Naar het Sint Anthonisbos, Sint Anthonis te Noord-Brabant
Een gevarieerde wandeltocht die door twee dorpskernen, landbouwgebied en het Sint Anthonisbos gaat. De dorpskernen van Sint Anthonis en Oploo zijn leuke plaatsjes met in het plaatsje Oploo een watermolen ook wel D'n Olliemeulen genoemd en een standerdmolen De Korenbloem als bezienswaardigheid. De molen behoorde in 1516 tot de Heerlijkheid Oploo, het huidige molengebouw dateert van 1725. De molen is in de loop der eeuwen in gebruik geweest als olie-, graan- en pelmolen momenteel is een gedeelte in gebruik door Sint Matthiasgilde. De standerdmolen De Korenbloem is een zeer oude standerdmolen die voor de verplaatsing naar Oploo nog twee andere locaties had. Vóór 1663 stond deze molen in 's Hertogenbosch. Het Sint Anthonisbos is een van oorsprong productiebos dat door jarenlang beheer veranderd is in een zeer aantrekkelijk bosgebied met een centraal gelegen groot open heidegebied de Ullingse Bergen. Op het heidegebied maar ook in een gedeelte van het bos grazen Schotse hooglanders en schapen die het gebied open houden. De wandeltocht komt in de Ullingse Bergen langs een schaapkooi met vaak ook de kudde schapen in de directe nabijheid. 64% van deze wandeltocht is onverhard.
Routebeschrijving
1.
Met de rug naar de ingang van de kerk LA vertrekken richting het voetpad tussen voormalig kloostergebouw en witte woning pal naast het kloostergebouw, bij het voetpad RD het voetpad met aan linkerhand een muur inlopen.
Aan einde van het voetpad links aanhouden, verharde weg met huisnummer 11a/11 aan rechterhand.
Bij T-splitsing RA, “Lepelstraat”, kn16 volg 17, de weg “Lepelstraat” volgen tot weg aan rechterhand iets voorbij een viaduct, overige zijwegen negeren.
Bij deze weg RA, “Lepelstraat 35a-36-37/Den Hoek 1”, kn17 volg 21, iets verder buigt de weg naar links, verderop t.h.v. woning nr.37 gaat de weg over in een verhard fietspad, het verhard fietspad met ruim voorbij de “Sambeekse Uitwatering” kn21 volg 55 volgen tot T-splitsing, zijpad negeren.
Bij deze T-splitsing RA richting de kerk, wn route, iets verder passeert men kn55 volg 56, voorbij de kerk t.h.v. de molen gaat de weg “Grotestraat” over in “Vloetweg” en men passeert kn56 volg 81, de weg “Vloetweg” door Oploo verder volgen tot T-splitsing, zijwegen negeren.
Bij deze T-splitsing LA, “Blauwstraat”, wn route, iets verder bij kruising RA, doodlopende weg “Bus”, wn route.
RD, pad aan rechterhand negeren, wn route, verderop voorbij woning nr.5 gaat de weg over in een onverhard pad met waterloop aan linkerhand, het pad volgen tot T-splitsing bij breed pad met verhard fietspad.
Bij deze T-splitsing RA, breed pad met verhard fietspad, kn81 volg 58, na ca. 160m buigt het pad naar rechts, in bocht naar links passeert men aan rechterhand een picknicktafel.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, wn route.
3.
Bij kruising met doorgaande weg RD, kn58 volg 59, let op drukke weg!!, “Peelkant”, de weg buigt naar rechts.
Weg met flauwe bocht naar links verder volgen, weg aan rechterhand negeren, wn route.
Voorbij woning nr. 74 LA, “Peelkant 70-72-72a”, wn route.
Voor boerderij nr.72/72a, bij T-splitsing LA, onverhard pad met verhard fietspad aan linkerhand, kn59 volg 40, verderop buigt het pad naar rechts, voorbij deze bocht het pad verder volgen tot breed grindpad aan linkerhand.
Bij dit pad LA, breed grindpad, kn40 volg 43, verderop voor een metalen afsluitboom buigt het pad naar links.
Bij kruising met waterloop RA, gras-/onderhoudspad tussen bosschages en waterloop inlopen met de waterloop aan rechterhand, wn route, het pad volgen tot T-splitsing t.h.v. bosrand.
Bij deze T-splitsing RA, breed pad door de bosrand, wn route.
4.
Na ca. 160m LA, breed bospad, kn43 volg 42.
RD, pad aan linkerhand negeren.
RD, pad aan linkerhand negeren, de wn route wordt verlaten, vervolgens na ca. 30m RA, smaller bospad tevens ruiterpad, het pad volgen tot T-splitsing, zijpad negeren.
Bij deze T-splitsing RA.
Bij kruising LA, men volgt nog steeds een ruiterpad, het pad volgen kruising, zijpad negeren.
Bij deze kruising RD, het pad verder volgen tot T-splitsing voorbij een open plek.
Bij deze T-splitsing RA richting de bosrand, wn route.
T.h.v. bosrand, bij T-splitsing LA, breed pad door de bosrand, wn route.
Voorbij landbouwperceel aan rechterhand, bij kruising met ruiterpad RA, smal pad tevens ruiterpad door de bosrand.
Het (ruiter)pad met bocht naar links verder volgen, smal pad aan rechterhand negeren.
5.
Bij T-splitsing RA, de verharde weg richting houten poort voorbij schuurtje volgen.
Voorbij veerooster bij het houten poort scherp LA, onverhard pad, wn route, t.h.v. het schuurtje buigt het pad naar rechts, voorbij deze bocht het pad verder RD volgen tot kruising.
Bij deze kruising RA, kn46 volg 50.
Na verlaten van het bos, bij kruising RD, wn route, het pad door het heidegebied inlopen.
Bij kruising RD, kn50 volg 51, aan linkerhand passeert men een poel, het pad ca. 600m volgen tot kruising met aan rechterhand een breed zandpad en in de verte een schaapskooi in het bos.
Bij deze kruising RA richting het bos met de schaapskooi, de wn route wordt verlaten.
Iets voor metalen poort en klaphek met daarachter de schaapskooi LA, iets verder gaat het pad door het bos.
Bij T-splitsing met aan rechterhand houten poort met veerooster LA, pad met grind-/fietspad.
6.
Voor heidegebied RA, kn51 volg 52, pad met bosrand aan rechter- en heide aan linkerhand, het pad met na ca. 120m een afrastering aan rechterhand en verderop kn52 volg 53 volgen tot T-splitsing voorbij een klaphek, zijpaden negeren, iets voorbij kn52 wordt de wn route verlaten.
Voorbij het klaphek, bij deze T-splitsing RA.
RD, pad met wn routepaaltje aan rechterhand negeren, direct daarna LA, iets verder links aanhouden en de heuvelrug oplopen, wn route, verderop buigt het pad naar rechts, daalt en gaat richting volgende heuvelrug, voorbij deze heuvelrug het pad verder volgen tot bocht naar rechts iets voorbij een klein knuppelbrugje, zijpaden aan rechterhand negeren.
Direct na deze bocht LA richting de bosrand, wn route, iets voor de rand buigt het pad naar links richting twee kleine natuurpoort sleutels.
7.
Aan einde van het pad links aanhouden, verharde weg met groot parkeerterrein aan rechterhand.
Voorbij het parkeerterrein, bij kruising RD, grindpad, wn route, verderop gaat het grindpad over in een verharde weg.
In bocht naar links van de weg RA, breed grindpad, kn12 volg 13, het pad volgen tot bosrand aan linkerhand, zijpad negeren.
Direct na de bosrand LA, smal pad door de bosrand, direct daarna bij 3-sprong LA, pad door de bosrand.
Bij splitsing links aanhouden, iets verder in laagte, bij kruising RD, verderop is aan rechterhand een perceel met houten afrastering, bij beide zijde van het pad een houten afrastering passeert men straatnaambordje “Toon Althuizenpad”, voorbij deze percelen het bos weer inlopen en het pad ca. 200m verder RD door het bosperceel volgen tot het pad iets voor een afrastering/omheining naar rechts buigt.
8.
Bij deze bocht het pad met bocht naar rechts verder richting de bosrand volgen, na verlaten van het bos, bij T-splitsing LA, breed grindpad, direct daarna gaat het grindpad over in een verharde weg, de weg volgen tot 4-sprong, zijweg negeren.
Bij deze 4-sprong RD, de weg “Bremheuvel” inlopen.
Aan einde van de weg bij 4-sprong RD, doodlopende klinkerweg richting doorgaande weg inlopen, bij de doorgaande weg rechts aanhouden, de doorgaande weg volgen tot plein aan rechterhand.
Voor het plein RA, “Brink”, iets verder LA richting de kerk, het startpunt.
Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer.
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen de richting of met een genummerde richting.
Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢
Bereikbaarheid en toegankelijkheid
Startpunt
Kerk, Brink 10, 5845 BH te Sint Anthonis. Plan Route
Met de auto
In de parkeervakken op het plein aan de Brink.
Openbaar vervoer
Bushalte Lepelstraat. Start de wandelroute bij punt 1 laatste deel 3de regel vanuit de bushalte aan de Lepelstraat naar het viaduct lopen.
Rolstoeltoegankelijkheid
Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.
Honden
Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.
Foto's (9)
Routekaart
Topografische routekaart
Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart naar-het-sint-anthonisbos.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.
Horecagelegenheden
Eetcafé de 3 burgemeesters
Breestraat 26
5845 AV Sint Anthonis
Bezoek website
De Heksenboom
Bosweg 40
5845 EB Sint Anthonis
Bezoek website
Koffiehuus Ons Moe
Grotestraat 10-A
5841 AB Oploo
Bezoek website
Vandaag 7 april 2022 de wandeltocht gecontroleerd. Het wandelnetwerk die als extra herkenningspunten in de routebeschrijving zijn vermeld was iets gewijzigd. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!
Op Hemelvaartsdag 2021, al dauwtrappend, hebben we deze gevarieerde tocht gelopen. Een toppertje. Leuke tocht, met mooie plekjes. Prima begaanbaar. Erg leuk.
16-2-2021 deze tocht gelopen. Erg mooie tocht vooral voor mensen die niet altijd in het bos willen lopen. Wat een mooie vergezichten.
Het was nog wel af en toe een beetje glibberen door de sneeuw die aan het dooien was maar dat mocht de pret niet drukken.
Heb nog twee foutjes ontdekt, bij punt 1 passeert men kn21 en volg 53 staat er geschreven maar dat moet volg 55 zijn.
En bij punt 4 staat Na ca. 160 m LA, breed bospad, kn 42 volg 43 dat moet zijn kn43 volg 42.
Bedankt voor de mooie tocht.
Marie-Joze bedankt voor het melden! Inderdaad twee foutjes de routebeschrijving is aangepast.
Vandaag deze tocht gelopen. Met gps mooie open gevarieerde route zeker fijn in de winter. En ook nog volop zon erbij. De heide is een prachtig natuurgebied.
Restaurant bij Harrie en Toon bestaat niet meer(zijn naar Ledeacker verhuisd) pand staat leeg.
Bij de Heksenboom stond een kraam buiten waar je van alles kon kopen. Mooi in coronatijd.
Vandaag ondanks het natte weer de tocht gelopen. Mooie tocht door bekend terrein. De route is nog helemaal in orde.
Top gedaan.
Vrijdag 15 november 2019 de wandelroute gecontroleerd tevens vernieuwd. Er is meer bosgebied in de wandeltocht opgenomen waardoor er een betere verhouding tussen landbouwgebied, bos en open heidegebied verkregen is. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!
Erg leuke en gevarieerde wandeling die we gelopen hebben op zondag 25 maart met heerlijk voorjaarsweer. Verrassend mooi was het grote heidegebied met schaapskooi waar al veel lammetjes rondliepen.
En halverwege de wandeling een lekker bakje koffie met appeltaart, wat wil je nog meer ! Overigens wordt hier verwezen naar De Heksenboom maar deze naam is veranderd in restaurant Tussen Harrie en Toon, dit ter info.
Bart en Petra bedankt voor het melden! Bij het samenstellen van deze kleine tocht had ik het lijstje restaurants overgenomen van de Hondshoek-wandeling en verder niet meer gecontroleerd of alle uitbaters nog klopte. Niet “De Heksenboom” meer het restaurant “De Pannenkoekenhoeve” heeft een nieuwe uitbater. Restaurant “Tussen Harrie & Toon” staat nu bij het lijstje en in de routebeschrijving.