Naar ’t Geregt, Mariahout te Noord-Brabant

16 km Wandelroute Naar ’t Geregt, te Mariahout

Wandeltocht vanuit het kerkdorp Mariahout, via het landelijke buitengebied De Hei, langs de Goorloop en de Zuid Willemsvaart naar het natuurgebied ‘t Geregt. Om vervolgens via de Lieshoutse Bossen terug te keren bij de Onze Lieve Vrouw van Lourdeskerk, het start- en eindpunt van deze wandeltocht.
Mariahout is het kleinste dorp binnen de gemeente Laarbeek. Het is een ontginningsdorp, sinds 1920 werden de woeste gronden in het noordwesten van Lieshout massaal ontgonnen. De vele nieuwe boerderijen vormden samen met bestaande buurtschappen de basis voor een nieuwe dorpsgemeenschap. Mariahout is vooral bekend om de Lourdesgrot en het Openluchttheater. De Lourdesgrot die naast de kerk ligt, is een kopie van de originele grot in Lourdes.
Natuurgebied ‘t Geregt is in beheer bij het Brabants Landschap. In deze bossen komen de oude gemeentegrenzen van Erp, Veghel en Lieshout bij elkaar. Op dit driedorpen-punt stond vanaf de late middeleeuwen een galg en een rad. Hieraan dankt dit gebied zijn naam. Deze galg en rad stonden op een oude grafheuvel uit de prehistorie. Tot ca. het jaar 1800 werden hier, ver van de bewoonde wereld, vonnissen voltrokken. De grafheuvel dateert uit de bronstijd (2000-800 v.Chr.). In het nabijgelegen dorp Erp deden in vroegere tijden verhalen de ronde over vuurmannen en heksen in ’t Geregt. Oorspronkelijk was het ’t Geregt een nat heidegebied, dat eind 19e eeuw werd ontgonnen en beplant met een op rabatten aangelegd bos. Vele soorten planten en bomen komen in ‘t Geregt voor, onder meer dubbelloof (een varensoort), de Servische spar, de reuzenzilverspar en de Weymouthden. Brabants Landschap laat het dode hout liggen. Dit is goed voor insecten en waardoor dieren als reeën, eekhoorns en vossen zich er goed thuis voelen. Maar ook vogels zoals de boomkruiper, de boomklever, het goudhaantje, het winterkoninkje en de zwarte specht kun je er waarnemen.
De Lieshoutse Bossen ook Mariahoutse Bossen genoemd is een jong heideontginningsgebied op een dekzandrug, waar vooral grove dennen en sparren geplant zijn op de toenmalige veel grotere Lieshoutse Heide. Het is een langgerekt bosgebied van 158 ha, in eigendom van de gemeente Laarbeek.
De bij het start- en eindpunt gelegen Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdeskerk is onder leiding van pastoor Jacques van Eijndhoven in 1932 gebouwd. De pastoor was voorstander van het bouwen van een Lourdesgrot bij de kerk. Deze grot werd in 1935 ingezegend. De grot was oorspronkelijk 10x25m groot en een kopie van de originele grot in Lourdes. De grot stortte in 1960 en 1996 gedeeltelijk in, waarna deze werd afgebroken. In 1998-1999 werd een nieuwe grot gebouwd. De kerk en het ernaast gelegen processiepark zijn een rijksmonument.
Ca. 72% van de tocht is onverhard.

Opgesteld door: Mark op: 26-8-2024

Routebeschrijving

Let op, in de Lieshoutse bossen wordt enkele malen een ATB-pad gevolgd, hou hier rekening mee!

1.       Met de rug naar de hoofdingang van de kerk links schuin over het kerkplein vertrekken richting ingangspoort van het plein. Na de ingangspoort bij kruising met doorgaande weg RD, doorgaande weg oversteken, ‘Wilhelminastraat’. Straat vervolgen tot aan T-splitsing, zijstraten naar links (4x) negeren. Bij T-splitsing LA. Bij 3-sprong met aan overzijde een bankje RA, ‘Heieindseweg’, kn93 volg 94. Bij 3-sprong RA, kn94 volg 95. Na woning nr. 10 bij kruising LA, onverhard pad, kn95 de wn-route wordt verlaten. Bij 3-sprong RA, zand-/graspad met aan rechterhand hoge eikenbomen. Bij T-splitsing RA, wn-route. In een bocht naar links gaat het onverharde pad over in een verharde weg, ‘Karstraat’. Bij T-splitsing RA, ‘Karstraat’, wn-route.
2.       Na woning nr.4 aan linkerhand LA, onverhard pad, kn72 volg 71. Pad maakt een bocht naar links en volgt de Goorloop aan rechterhand, wn-route. Pad maakt een bocht naar rechts en via een brug steekt men de Goorloop over. Aan overzijde van de brug LA, men volgt nu de Goorloop aan linkerhand, wn-route. RD, smal pad naar rechts negeren. Pad langs de Goorloop blijven volgen tot aan T-splitsing met verharde weg, zijpaden negeren, wn-route. Bij T-splitsing met verharde weg LA, kn71 volg 15.
3.       In bocht naar links ter hoogte van geel-rood paaltje L6192 RA, zandpad met Zuid-Willemsvaart aan rechterhand, de wn-route wordt verlaten. RD, pad naar links richting woning negeren. RD, pad naar links negeren. RD, smal pad naar links negeren. Hierna passeert men op enige afstand aan linkerhand een akker. Ca. 200m na deze akker LA, smal bospad met aan linkerhand een bordje BL ‘Geregt’. RD, pad naar links negeren, wn-route. Direct hierna ijzeren brugje over waterloop negeren. Na een houten afsluitboom maakt het pad een bocht naar rechts en gaat over in een breder bospad. RD, smal pad naar rechts negeren, wn-route. RD, pad naar links negeren, wn-route. RD, smal pad naar links negeren, kn14 volg 13. Pad maakt een bocht naar links, wn-route. Na houten afsluitboom bij kruising met verharde weg RD, wn-route. Ter hoogte van woning nr. 4 RD, pad naar rechts negeren, kn13 volg 12. Direct na de woning gaat de verharde weg over in een onverharde weg.
4.       Direct na akker aan linkerhand, ter hoogte van bordje ‘opengesteld’ LA, pad door de rand van het bos (let op, door hoge vegetatie kan het pad in het begin lastig zichtbaar zijn), de wn-route wordt verlaten. Bij T-splitsing met breder pad LA. Bij kruising RA, pad met waterloop aan linkerhand, wn-route. Na ca. 300m bij 3-sprong RA, men passeert een houten afsluitboom met aan rechterhand bordje ‘opengesteld’, wn-route. Bij T-splitsing RA, breder pad door de rand van het bos, wn-route. RD, pad naar rechts negeren. Na houten afsluitboom bij 3-sprong RA, kn11 volg 12.
5.       Bij kruising vlak voor Fietsnetwerkbordje 25 LA, smal bospad met aan linkerhand bordje opengesteld, de wn-route wordt verlaten. #men bevindt zich nu in het gebied waar in de late middeleeuwen de galg stond en waar zich de grafheuvels uit de bronstijd bevinden. Het smalle bospad is op sommige plekken afgesloten met boomstammen, dit om te voorkomen dat het pad wordt gebruikt door motorrijders en ATB-rijders. Het smalle bospad maakt een bocht naar links en volgt een waterloop aan de rechterhand. Op einde van het smalle pad bij T-splitsing met verharde weg RA. RD, zandweg naar links negeren. RD, weg naar links (‘Schaapsdijk’) negeren, kn10 volg 99. RD, weg naar rechts (‘Beukendreef’) negeren, wn-route.
6.       Vlak voor bosrand RA, onverhard pad, de wn-route wordt verlaten. Na ca. 20m LA, smal bospad met aan rechterhand bordje ‘opengesteld’. Direct hierna bij 3-sprong RA. Smal bospad slingerend door de rand van het bos (let op, men bevindt zich op een ATB-pad). Bij kruising met aan rechterhand metalen afsluitboom RD, pad slingert verder door de rand van het bos. Bij kruising met aan rechterhand metalen afsluitboom RD, pad slingert verder door de rand van het bos, wn-route. Bij 3e kruising met aan rechterhand metalen afsluitboom LA. Bij kruising met ATB-pad RD. Bij kruising met smal pad RA, Erpse Pad-route. Pad slingert door het bos. Bij T-splitsing met breder bospad LA, Erpse Pad-route. Bij kruising met aan linkerhand oefenterrein ‘PHC De Heidehond’ RD.
7.       Op het einde van het bos bij kruising RA, zandpad met waterloop aan rechterhand. Na ca. 100m RA, via houten sluisje waterloop oversteken. Na waterloop LA, smal pad met waterloop aan linkerhand, wn-route. Pad maakt een bocht naar rechts en gaat het bos in. Men passeert een open plek aan rechterhand. Na deze open plek bij 3-sprong LA, smal bospad, paarse wandelroute. Bij T-splitsing LA, de paarse wandelroute wordt weer verlaten. Direct hierna RA, ATB-pad. Bij kruising LA, ATB-pad wordt verlaten (let op, door hoge vegetatie kan het pad lastig zichtbaar zijn). Bij T-splitsing voor akker RA, smal pad door rand van het bos. Bij T-splitsing LA, pad door rand van het bos vervolgen. Bij 3-sprong voor een metalen afsluitboom RA, smal bospad. Bij 3-sprong LA, ATB-pad. Bij T-splitsing LA, ATB-pad volgen. Bij kruising met breder pad RD, ATB-pad met waterloop aan linkerhand. Bij kruising met verharde weg RD, smal pad met waterloop aan linkerhand. Bij kruising met verhard fietspad LA, via brugje waterloop oversteken.
8.       Op einde van fietspad RD, doorgaande weg oversteken (let op, drukke weg). Aan overzijde van de weg LA. Bij kruising RD. RD, weg naar links negeren. Men passeert aan de rechterhand de ingang van het ‘Openluchttheater Mariahout’. Direct na deze ingang RA, via poortje het processiepark inlopen (indien het poortje gesloten is RD, weg vervolgen tot aan de kerk. Na de kerk RA het kerkplein oplopen). Bij kruising RD, men passeert een beeld van de ‘gekroonde maagd’ aan linkerhand. Bij 4-sprong LA. Men passeert de pastorie en kerk aan de achterzijde. Men loopt via een poort het kerkhof op en passeert aan de linkerhand twee graven van het Gemenebest #het zijn de graven van Luitenant David Neale Stride en Trooper Jack Crompton van de Royal Dragoons van het Royal Armoured Corps. Zij sneuvelden tijdens operatie Market Garden, hier ondersteunden ze de Amerikaanse 101e Airborne Divisie in de strijd om de corridor richting Arnhem. Tijdens deze taak liepen de twee mannen in een Duitse hinderlaag aan de Zuid-Willemsvaart bij Keldonk. RD en na het verlaten van het kerkhof LA, men is weer op het kerkplein, het start- en eindpunt van deze wandelroute. #links van het plein bevindt zich de Lourdesgrot.

Legenda: LA = linksaf, RA = rechtsaf, RD = rechtdoor.
WN-route staat voor wandelnetwerk. Groen/gele markeringen, KN staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourderskerk, Mariastraat 25, 5738 AH te Mariahout. Plan Route

Met de auto

Parkeergelegenheid op het plein voor de kerk of in de directe omgeving van de kerk

Openbaar vervoer

Buurtbus 261 stopt bij de bushalte aan het nabijgelegen Oranjeplein

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (8)

Pad met waterloop door 't Geregt Pad met waterloop door 't Geregt
Langs de Goorloop Langs de Goorloop
Sluis in de Goorloop Sluis in de Goorloop
Ingang naar 't Geregt Ingang naar 't Geregt
Laan door 't Geregt Laan door 't Geregt
Doorkijk in 't Geregt Doorkijk in 't Geregt
Zicht op 't Geregt Zicht op 't Geregt
Lourdesgrot Lourdesgrot

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart naar-t-geregt.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

AanDagtig koffiepunt

Oranjeplein 1c
5738 AP Mariahout
Bezoek website

Cafetaria 't Pleintje

Oranjeplein 5
5738 AP Mariahout

Ervaringen van wandelaars (1)

  1. Rico 1 september 2024 om 18:25

    Al weer een hele mooie wandeling!
    Dank

    Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)