Naar Overbrug en terug, Helmond te Noord-Brabant

12 km Wandelroute Naar Overbrug en terug, te Helmond

Wandeltocht vanuit kerkdorp Stiphout, via stadspark ‘De Warande' naar buurtschap Overbrug en via landgoed ‘Croy’ weer terug. Een wandeling door weidelandschap en langs verschillende waterlopen zoals de ‘Stiphoutse Loop’, de ‘Schevelingse Loop’ en de ‘Goorloop’.
Overbrug is een oud buurtschap waar in geschriften al in 1427 een hoeve op ‘De Overbrug’ wordt genoemd. Als bezienswaardigheid komt men o.a. langs de monumenten kasteel ‘Croy’, de ‘Oude Toren’ en de St. Trudokerk.
De oudste delen van het kasteel Croy dateren vermoedelijk uit het midden van de vijftiende eeuw. In 1472 bezat ene Rutger van Erp hier een slotje met hoeve. In 1477 verkocht hij het slotje aan Jacob van Croy, de naamgever van het kasteel. Jacob stamde uit de familie De Croÿ, onderdeel van de Bourgondische hofadel. Door de eeuwen heen hebben verschillende adellijke families het kasteel bewoond en verder uitgebreid. De laatste adellijke familie was de familie Van der Brugghen. De laatste adellijke bewoonster van het kasteel, Freule Constance van der Brugghen, liet in 1872 in een testament vastleggen dat het kasteel na haar overlijden, ingericht diende te worden als tehuis voor arme oude mannen en vrouwen uit Stiphout en Aarle-Rixtel. Dit onder de naam ‘Geloof, Hoop en Liefde’. Een stichting met deze naam beheert nog steeds het kasteel met omliggend landgoed. Het kasteel is momenteel ingericht als kantoorruimten.
De ‘Oude Toren’ is een overblijfsel van de vroegere Sint-Trudokerk. De eerste schriftelijke melding van de kerk stamt uit 1342 toen de kerk door de bliksem werd getroffen en afbrandde. Het ‘Mirakel van Stiphout’ vond toen plaats. De legende beschrijft hoe de boer Jan Baloys de brandende kerk in liep om de heilige hosties te redden. Pastoor Jan Hocaerts, die zelf niet durfde, zag hoe het vuur zich splitste om de boer doorgang te verlenen. Dit mirakel maakte dat de kerk in de eeuwen daarna een veel bezocht bedevaartsoord werd. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd de kerk door de legers van de prins van Oranje opnieuw verwoest. Uiteindelijk werd de kerk in 1823 gesloopt en bleef de toren staan. In 1884 sloeg opnieuw de bliksem in, waarop brand uitbrak en alleen een stenen ruïne bleef staan. In 1978 werd de toren gerestaureerd, waarbij ook de spits werd herbouwd.
De St Trudokerk is ingezegend in 1884. Het is een grote, hoge kruisbasiliek met een opvallend spitse toren. Het interieur van de kerk is rijk en kleurig en het originele kerkmeubilair is nog vrijwel geheel aanwezig. Achter het altaar bevinden zich grote gebrandschilderde ramen, waarop het ‘Mirakel van Stiphout’ staat uitgebeeld.
Ongeveer 75% van de tocht is onverhard.

Opgesteld door: Mark, op: 12-8-2023, laatst bijgewerkt op: 27-8-2023

Routebeschrijving

1.
Met de rug naar de kerk RA vertrekken. Bij kruising LA ‘Kloosterstraat’, wn-route. Deze straat gaat verderop over in de ‘Van Heijnsbergenstraat’, wn-route. Straat vervolgen tot aan scherpe bocht naar links, zijwegen negeren. In deze bocht rechtdoor, smal gras-/zandpad, de wn-route wordt verlaten.
Bij viersprong pad schuin naar links aanhouden, smal pad met waterloop aan rechterhand. Na houten voetgangersluis RA, waterloop oversteken door 2e houten voetgangersluis. Smal graspad volgen met akker aan rechterhand.
Bij T-splitsing met verharde weg RA. Bij volgende T-splitsing wederom RA, wn-route.
Bij weg naar links en aan rechterhand een bankje LA, de wn-route wordt verlaten. Na brugje over de ‘Goorloop’ RD, weg naar rechts negeren, wn-route.
2.
Na metalen afsluitboom bij ingang bos bij viersprong LA, de wn-route wordt verlaten. Direct daarna, na bankje aan linkerhand, weer LA. Smal kronkelend pad met sportpark op enige afstand aan linkerhand.
Bij Y-splitsing met bankje RD. Pad maakt bocht naar rechts, zijpaden negeren. Pad vervolgen tot aan T-splitsing voorbij een bankje.
Bij deze T-splitsing LA. Direct daarna bij Y-splitsing RD, pad met rechts een bankje en links sportpark.
Iets verderop bij omgekeerde Y-splitsing opnieuw RD. Zandpad gaat over in verharde weg. Bij ingang van sportpark maakt de weg een scherpe bocht naar rechts en iets verderop een scherpe bocht naar links.
Bij kruising RD richting fietspad, ‘waterpoort-fietsroute’. Fietspad vervolgen tot aan T-splitsing, bij deze T-splitsing RA, KN9 volg 3. Verderop maakt de weg een bocht naar rechts. Weg volgen tot aan kruising.
#Voorbij de kruising gaat de wandeltocht over een pad langs een golfterrein met een heel klein risico dat een golfbal over het pad gaat. Wil men dit risico niet lopen ga bij de kruising LA, volg het fietspad ca. 150m tot oprijlaan aan linkerhand. Ga daar LA en vervolg de route bij punt 4 1ste zin beginnend bij: door houten poort met daarlangs………
3.
Bij deze kruising RD KN3 volg 4 (let op, drukke weg). Aan overzijde kruising RA en direct daarna LA ‘Zoete Kers’, wn-route. Na 30 meter LA het ‘Verliefd Laantje’ verder vervolgen, wn-route. Daar waar verharde weg overgaat in onverhard fietspad LA richting de golfbaan ‘Kleine Overbrug’, wn-route.
Weg buigt voor horecagelegenheid naar rechts en gaat over in een grindpad, RD. Pad volgen tot aan T-splitsing, zijpaden richting greens negeren.
Bij deze T-splitsing LA, KN4 volg 58. Zijpaden richting de Greens negeren. Bij bordje ‘Verboden Toegang’ aan linkerhand RD, ‘Schevelingse Pad’, wn-route.
Bij einde onverhard pad RA verhard fietspad, wn-route. Bij afslag met aan overzijde kruisbeeld LA, wn-route (let op, drukke weg). Direct hierna na prullenbak LA. wn-route wordt verlaten.
Op het einde van deze straat bij bocht naar links, rechts aanhouden over fietspad RD.
4.
Ongeveer 150 meter na huisnummer 97 RA, door houten poort met daarlangs stenen pilaren met daarop beelden van ganzen. Meteen na poort RA met het overstapje over de omheining van het weiland stappen en schuin naar rechts het gemaaide pad over het weiland volgen. (Let op, in dit weiland kan zich vee bevinden en is daarom verboden voor honden. Een alternatief is er niet). Bij het einde van het weiland links aanhouden door stalen voetgangerssluis. Graspad met aan linkerhand een hoge haag RD volgen.
Na 3 houten oude elektriciteitspalen bij T-splitsing rechts aanhouden, graspad richting bosschage. Na brugje over beekje LA, graspad met ‘Schevelingse Loop’ aan linkerhand. RD  zijpad negeren. Bij T-splitsing rechts aanhouden, graspad met ven aan rechterhand. Je passeert een houten vlonder. Pad maakt bocht naar links, zijpaden naar rechts negeren. Verderop gaat het graspad na een metalen voetgangerssluis over in een breed zandpad. Verderop maakt het pad enkele malen een bocht naar rechts en naar links. Pad aan linkerkant met bordje ‘opengesteld’ negeren. Pad blijven volgen tot aan T-splitsing met verharde weg.
5.
Bij deze T-splitsing LA, wn-route. Weg met pluktuin ‘Mooi Croy’ aan rechterhand vervolgen tot aan flauwe bocht naar links. Hier scherp RA, KN69 volg 30, graspad met ‘Schevelingse Loop’ aan linkerhand. Je passeert pluktuin ‘Mooi Croy” aan de achterzijde. Iets verderop gaat de ‘Schevelingse Loop’ over in de Goorloop RD. Pad vervolgen met Goorloop aan linkerhand en hoge haag aan rechterhand. Voorbij de hoge haag kom je langs een bankje en een gedenksteen. Pad vervolgen tot aan T-splitsing met verharde weg.
Hier RA, KN30 volg 54. Iets verderop LA door houten poort, KN54 volg 59. Onverhard pad tussen knotwilgen door met kasteel aan rechterhand. Aan einde van de kasteelgracht, voor houten afsluitboom links aanhouden. Bij houten poort RD, pad naar rechts negeren. Pad verder volgen tot aan T-splitsing met verharde weg.
6.
Bij deze verharde weg LA, de wn-route wordt verlaten. Weg vervolgen tot aan brugje over de ‘Goorloop’, direct na brugje LA, struinpad met ‘Goorloop’ aan linkerhand. Struinpad volgen tot aan volgend brugje, hier LA de ‘Goorloop’ oversteken en direct na brugje RA, struinpad met ‘Goorloop’ aan rechterhand. Let op, op dit gedeelte van de route kan in de zomermaanden de begroeiing erg hoog staan. Struinpad volgen tot aan volgende overgang over de ‘Goorloop’. Bij deze overgang RA ‘Goorloop’ oversteken.
Na ijzeren poort in de bocht van de verharde weg RD, wn-route. Weg volgen tot aan scherpe bocht naar links en zandpad aan rechterhand. Hier RA zandpad inlopen, KN61 volg 60. Direct hierna LA graspad, de wn-route wordt verlaten.
Bij T-splitsing met aan linkerhand bosje met eikenbomen LA. Bij kruising RA richting de ‘Oude Toren’. Bij de kruising bij de ‘Oude Toren’ LA, KN 63 volg 65. De onverharde weg gaat bij viersprong over in een verharde weg, RD wn-route.
Bij vierde weg naar rechts RA ‘Mr. Strikstraat’, overige zijwegen negeren, wn-route. ‘Mr. Strikstraat’ volgen tot aan einde van de straat, zijweg negeren. Op einde van de straat LA, KN65 volg 64. Weg volgen tot aan de St. Trudokerk, het startpunt.

Legenda: LA = linksaf, RA = rechtsaf, RD = rechtdoor.

WN-route staat voor wandelnetwerk. Groen/gele markeringen, KN staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

St Trudokerk Stiphout, Dorpsstraat 32, 5708 GH te Helmond. Plan Route

Met de auto

Diverse parkeergelegenheden in de directe omgeving van de St Trudokerk

Openbaar vervoer

Voor de kerk stopt de Bravobuslijn 55

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Honden zijn niet toegestaan in dit gebied.

Foto's (8)

Overbrug Overbrug
Warande Warande
Overbrug Overbrug
Croy Croy
Kasteel Croy Kasteel Croy
Humor van fruitteler Humor van fruitteler
Goorloop Goorloop
De Oude Toren De Oude Toren

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart naar-overbrug-en-terug.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Glofclubhuis D'n Dimpel

Verliefd Laantje 3a
5707 LG Helmond
Bezoek website

Dolce & Gusto Ristorante

Dorpsstraat 17
5708 GC Helmond
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (2)

  1. Paul en Lisette 27 augustus 2023 om 14:53

    Vandaag hebben wij deze prachtige afwisselende wandeling gelopen, compliment voor de maker!
    We moeten helaas melden dat mijn vriendin bij de golfbaan Overbrug op een haar na geraakt is door een afgedwaalde golfbal die schampte gelukkig slechts haar oor waardoor we met de schrik vrijkwamen. Het paadje langs de golfbaan is prachtig maar niet zonder risico. Wellicht toch goed om wandelaars niet aan dit risico bloot te stellen of een bypass aan te bieden voor mensen die dit risico niet willen nemen.

    Reageren
    1. Mark 27 augustus 2023 om 19:54

      Paul en Lisette bedankt voor het compliment. Vervelend de ervaring die jullie met de afgedwaalde golfbal hebben gehad. Voor personen die dit risico niet willen nemen, is aan het einde van punt 2 een alternatief toegevoegd.

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)