Naar Kasteren, Olland te Noord-Brabant

13 km Wandelroute Naar Kasteren, te Olland

Wandeltocht door het Dommeldal en door het buurtschap Kasteren in het Nationaal Landschap Het Groene Woud. Het Dommeldal bestaat uit beemden, akkers en bosjes. De beemden bestaan natte graslanden die gebruikt worden als wei- en hooilanden. Verder van het riviertje liggen op de hogere gronden bolle akkers. Deze zijn al eeuwen als landbouwgrond in gebruik. Als bezienswaardigheid komt met langs boerderij Het Groot Duijfhuis met een toch wel bijzondere duiventoren en Vlaamse schuur. De boerderij zelf werd omstreeks 1556 gebouwd. De Vlaamse schuur bij Kasteren is in of kort na 1525 gebouwd daarmee de oudste van Nederland. Langs dezelfde weg staat ook een dwarsdeelschuur uit 1750, dergelijke schuur werd gebruikt als graanschuur. In 2008 is de schuur op deze locatie herbouwd. Tijdens de wandeltocht wordt ook een deel van het voormalige Duits Lijntje gevolgd. Het traject werd geopend in 1878, opdat het onderdeel kon worden van de snelste verbinding Londen-Berlijn-Sint-Petersburg. Wat nog rest is een laatst overgebleven stuk spoorlijn tussen Boxtel en Veghel. 59% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 3-3-2020, laatst bijgewerkt op: 8-12-2022

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de ingang van de kerk LA vertrekken, doorgaande weg.
Voorbij woning nr.38 LA, “Roest”.
In bocht naar links van de weg RA de brug over de “Ollandse waterloop” over, onverhard pad, verderop voorbij een laurierheg buigt het pad naar rechts met een waterloop aan linkerhand.
Bij T-splitsing LA, verharde weg.
T.h.v. horecagelegenheid RA, “Karthuiserweg”, kn60 volg 22, de klinkerweg met flauwe bocht naar rechts volgen tot 3-sprong voorbij woning nr.3/3a.
Bij deze 3-sprong links aanhouden, “Morgenstraatje, wn route, verderop gaat de verharde weg over in een onverhard pad.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, kn22 volg 66.
2.
Bij 3-sprong LA, beton-/fietspad, wn route, het beton-/fietspad met verderop kn66 volg 11 en ruim daarna een brugje over de Dommel ca. 1,8km volgen tot onverhard pad aan rechterhand met in het begin van het pad knotwilgen ca. 250m voorbij 2de bocht naar links.
Bij dit pad RA, onverhard pad, de wn route wordt verlaten.
RD, verharde weg, “Kerkakkers”, weg aan linkerhand negeren, verderop voorbij woningen gaat de weg over in een grindpad.
Aan einde van het grindpad, bij 4-sprong LA, de verharde weg volgen tot T-splitsing, zijwegen negeren.
Bij deze T-splitsing RA, kn1 volg 2, de weg volgen tot woonboerderij nr.3 t.h.v. klein pleintje “Tooseplein”.
3.
Direct na deze woonboerderij RA, smal pad “Kerkpad door Smalder” tussen haag en de woonboerderij, iets verder buigt het pad naar links.
RD, “Kerkpad door Smalder”, pad met metalen voetgangerssluis aan rechterhand negeren.
Aan einde van het smalle pad, bij T-splitsing LA, verharde weg, iets verder gaat de verharde weg over in een grindpad.
Aan einde van het pad, bij 3-sprong rechts aanhouden, kn4 volg 8, het smalle pad in de berm rechts van verharde weg volgen, verderop na ca. 230m, t.h.v. perceel met populieren buigt het gras-pad iets naar rechts weg van de verharde weg, smal pad tussen bosschages en afrastering met de afrastering aan rechterhand.
4.
Bij kruising met verharde weg RD, onverhard pad, verderop voorbij draaihekje schuin naar rechts door grasland richting het draaihekje aan overzijde van het grasland lopen, voorbij het draaihekje het riviertje de Dommel aan rechterhand volgen, iets verder de talud van de spoordijk oplopen.
Op de spoordijk, bij T-splitsing RA de spoorbrug over, voorbij de spoorbrug smal grindpad pal naast het spoor met het spoor aan linkerhand.
# De spoorlijn die men nu volgt is het “Duits Lijntje”.
T.h.v. spoorwegovergang, bij kruising met verharde weg RD, het smalle grindpad pal naast de spoorlijn verder volgen.
T.h.v. spoorwegovergang, bij kruising RA, verharde weg, aan rechterhand passeert men een horecagelegenheid, voorbij de horecagelegenheid RD, “Slophoosweg”, weg aan rechterhand negeren.
5.
Na ca. 400m, iets voor verlaten van het bosperceel RA, onverhard pad, “Maai”, verderop iets voorbij metalen afsluitboom gaat het onverharde pad over in een smalle klinkerweg.
Bij T-splitsing met aan linkerhand een onverhard pad RA, verharde weg, de weg volgen tot doodlopende weg “Hoefdreef” aan linkerhand iets voorbij bocht naar rechts.
Bij deze weg LA, klinkerweg, “Hoevedreef”, wn route, verderop buigt de weg naar links, voorbij de boerderijen gaat de verharde weg over in een onverhard pad.
# In bocht naar links passeert men een Vlaamse schuur, een informatiepunt in boerderij Het Groot Duijfhuis en een bijzondere duiventoren. Voorbij volgende boerderij staat een dwarsdeelschuur.
Pad met flauwe bocht naar links verder volgen, pad richting pontje aan rechterhand negeren, kn5 volg 68.
Pad met bocht naar links verder volgen, gras-pad aan rechterhand negeren, verderop buigt het pad naar rechts.
6.
Aan einde van ruime bocht naar links RA, het pad door perceel populieren inlopen, de wn route wordt verlaten, voor de Dommel buigt het pad naar links, voorbij deze bocht het pad met de Dommel aan rechterhand volgen tot grasland, in het grasland buigt het pad naar links en gaat door de rand van het grasland met een poel aan rechterhand.
# Als door hoogwater het pad langs de Dommel niet gelopen kan worden omkeren en het pad door het populieren perceel terug volgen tot men het perceel weer verlaat. Bij T-splitsing RA. Bij T-splitsing RA, verharde weg. RD, onverhard pad, klinkerweg aan linkerhand negeren, het pad volgen tot pad aan rechterhand ca. 100m voorbij bocht naar links. Bij dit pad RA, kn68 volg 67. Ga verder bij punt 6 3de laatste regel Bij 3-sprong LA……..
Na verlaten van het grasland, bij T-splitsing RA, onverhard pad.
Bij 3-sprong LA, “Henselstraatje”, kn67 volg 14.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, wn route.
Voorbij kapel RD, richting “Olland”, weg aan linkerhand negeren, kn14 volg 13, de weg “Pastoor Smitsstraat” volgen tot de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Kerk, Pastoor Smitsstraat 44, 5491 XP te Olland. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan rond het plein tegenover de kerk.

Openbaar vervoer

Bushalte Pastoor Smitsstraat, Olland.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (10)

Natte graslanden in het Dommeldal Adrie: Natte graslanden in het Dommeldal
Pad Kerkakkers Adrie: Pad Kerkakkers
Spoorburg van het Duits Lijntje Adrie: Spoorburg van het Duits Lijntje
Voormalig station Liempde nu een woonhuis Adrie: Voormalig station Liempde nu een woonhuis
Vlaamse schuur Adrie: Vlaamse schuur
Het Groot Duijfhuis Adrie: Het Groot Duijfhuis
Bijzondere duiventoren Adrie: Bijzondere duiventoren
Dwarsdeelschuur uit 1750 Adrie: Dwarsdeelschuur uit 1750
Het Dommeldal Adrie: Het Dommeldal
Het Dommeldal tijdens nat voorjaar Adrie: Het Dommeldal tijdens nat voorjaar

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart naar-kasteren.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats OllandCafé 't Groene Woud

Kasterensestraat 23
5298 NV Liempde
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (4)

 1. Bart en Petra 28 maart 2022 om 19:59

  Vanmiddag met stralend weer deze bijzonder mooie en gevarieerde wandeling gelopen, Brabantser kan het niet, absoluut een aanrader !
  Paar kleine opmerkingen over de route. Onder 1 staat op regel 4 t.h.v. boerderij graspad rechts van een haag volgen. Echter, de boerderij en haag zijn verdwenen. Je zou hier kunnen lezen voorbij laurierheg pad naar rechts met links waterloop, kan niet missen. En de Kalthuiserweg is de Karthuizerweg maar ook daar kan het niet mis.
  Weer bedankt Adrie voor de mooie route !

  Reageren
  1. Adrie 29 maart 2022 om 06:25

   Bart en Petra bedankt voor het melden van de gesloopte boerderij en het foutje in de straatnaam! Beide opmerkingen zijn aangepast in de routebeschrijving.

 2. Ad, Cor en nellie 22 december 2021 om 16:55

  Vandaag deze wandeling gelopen. Wat een mooie wandeling weer. Veel uitzichten over weilanden, mooie vennen en de gemeente Liempde ook zeer de moeite waard. Dit alles overdekt met een prachtige witte laag rijp, de zon erbij en windstil. Mijn liefje wat wil je nog meer. Echt een cadeautje, dank je wel.

  Reageren
 3. Anke 25 oktober 2021 om 06:46

  Wat een prachtige wandeling was dit, voor ons Brabant op zijn mooist. En overal genoeg bankjes om even uit te rusten en te genieten van het coulisselandschap, de Dommel, grazende koeien en de vallende populierenbladeren. Een aanrader!

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)