Naar het Zevendal, Molenhoek te Limburg

14 km Wandelroute Naar het Zevendal, te Molenhoek

Wandeltocht door de Mookerheide, het Groesbeekse Bos en het Zevendal. Het Zevendal staat bekend als een van de mooiste dalen van Limburg op een uitloper van de Nijmeegse stuwwal met flinke hoogteverschillen, het dal ligt ingeklemd tussen de Sint Jansberg en de Mookerheide. Op de Mookerheide heeft men op sommige punten prachtige vergezichten over het land van Cuijk. Tijdens de wandeltocht passeert men twee schansen de Mookerschans en de Heumense schans. De Mookerschans is vermoedelijk in de tweede helft van de zeventiende eeuw gebouwd en bestaat uit een vierkant met een omvang van ongeveer 70 bij 70 meter. De tweede schans de Heumense schans, uit dezelfde periode, is in de vorm van een vijfpuntige ster met een doorsnede van 50 meter gebouwd. Als verdere bezienswaardigheden komt men in de Mookerheide langs het imposante jachtslot Mookerheide. 96% van deze wandeltocht is onverhard.
De wandeling gelopen door Willem, fotoverslag met uitgebreide achtergrond informatie

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 16-9-2019, laatst bijgewerkt op: 27-8-2024

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Vanuit het station naar het onverhard pad aan de zijde van de Mookerheide t.h.v. bord “Perron 2” lopen, met de rug naar het station RD vertrekken, het smalle pad met aan rechterhand een bankje richting Mookerheide inlopen, wn route, iets verder bij splitsing links aanhouden, wn route, vervolgens voor afrastering, bij T-splitsing LA, wn route.
Na ca. 90m, bij 3-sprong RA, via pad met traptreden de helling oplopen, wn route, boven aangekomen, bij 5-sprong het 2de pad aan rechterhand inlopen, het pad met iets verder een afrastering aan rechterhand, kn87 volg 79.
Voorbij het omheinde heidegebied, bij 3-sprong LA, wn route, iets verder 4-sprong het 2de pad aan linkerhand volgen, wn route.
Bij 4-sprong RA, wn route, vervolgens na ca. 50m, iets voorbij  houten afsluitboom scherp LA richting schuur, de wn route wordt verlaten, iets voor de schuur RD, grindpad aan rechterhand negeren het grindpad dat voorbij de schuur naar rechts buigt verder volgen tot 4-sprong aan achterzijde van het jachtslot, zijpaden negeren.
2.
Bij deze 4-sprong met kn11 routepaaltje LA, verharde weg.
# Jachtslot de Mookerheide is in 1902 in gebouwd.
Bij Y-splitsing scherp RA, de weg langs de voorzijde van het jachtslot volgen tot Y-splitsing met aan rechterhand een parkeerterrein.
Bij deze Y-splitsing links aanhouden, iets verder bij kruising RA, grindpad met houten afsluitboom en NM bordje en met de bosrand aan linkerhand, verderop voorbij een paaltje met opschrift “Eikenlaan” loopt men door een natuurbegraafplaats, het grindpad verder volgen tot splitsing, zijpad en zijpaden bij twee kruisingen negeren.
Bij deze splitsing links aanhouden, kn78 volg 25 (het routepaaltjes staat iets aan rechterhand), direct daarna RD, pad “Dassenpad” aan rechterhand negeren, het pad verder volgen tot kruising met Lindelaan voor een grote halfopen plek, zijpaden door de percelen met natuurgraven negeren.
Bij deze kruising RA, wn route, het pad “Lindelaan” volgen tot men het bos verlaat, zijpaden bij twee kruisingen die door de percelen met natuurgraven gaan negeren.
3.
Na verlaten van het bos RD, pad langs bosrand aan rechterhand negeren, wn route.
Voor bosrand met bankje, het pad met bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, wn route, het pad verder volgen tot T-splitsing bij verharde weg.
Bij deze T-splitsing RA, wn route, de verharde weg volgen tot kruising met doorgaande weg, zijpaden negeren.
# Voor deze kruising passeert men aan rechterhand de gerestaureerde waterput “Alde Put” uit 1913.
Bij deze kruising RD, het onverhard pad links van de verharde weg “Bisseltsebaan” inlopen, het pad tussen rechter bankje en het informatiepaneel aan de rechterzijde van de open plek, de wn route wordt verlaten, het pad parallel aan verharde weg volgen tot kruising direct na een kapelletje met bankje rechts van het pad.
Bij deze kruising LA, het pad ca. 350m volgen tot kruising iets voor een flauwe bocht naar rechts van het pad, zijpaden negeren.
4.
Bij deze kruising RD, pad met iets verder in een flauwe bocht naar rechts aan rechterhand een bankje.
Iets voorbij de flauwe bocht het pad met flauwe bocht naar links verder volgen, het pad aan rechterhand naar een parallel lopend pad negeren.
Ca. 80m voorbij de flauwe bocht, bij kruising RA, iets verder bij kruising RD.
Bij kruising met brede beukenlaan RD.
In laagte, bij T-splitsing RA breed pad richting de bosrand.
T.h.v. de bosrand, bij 6-sprong (ATB paden zijn meegeteld) het 2de pad aan linkerhand inlopen, het pad met bosrand aan linkerhand en iets verder een bankje volgen tot T-splitsing voor een uitzichtpunt, zijpad negeren.
Bij deze T-splitsing RA, pad door de bosrand.
Bij kruising LA, pad door landbouwgebied.
Bij T-splitsing RA, verderop volgt het pad de bosrand aan rechterhand, het pad verder volgen tot 3-sprong, zijpad negeren.
5.
Bij deze 3-sprong LA, “Zevendalsebaan”, wn route, let op dit pad wordt ook door ATB rijders gebruikt, verderop t.h.v. zwerfstenen en bankje buigt het pad naar links.
Iets voorbij deze bocht RA, pad met NM bord Sint-Jansberg en houten afsluitboom, de wn route wordt verlaten, het pad ca. 800m volgen tot pad aan rechterhand richting een woning met rode dakpannen, t.h.v. het pad staat een bankje aan linkerhand en langs het pad is een brede haag.
Bij dit pad RA, kn27 volg 22, verderop voorbij een houten afsluitboom iets rechts aanhouden, grindpad (inrit) naar een woning aan linkerhand negeren, wn route.
Voor bosrand, bij 3-sprong RA, smalle verharde weg, wn route, vervolgens na ca. 45m LA, kn22 volg 21, het onverharde dalend pad met NM bordje “Mookerheide” volgen tot Y-splitsing in een dal, zijpaden negeren.
Bij deze Y-splitsing links aanhouden, wn route.
RD, pad aan linkerhand negeren, vervolgens na ca. 40m RA, wn route, iets verder rechts aanhouden richting klaphek, kn21 volg 30/10.
6.
Voorbij het klaphek, bij 3-sprong LA, kn21 volg 10, het stijgend pad buigt naar rechts.
# Op de heuvel t.h.v. eik met bankje heeft men een mooi uitzicht over het land van Cuijk.
In het heidegebied, bij splitsing rechts aanhouden, de wn route tijdelijk wordt verlaten.
T.h.v. groepje bomen RD, pad door dalletje aan linkerhand negeren, wn route.
Voor bosrand. bij T-splitsing RA, pad door rand van het heidegebied, wn route.
Ca. 60m voorbij bocht naar rechts LA door klaphek met voorbij het klaphek aan linkerhand twee bankjes, kn31 volg 32, iets voorbij het klaphek, bij 4-sprong LA, wn route, pad met bord “Grondwater beschermingsgebied”.
RD, smal dalend pad aan rechterhand negeren, wn route.
Na ca. 200m RA, dalend pad, wn route.
Bij 4-sprong RA, de wn route wordt verlaten, ruiterpad (ruiterroute 17) door dal.
Bij kruising RD, het ruiterpad buigt met flauwe bocht naar links.
RD, stijgend pad aan rechterhand negeren, vervolgens na ca. 40m LA, stevig stijgend pad met uitgespoelde geul.
Bij kruising RD, wn route, pad met NM bordje “Mookerheide”.
7.
Bij 3-sprong met aan linkerhand een bankje rechts aanhouden, wn route, direct daarna RA, de wn route wordt verlaten, smal pad met bosrand aan rechter- en jonge aanplant aan linkerhand, verderop buigt het pad naar links met een perceeltje grasland/akker aan linkerhand.
Bij T-splitsing RA, grindpad met bosrand aan rechterhand.
Bij kruising LA, verharde weg, “H van Nassaulaan”.
Bij kruising met doorgaande weg RD, bospad met NM bordje “Mookerheide”, wn route.
Na ca. 150m, ruim voor dalletje LA, wn route.
In laagte RD, pad aan rechterhand negeren, kn18 volg 38.
Bij kruising RA, wn route.
T.h.v. heideveldje met picknicktafel LA, wn route, het pad volgen tot kruising, zijpad negeren.
Bij deze kruising RA, wn route, pad door bosperceel met beuken.
Voorbij het bosperceel met beuken, bij kruising LA, wn route.
Bij kruising met aan linkerhand bord “Boomfeestdag 20-3-1991” RD, wn route.
Bij kruising RD richting uitkijktoren, vervolgens voorbij de uitkijktoren, bij 4-sprong RA het houten brugje over, kn38 volg 39.
# Men passeert de Mookerschans, vermoedelijk in de tweede helft van de zeventiende eeuw gebouwd.
8.
Voor bosrand, bij 3-sprong links aanhouden, wn route, pad met bosrand aan rechterhand.
Het pad langs de bosrand met flauwe bocht naar recht verder volgen, smal pad aan linkerhand negeren.
Bij T-splitsing RA, kn39 volg 87, het pad ca. 200m volgen tot breed pad aan linkerhand, zijpaden aan rechterhand negeren.
Bij dit pad LA, wn route, het pad volgen tot T-splitsing, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing LA, wn route.
Na ca. 80m RA door klaphek, wn route, iets verder pad met traptreden, boven aangekomen het smalle pad door het heidegebied volgen.
# Midden op het heidegebied passeert men de Heumense schans, vermoedelijk ook in de tweede helft van de zeventiende eeuw gebouwd in een vijfpuntige ster.
Voorbij klaphek links aanhouden, het linker pad van twee parallel lopende paden volgen, iets verder LA richting station, via pad met traptreden de heuvelrug afdalen, vervolgens aan voet van de heuvelrug, bij 3-sprong LA, wn route.
Na ca. 100m RA, wn route, het smalle pad volgen tot het station, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
NM = Natuurmonumenten
Wandelnetwerk:
Wit/rode markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen de richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Station Mook-Molenhoek, Lindenlaan, 6584 AC te Molenhoek. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan bij het station aan de Bovensteweg.

Openbaar vervoer

Station Mook-Molenhoek

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (8)

Schuur bij jachtslot Mookerheide Adrie: Schuur bij jachtslot Mookerheide
Jachtslot Mookerheide Adrie: Jachtslot Mookerheide
De gerestaureerde waterput Adrie: De gerestaureerde waterput "Alde Put" uit 1913
Zwerfstenen Adrie: Zwerfstenen
Koeien in het Zevendal Adrie: Koeien in het Zevendal
Uitzichtpunt over het land van Cuijk Adrie: Uitzichtpunt over het land van Cuijk
Uitkijktoren bij Mookerschans Adrie: Uitkijktoren bij Mookerschans
Pad met traptreden naar Heumense schans Adrie: Pad met traptreden naar Heumense schans

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart naar-het-zevendal.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Herberg restaurant 't Zwaantje

Groesbeekseweg 106
6585 KH Mook
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (8)

  1. Adrie 26 december 2023 om 19:41

    Gisteren 25 december 2023 de wandeltocht gecontroleerd. De werkzaamheden aan het jachtslot zijn afgerond, jachtslot heeft zijn oorspronkelijke kleuren weer terug. Ondanks dat het een druilige grijze dag was oogt het jachtslot als een kleurrijk geheel. Bij deze wandeltocht waren de paden door de vele regen van de laatste dagen met uitzondering van enkele korte drassige stukjes nog prima te belopen. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

    Reageren
  2. Adrie 13 augustus 2022 om 18:25

    Vanochtend 13 augustus 2022 de wandeltocht gecontroleerd. In boswachterij Groesbeek waren wat kleine veranderingen. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

    Reageren
  3. Adrie 12 juni 2022 om 14:44

    De wandeltocht is iets gewijzigd als gevolg van een (tijdelijk) gesloten pad wegens een burcht met jonge dassen. Het wandelnetwerk is op dat punt ook gewijzigd of het wandelnetwerk op dat punt na openstellen van het pad weer het oorspronkelijk pad volgt is nog niet duidelijk. De wijziging in de wandeltocht is wel definitief, men passeert nu bij een heideveldje een picknicktafel een mooi pauzepunt. Zou het wandelnetwerk bij punt 7 7de regel die begint met Bij kruising RA…….een andere richting aangeven dan lees ik dit graag terug in een reactie, bij voorbaat bedankt!

    Reageren
  4. Willem van Gerwen 25 september 2020 om 10:58

    Ik liep deze mooie route op de eerste herfstdag van 2020.Het is een mooie route Adrie. De routebeschrijving is 100% in orde. Verslag en fotoreportage

    Reageren
  5. Fridy Verbaarschot 24 mei 2020 om 21:55

    Vandaag deze mooie, afwisselende route gelopen. De route beschrijving is goed en prettig om te lezen en te lopen.
    Wel had ik twee puntjes, die misschien wij wel niet goed gezien of gelezen hebben en toch aan wil geven.
    In punt 5 staat over het punt “WOII informatiepaneel”, dit hebben we niet gezien / kunnen vinden. Verder staat bij punt 5 “inrit naar woning aan linkerhand negeren”, moet dit niet zijn aan je rechterhand?
    MVG

    Reageren
    1. Adrie 25 mei 2020 om 06:14

      Fridy Verbaarschot bedankt voor het melden van veranderingen! Het informatiepaneel heb ik uit de routebeschrijving verwijderd, het was een groot plakkaat met diverse foto’s uit WOII. Bij punt 5 de inrit aan rechterhand is er wel maar deze inrit geeft geen aanleiding om daar fout te lopen wel de inrit aan linkerhand een grindpad naar een iets naar achtergelegen woning. Ik heb het zinnetje iets anders beschreven dat het om een pad (inrit) gaat.

  6. Peter en Erna 23 november 2019 om 23:22

    Hele mooie route.

    Reageren
  7. Margreet 19 september 2019 om 19:43

    Vandaag (tijdens herdenking Operation Market Garden!!) deze wandeling gelopen, met enigszins fris, maar zonnig najaarsweer, perfecte wandelomstandigheden. Zoals ik inmiddels van Adrie gewend ben een schitterende, en prefect beschreven wandeling! Wat een mooi jachtslot! Inderdaad heel wat op-en-neer, zodat de 13 kilometers goed in de benen gingen zitten. Supergoed bereikbaar met OV. Hartelijke dank weer, voor deze prachtige tocht!

    Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)