Naar Landgoed Beijlshof, Baexem te Limburg

15 km Wandelroute Naar Landgoed Beijlshof, te Baexem

Wandeltocht door het beekdal van de Tungelroyse Beek, Landgoed Beijlshof en langs het beekdal van de Haelense Beek aan de rand van Landgoed Exaten. Een wandeltocht voor de liefhebber van open landschappen. Vanuit het centrum van Baexem gaat de wandeltocht over rustige landweggetjes door het buitengebied naar de Tungelroyse Beek, deze beek is een belangrijke beek in de waterhuishouding van Midden Limburg. Bijna overal meandert de beek weer door het landschap met aan beide zijde van de beek een brede strook grasland met op diverse plaatsen bosjes en ruigtes. De graslanden worden begraast door runderen, schapen en paarden. De wandeltocht gaat struinend door het grasland langs de beek. Landgoed Beijlshof is een landgoed rond de hoeve Beijlshof. Het landgoed bestaat uit een afwisseling van bos, weilanden en landbouwgronden, door het landgoed stromen twee beken de Tungelroyse beek en het kleinere Reydtbeek. Al in 1500 duikt de naam Beijlshof op. Jacob, graaf van Horn was de eigenaar. Het beekdal van de Haelense Beek grenst aan het Exatenbosch met aan de rand een opvallende boerderij Stockxhof een 17de eeuwse boerderij met een oude boomgaard. Ter hoogte van boerderij heeft men een mooi uitzicht over het beekdal met de weer meanderde beek. 69% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 5-6-2020, laatst bijgewerkt op: 28-11-2022

Routebeschrijving

Opmerking vooraf:
Langs een waterloop en langs een deel van de Tungelroyse Beek dat niet begraast wordt moet men vooral in het voorjaar rekening houden dat men door hoog gras loopt, vooral bij nat weer kan dat wat hinderlijk zijn.
Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de kerktoren en met uitzicht over het plein RA vertrekken.
Voorbij het plein, bij T-splitsing LA, iets verder buigt de weg “Kerkstraat” naar rechts weg van het plein, vervolgens bij 3-sprong rechts aanhouden, “Kerkstraat”.
Bij T-splitsing RA, “Rhijdtstraat”.
Bij kruising LA, “Reijndersstraat”.
De weg met flauwe bocht naar links verder volgen, weg “Horckerstraat” aan rechterhand negeren, wn route.
In bocht naar links van de weg RA, grindpad, kn74 volg 72.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, kn72 volg 73.
Voorbij grote stallen LA, “Op de Stap”, kn73 volg 70, verderop buigt de weg naar rechts.
Bij 3-sprong links aanhouden de spoorwegovergang over, wn route, “Stapperstraat”.
Voorbij brede waterloop LA, “Vestjenshoek nr1-3”, wn route, verderop voor de biologische boerderij buigt de weg naar rechts.
2.
Bij T-splitsing LA, wn route.
Na ca. 100m RA, onverhard pad, kn70 volg 46, iets voorbij het landbouwperceel aan linkerhand buigt het pad naar links met een waterloop aan linkerhand.
Voor metalen poort met NM bordje “Keversbroek” RA, wn route, zowel het gras-pad links als rechts van de waterloop kan gevolgd worden, kiest men voor het pad rechts van de waterloop dan voor het metalen poort over een smalle rand naar het klaphek aan de andere zijde lopen.
Voorbij het klaphek LA, gras-pad met kleine percelen grasland aan linkerhand.
Voor metalen poort met klaphek RA richting brugje met klaphekken, wn46, voorbij het brugje rechts aanhouden, kn46 volg 55, struinend door het grasland met op enige afstand de beek aan rechterhand, verderop wordt de strook grasland smaller daarna na ca. 140m passeert men een klaphek, ruim voorbij een bocht naar rechts het grasland via een klaphek verlaten.
3.
Na verlaten van het grasland, bij verharde weg “Slinkstraat” schuin naar rechts het gras-pad met beek aan rechterhand aan overzijde van de weg inlopen, wn route, na ca. 70m passeert men een klaphek, verderop het begrazingsgebied weer via een klaphek verlaten.
Na verlaten van het begrazingsgebied, bij T-splitsing RA de brug over, wn55, aan overzijde van de beek LA door klaphek, kn55 volg 54, gras-pad met beek aan linkerhand, iets verder passeert men een 2de klaphek, verderop het grasland via een klaphek weer verlaten.
Bij T-splitsing LA, fietspad langs verharde weg, vervolgens voor de beek RA door klaphek, kn54 volg 82, grindpad door grasland met beek aan linkerhand.
# Voor een bezoek aan een horecagelegenheid, op ca. 600m zijn bij een klein winkelcentrum aan de “Dorpsstraat” enkele horecagelegenheden. Volg de weg “Kouk” die verderop overgaat in “Spoorstraat” tot de “Spoorstraat” aan linkerhand. De weg “Spoorstraat” uitlopen tot het winkelcentrum.
4.
Voor bosperceel met bankje, bij 4-sprong RD, kn82 volg 83/93, direct daarna voorbij het smalle bosperceel RA door klaphek, wn83, smal pad met waterloop aan linkerhand, verderop bij een brugje de waterloop oversteken en de andere zijde volgen.
Aan einde van het pad bij T-splitsing LA, verharde weg, kn83 volg93/89, iets verder voorbij het smalle bosperceel LA, breed grindpad met SLL bord “Landgoed Beijlshof”, wn93.
Na ca. 250m RA door klaphek, smal pad door grasland richting het klaphek (beide klaphekken staan er wat verloren bij) aan overzijde, iets voorbij dit klaphek gaat het pad door de bosrand en passeert men een brugje.
T.h.v. metalen poort, voor bankje RA, wn route.
RD, pad aan linkerhand negeren, kn93 volg 95.
Bij kruising met verharde weg RD, pad door de rand van het grasland met bosperceel aan rechterhand, kn95 volg 97.
5.
Bij T-splitsing RA, breed grindpad, wn97.
Na ca. 80m LA, bospad met houten afsluitboom en SLL bordje, kn97 volg 98.
Bij T-splitsing RA, het fietspad langs de doorgaande weg volgen, wn route.
RD de spoorwegovergang oversteken, pad aan linkerhand negeren, kn98 volg 20/70, iets voorbij de spoorwegovergang RA, onverhard pad, wn20, verderop buigt het pad naar links weg van de spoorlijn, het pad verder volgen tot bosperceel met jonge aanplant.
# Verderop bij het bosperceel met jonge aanplant gaat de wandeltocht door een stukje grasland, honden zijn er niet toegestaan, als alternatief het fietspad langs de “Heythuyserweg” verder volgen tot “weg “Beekkant” aan rechterhand, kn98 volg 70. Bij deze weg RA, “Beekkant”, kn70 volg 20. T.h.v. boerderij RD, gras-pad aan rechterhand negeren, kn20 volg 21. Ga verder bij punt 6. 3de regel Na ca. 180m……..
6.
Ca. 140m voorbij de rand van het bosperceel met in het perceel een kleine open plek met een picknicktafel LA het smalle gras-pad door de jonge aanplant inlopen, na verlaten van het perceel door een klaphek en het grasland oversteken richting een klaphek aan overzijde, voorbij dit klaphek het gras-pad met aan beide zijde afrastering inlopen, wn route
Aan einde van het pad, bij T-splitsing RA, verharde weg, kn20 volg 21.
Na ca. 180m LA, grindpad, “Stokshof”, kn21 volg 22, het grindpad volgen tot 3-sprong ruim voorbij een beekje.
Bij deze 3-sprong RA, grindpad met het beekdal aan rechterhand, kn22 volg 23.
Voor bosrand LA, kn23 volg 24, onverhard pad met bosrand aan rechterhand.
7.
Bij T-splitsing RA, bospad, kn24 volg 19.
RD, pad aan linkerhand negeren, direct daarna bij 3-sprong links aanhouden.
Bij 3-sprong RA, de wn route wordt verlaten.
Bij kruising RD, kn17 volg 16, grindpad met na ca. 100m een brug over het beekje, ruim voorbij het beekje buigt het grindpad naar links.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, kn16 volg 15.
Bij 4-sprong LA, “Beekkant”, kn15 volg 88, verderop gaat de weg “Beekkant” over in “Salmenhofweg”, de weg verder volgen tot T-splitsing in de bebouwde kom, zijwegen negeren.
Bij deze T-splitsing RA richting de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SLL = Stichting het Limburgs Landschap.
NM = Natuurmonumenten.
Wandelnetwerk:
Rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen de richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Johannes de Doperkerk, Monseigneur Kierkelsplein 19, 6095 BK te Baexem. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op het Monseigneur Kierkelsplein naast de kerk.

Openbaar vervoer

Bushalte Dorpsstraat.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (9)

Pad in omgeving van Haelense Beek Adrie: Pad in omgeving van Haelense Beek
Tungelroyse Beek Adrie: Tungelroyse Beek
Tungelroyse Beek Adrie: Tungelroyse Beek
Pad door Landgoed Beijlshof Adrie: Pad door Landgoed Beijlshof
Kwekerij met op achtergrond Heijerhof Adrie: Kwekerij met op achtergrond Heijerhof
Pad naar boerderij Heijerhof Adrie: Pad naar boerderij Heijerhof
Pad in omgeving van Haelense Beek Adrie: Pad in omgeving van Haelense Beek
Beekdal Haelense Beek Adrie: Beekdal Haelense Beek
In de verte de kerk van Baexem Adrie: In de verte de kerk van Baexem

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart naar-landgoed-beijlshof.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In Baexem op ca. 300m aan de Stationsstraat.In Haelen op ca. 600m aan de Dorpstraat.Ervaringen van wandelaars (5)

 1. Adrie 30 mei 2022 om 14:56

  Vandaag 30 mei 2022 de wandeltocht gecontroleerd. Ook nu dat het gras weer wat hoger is was er in het gedeelte dat door grasland langs de Tungelroyse Beek gaat prima te lopen. De routebeschrijving is bijgewerkt en weer actueel. Veel wandellezier!

  Reageren
 2. Petra 21 februari 2021 om 16:52

  De route was zeer mooi, afwisselend landelijk landschap. Ruimtelijk. Het hoge gras hebben we niet gehad maar wel een overspoelde beek. Met dank aan het nabij gelegen weiland voor onze droge voeten. Mooie omgeving dat zeker, aanrader ! Ook voor elk jaargetijde mooi. De Tongelroyse beek is slingerend door het landschap geweldig.Adrie onze dank.

  Reageren
 3. Margriet 7 juli 2020 om 15:01

  Genoten van deze schitterende route, die veel jeugdherinneringen op riep: Beijlshof, daar woonde vroeger mijn beste vriendin en wat hebben we daar heerlijk gespeeld op de hooizolder, De Bedelaar waar we ‘s winters schaatsten en met mijn vader naar het spoor om treinen te kijken. We zijn 2 x van de route afgeweken, omdat de dieren voor het klaphek lagen, en de route even verder weer opgepakt.

  Reageren
 4. Natascha 9 juni 2020 om 11:44

  Deze mooie route afgelopen zondag gelopen.
  Zeer afwisselend en zeker de moeite waard!!
  Echter het pad langs de Tungelroyse beek is zo verwilderd dat je bij regenachtig weer tot aan je oksels nat bent.

  Reageren
  1. Adrie 9 juni 2020 om 13:02

   Natascha bedankt voor de reactie! Er zitten inderdaad twee stukjes in met hoog gras een van 120m langs een waterloop en een van 160m langs de Tungelroyse Beek. Bij de waterloop was een kant al gemaaid. Ik heb een opmerking over het hoge gras in de routebeschrijving gezet.

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)