Naar het Schuitwater, Lottum te Limburg

16 km Wandelroute Naar het Schuitwater, te Lottum

Wandeltocht door het Aastbroek, het Schuitwater, Swolgender Heide, Houthuizerheide en langs het beekdal van Molenbeek-Siebersbeek. Lottum is vooral bekend om zijn rozenteelt. Ruim 70 procent van de rozenteelt in Nederland is afkomstig uit Lottum, dit komt neer op 20 miljoen rozen. Hierdoor wordt Lottum ook wel het "Rozendorp van Nederland" genoemd. De wandeltocht start in dit dorp en gaat langs het kasteel De Borggraaf richting het Aastbroek. Het kasteel is meer een landhuis met een voorplein en omringende voorgebouwen. Het Aastbroek is een natuurgebied dat bestaat uit kleine weilanden aan beide zijde van een klein beekje de Aast. Het natuurgebied Schuitwater is een overblijfsel van de Maas die hier tot in de laatste ijstijd haar stroomgebied had. De geulen vulde zich met plantresten waarna turfgravers de turf die ontstaan was wonnen. De naam Schuitwater is te danken aan de schuitjes die de turfgravers bij het uitgraven gebruikte. Nu is het een waterrijk bosgebied, met aan de rand de hogere zandgronden van de Swolgender Heide met stuifduinen begroeid met dennen, heide en berken. De overgang aan een kant de stuifduinen en aan de andere kant de oude rivierbedding is aangemerkt als een van de Plekskes van Geluk in deze regio. Het andere plekske die men tijdens deze wandeltocht tegenkomt is een brugje bij het beekdal van Molenbeek-Siebersbeek, in dit beekdal komen beide beken samen en monden uiteindelijk bij het brugje uit in de Maas een geliefde pleisterplek met prachtig uitzicht over de Maas. Voorbij het Plekske gaat de wandeltocht door de uiterwaarde met restanten van twee rivierkazematten. 80% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 20-6-2021, laatst bijgewerkt op: 4-5-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Vanuit de parkeerplaats aan de “Markt” richting de kerk vertrekken, de weg rechts van woning nr.19 inlopen, voorbij deze woning RD, weg met kerk aan linkerhand, “Pastoor Kerboschstraat”, weg aan linkerhand negeren.
Iets voorbij ingang naar de begraafplaats RA, grindpad, “De Borggraaf”.
# Kasteel De Borggraaf is privé bewoond en niet voor bezichtiging opengesteld. De laan valt onder de openstelling van de buitenplaats en die is dan ook voor wandelaars toegankelijk. Gelieve rekening te houden met de privacy van de bewoners.
Aan einde van de laan, bij T-splitsing LA, verharde weg, iets verder gaat de weg over in een onverhard pad, verderop kruist het pad de dijk.
Bij kruising met grindpad RD, kn86 volg 13, verderop na ca. 350m via klaphek aan linkerhand het grasland inlopen en met een boog om greppel richting waterloop rechts van de poel lopen, voor deze waterloop links aanhouden, de waterloop aan rechterhand volgen tot kruising met grindpad en aan rechterhand een bankje.
2.
Bij deze kruising LA, grindpad, kn13 volg  14, iets verder passeert men een klaphek met veerooster.
Bij kruising met doorgaande weg RD, kn14 volg 16.
Direct na overgang van verharde weg naar een onverhard pad RD, pad aan linkerhand negeren, kn16 volg 17, het pad volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing RA, verharde weg, “Hilkensbergweg”, wn17.
Ruim voor grote loods LA, “Hoogveldweg”, wn route.
In flauwe bocht naar links van de weg RA richting zorgboerderij “Hoeve de Vonkel”, “Vonkelweg”, kn17 volg 64.
Iets voorbij de zorgboerderij LA, bospad, “Vonkelsebosweg”, wn64.
Voor landbouwperceel het doorgaande pad met bocht naar rechts verder volgen, smal pad aan linkerhand negeren, het pad verder volgen tot pad aan rechterhand t.h.v. een knooppuntpaaltje in het bos ruim voorbij bord “Einde Grondwater beschermingsgebied”, overige zijpaden negeren.
3.
# Bij dit pad kan men ervoor kiezen de wandeltocht te vervolgen via de Theetuin De Roode Vennen, ga hiervoor bij dit pad RA, kn64 volg 63, recht bospad. Bij T-splitsing RA, fietspad langs doorgaande weg, wn route, direct daarna LA door (kleine) poort van “Theetuin De Roode Vennen”,  wn63, klinkerweg. Bij T-splitsing LA, direct daarna RD richting “Theetuin”, verhard voetpad aan rechterhand negeren, vervolgens aan einde van het parkeerterreintje RA, men passeert aan linkerhand de theetuin. Voorbij de theetuin, bij T-splitsing LA, wn route, vervolgens t.h.v. poort RA, wn route. Bij T-splitsing met informatiepaneel “Theetuin” RA, wn route. Na ca. 80m LA, smal bospad met SBB bordje “Schuitwater”, wn route. Bij T-splitsing RA, kn63 volg 9/62, ga verder bij punt 3 laatste regel 2de deel van de zin beginnend bij: direct daarna LA……..

RD, het pad aan rechterhand negeren, kn64 volg 10, het pad verder volgen tot T-splitsing bij doorgaande weg, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing RA, kn10 volg 63, fietspad langs de doorgaande weg, direct daarna LA de doorgaande weg oversteken, “Rodevennenweg”, smalle klinkerweg, wn route.
Na ca. 100m LA, smal bospad met SBB bordje “Schuitwater”, wn route.
Doorgaand pad met bocht naar links verder volgen, smal pad aan rechterhand negeren, wn route.
RD, pad aan rechterhand negeren, kn63 volg 9/62, direct daarna LA, gw (groene-witte SBB bordjes) en wn9 route, voorbij het 3de knuppelbrugje “De Wissel” wordt een beekje aan linkerhand gevolgd, ca. 200m voorbij het brugje buigt het pad naar rechts weg van het beekje en gaat over een lang knuppelbrugje.
4.
# Als het pad tussen de knuppelbrugjes blank staat of te drassig is: omkeren, vervolgens bij T-splitsing LA, wn62. T.h.v. bosrand, bij 4-sprong met aan rechterhand verhard fietspad en picknicktafel LA, “Vonderweg”, pad met bosrand aan linkerhand, wn62. Bij kruising LA, bospad met SBB bordje “Schuitwater”, kn62 volg 9. Bij T-splitsing RA, ga verder bij punt 4 voorlaatste regel 2de deel van de zin beginnend bij: direct daarna bij 4-sprong…….

Voorbij het wat langere knuppelbrugje, bij T-splitsing met aan linkerhand een uitkijkpunt RA, gw en wn route.
# Het uitkijkpunt iets links van het informatiepaneel is een steiger met bankje in midden van het Schuitwater, vanuit de steiger heeft men mooi uitzicht over het restant van de oude Maasarm.
Voorbij knuppelbrugje RD, pad aan rechterhand negeren, rw (rood-witte SBB bordjes) en wn9, de gw route wordt verlaten, direct daarna bij 4-sprong RD door klaphek(1), kn9 volg 20/38, direct na het klaphek LA, het stijgend pad door open plek met heide inlopen, rw en wn20 route.
Voorbij omheinde jeneverbesstruik, bij 3-sprong links aanhouden, rw en wn route, ruin na verlaten van het bos buigt het pad naar een klaphek aan linkerzijde van het half open grasland, let op de routepaaltjes, via dit klaphek het grasland verlaten.
5.
Na verlaten van het grasland, bij T-splitsing RA, rw en wn route, vervolgens na ca. 60m LA, smal bospad, rw en wn route, verderop voor informatiepaneeltje “Schuilkelders” buigt het pad naar rechts.
# De schuilkelders zijn aan het einde van WOII gegraven door een aantal families van buurtschap De Stokt om te voorkomen dat ze als arbeidskracht werden ingelijfd om in Duitsland te gaan werken.
Iets na deze bocht RD, smal pad aan rechterhand negeren, rw en wn route, het pad volgt op enige afstand aan linkerhand een langwerpig ven.
Bij 3-sprong links aanhouden richting klaphek, wn route, voorbij het klaphek passeert men aan linkerhand een parkeerstrook, na verlaten van het parkeerterrein, bij T-splitsing RA, fietspad aan overzijde van doorgaande weg volgen, kn20 volg 25, de rw route wordt verlaten..
6.
Na ca. 100m LA door klaphek, smal bospad met SBB bordje “Schuitwater”, wn route.
Bij T-splitsing LA, wn route, iets verder buigt het pad naar rechts, het pad ca. 400m volgen tot 3-sprong met aan linkerhand een klaphek met veerooster.
Bij deze 3-sprong RA, breed pad door bosrand, de wn route wordt verlaten.
Bij kruising LA, het pad met verderop een perceel grasland aan linkerhand volgen tot Y-splitsing.
Bij deze Y-splitsing scherp RA, direct daarna LA, smal bospad, wn route.
Bij kruising RD, smal pad met SBB bordje “Schuitwater”, wn route, verderop na verlaten van het bos buigt het pad voor een omheining naar rechts.
Iets voorbij deze bocht, bij T-splitsing LA, fietspad langs verharde weg, wn route.
Bij kruising met doorgaande weg RD, verhard fietspad, direct daarna voor houten afsluitboom, bij kruising LA, smal bospad met bordje “Wandelpad”, kn25 volg 24.
7.
Voorbij bord ruiterpad het doorgaande pad met  flauwe bocht naar links verder volgen, smal pad aan rechterhand negeren, wn route.
Bij 4-sprong ( kan ook gezien worden als 5-sprong als men het 2de bijna dicht gegroeide pad aan rechterhand meetelt) RD.
Bij kruising met smal pad RD, wn route, direct daarna bij kruising met iets breder pad eveneens RD, de wn route wordt verlaten, het pad met de rode routepaaltjes volgen tot kruising met een iets breder pad.
Bij deze kruising LA richting houten afsluitboom t.h.v. de bosrand.
Voorbij de afsluitboom, bij kruising met breed pad RD, pad met bosperceel aan linkerhand.
Voorbij het bosperceel RD, pad langs het bosperceel aan linkerhand negeren.
Voor bosrand, bij kruising RA, pad met bosrand aan linkerhand.
Iets voorbij bosrand aan rechterhand links aanhouden, verderop gaat het pad door de bosrand.
8.
Bij T-splitsing RA, breder pad door het bosperceel.
Iets voor landbouwperceel aan rechterhand LA, smal pad met bordje “Pieterpad” en omheining aan rechterhand, iets verder buigt het pad naar links het bos in.
Aan einde van het pad bij 4-sprong RD, verharde weg, direct daarna t.h.v. inrit nr.10 eveneens RD, weg richting “NRS. 11-13” aan rechterhand negeren, kn27 volg 29.
Bij T-splitsing met aan linkerhand een molen RA, fietspad langs doorgaande weg, “Grubbenvorsterweg”, wn route.
# De Houthuizer Molen is in 2007/2008 gebouwd op de plaats van de in 1944 opgeblazen molen van Lottum.
Na ca. 80m LA weg richting “21”, wn route.
Voor landbouwperceel aan linkerhand LA, grindpad, “Molenkampweg”, kn27 volg 82, verderop voor de Maas buigt het pad naar links en gaat over een brugje.
9.
Voorbij het brugje RA door klaphek, kn82 volg 85, de Maas aan rechterhand ca. 1km door de strook grasland volgen tot smal perceel grasland aan linkerhand iets voor een grote boom met daaronder de resten van een rivierkazemat.
Bij het smalle perceel LA richting het klaphek met in de verte de kerktoren van Lottum lopen, de wn route wordt verlaten, het grasland via dit klaphek verlaten.
Na verlaten van het grasland, bij T-splitsing RA, grindpad.
Bij splitsing links aanhouden.
Voor verharde weg LA, grindpad over de dijk parallel aan de weg.
Voor 2de betonnen put, t.h.v. bankje RA de dijk afdalen.
# Voor een bezoek aan Thielens Wei, een perceel bloemrijk grasland tevens belevingstuin, de dijk LA afdalen een stukje de dijk aan rechterhand volgen tot een metalen poort aan linkerhand.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, direct daarna bij T-splitsing LA, “Veerweg”, de weg volgen tot het plein aan rechterhand, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB= Staatsbosbeheer
Wandelnetwerk:
Rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen de richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Parkeerplaats aan de Markt in omgeving van de kerk, Markt 19, 5973 NR te Lottum. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op het plein aan de Markt.

Openbaar vervoer

Bushalte Markt, Lottum.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (11)

De Borggraaf Adrie: De Borggraaf
Aastbroek Adrie: Aastbroek
Het Schuitwater Adrie: Het Schuitwater
Bijzonder brugje De Wissel Adrie: Bijzonder brugje De Wissel
Knuppelbrug door het Schuitwater Adrie: Knuppelbrug door het Schuitwater
Op weg naar de Houthuizerheide Adrie: Op weg naar de Houthuizerheide
Beekdal van Molenbeek-Siebersbeek Adrie: Beekdal van Molenbeek-Siebersbeek
Plekske van Geluk, met prachtig uitzicht over de Maas. Adrie: Plekske van Geluk, met prachtig uitzicht over de Maas.
Uitzicht over de Maas Adrie: Uitzicht over de Maas
Restant van rivierkazemat Adrie: Restant van rivierkazemat
Uitzicht over Thielens Wei Adrie: Uitzicht over Thielens Wei

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart naar-het-schuitwater.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats LottumTheetuin De Roode Vennen

Horsterweg 20
5872 CD Broekhuizen
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (5)

 1. Adrie 17 maart 2022 om 16:38

  Inmiddels is het lange knuppelbrugje in het Schuitwater vernieuwd, de wandeltocht kan weer als vanouds gelopen worden. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Adrie 26 februari 2022 om 18:52

  Bij punt 3 laatste regel wordt er gewerkt aan de knuppelbrugjes voorlopig het alternatief bij punt 4 1ste regel en/of de blauwe lijn op de kaarten volgen.

  Reageren
 3. Petra 25 juli 2021 om 16:29

  Vandaag deze route gewandeld, veel door het bos bij Schuitwater, het blijft mooi. Bijna op het einde van de route het rosalotpad inlopen, nou nou in het begin ging het nog wel maar het pad bij Thielens wei is niet te doen. Het groen is zo dicht op elkaar gegroeid en zo hoog er is geen pad te zien . Je kunt beter langs de Maas blijven lopen tot de veerboot en dan de weg links volgen tot het startpunt. We zijn veel paadjes gewend maar dit is niet fijn. Verder gelopen met gps. Adrie bedankt voor de route.
  Ps. De foto is naar aanleiding van Lottum rozendorp.

  Reageren
  1. Adrie 25 juli 2021 om 17:37

   Petra bedankt voor het melden van het dichtgegroeide pad! Het onderhoud van het pad valt mij wat tegen. Dit jaar maar ook vorig jaar een paar keer het pad belopen was prima te doen. Voorlopig een alternatief in de routebeschrijving opgenomen die het grindpad Opperdonk Veldweg verder volgt en bijna aan einde van het grindpad de dijk parallel aan de Veerweg volgt.

  2. Adrie 3 augustus 2021 om 17:18

   Gisteren gaan kijken naar het pad door Thielens Wei, nu was het pad weer herkenbaar ondanks dat de begroeiing hoog was. Dat het pad op 25 juli niet herkenbaar was heeft vermoedelijk te maken met het hoogwater van de Maas op 19 juli, het Maaswater heeft tot de dijk gestaan. Het pad toch uit de wandelroute gehaald, nu gaat de wandeltocht over de dijk met aan linkerhand uitzicht over Thielens Wei en aan rechterhand over een tuin die eventueel bezocht kan worden met diverse rozen. In de routebeschrijving wordt nu verwezen naar de bloemrijke belevingstuin Thielens Wei.

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)