Naar Sang en Goorkens, Mierlo te Noord-Brabant

10 km Wandelroute Naar Sang en Goorkens, te Mierlo

Wandeltocht vanuit de plaats Mierlo, via het bosgebied de Molenheide naar het natuurgebied Sang en Goorkens.
Sang en Goorkens is de naam van een beekdalzone ten oosten van Mierlo, die in bezit is van Staatsbosbeheer. Het betreft een afwisselend en kleinschalig voormalig cultuurgebied met elzenbroekbossen, schraalgraslanden, elzenhakhout, populierenaanplant en, op wat drogere delen, een eikenbos. Door het verschralen van de graslanden tracht men zeldzame plantengroei te bevorderen. De flora omvat veel typische soorten van het elzenzegge-elzenbroekbos zoals hop, bitterzoet, berkenzwam, zwarte zegge, dotterbloem en zenegroen. Op een klein orchideeënweitje in het hart van het gebied komen soorten voor als grote ratelaar, blauwe knoop, gevlekte orchis, grote boterbloem en ronde zonnedauw. Het gebied is ook een waar vogelparadijs en tot de vogels die hier voorkomen behoren o.a.: grasmus, gekraagde roodstaart, roodborsttapuit, ijsvogel, boomklever, fluiter, havik en sperwer. Omdat het gebied zeer rustig is, is het ook ideaal om reeën te gaan kijken. In Sang en Goorkens ontspringt de beek de Goorloop.
De Molenheide is een bosgebied tussen de plaatsen Geldrop en Mierlo. Het gebied was vroeger een heideveld, tegenwoordig bestaat het voornamelijk uit dennenbos met enkele vennen zoals het Lisven, een aantal poelen en enkele heiderestanten.
Ongeveer halverwege de wandeling komt men langs de locatie waar in het verleden het Kasteel van Myerle (Mierlo) heeft gestaan. Deze locatie ligt als een verlaging midden in een weiland tussen de straten Kasteelweg en de Trimpert en is te zien op een fictief doorkijkbord.
Let op! Omdat het natuurgebied Sang en Goorkens van nature een laagte met kwelbekken is, kan het tijdens natte jaargetijden drassig zijn. Waterdichte wandelschoenen zijn daarom aan te bevelen.
Ca. 75% van de route is onverhard

Opgesteld door: Mark op: 10-4-2024

Routebeschrijving

1.       Met de rug naar de hoofdingang van de H. Lucia-kerk RD vertrekken, “Kanunnik Daemenstraat” (drie parallel lopende rijbanen), kn64 volg 65.  Verderop gaan de drie rijbanen over in één rijbaan. RD, straat naar rechts en naar links negeren. Bij kruising RD “Kanunnik Daemenstraat”. RD, weg naar links negeren, wn-route. Bij kruising voor bosrand RD het bosgebied inlopen, “Boslaan”, wn-route. Direct daarna eveneens RD, doodlopende weg “Bospad” aan linkerhand negeren. Bij kruising RD, breed onverhard pad met iets verder metalen afsluitboom en informatiepaneel “Welkom op de Molenheide”, de wn-route wordt verlaten. Bij kruising RD, breed bospad. Pad volgen tot aan 5-sprong, zijpaden negeren. Bij deze 5-sprong RD. Na ca. 80m RA, smal slingerend bospad. Men passeert aan de linkerhand een vennetje met een bankje, smal bospad blijven volgen. Bij kruising met breder bospad LA, wn-route.

2.       Bij kruising RD, wn-route. Bij kruising RA, kn65 volg 3, rolstoel-pad. Voor omheinde open plek, bij T-splitsing RA, wn-route, direct daarna LA langs smalle zijde van de open plek met bankje, de wn-route wordt tijdelijk verlaten, voorbij de smalle zijde LA, pad met afrastering en open plek aan linkerhand, wn-route. Na ca. 100m RA, de wn-route wordt verlaten. Bij kruising met aan overzijde blauw routepaaltje LA. Direct hierna RD, ATB-pad aan linkerhand negeren. Verderop RD, opnieuw ATB-pad aan linkerhand negeren. Bij kruising met op enige afstand aan rechterhand kleine parkeerplaats, RD, smal pad met blauw routepaaltje. Verderop gaat het pad licht omhoog over een lage heuvelrug en maakt een ruime bocht naar links, blauw routepaaltje volgen, pad naar rechts negeren. Na korte afdaling links aanhouden, blauw routepaaltje volgen. Bij T-splitsing RA, breder pad, wn-route. Bij 3-sprong RD, kn3 volg 16. RD, pad aan rechterhand negeren, men loopt nu door de open plek met aan beide zijde een afrastering.

3.       Voorbij de open plek, bij 3-sprong LA, pad met open plek aan linkerhand, de wn-route wordt verlaten. Direct na 2 bankjes aan rechterhand RA, rolstoel-pad. Bij 5-sprong RD, rolstoel-pad wordt verlaten. Bij kruising LA, wn-route. Bij T-splitsing RA, wn-route. Direct hierna RD, smal pad naar links negeren. RD, ATB-pad aan rechterhand negeren. Bij kruising direct na een wn-routepaaltje LA, smal bospad, de wn-route wordt verlaten. Bij kruising RA, pad gaat licht omhoog. Bij kruising LA, breder bospad. Bij kruising met breder zandpad en aan overzijde QR-fitpaaltje RD. Verderop passeert men aan de linkerhand een klein vennetje met een bankje, pad verder volgen tot aan T-splitsing voorbij kleine betonnen paaltjes, zijpaden negeren. Bij T-splitsing met onverhard pad en gescheiden verhard fietspad RA. Bij T-splitsing na picknicktafel aan rechterhand LA, onverharde weg met gescheiden verhard fietspad, “Aardborstweg”, wn-route. Ter hoogte van de ingang van het scoutingterrein gaat de onverharde weg over in een verharde weg. Men passeert aan de linkerhand de “Strabrechtse Hoeve”. Direct hierna bij 3-sprong RD, kn27 volg 28.

4.       Bij 3-sprong met plantsoentje met picknicktafel links aanhouden, kn28 volg 23. Direct na plantsoentje weg naar rechts negeren. Bij 3-sprong LA, “Heer de Heuschweg”, wn-route. #aan de rechterhand staan hier een informatiepaneel en een fictieve doorkijk naar het vroegere “Kasteel van Myerle”. Verderop direct na waterloop en vlak voor een PNEM-huisje RA, struinpad met waterloop aan rechterhand, kn23 volg 22. Op het einde van het struinpad via houten brugje waterloop oversteken. Direct na het brugje RA, onverhard pad, wn-route. Bij 3-sprong LA, via een metalen draaihekje het bos inlopen, kn22 volg 94. #men bevindt zich nu in het natuurgebied Sang en Goorkens. Men passeert een houten brugje. Bij kruising RD, wn-route. Bij T-splitsing met breed grindpad LA, de wn-route wordt verlaten. Voorbij de woning ‘Kiekintveld’ passeert men via een metalen draaihekje een houten poort. #men passeert zowel links als rechts de natte hooilanden die dit gebied zo uniek maken. Bij T-splitsing voor een bankje LA. Na een bankje aan linkerhand passeert men een houten brugje. Verderop passeert men opnieuw een houten brugje met direct daarna een metalen draaihekje. #links van dit brugje ontspringt iets verderop de Goorloop. Graspad RD vervolgen. Pad maakt vlak voor een waterloop een bocht naar links. Via een metalen draaihekje verlaat men het natuurgebied Sang en Goorkens.

5.       Bij 3-sprong RA, onverhard pad. Bij 3-sprong LA, verharde weg, kn9 volg 24. Verderop de verharde weg met een bocht naar links vervolgen, zandpad naar rechts met metalen afsluitboom negeren, wn-route. Verharde weg blijven vervolgen tot aan kn24, zijpaden negeren. Bij kruising, direct na speelplaats van basisschool aan rechterhand RA, “Overakker 3-5″, kn24 volg 90. De weg gaat over in een voetpad en komt uit op een parkeerplaats, wn-route. Bij parkeerplaats RD, weg naar links en naar rechts negeren. Bij fietspad voor doorgaande weg LA, wn-route. Weg vervolgen tot aan rotonde, fietspad naar links negeren. Bij rotonde RA, doorgaande weg oversteken, wn-route. Na rotonde RD, “Heer van Scherpenzeelweg”, wn-route. Weg vervolgen tot voorbij woonzorgcentrum “Hof van Bethanië” aan de rechterhand, zijpaden en –wegen negeren, wn-route. Aan de linkerhand passeert men de pastorie en de H. Lucia-kerk aan de achterzijde. Bij weg naar rechts (Bisschop van Mierlostraat) LA, via zebrapad de “Heer van Scherpenzeelweg” oversteken, de wn-route wordt verlaten. RD, men passeert de H. Lucia-kerk aan de linkerhand. Voorbij de kerk LA, eind- en startpunt van deze wandeltocht.

Legenda: LA = linksaf, RA = rechtsaf, RD = rechtdoor.

WN-route staat voor wandelnetwerk. Groen/gele markeringen, KN staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

H. Luciakerk, Pastoor de Winterstraat 7, 5731 EJ te Mierlo. Plan Route

Met de auto

Parkeergelegenheid in de directe omgeving van de H. Lucia Kerk

Openbaar vervoer

Bravo-buslijn 24 (van Helmond Station naar Eindhoven Station) stopt in Mierlo o.a. bij bushalte Hof van Bethanië, op korte loopafstand van de kerk

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (8)

Sang en Goorkens Sang en Goorkens
Vennetje in de Molenheide Vennetje in de Molenheide
Lisven Lisven
Oude boerderij Oude boerderij
Sang en Goorkens Sang en Goorkens
Hooiland Sang en Goorkens Hooiland Sang en Goorkens
Bron Goorloop Bron Goorloop
Grafzerk bij H.Luciakerk Grafzerk bij H.Luciakerk

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart naar-sang-en-goorkens.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats Mierlo



De Strabrechtse Hoeve

Aardborstweg 19
5731 PS Mierlo
Bezoek website

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)