard zijn gebleven. Het eigenlijke kloostercomplex werd in 1958 gesloopt.
T.h.v. bosrand, bij kruising RD, kn53 volg 57, direct daarna bij splitsing links aanhouden, wn route.
Bij kruising LA, wn route, ruim voorbij een omheind terrein met stallen buigt het pad naar rechts, ca. 160m voorbij deze bocht buigt het pad naar links, het pad verder volgen tot T-splitsing bij verharde weg, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing RA, verharde weg, wn route.
Iets voor de beek RA, breed grindpad door bosrand, de wn route wordt verlaten, het pad volgen tot een pad aan linkerhand voor een landbouwperceel, overige zijpaden negeren.
3.
Bij dit pad LA, pad met SBB bordje “Nederpeel” en iets verder een houten afsluitboom, verderop gaat het pad door het bos, het pad door het bos ca. 450m volgen tot een duidelijk herkenbare beukenlaan aan linkerhand met wn routepaaltje.
Bij deze beukenlaan LA, het pad volgen tot 3-sprong voor de beek.
Bij deze 3-sprong scherp RA, kn55 volg 42, het gras-pad met de beek aan linkerhand volgen tot 4-sprong bij verharde weg, zijpaden negeren.
Bij deze 4-sprong RA, verharde weg, kn42 volg 40.
Bij kruising RA, onverhard pad met houten afsluitboom en SBB bordje “Nederpeel”, het pad ca. 500m volgen tot een pad aan linkerhand voor open plek grasland in het bos met in de hoek een poel, overige zijpaden negeren.
4.
Bij dit pad LA, pad met het grasland aan rechterhand.
Bij T-splitsing LA, verharde weg.
Na ca. 160m RA, “Caluna nr’s 4 t/m 8a even”, kn41 volg 52.
Voorbij omheining rond woning nr.6 LA, onverhard pad met hoge haag aan rechterhand, wn route.
Voor brede waterloop RA, kn52 volg 13, gras-/onderhoudspad met de waterloop aan linkerhand, het gras-pad met de waterloop aan linkerhand volgen tot T-splitsing bij onverhard pad.
# Als het gras-pad langs de waterloop door begroeiing lastig lopen is kan men ook als alternatief teruglopen naar de verharde weg. Bij de verharde weg LA. Voorbij de kassen LA, verderop gaat de verharde weg over in een onverhard pad, het pad volgen tot T-splitsing voor het kanaal. Ga verder bij punt 5 2de regel Voor kanaal, bij T-splitsing ……

5.
Bij deze T-splitsing LA, kn13 volg 31.
Voor kanaal, bij T-splitsing RA, kn31 volg 30, breed grindpad met aan rechterhand een picknicktafel met twee bankjes.
Iets voorbij het begin van rij bomen langs het kanaal RA, bospad, kn30 volg 14, verderop na ca. 900m buigt het pad naar rechts.
Ruim voorbij deze bocht, iets voorbij bosperceel aan rechterhand LA, bospad met houten afsluitboom en SBB bordje “Waterbloem”, kn14 volg 10.
Bij kruising LA, wn route, het pad volgen tot een pad aan rechterhand iets voorbij een ondiepe waterloop.
Bij dit pad RA, wn route, het pad loopt parallel aan de waterloop.
6.
Bij T-splitsing LA, verhard fietspad langs doorgaande weg, direct daarna RA, kn10 volg 11, let op drukke weg!!, onverhard pad, verderop na. ca. 170m buigt het doorgaande pad naar rechts, wn route, het pad verder volgen tot pad aan linkerhand met klaphek en veerooster voor een open plek.
Bij dit pad LA door klaphek, wn route, pad met de open plek aan rechterhand.
Voorbij de open plek, bij kruising RA, kn11 volg 20.
Voor klaphek met veerooster LA, de wn route wordt verlaten.
Bij kruising met aan rechterhand klaphek en veerooster RD.
Bij kruising RA door klaphek, pad met veerooster door grote open plek, het pad volgen tot een pad aan linkerhand direct na een waterloop.
7.
Bij dit pad LA, direct daarna het pad met flauwe bocht rechts verder volgen, brugje aan linkerhand negeren, wn route, vervolgens t.h.v. kruisbeeld RD, pad aan rechterhand negeren, het smalle pad met rij beuken aan linkerhand volgen, wn route.
Bij T-splitsing LA brugje over, kn21 volg 22/62, direct daarna voorbij het brugje RA, pad met waterloop aan rechterhand, wn62.
T.h.v. uitkijkpunt (heuvel met bankje) RA het brugje over, direct daarna aan overzijde, bij kruising met smal pad RD, pad met iets verder een omheining rond sportvelden aan linkerhand.
Voorbij de omheining links aanhouden, over grasveld richting verharde weg lopen, de weg met lage woningen aan linkerhand inlopen, de weg volgen tot kruising, zijweg negeren.
Bij deze kruising RA, “P.v.Donstraat”, de weg volgen tot de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer.
Wandelnetwerk:
Rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting aanduiding, wn staat voor netwerkpaaltje met alleen richting aanduiding.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Kerk, Pater van Donstraat 4, 6089 NP te Heibloem. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan in de directe omgeving van de kerk op parkeerstrook langs de smalle weg door plantsoen of op de parkeerplaatsen aan de Sint Isidoorstraat.

Openbaar vervoer

Bushalte Schoolstraat aan de N279, Meijelseweg. Aanlooproute: Ga richting de rotonde. Volg vanaf de rotonde de Schoolstraat tot de kerk.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (9)

Kloosterboerderij Adrie: Kloosterboerderij
Pad door het Spaanse Bos Adrie: Pad door het Spaanse Bos
Runderen in de Nederpeel Adrie: Runderen in de Nederpeel
Meanderende beekje de Neerpeelbeek Adrie: Meanderende beekje de Neerpeelbeek
Brugje over de Nederpeelbeek Adrie: Brugje over de Nederpeelbeek
Pad in de omgeving van de Grote Moost Adrie: Pad in de omgeving van de Grote Moost
De Grote Moost Adrie: De Grote Moost
Uitzicht over grasland in de Grote Moost Adrie: Uitzicht over grasland in de Grote Moost
De Waterbloem Adrie: De Waterbloem

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart nederpeel-de-kleine-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Er zijn geen horecagelegenheden bekend! Ken jij er één in de buurt van de wandelroute? Meldt het ons dan via de contactpagina..

Ervaringen van wandelaars (8)

 1. Evelyn 20 december 2020 om 10:23

  Jammer van de motorcross geluiden op zondagochtend

  Reageren
 2. Siepke v Neer 15 november 2020 om 09:13

  14-11-2020 deze mooie route gewandeld, prachtig weertje stilte en rust tijdens de route alles perfect begaanbare wegen en paadjes.
  Deze wandeling gelopen met GPS was TOP

  Reageren
 3. Adrie 10 juli 2020 om 08:50

  Maandag 6 juli 2020 de wandelroute gecontroleerd en iets gewijzigd. In het natuurgebied Waterbloem is een extra stukje pad langs de Roggelse Beek in de wandelroute opgenomen. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 4. Marij Verhoeven 3 maart 2020 om 17:43

  Mooi gebied. Bij knooppunt 21 kun je op dit moment beter het pad voor de beek nemen, dat was niet zo nat als dat na de beek.

  Reageren
 5. Maria en Huub 25 augustus 2019 om 16:28

  wij hebben vandaag 25 augustus 2019 deze super mooie wandelroute gelopen, het was wel warm, maar gelukkig veel schaduw.
  het stuk langs de moerasachtige beek vond ik erg mooi.
  we zagen nog een paar leuke koeien en in het bos kwamen we pony’s tegen.

  Reageren
 6. Margreet 17 augustus 2019 om 16:16

  Weer een fantastische tocht! Vrijdag 16 augustus 2019 gewandeld met prima wandelweer: zo’n 23 graden, afwisselend zonnig en wat bewolkt, geen mens tegengekomen. Prima omschreven en zeer de moeite waard. De meeste van mijn foto’s zijn te groot om te uploaden, daarom een link naar een album. Het zien van een beverdam was heel speciaal! Adrie: bedankt weer!
  fotoalbum Nederpeel-tocht bij Heibloem (L) met Andrika, 2019-08-16

  Reageren
 7. Leon 19 augustus 2018 om 08:19

  Heel mooie verrassende route. Zeer de moeite waard. Dank!

  Reageren
 8. Arnold Schweren & Hilde Verest 13 november 2017 om 10:00

  Deze keer bracht Adrie Raiijmakers ons naar het peeldorpje Heibloem. Opnieuw en mooie duidelijke wandeling langs een aantal natuurgebieden ‘ingeklemd’ tussen Leudal en Nederweert. Zondermeer de moeite waard!

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)