Naar het Weerterbos, Maarheeze te Noord-Brabant

18 km Wandelroute Naar het Weerterbos, te Maarheeze

Wandeltocht door de Hugterheide en het Weerterbos. De Hugterheide bestaat uit stuifduinen vooral begroeid met dennen, in het bosgebied worden veelal leuke slingerende bospaadjes gevolgd. Het Weerterbos ligt in een laagte met daarin, vennen, moerassige gebieden en een groot gebied open graslanden. Vanuit een observatietoren heeft men een prachtig uitzicht over de graslanden. In het kader van een herintroductieproject bevinden er weer edelherten in dit gebied. Door het Weerterbos loopt een mooi beekje de Oude Graaf. Verder komt men als bezienswaardigheid langs een grenskerk monument en de grenspaal ‘De oude Meulenstat van Hugten’. Het grenskerk monument is een herinnering uit de periode 1648 tot 1795. In die periode liep een staatsgrens tussen de Republiek der Verenigde Nederlanden en de Spaanse. Om de katholieken, die in de Republiek hun godsdienst niet in het openbaar mochten uitoefenen ter wille te zijn werden net over de grens een kerkje opgericht. De naam van de historische grenspaal ‘De oude Meulenstat van Hugten’ herinnert aan de plaats ‘stat’ van een oude watermolen ‘meulen’ op de Sterkselse Aa. De lang geleden verdwenen watermolen en de in 1549 geplaatste grenspaal vormde door de eeuwen heen een grens soms tussen landen zoals in 1648 grens tussen de Republiek der Verenigde Nederlanden en de Spaanse en nu tussen provincie Limburg en Noord-Brabant. Een deel van deze wandeltocht gaat over graspaden langs waterlopen stevige wandelschoenen zijn dan ook aan te raden. 92% van deze wandeltocht is onverhard.
De wandeling gelopen door Willem, fotoverslag met uitgebreide achtergrond informatie.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 28-3-2020, laatst bijgewerkt op: 17-3-2024

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Het perron LA verlaten, “Den Engelsman”, het fietspad langs de doorgaande weg volgen tot kruising met “Philipsweg” voorbij het industriegebied.
Bij deze kruising RD, “Fazantlaan”, kn73 volg 46.
Na ca. 300m, bij kruising RA, bospad met houten afsluitboom, kn46 de wn route wordt verlaten.
Bij kruising met BL bordje “Hugterheide” RD, vervolgens na ca. 25m bij kruising met aan rechterhand ww routepaaltje LA, smal bospad, verderop buigt het pad naar rechts.
Ruim voorbij bocht naar links, bij kruising RD, ww14 volg gr.
Bij kruising RD, gr route.
Bij kruising LA, breed bospad, ww15 volg bx.
Bij 4-sprong RA, ruiterroute 14, de bx route wordt verlaten.
Bij T-splitsing RA, breed grindpad, het grindpad ca. 500m volgen tot pad met houten afsluitboom en BL bordje aan linkerhand, zijpaden aan rechterhand negeren.
2.
Bij dit pad LA, onverhard pad door brede open strook met natte graslanden.
Voorbij de open strook, bij kruising LA, rd route, pad met na ca. 100m een knuppelbrugje, ruim voorbij het knuppelbrugje buigt het pad voor omheind leefgebied van edelherten naar links.
Bij T-splitsing RA, ww7 volg rd en wn route, het brede grindpad volgen tot 4-sprong in bocht naar rechts van het grindpad ruim voorbij hoogspanningslijnen.
Bij deze 4-sprong het grindpad met bocht naar rechts verder volgen, “Grashutdijk”, ww80 volg rd en kn80 volg 10, vervolgens voor houten poort LA, smal grindpad richting grenskerk monument, rd en wn route, het grindpad volgen tot 3-sprong met aan rechterhand een breed pad met iets in het pad een hoog draaihek met veerooster.
# Het grenskerk monument is een herinnering uit de periode 1648 tot 1795. Toen mochten de katholieken in de Republiek der Verenigde Nederlanden hun godsdienst niet uitoefenen. Verderop op enige afstand van de wandelroute staat een historische grenspaal ‘De oude Meulenstat van Hugten’ . De grenspaal vormde door de eeuwen heen een grens soms tussen landen en zoals nu tussen provincies. Voor een bezoek aan de grenspaal bij de 3-sprong links aanhouden, ww10 volg bv en kn10 volg 57, zandpad met omheining aan rechterhand, verderop buigt het pad naar links weg van de omheining. Ca. 60m voorbij de bocht naar links het zandpad met bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, bv en wn route. In bocht naar links van het zandpad rechts aanhouden, pad met houten afsluitboom richting grenspaal monument, de bv en wn route worden verlaten. Bij kruising RD, het pad verder richting het grenspaal monument volgen. Voor brede waterloop, bij T-splitsing RA, smal pad met waterloop aan linkerhand richting het grenspaal monument. Na bezoek terugkeren naar de 3-sprong met kn10 routepaaltje.
3.
Bij deze 3-sprong RA, ww10 volg oc en kn10 volg 8, iets verder gaat het pad door het omheind leefgebied van de edelherten.
Ruim na verlaten van het leefgebied het grindpad met bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, oc en wn8 route,
Grindpad met bocht naar links verder volgen, brugje aan rechterhand negeren.
Voorbij flauwe bocht naar links van het grindpad LA, de oc en wn route worden verlaten, onverhard pad met houten afsluitboom en SLL bordje met verderop een perceel grasland aan linkerhand.
Ca. 200m voorbij het perceel RA, verderop passeert men aan rechterhand een open plek met een ven.
Iets voorbij bankje, bij T-splitsing LA, het brede pad volgen tot 2de bocht naar rechts ruim voorbij de kruising met een brede waterloop, zijpaden langs de waterloop negeren.
# Verderop gaat de wandeltocht over een smal pad met aan het einde een loopplank in slechte staat over een waterloop, men kan dit deel overslaan door voor de kruising met de brede waterloop RA door het klaphek en het pad over graskade volgen, verderop buigt het pad naar rechts. Ga verder bij punt 4. 6de regel Aan einde van de……..
In deze bocht LA, direct daarna voor houten afsluitboom en SLL bordje RA, smal pad met waterloop/greppel aan rechterhand.
4.
Voorbij loopplank over waterloop, bij T-splitsing RA, pad met de waterloop aan rechterhand en verderop perceel grasland aan rechterhand, voorbij het grasland het pad verder volgen tot bocht naar rechts voorbij een bosperceel aan rechterhand.
Bij deze bocht het pad met bocht naar rechts verder volgen, gras-pad tussen waterloop en het bosperceel, wn6 route.
Bij kruising RA, breed pad, kn6 volg 8.
Ca. 200m voorbij vogelkijkhut het brede pad met bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, wn8.
Voorbij brede waterloop, bij kruising LA door klaphek, pad over graskade, de wn route wordt verlaten, verderop buigt het pad naar rechts.
Aan einde van de kade, bij kruising RA, breed pad.
Bij T-splitsing LA, eveneens breed pad.
Bij kruising met aan linkerhand een horecagelegenheid RD, verharde weg, “Hoogbosweg”, ww8 volg oc.
Na ca. 80m, voorbij SLL bord “Weerterbos” RA, onverhard pad, oc route.
5.
Na ca. 160m LA, oc route, pad met verderop iets voorbij een bocht naar rechts een hoogspanningsmast.
Bij 3-sprong links aanhouden, breed grindpad, ww2 volg oc.
In bocht naar links van het grindpad rechts aanhouden, oc route, pad met waterloop en bosrand aan rechterhand.
Ca. 70m voorbij een knik in het pad met aan linkerhand bosschages RA, ww3 volg gr.
# Als het pad te drassig is omkeren en teruglopen naar de bosrand. Bij T-splitsing RA, ww3 volg oc, het pad ca. 330m volgen tot pad aan rechterhand voor 2de perceel grasland eveneens aan rechterhand. Bij dit pad RA, pad met houten afsluitboom en SLL bordje, oc route, let op na ca. 800m buigt het pad voor een bosperceel met veel omgevallen bomen naar rechts en buigt vervolgens naar links langs het bosperceel, let op de routepaaltjes. Voor brede waterloop, bij T-splitsing RA, smal pad met de waterloop aan linker- en zandwal aan rechterhand. RD, smal pad aan rechterhand negeren, ww4 volg oc, het smalle pad langs de waterloop verder volgen. Ga verder bij punt 6 1ste regel.

Na ca. 170m LA, smal pad door een bosperceel met berken, na ca. 230m buigt het pad naar rechts en gaat slingerend verder.
Voor brede waterloop, bij T-splitsing RA, smal pad met de waterloop aan linker- en zandwal aan rechterhand, ww4 de gr route wordt verlaten.
6.
Voorbij vlonder, bij T-splitsing LA het brugje over, aan overzijde het brede pad met bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, iets verder buigt het pad naar rechts.
RD, breed pad aan linkerhand negeren, het pad verder volgen tot T-splitsing, zijpad negeren.
Bij deze T-splitsing RA, breed grindpad.
Na ca. 200m LA, pad met verbodsbord “Gemotoriseerd verkeer niet toegestaan” door open heidegebied.
Na ca. 220m, voorbij bosperceel aan rechterhand RA, smal pad met het bosperceel aan rechterhand, ruiterroute 61.
Voor bosrand aan linkerhand, bij kruising RD, pad met houten afsluitboom en BL bordje “Hugterheide” tevens ATB pad, wn route.
In bocht naar rechts van het ATB pad RD, pad aan rechterhand negeren, wn route.
Bij kruising met smal pad RA, wn route, het pad volgen tot T-splitsing, men passeert twee kruisingen met bij de 2de (bijna dichtgegroeide) kruising ww9 volg bx en wn route, ruim voorbij de 2de kruising buigt het pad naar links.
7.
Bij deze T-splitsing LA, ww11 volg gr en wn route, iets verder bij 4-sprong RD, gr en wn route.
Bij kruising RD, gr en wn route, vervolgens na ca. 25m RD, pad aan linkerhand negeren , ww12 volg gr en wn route.
Bij kruising LA, de gr en wn route worden verlaten, het pad volgen tot kruising met eveneens een breder pad.
Bij deze kruising RA richting houten afsluitboom.
Voorbij de houten afsluitboom, bij kruising met doorgaande weg RD, iets verder het bospad rechts van informatiepaneel “Trimparcours” inlopen, het pad volgen tot T-splitsing bij verhard fietspad.
Bij deze T-splitsing RA, verhard fietspad, het fietspad volgen tot T-splitsing bij doorgaande weg.
Bij deze T-splitsing LA, iets verder is aan rechterhand het station, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
BL = Brabants Landschap.
SLL = Stichting Limburgs Landschap.
Wandelnetwerk:
Groen/gele en rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting of met een genummerde richting.
ww = wandelwisselnummers zijn vergelijkbaar met knooppuntnummers. De gekleurde symbolen gr = groene rechthoek, bv = blauwe vierhoek, oc = oranje cirkel, gz = gele zeshoek, pv = paarse vierhoek en bx = bruine X teken geven de richting aan.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Station Maarheeze, Den Engelsman 6, 6026 RB te Maarheeze. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op de parkeerplaats bij het station aan de weg Den Engelsman.

Openbaar vervoer

Station Maarheeze.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (12)

Waterplas in Weerterbos Adrie: Waterplas in Weerterbos
Pad langs begrazingsgebied van edelherten Adrie: Pad langs begrazingsgebied van edelherten
Observatietoren bij het begrazingsgebied Adrie: Observatietoren bij het begrazingsgebied
Edelherten Adrie: Edelherten
Het grenskerk monument Adrie: Het grenskerk monument
Grenspaal De oude Meulenstat van Hugten Adrie: Grenspaal De oude Meulenstat van Hugten
Weerterbos Adrie: Weerterbos
Waterrijk gebied Adrie: Waterrijk gebied
Vogelkijkhut Adrie: Vogelkijkhut
Een van de vennen Adrie: Een van de vennen
Brugje over de Oude Graaf Adrie: Brugje over de Oude Graaf
Pad door de Hugterheide Adrie: Pad door de Hugterheide

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart naar-het-weerterbos.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In plaats MaarheezeDaatjeshoeve

Heugterbroekdijk 34
Nederweert
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (10)

 1. Adrie 17 maart 2024 om 19:53

  Vandaag 14 maart 2024 bij de controle van een andere wandeltocht in dit gebied naar de loopplank gaan kijken, zie reactie van Teus van Harten op 29 september 2023. De loopplank is inderdaad niet in een al te beste staat. Inmiddels liggen er links en rechts van de loopplank boomstammetjes waardoor de waterloop oversteken geen probleem vormt. Verder was in het zuidelijk deel van het Weerterbos een pad bij de alternatieve route iets verlegd. Het oorspronkelijke pad ging door een bosperceel met veel dode grotendeels afgebroken fijnsparren. De routebeschrijving en de kaarten zijn hierop aangepast.

  Reageren
 2. Teus van Harten 29 september 2023 om 19:12

  Is bekend hoe nu de kwaliteit van de loopplank is over de waterloop gelegen tussen eind punt en begin punt 4.
  Met een beetje vochtig weer wordt het voor oudere wandelaars een hachelijke oversteek.
  Ik stel voor een waarschuwing in de beschrijving op te nemen!

  Reageren
  1. Adrie 29 september 2023 om 19:32

   Teus van Harten bedankt voor het melden van de slechte loopplank over de waterloop! Ik heb in de routebeschrijving een waarschuwing geplaatst en de mogelijkheid beschreven om de lus die over de loopplank gaat en langs de vogelkijkhut gaat over te slaan.

 3. Adrie 22 januari 2023 om 16:34

  Vandaag 22 januari 2023 op een grijze winterse dag met een laagje sneeuw de wandeltocht gecontroleerd. Een kleine verandering in het wandelnetwerk met wandelwisselnummers en een pad dat in het verleden nauwelijks herkenbaar was was nu goed herkenbaar met gevolgen voor de routebeschrijving. De routebeschrijving is bijgewerkt en weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 4. Adrie 22 september 2021 om 17:26

  De wandeltocht is gewijzigd, een pad dat voorbij de historische grenspaal van de beek de Oude Graaf naar waterloop Vloedlossing gaat is op enkele plaatsen versperd door ontwortelde bomen maar helaas ook aan het dichtgroeien met onder andere bramenstruiken. Jammer genoeg is dit het enige pad dat op een leuke manier na de historische grenspaal een rondwandeling mogelijk maakt. Omdat het pad nauwelijks nog begaanbaar is is het uit de wandeltocht gehaald, voor degene die de grenspaal willen bezoeken is in de routebeschrijving beschreven hoe men er kan komen en voor GPS gebruikers is een track beschikbaar die er naar toegaat de totale lengte van de wandeltocht wordt dan ongeveer 20 kilometer. Veel wandelplezier!

  Reageren
 5. Erna en Ankie 11-10-2020 11 oktober 2020 om 15:54

  Vandaag op een mooie zonnige herfstdag deze afwisselende tocht gelopen. Alle paden goed begaanbaar. Een aanrader om deze tocht te lopen, beschrijving klopte helemaal.

  Reageren
 6. Roy Ruijten 9 augustus 2020 om 12:04

  Mooie wandeling. Vanochtend om 0630 vertrokken om de warmte voor te zijn. De Daatjeshoeve gaat helaas pas om 10:00 open. De route heb ik alleen op de kaart gelopen, zonder beschrijving, wat heel goed te doen is als je er een beetje affiniteit mee hebt.
  Tip: lange kleren aan: vanaf het punt grenspaalmonument (tussen 3 en 4) is het ongeveer 600meter door hoge brandnetels en doornstruiken. Ik heb mijn wandelstokken gebruikt als machete. In die omgeving ook veel last van steekvliegen die op zweet afkomen.

  Reageren
 7. Jan en Tonny van der Els 11 april 2020 om 21:59

  Vandaag weer een geweldige tocht gelopen van 20 km.
  Vanaf het begin tot het eind heel afwisselend met bossen, heide en vele vennen.
  Het weer was ook prima zodat we goed konden genieten van alles om ons heen.
  De route klopte helemaal.
  Zeker een aanrader.

  Reageren
 8. Willem van Gerwen 10 april 2020 om 19:27

  Beste Adrie,
  Op woensdag 8 april 2020 deze mooie tocht gelopen. De routebeschrijving is prima op één punt na.
  Onder punt 4 staat:”Bij kruising met aan linkerhand een brugje RA, breed pad, verderop buigt het pad met ruime bocht naar links, het pad geheel uitlopen tot 3-sprong bij breed pad.
  Iets voor de 3-sprong, direct na de houten afsluitboom LA, smal bospad.”
  Omdat er echter 2x een 3-sprong is en diverse zijpaden voordat je bij de houten slagboom bent, zou ik de tekst wijzigen in: “Bij kruising met aan linkerhand een brugje RA, breed pad, verderop buigt het pad met ruime bocht naar links, het pad geheel uitlopen tot de tweede 3-sprong bij breed pad. Zijpaden negeren. Iets voor de 3-sprong, direct na de houten afsluitboom LA, smal bospad.”
  De tocht is heel afwisselend.
  Ik heb er weer een verslag van gemaakt. Verslag en fotoreportage

  Reageren
  1. Adrie 11 april 2020 om 06:42

   Beste Willem bedankt voor het verbetervoorstel! Ik heb het overgenomen in de routebeschrijving tevens de link naar de fotoverslag met uitgebreide achtergrond informatie bijgevoegd aan de omschrijving.

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)