Naar het Kienehoef, Olland te Noord-Brabant

19 km Wandelroute Naar het Kienehoef, te Olland

Wandeltocht door een coulisselandschap met populieren ook wel het Meierijse Peppellandschap genoemd. De wandeltocht gaat naar het recreatiepark Kienehoef om vervolgens langs de Dommel aan de rand van Sint-Oedenrode, door het oude centrum van de plaats en het Dommeldal weer terug te keren naar Olland. Het eerste deel van de wandeltocht gaat door een landbouwgebied de Schijndelse Heide. Het ooit 1000 hectaren groot heidegebied is in zijn geheel ontgonnen. Jacob Kien stadhouder van Peelland van 1763 tot 1775 kocht enkele nieuw aangelegde ‘heikampen’ die bekend stonden onder de naam Arbeidslust. Deze ‘heikampen’ vormde de eerste ontgingen van de Schijndelse Heide. Het recreatiepark Kienehoef, dat vernoemd is naar deze Jacob Kien, is in de jaren dertig tijdens een crisis met veel werkeloosheid als werkverschaffingsproject aangelegd. Op de terugweg gaat de wandeltocht langs de ontginningsboerderij Hoeve Arbeidslust of Kienehoef. In Sint Oedenrode komt men onder andere langs enkele karakteristieke witte huisjes, kasteel-raadhuis Dommelrode of De Bocht en kasteel Henkenshage. De karakteristieke witte huisjes, het voormalig gasthuis Sint-Paulusgasthuis, werden tot 1972 bewoond door arme alleenstaande vrouwen van onbesproken gedrag. Momenteel zijn in de witte huisjes het VVV-agentschap en Museum van Brabantse Mutsen en Poffers gehuisvest. Kasteel-raadhuis Dommelrode of De Bocht is in oorsprong een omgracht en versterkt huis uit de zestiende eeuw dat in een bocht van de Dommel was gelegen. Kasteel Henkenshage is een kasteelachtig gebouw in Sint-Oedenrode. Feitelijk is het gebouw dan ook geen echt kasteel, maar een landhuis. 71% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 13-4-2020, laatst bijgewerkt op: 9-6-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met rug naar de kerk RA vertrekken, vervolgens voor horecagelegenheid RA, “Het Binneveld”, de weg volgen tot 3-sprong voorbij woning nr.15, zijwegen aan linkerhand negeren.
Bij deze 3-sprong RA, “Het Binneveld”, verderop buigt de weg naar links.
Bij T-splitsing LA, wn route.
Voorbij inrit nr.6, bij 3-sprong RA, “Jenne Akkers”, kn12 volg 63.
Voorbij Ollandse waterloop RD, weg “Hoek” aan linkerhand negeren.
Bij kruising LA, “Schootsedijk”, kn63 volg 20, vervolgens bij 3-sprong RA, “Schootsedijk”, kn20 volg 6.
In flauwe bocht naar rechts van de weg RA, breed grindpad, “Scheperweg”, kn6 volg 59.
RD, onverhard pad, grindpad “Kampen” aan rechterhand negeren, het pad verder volgen tot Y-splitsing bij verharde weg, zijpaden negeren.
Bij deze Y-splitsing LA, verharde weg, kn59 volg 3, verderop gaat de weg over in een onverhard pad.
2.
In flauwe bocht naar rechts van het pad LA, “Vliegden”, de wn route wordt verlaten, iets verder voor ingang naar landbouwperceel (boomkwekerij) het pad met bocht naar rechts verder volgen.
Bij kruising RA, het smal onverhard pad aan overzijde van de weg tussen waterloop en de weg inlopen, na ca. 130m buigt het smalle pad voor T-splitsing “Grove Den” naar links, het smalle pad met de waterloop aan linkerhand verder volgen, voor stalletje het brede pad oversteken en het smalle pad aan overzijde met nu de waterloop aan rechterhand volgen, na ca. 100m met aan linkerhand een metalen poort buigt het pad naar rechts,  het smalle pad tussen waterloop en bosschages verder volgen tot bocht naar rechts.
Ca. 50m voorbij deze bocht, bij 3-sprong LA, smal pad met de waterloop aan rechterhand.
Bij T-splitsing LA, breed grindpad.
3.
Bij verharde weg het grind-/voetpad aan overzijde van de weg inlopen, kn4 volg 33, vervolgens voor waterplas bij 3-sprong links aanhouden, het grindpad met de waterplas aan rechterhand en iets verder horecagelegenheid aan linkerhand ca. 400m volgen tot 4-sprong voor omheind terrein (houten omheining) rond enkele gebouwen van een kinderboerderij.
Bij deze 4-sprong RD het pad pal naast de omheining met de omheining aan rechterhand volgen.
Voorbij het omheind terrein RD, pad aan linkerhand negeren, het pad met iets verder sculptuur “voor Sint-Franciscus” volgen tot T-splitsing voor verharde weg iets voorbij een vlonder, zijpad met brugje aan rechterhand negeren.
Bij deze T-splitsing RA, verhard voetpad, direct daarna bij kruising LA, “Zwembadweg”.
Na ca. 180m RA, “Componistenlaan”, de weg volgen tot weg “Ravelstraat” aan linkerhand direct na woning nr.47, overige zijwegen negeren.
4.
Bij deze weg LA, “Ravelstraat”, vervolgens in bocht naar rechts van de weg RD, voorbij woning nr.11 het smalle grindpad inlopen.
Bij kruising met doorgaande weg RD, “Korenlaan”, de weg volgen tot bocht naar links, zijweg negeren.
Direct na deze bocht RA, “Vlas”, vervolgens voor landbouwperceel LA, “Rijsingen”, smal pad langs achterzijde van woningen, verderop over rechterzijde van grasveld.
Na verlaten van het grasveld rechts aanhouden, verhard fietspad.
In flauwe bocht naar rechts van het fietspad links aanhouden richting klaphek, voorbij het klaphek LA door grasland met zijarm van de Dommel aan linkerhand richting brugje.
LA het brugje over, aan overzijde RA, het gras-pad met zijarm van de Dommel aan rechterhand volgen tot Y-splitsing bij verhard fietspad direct na een smal brugje.
5.
Bij deze Y-splitsing RA, verhard fietspad, kn33 volg 32.
RA brugje over, kn32 volg 31, aan overzijde LA, verhard pad met enkele bankjes, iets verder buigt het verhard voetpad naar rechts.
Voor sportveld LA, grindpad, wn route, iets verder passeert men twee bankjes.
Voorbij het sportveld het pad met bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, vervolgens na ca. 30m LA, eveneens een grindpad.
Voor parkeerterrein, bij kruising LA, vervolgens voor betonnen trapje, bij kruising RA, verhard fietspad.
In bocht naar rechts van het fietspad links aanhouden, grindpad, wn route, het grindpad volgen tot T-splitsing bij verharde weg.
Bij deze T-splitsing LA, verharde weg, vervolgens bij kruising RA, “Van Rijckelvorsel van Kessellaan”, iets verder passeert men de Dommel.
Voorbij de Dommel, bij kruising RD, “Philippusstraat”, de weg volgen tot 4-sprong voor klein plantsoentje met vijver aan linkerhand.
6.
Bij deze 4-sprong LA, vervolgens t.h.v. woning nr.35 RA, het smalle grindpad met de vijver aan rechterhand inlopen.
Aan einde van het pad LA, verharde weg, de weg volgen brug over de Dommel, zijwegen negeren.
Direct na de brug RA, verhard voetpad door plantsoen.
Voorbij brug over de Dommel en bushokje RA, grindpad richting brugje, voorbij het brugje buigt het pad naar rechts, direct daarna in bocht naar links gaat het grindpad over in een verhard voetpad.
Aan einde van het voetpad LA, smalle weg met bord “Fietsstraat”.
RD, weg aan rechterhand negeren, de weg buigt met flauwe bocht naar rechts met aan rechterhand parkeerterreintje en iets verder de kerk aan linkerhand.
Voorbij de kerk LA langs de hoofdingang, vervolgens voorbij de kerk RD de winkelstraat “Borchgrave” inlopen.
7.
Op klein pleintje rechts aanhouden de “Kerkstraat” inlopen.
# De kleine witte huisjes iets verder aan rechterhand is het voormalig gasthuis Sint-Paulusgasthuis.
Voorbij kleine witte woning met dorpspomp links aanhouden, vervolgens bij 3-sprong LA, “Hertog Hendrikstraat”, de weg volgen tot plantsoen aan rechterhand t.h.v. woning nr.13.
T.h.v. deze woning RA het plantsoen inlopen richting kasteel (gemeentehuis), doorlopen tot smal grindpad aan linkerhand iets voor het linker gebouw.
# Kasteel-raadhuis Dommelrode of De Bocht is in oorsprong een omgracht en versterkt huis uit de zestiende eeuw.
Bij dit grindpad LA, direct daarna RD, grindpad aan linkerhand negeren, vervolgen voorbij twee bankjes RA, grindpad met vijver aan linkerhand.
Voorbij de vijver, bij 4-sprong RA, grindpad met vijver aan rechterhand, het grindpad volgen tot kruising met verharde weg, zijpad negeren.
Bij deze kruising RD, vervolgens voorbij laatste woning aan linkerhand RD het trottoir pal naast woningen volgen.
Voorbij woning nr.16, bij T-splitsing LA, verharde weg, direct daarna RA.
8.
Voor omheinde natuurstrook, bij T-splitsing LA.
Bij 4-sprong RA, “Gouverneur Crommelinlaan”, direct daarna in bocht naar links van de weg rechts aanhouden, smal grindpad met iets verder een brugje.
Bij kruising met doorgaande weg RD, smal grindpad, het grindpad buigt naar links, verderop voor een insectenhotel buigt het pad naar rechts.
Bij T-splitsing RA, wn route.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, wn route.
Bij T-splitsing RA, kn16 volg 17, iets verder buigt het pad naar links.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, wn route, vervolgens bij kruising met doorgaande weg RD.
Na ca. 70m RA, fietspad, “Streepenstraat”, wn route, direct daarna bij kruising LA de vlonder over, grindpad, kn17 volg 37, iets verder het grindpad met flauwe bocht naar rechts verder volgen.
9.
Iets voorbij vlonder, bij 3-sprong RA, vervolgens bij kruising met smalle klinkerweg RD, het grindpad met ruime flauwe bocht naar links volgen tot splitsing met aan linkerhand de gracht iets voorbij het hoofdgebouw van het kasteel, zijpaden negeren.
# Kasteel Henkenshage is feitelijk geen echt kasteel, maar een landhuis.
Bij deze splitsing links aanhouden.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing LA, verharde weg, men passeert de ingang, iets voorbij de ingang links aanhouden,  grindpad.
Bij 4-sprong met bankje RD, het grindpad volgen tot kruising met verharde weg
# Bij deze kruising is aan linkerhand aan overzijde van de weg een kapelletje.
Bij deze kruising RA, de weg “Kasteellaan” met iets verder aan rechterhand een parkeerterrein en verderop de basisschool “Dommelrode” volgen tot T-splitsing met “Boskantseweg”.
10.
Bij deze T-splitsing RD het parkeerterrein van “Ahrend” oplopen, iets verder voorbij enkele parkeervakken LA, het smalle onverhard pad met bordje “Wandelpad” en met aan beide zijde een haag inlopen, iets verder buigt het pad naar rechts met alleen een haag aan rechterhand.
Bij T-splitsing LA, iets verder buigt het pad naar rechts richting brugje, voorbij het brugje pad met aan beide zijde landbouwpercelen, na ca. 100m buigt het pad naar links, verderop voor de Dommel buigt het pad naar rechts met de Dommel aan linkerhand.
RD, het brugje aan linkerhand richting de uitkijktoren verderop negeren, iets verder voorbij de betonnen sculptuur buigt het pad naar rechts weg van de Dommel.
# De bijna 15 meter hoge uitkijktoren Rond door Recht is in 2011 ontworpen door Lucas Lenglet.
Voorbij perceel grasland aan linkerhand, bij T-splitsing LA, smal pad tussen afrastering en waterloop/greppel, voorbij het perceel grasland door klaphek het bredere pad volgen, in bocht naar rechts passeert men rustpuntje, voorbij 1ste woning gaat het onverharde pad over in een verharde weg, de weg volgen tot T-splitsing bij doorgaande weg.
Bij deze T-splitsing RA, fietspad langs doorgaande weg.
Na ca. 80m LA, breed onverhard pad met poort, “Kinderbos”, kn1 volg 2.
11.
Voor boerderij, bij T-splitsing LA, verharde weg, kn2 volg 3, het pad dat voorbij boerderij overgaat in een grindpad volgen tot kruising met verharde weg, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RD, “Hoogeind”, kn3 volg 59.
Bij 4-sprong LA, “Brugsche Kampen”, de wn route wordt verlaten.
Bij kruising met doorgaande weg RD, smal onverhard pad met beide zijde knotwilgen.
Bij T-splitsing RA richting stallen.
T.h.v. 2de stal LA, het pad volgen tot 3-sprong met aan rechterhand langs het pad populieren.
Bij deze 3-sprong links aanhouden, wn route, iets verder voor bosperceel buigt het pad naar links, ruim voorbij het bosperceel, voor een broekbos buigt het pad naar rechts, smal pad met het broekbos aan linkerhand, voorbij het broekbos de Dommel aan linkerhand volgen, voorbij een draaihekje met vlonder buigt het pad naar rechts weg van de Dommel.
12.
Iets voorbij deze bocht rechts aanhouden, breder pad met bosschages aan rechterhand, wn route, het pad volgen tot 3-sprong ruim voorbij de ingang van visvijver (dode zijarm van de Dommel) Het Hoefyzer.
Bij deze 3-sprong rechts aanhouden, kn22 volg 60, verderop gaat het onverharde pad over in een verharde weg.
Bij T-splitsing RA, de weg volgen tot T-splitsing voor horecagelegenheid.
Bij deze T-splitsing LA, kn60 volg 13, vervolgens voor woning nr.6 RA, iets verder onverhard pad, verderop buigt het voorbij bosschages naar links.
Voorbij waterloop Ollandse Waterloop LA, verharde weg.
Bij T-splitsing RA, de weg volgen tot de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Kerk, Pastoor Smitsstraat 44, 5491 XP te Olland. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan rond het plein tegenover de kerk.

Openbaar vervoer

Bushalte Pastoor Smitsstraat, Olland.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Honden zijn niet toegestaan in dit gebied.

Foto's (10)

Zijarm van Dommel aan rand van Sint Oedenrode Adrie: Zijarm van Dommel aan rand van Sint Oedenrode
Houten opbouw bij Hambrug Adrie: Houten opbouw bij Hambrug
Klompen industrie Adrie: Klompen industrie
Kasteel-raadhuis Dommelrode of De Bocht Adrie: Kasteel-raadhuis Dommelrode of De Bocht
Voormalig gasthuis Sint-Paulusgasthuis Adrie: Voormalig gasthuis Sint-Paulusgasthuis
Kasteel Henkenshage Adrie: Kasteel Henkenshage
Kunst langs de Dommel Adrie: Kunst langs de Dommel
Observatorium langs de Dommel Adrie: Observatorium langs de Dommel
De Dommel Adrie: De Dommel
Dode zijarm van Dommel Adrie: Dode zijarm van Dommel

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart naar-het-kienehoef.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

De Dorpsherberg

Pastoor Smitsstraat 48
5491 XP Olland

De Helden van Kien

Bremhorst 1
5491 LR Sint-Oedenrode
Bezoek website

In het centrum van Sint-OedenrodeCafé den Toel

Pastoorsmitstraat 4
5491 XN Olland
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (15)

 1. Cor, Nellie en Ad 26 april 2024 om 15:50

  De wandeling gelopen op 24-04, een zeer zeer mooie wandeling een van de mooiere voor herhaling vatbaar en geen last van hoog water en de beschrijving is goed.

  Reageren
 2. E. Brouwers 8 april 2022 om 15:04

  Afgelopen zondag 3 april 2022 deze route gelopen.
  Wederom mooie route . Niets op aan te merken.
  We waren vanuit St.Oedenrode vertrokken en wilden in Olland iets gaan drinken. Helaas alles nog dicht. Waren ook best wel vroeg vertrokken. Gelukkig hadden we zelf koffie bij.
  De pauw
  was zo vriendelijk om voor ons zijn veren uit te spreiden.
  Zeer aan te bevelen route.
  Evert en Ans.

  Reageren
 3. Adrie 16 maart 2022 om 17:59

  Vandaag 16 maart 2022 de wandeltocht gecontroleerd. Momenteel is er een pad langs de Dommel gesloten als gevolg van verzakkingen. Op de Google Maps kaart is een omleiding zie hiervoor de blauwe lijn op de kaart. Bij punt 11 de laatste regel bij de 3-sprong RA, het pad volgen tot doorgaande weg, bij de doorgaande weg LA, de weg volgen tot horecagelegenheid de routebeschrijving vervolgens bij punt 12 4de regel 2de deel.

  Reageren
 4. Karin en Coen 22 maart 2021 om 16:17

  Zondag 21 maart deze route gelopen.
  Wij hebben hem gelopen met een GPS, ik weet niet of de aanwijzingen kloppen, maar de route is helemaal prima!

  Een afwisselende route door bossen, landerijen en door Sint-Oedenrode.
  Op het laatste stuk bij de Dommel ook nog reeen gezien!

  Reageren
 5. Ad, Cor en nellie 3 december 2020 om 11:30

  Woensdag 2-12-20 deze route gelopen. Werkelijk weer de moeite waard. In Olland heeft de tijd stil gestaan, Kienehoef is een prachtige omgeving met heel mooi ven. Ook het winkelcentrum van St.Oedenrode is weer eens iets anders, om maar te zwijgen over de mooie parken en kasteeltjes.
  Wel liepen we wat vaker fout dan anders, deels eigen onoplettendheid, deels kleine “foutjes”. Bij 3 staat RD, dat kon niet, ik denk dat het moest zijn LA. Bij 10 moet je eigenlijk langs de Dommel lopen, maar werd je omgeleid door akker, maar dat wees zichzelf.
  Dank weer voor een fijne ochtend.
  .

  Reageren
  1. Adrie 3 december 2020 om 12:03

   Ad, Cor en nellie bedankt voor de reactie. Ik neem dat de RD bedoelt is voor het omheind terrein van de kinderboerderij. Op zich een lastig punt om te beschrijven. Ik heb de opmerking 4-sprong verwijderd uit de routebeschrijving en direct verwezen naar de omheind terrein van de kinderboerderij. Binnenkort ga ik kijken naar het alternatief bij de Dommel.

  2. Adrie 11 december 2020 om 16:25

   Inmiddels gaan kijken naar de veranderingen bij de Dommel. Na passeren van het brugje over de Dommel gaat het pad eerst een stukje langs landbouwpercelen voordat de Dommel gevolgd wordt. De routebeschrijving en kaarten zijn hierop aangepast. Ook op enkele andere puntjes de routebeschrijving wat aangescherpt.

 6. Tiny van Keulen 15 augustus 2020 om 13:15

  Dag Adrie,
  Vandaag 15 augustus deze mooie route gelopen. Er is nog een stuk waar je met je hond beslist niet mag komen. Het is gelegen tussen km 12 en 13 en in bezit van het Brabants Landschap (Dommeldal).
  Met vriendelijke groet,
  Tony van Keulen

  Reageren
  1. Adrie 15 augustus 2020 om 13:43

   Tony van Keulen bedankt voor de reactie! Er zijn inderdaad twee plaatsen waar honden niet toegestaan zijn. Langs het grasland op bovenstaande foto en een klein stukje door grasland de eerste foto bij de wandelroute. Bij rubriek Bereikbaarheid en toegankelijkheid staat dan ook Honden zijn niet toegestaan in dit gebied.

 7. Marcel de Coster 23 mei 2020 om 08:30

  Wij hebben deze wandeling op 17-05-2020 gelopen. Er zaten voor ons een paar onduidelijkheden in:
  Bij punt 2 staat dat iets verder voor een landbouwperceel (boomkwekerij) het pad iets naar rechts buigt, daar rechts afslaan. Het pad buigt inderdaad naar rechts maar pas nadat je als langs het landbouwperceel loopt, dan kan je inderdaad naar rechts maar dan zit je verkeert. Er zou moeten staan: “iets verderop, voor het landbouwperceel (boomkwekerij) rechts afslaan.”
  Bij nummer 3 staat: “kn 4 volg 3” Dit moet zijn kn 4 volg 33.
  Bij nummer 5 staat “voorbij sportveld rechts aanhouden, vervolgens voorbij waterplas…… Waterplas vinden wij een te grote benaming. Beter zou zijn “brede sloot of watertje.
  Voor de rest wederom een geweldig leuke tocht.

  Reageren
  1. Adrie 23 mei 2020 om 09:21

   Marcel de Coster bedankt voor de verbetervoorstellen! De bocht voor de ingang naar de boomkwekerij is nu iets anders omschreven. Bij punt 3 het wandelnetwerknummer aangepast. Bij punt 5 is waterplas inderdaad een te grote benaming men loopt daar door een stelsel van waterlopen die te samen in een soort van watercascade is aangelegd.

 8. Natascha 23 april 2020 om 20:45

  Ik heb eigenlijk een vraag over deze wandeling.
  Welk deel is verboden voor honden??Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat de gehele route niet voor honden toegankelijk is.
  Wij zouden graag deze route lopen ,echter nemen wij altijd onze hond mee naar de wandelingen!
  Alvast bedankt.

  Reageren
  1. Adrie 24 april 2020 om 06:03

   Beste Natascha, op het grootste deel van de wandeltocht kan een hond mee. Alleen tussen punt 4 en 5 gaat de wandeltocht door een perceel grasland (1ste foto bij de wandelroute) honden zijn daar niet toegestaan. Als alternatief: bij punt 3. laatste regel niet de Componistenlaan inlopen maar de Zwembadweg uitlopen tot de doorgaande weg Ollandseweg. De Ollandseweg oversteken en het fietspad Klaverpad volgen. In een ruime bocht naar links passeert men kn33 volg 32 punt 5 1ste regel en is men weer op de route.

 9. Willy Timmermans en Rian Lacet 20 april 2020 om 08:52

  Wij hebben op zondag 19 april deze wandeling gedaan.

  Bij een frisse start om iets na 08.00 uur werd het allengs steeds aangenamer om te wandelen.
  Onderweg hebben wij nooit enig probleem gehad tijdens de wandeling, maar goed ik ben een ervaren GPS gebruiker en omdat ik de regio behoorlijk goed ken hebben wij een fijne wandeling gemaakt.

  Overigens denk ik dat de route met nog wel circa 5 km kan uit te breiden is.

  Reageren
 10. Margriet 17 april 2020 om 17:59

  Een afwisselende wandelroute: door velden, door Sint Oedenrode, door een park, langs de dommel, langs aspergebedden. Ook kwamen we uit bij een schattig rustpuntje!
  Bedankt voor deze mooie wandeling!!

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)