Naar Weerd Ooijen, Broekhuizenvorst te Limburg

12 km Wandelroute Naar Weerd Ooijen, te Broekhuizenvorst

Wandeltocht door landgoed Huize De Kolck, de Swolgender Heide, door ’t Sohr en Weerd Ooijen beide laatste gelegen in het Maaspark Ooijen-Wanssum. Huize de Kolck is een boerderij in U-vorm met grachten omgeven en voorzien van een oprijlaan met in de omgeving veel blauwe bessenteelt. Voorheen was kasteel de Kolck een adellijk kasteel-landhuis uit de 15de eeuw. Het toponiem de Kolck geeft aan dat het vroeger in een buitengewoon waterrijke omgeving lag. In de achttiende eeuw werd het kasteel vervangen door een statig landhuis. De huidige boerderij dateert uit 1904. De Swolgender Heide ligt aan de rand van een oude Maasmeander het Schuitwater. Het Maaspark Ooijen-Wanssum is een in 2020 nieuw ingericht gebied met op tal van plekken geulen en laagtes in een oude bedding van de Maas. Er is meer ruimte gecreëerd voor de Maas waardoor bij hoogwater een betere doorstroming is van de Maas. De wandeltocht gaat door een deel van de in 2012 aangelegde klimaatbuffer ’t Sohr en door de in 2020 aangelegde Weerd Ooijen samen onderdeel is van het meer dan 500 hectare grootste aaneengesloten gebied met Maasnatuur in Noord-Limburg. Weerd Ooijen ligt in de binnenbocht van de Maas. In Weerd Ooijen heeft men de keuze uit goed begaanbare paden waarvan een deel over een fietspad gaat en een struin-/laarzenpad waarbij hoge wandelschoenen zeer aan te raden zijn. Het struin-/laazenpad gaat grotendeels over graspaden in de nabijheid van de geulen maar ook over een circa 300m lang pad met stapstenen met mooi uitzicht over een waterrijk maar ook vogelrijkgebied.
Bij hoogwater van de Maas wordt de Weerd Ooijen maar ook ’t Sohr onderdeel van het stroomgebied van de Maas. Het gebied is dan meer of minder toegankelijk. Wanneer de waterstanden in de Maas verder stijgen zal de gehele tien kilometer lange nieuw ingerichte Maasarm van Ooijen tot Wanssum zich vullen met Maaswater en zal uitgeweken moeten worden naar de dijken aan de rand van het gebied.
68% van deze wandeltocht is onverhard en het struin-/laarzenpad 77%.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 26-8-2021, laatst bijgewerkt op: 22-7-2022

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Bij de bushalte “Kerkstraat” aan de “Kerkstraat” en met de rug naar het “Kermis Vors Plein” voor de kerk RA vertrekken, kn2 volg 6, vervolgens in bocht naar rechts van de weg LA richting “Swolgen”, “Swolgenseweg”, de weg ca. 300m volgen tot weg aan linkerhand voor een kapel, overige zijwegen negeren.
Bij deze weg LA, wn route, vervolgens voor inrit “Huize De Kolck” nr.23 RA, wn route, het gras-pad met afrastering aan linker- en waterloop aan rechterhand inlopen.
Bij kruising LA langs het metalen hek, breed gras-pad met bordje “Opengesteld” en aan beide zijde bomen, wn route.
Na ca. 140m, voor metalen hek RA, wn route, vervolgens voorbij metalen hek, bij 3-sprong LA, pad door de rand van perceel bessenstruiken, de rand volgen tot 4-sprong voor een bosperceel aan linkerhand.
Bij deze 4-sprong RD, pad door de rand van het perceel bessenstruiken met bosrand aan linkerhand, wn route, verderop gaat het pad door het bosperceel en voor een stalletje buigt het pad naar rechts.
2.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing LA, verharde weg, wn route.
T.h.v. horecagelegenheid “Blue Berrie Hill” RA, “Hiepterweg”, kn6 volg 7.
Ruim voor boerderij RA, onverhard pad, “Hiepsheideweg”, kn7 volg 8.
Ca. 70m voorbij bosrand LA, smal bospad met SBB bordje “Schuitwater”, de wn route wordt verlaten, iets verder gaat het pad door een open plek met heide.
Voorbij de open plek, bij T-splitsing LA.
Voorbij rij paaltjes, bij 3-sprong links aanhouden, iets verder RD. pad aan linkerhand negeren.
Na ca. 110m LA, smal bospad met een SBB routepaaltje.
Na verlaten van het bos, bij T-splitsing RA, pad met bosrand aan rechterhand, wn route.
Voor bosrand, bij kruising RA, kn62 volg 61, bw route.
3.
In bocht naar links van het pad rechts aanhouden door klaphek(15), wn61 en bw route, direct daarna bij splitsing rechts aanhouden, bw route, de wn route wordt verlaten.
Pad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, smal pad aan linkerhand negeren, vervolgens voorbij smal beekje, bij splitsing links aanhouden, bw route, verderop rechts aanhouden en afrastering aan rechterhand volgen, bw route.
Bij T-splitsing RA door klaphek(13) met veerooster, bw route.
Na ca. 170m LA, pad door open strook, bw route, verderop passeert men klaphek(12), bw route, het pad verder volgen tot T-splitsing met aan linkerhand klaphek(10).
Bij deze T-splitsing RA, kn8 volg 72, de bw route wordt verlaten, verderop passeert men klaphek(11).
Na verlaten van het bos, bij Y-splitsing RA, wn route, verderop t.h.v. woning 36/34 buigt het pad voor een metalen slagboom naar links, breed grindpad, “Groenweg”, wn route.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, direct daarna RA, grindpad door landbouwgebied, wn route.
Bij T-splitsing RA, doorgaande weg, de wn route wordt verlaten, vervolgens voorbij woning nr.70 LA, “Krienestraat”.
4.
In flauwe bocht naar links van de weg LA, smalle weg met elektriciteitsgebouwtje aan rechterhand .
RD, grindpad aan linkerhand negeren, wn route.
RD, onverhard pad aan rechterhand negeren, wn route, voorbij de woningen gaat de verharde weg over in een onverhard pad, verderop t.h.v. een kapel buigt het pad naar links.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, kn72 volg 71, vervolgens na ca. 50m LA, grindpad met verderop een visvijver aan linkerhand, “Lissenvenweg”, wn route.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, wn route, vervolgens na ca. 60m RA door klaphek, smal pad met bordje “Ooijen – Wanssum Maaspark”, kn71 volg 4, het pad volgen tot T-splitsing voor brede geul.
Bij deze T-splitsing RA richting stapstenen, kn4 volg 5, de geul bij de stapstenen oversteken, aan overzijde de geul aan rechterhand volgen, wn route.
Aan einde van het pad rechts aanhouden, verharde weg, wn route.
Voorbij bosperceel aan linkerhand LA, wn route.
Weg met bocht naar links verder volgen, kn5 volg 3, gras-pad aan rechterhand negeren.
5.
# Verderop aan rand van het gebied heeft men de keuze uit goed begaanbare paden waarvan een gedeelte over een fietspad gaat of over een struin-/laarzenpad langs de geulen.
Goed begaanbare paden:
Voorbij klaphek met veerrooster de weg met bocht naar rechts verder volgen, kn3 volg 57.
Na ca. 170m RA door klaphek met veerooster, verhard fietspad, wn57, het fietspad dat verderop voorbij een klaphek met veerooster over de dijk gaat volgen tot kruising met verharde weg.
Bij deze kruising RD, iets verder RA langs de grote kei naar het klaphek lopen, vervolgens LA door het klaphek, grindpad, wn57.
Bij 3-sprong links aanhouden, het grindpad volgen tot men het gebied via een klaphek weer verlaat, ruim voor verlaten van het gebied passeert men t.h.v. een uitkijktoren kn57 volg 2.
Ga verder bij punt 6.
Struin-/laarzenpad langs de geulen:
Voor het veerooster RA over geul met stapstenen en de gemaaide strook met iets verder een klaphek inlopen, kn3 volg 57laarzen, verderop de geul aan rechterhand volgen.
RD, stapstenen aan rechterhand negeren, de gemaaide strook verder langs de geul volgen.
RA de geul via stapstenen oversteken, wn route, aan overzijde LA, gemaaide strook met nu de geul aan linkerhand, verderop stapstenen aan linkerhand negeren, ruim voor de brug buigt het pad naar rechts weg van de geul, wn route.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing LA, grindpad, wn route, men passeert de brug en verderop een voorde met stapstenen.
Iets voorbij de voorde, bij 3-sprong RA, wn57, grindpad met geul aan rechterhand en verderop een diepe greppel aan linkerhand.
In bocht naar links van de greppel schuin naar links het grindpad verlaten en de smaller wordende greppel volgen tot enkele stapstenen aan linker-  en een rij stapstenen richting een betonnen brugje aan rechterhand, via de stapstenen naar het brugje lopen, voorbij het brugje de stapstenen volgen, voorbij de stapstenen struinend richting de uitkijktoren in de verte lopen.
Bij de uitkijktoren het grindpad richting de plaats volgen, kn57 volg 2, verderop het begrazingsgebied via een klaphek verlaten.
Ga verder bij punt 6.
6.
Na verlaten van het begrazingsgebied, bij Y-splitsing links aanhouden, verhard fietspad, wn route.
Na ca. 100m RA, vervolgens bij kruising met doorgaande weg RD, “Op de Spekt”, direct daarna bij T-splitsing LA, “Op de Spekt”, wn route, verderop buigt de weg naar rechts.
Bij 3-sprong LA, vervolgens voorbij elektriciteitsgebouwtje RA, grindpad, het grindpad volgen tot bocht naar rechts.
In deze bocht LA, klinkerweg, vervolgens bij T-splitsing RA, weg met de kerk aan linkerhand.
Voorbij de kerk LA het plein oplopen, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer.
Wandelnetwerk:
Rood/gele en metalen markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting aanduiding, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting aanduiding.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Plein voor de kerk, Kerkstraat 9, 5871 AM te Broekhuizenvorst. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op het Kermis Vors Plein voor de kerk.

Openbaar vervoer

Bushalte Kerkstraat in de directe nabijheid van de kerk.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (12)

Struinpad met stapstenen Adrie: Struinpad met stapstenen
Boerderij op landgoed Huize De Kolck Adrie: Boerderij op landgoed Huize De Kolck
Swolgender Heide Adrie: Swolgender Heide
Pad door buitengebied Adrie: Pad door buitengebied
Mariakapel Adrie: Mariakapel
Een van de geulen in 't Sohr Adrie: Een van de geulen in 't Sohr
Geul in Weerd Ooijen Adrie: Geul in Weerd Ooijen
Kasteel Ooijen Adrie: Kasteel Ooijen
Nog een geul in Weerd Ooijen Adrie: Nog een geul in Weerd Ooijen
Uitgespoeld zand na het hoogwater in zomer 2021 Adrie: Uitgespoeld zand na het hoogwater in zomer 2021
Het struinpad met stapstenen na het hoogwater Adrie: Het struinpad met stapstenen na het hoogwater
Uitkijktoren in Weerd Ooijen Adrie: Uitkijktoren in Weerd Ooijen

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart naar-weerd-ooijen.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In plaats BroekhuizenvorstBlueberry Hill

Genenberg 28A
5872AL, Broekhuizen
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (6)

 1. Adrie 24 juli 2022 om 17:41

  22 juli 2022 de wandeltocht gecontroleerd. Bij een pad “Eigen weg” staat inmiddels ook een bordje “Verboden toegang voor onbevoegden” dit pad is uit de wandeltocht gehaald. Verder waren dit jaar in het struingedeelte alleen de delen die onderdeel zijn van het wandelnetwerk gemaaid. In het struingedeelte waarbij geen wandelnetwerk gevolgd wordt is het nu echt struinen. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. wilbert ottenheijm 14 mei 2022 om 11:39

  Swolgen

  Reageren
 3. wilbert ottenheijm 14 mei 2022 om 11:39

  onderweg

  Reageren
 4. wilbert ottenheijm 14 mei 2022 om 11:38

  weerd Ooijen

  Reageren
 5. wilbert ottenheijm 14 mei 2022 om 11:38

  ’t sohr

  Reageren
 6. wilbert ottenheijm 14 mei 2022 om 11:37

  .

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)