Naar Het Hurkske, Boerdonk te Noord-Brabant

10 km Wandelroute Naar Het Hurkske, te Boerdonk

Bosrijke wandeltocht door Het Hurkske voor de liefhebber van boswandelingen. Het Hurkske was eeuwenlang een heidegebied met een belangrijke functie voor de landbouw. De heide werd begraasd door schapen en de heide werd geplagd voor de bemesting van de omliggende akkergronden. Later zijn de betere stukken gebruikt voor de landbouw en de slechte stukken werden beplant met bomen. Het Hurkske van nu is een gemend bos met poelen omringd door kleine heideveldje en met een gegraven ven het Rauwven. In een deel van het bos gaat de wandeltocht over meer natuurlijke bospaden en in het ander deel over meer slingerende recreatieve grindpaden met op diverse plaatsen open plekken met een poel. Het deel over de recreatieve paden kan wat drukker zijn zeker in de directe omgeving van de horecagelegenheid . 91% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 24-10-2020, laatst bijgewerkt op: 5-10-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de Servatius kerk RA vertrekken, de weg “Past. van Schijndelstraat” volgen tot zijweg “Akkerweg” aan rechterhand t.h.v. woning nr.20, zijweg aan linkerhand negeren.
Bij deze weg RA, “Akkerweg”, wn route, de weg ca. 600m volgen tot bocht naar links.
In deze bocht rechts aanhouden, grind-/fietspad direct na inrit van boerderij nr.5, wn route, verderop buigt het pad naar rechts.
Voorbij brugje en bankje LA, pad met houten afsluitboom en bosrand aan rechterhand, wn route.
Na ca. 200m RA, bospad, kn20 volg 21, vervolgens na ca. 30m RA, licht slingerend smal pad door half open bos, wn route.
Bij kruising RD, kn21 volg 98, het licht slingerend pad verder volgen.
Bij T-splitsing RA, wn route, direct daarna na verlaten van het bos, bij kruising RD, verharde weg, “Meerbosweg 37-39”, wn route, verderop gaat de verharde weg over in een onverhard pad, het pad volgen tot pad aan linkerhand ca. 50m voorbij de bosrand, zijpaden aan rechterhand negeren.
2.
Bij dit pad LA, smal slingerend bospad, kn98 volg 97, verderop voor een open plek met heide en poel omrand door een zandwal buigt het pad naar rechts met de zandwal aan linkerhand, voorbij de zandwal buigt het pad nogmaals naar rechts.
Bij 4-sprong RD, pad met bosrand aan rechterhand, wn route, na ca. 330m buigt het pad naar rechts, het pad verder langs de bosrand volgen tot 4-sprong in bocht naar links van het doorgaande pad, zijpaden negeren.
Bij deze 4-sprong het doorgaande pad met bocht naar links verder volgen, wn route, pad door landbouwgebied.
Voor bosrand, bij 4-sprong LA, pad met bosrand aan rechterhand, wn route, na ca. 140m buigt het pad naar rechts het bos in.
Bij 3-sprong LA, kn97 volg 90, het pad buigt naar rechts met bosrand aan rechterhand.
Voorbij landbouwperceel aan linkerhand, bij 3-sprong RA, de wn route wordt verlaten, pad met iets verder aan rechterhand het Rauwven omringd door dichte struiken.
3.
Bij T-splitsing RA, het pad met verderop kn96 volg 31 volgen tot Y-splitsing bij breed pad ruim voorbij een houten afsluitboom, zijpaden negeren.
# Als men bij kn96 een klein stukje RA gaat is voorbij informatiepaneel “Het Rauven” aan rechterhand een pad richting het ven met mooi uitzicht over het ven.
Bij deze Y-splitsing LA, breed pad, wn route.
Na ca. 120m RA, smal bospad met houten afsluitboom en bankje, kn31 volg 30, het pad ca. 120m volgen tot pad aan linkerhand, smal zijpad aan rechterhand negeren
Bij dit pad LA, smal slingerend bospad, wn route, verderop buigt het pad naar rechts.
Bij T-splitsing LA, direct daarna RA, het smalle bospad volgen tot parkeerterrein aan linkerhand met eveneens aan linkerhnad horecagelegenheid De Boswachter.
Voor het parkeerterrein RA het grindpad met stukje verhard (klinkers) inlopen, wn30, vervolgens na ca. 20m bij 4-sprong RD, wn route, het grindpad verder volgen tot 2de bocht naar links met aan linkerhand een open plek met poel ruim voor een houten afsluitboom, wn route.
4.
Bij deze bocht het grindpad met bocht naar links verder richting de open plek met poel volgen, het grindpad buigt met een boog om de poel met aan rechterhand een picknicktafel en gaat vervolgens weer door het bos, wn route, het grindpad verder volgen tot 4-sprong in 3de bocht naar links na een recht stukje pad met voor de bocht aan rechterhand een bankje, zijpaden negeren.
Bij deze 4-sprong het grindpad met bocht naar links verder volgen richting open plek met heide en poel, wn route, vervolgens in de open plek het grindpad met bocht naar rechts verder volgen, wn route.
Iets voorbij de open plek, bij 4-sprong LA, kn30 volg 27, eveneens een grindpad, het grindpad volgen tot 4-sprong met aan linkerhand een half open plek.
Bij deze 4-sprong RD, wn route, grindpad met half open plek aan linkerhand.
5.
RD, grindpad met bankje aan linkerhand negeren, kn27 volg 28, grindpad met open plek met heide en poel aan linkerhand, vervolgens voorbij informatiepaneel “Het Hurkske” en picknicktafel het grindpad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, wn28, het grindpad dat ruim voorbij een bankje en trimtoestel 5 “Steps” naar rechts buigt gevolgd door een bocht naar links volgen tot T-splitsing, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing LA, grindpad, kn28 volg 23.
Bij kruising RD, grindpad met bankje, wn route, voorbij het bankje het grindpad met bocht naar rechts verder volgen met aan linkerhand trimtoestel 8 “Slinger”, pad aan linkerhand negeren.
Bij 4-sprong RD, wn route, verderop ruim voorbij een bankje buigt het grindpad naar links en loopt parallel aan een pad gescheiden door een ondiepe waterloop/greppel.
6.
Grindpad met bocht naar rechts verder volgen, wn route, direct daarna voorbij de waterloop/greppel, bij kruising RD, verderop ruim voorbij trimtoestel 9 “Optrek rek” buigt het grindpad naar links.
Grindpad met bocht naar rechts verder volgen, smal pad aan linkerhand negeren, wn route.
Bij T-splitsing LA, wn route, het pad volgen tot grindpad aan rechterhand iets voor verlaten van het bos.
Bij dit grindpad RA, grindpad met bankje en trimtoestel 10 “Monkey bar”, kn23 volg 22.
Bij 3-sprong links aanhouden, kn22 volg 21.
T.h.v. poel aan linkerhand RD, pad aan rechterhand negeren, het grindpad met aan rechterhand bankje en trimtoestel 1 “Bandenparcours” verder volgen.
In bocht naar rechts van het grindpad RD, smal pad met houten voetgangerssluis, wn21, direct daarna bij kruising met verharde weg RD, smal bospad met bordje “Opengesteld”, wn route.
7.
T.h.v. bosrand, bij 3-sprong RA langs de houten afsluitboom, bospad, wn route.
Bij kruising LA, recht bospad, de wn route wordt verlaten.
Voorbij houten afsluitboom, bij T-splitsing RA, pad met bosrand aan rechterhand, iets verder LA, pad door landbouwgebied, verderop buigt het pad naar links.
Ca. 200m voorbij deze bocht RA, zowel het pad langs de waterloop als het pad met aan beide zijde bosschages kan gevolgd worden.
Na ca. 630m, in bocht naar rechts van de waterloop en voor bankje RA pad met de waterloop aan rechterhand, verderop buigt het pad naar links, t.h.v. parkeerterrein aan rechterhand gaat het onverharde pad over in een verharde weg, de weg verder volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing RA richting de kerk, het startpunt.

Legenda
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

H. Servatius kerk, Pastoor van Schijndelstraat 35, 5469 PS te Boerdonk. Plan Route

Met de auto

Beperkte parkeerplaatsen bij de kerk. Beter is de parkeerplaats aan de zijweg Kloosterhof volg de borden.

Openbaar vervoer

Bushalte Kerk

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (9)

Pad door het Hurkske Adrie: Pad door het Hurkske
Het Rauwven Adrie: Het Rauwven
Open plek met heide Adrie: Open plek met heide
Pad in herfstkleuren Adrie: Pad in herfstkleuren
Schapen rond een poel Adrie: Schapen rond een poel
Omgeving van Boerdonk Adrie: Omgeving van Boerdonk
H. Servatius kerk Adrie: H. Servatius kerk
Cornelius Kapel Adrie: Cornelius Kapel

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart naar-het-hurkske.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In BoerdonkDe Boswachter

Gemertsedijk 10
5469 NH Erp
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (16)

 1. hans en bea 19 oktober 2023 om 13:05

  Hele mooie route, afwisselend, goed beschreven en lekker dat rustpuntje voor koffie halverwege. ( en iets lekkers bij de koffie natuurlijk )
  Op donderdagmorgen erg rustig in het bos.

  Reageren
 2. Adrie 5 oktober 2023 om 18:16

  Vandaag 5 oktober 2023 de wandeltocht gecontroleerd. De omgeving direct om het Rauven is aardig aan het dichtgroeien, voor een mooi zicht over het ven moet men een klein stukje afwijken van de route, in de routebeschrijving is hierover een opmerking geplaatst. Verder was er op een plaats een nieuw pad aangelegd de routebeschrijving is hierop aangepast en weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 3. Adrie 5 februari 2022 om 16:03

  Vandaag 5 februari 2022 de wandeltocht gecontroleerd. Op twee plaatsen de wandeltocht iets gewijzigd waaronder een pad langs de bosrand dat ook gebruikt wordt door landbouwvoertuigen uit de wandeltocht gehaald, de wandeltocht gaat nu iets langer door het bos. In het bos waren werkzaamheden geweest, delen zijn opener geworden en opnieuw aangeplant met als doel het bos te verjongen. De routebeschrijving is weer actueel, Veel wandelplezier!

  Reageren
 4. Maria Vissers 26 januari 2022 om 22:56

  Wat een prachtige wandeling, echt genoten van de mooie natuur. Mooie afwisseling en goede paden. Het was vandaag een grijze dag, maar die ben je zo vergeten als je zo geniet van alle moois om je heen.

  Reageren
 5. Johanna van Schijndel 24 augustus 2021 om 20:48

  Vanmiddag, 24 augustus 2021, deze route gewandeld. Een mooie gevarieerde route. Vandaag helemaal geen last van lawaai. Het was lekker rustig. De routebeschrijving is perfect. Dank je wel Adrie.

  Reageren
 6. Corry en Jan de Kruijf 9 april 2021 om 14:51

  Prachtige route .
  Heerlijk gewandeld in mooie afwisselende omgeving met mooie paadjes.
  Voor kinderen is er de leuke kabouterroute die gedeeltelijk wordt aangedaan (zie foto)
  Ook de eerste jonge kikkertjes gezien ( zie foto)

  Reageren
  1. Corry en Jan de Kruijf 9 april 2021 om 15:36

   Foto kabouter route

 7. Toon en Mieke 15 maart 2021 om 19:47

  Zondag 14.3.2021 deze mooie route gelopen. Was goed omschreven en nauwelijks probleem daarbij tegengekomen. Een route op papier dichtspijkeren lijkt me ook bijna onmogelijk.De paden waren prima te volgen. Modder: ja, af en toe, maar dat is een kwestie van goede schoenen. Drukte: bijna geen kip te bekennen. Blijkbaar was het geen wandeldag.
  Motorcrossers: ja: veel gehoord, maar weinig gezien. Is niet leuk, maar probeer eens een bosrijke route vinden waar niet gecrost wordt op zondag.
  Complimenten voor de samenstellers!

  Reageren
 8. Remon 15 februari 2021 om 15:13

  Wanneer kun je de route weer (hard) lopen via de gekleurde paaltjes??
  Vertrek via die kleine parkeerplaats waar eerst aan de linkerzijde de looproute stond aangegeven op een groot bord

  Reageren
  1. Adrie 15 februari 2021 om 16:16

   Beste Remon, Gewandeld kan er, waarschijnlijk kan men dan ook hardlopen. De werkzaamheden die in december 2020 gestart zijn waren beperkt. Een aantal boswerkzaamheden die in het voorjaar van 2020 vanwege het natte weer niet mogelijk waren zijn afgelopen periode uitgevoerd.

 9. Mieke 5 februari 2021 om 10:13

  4 februari 2021. Route is zodra je in het bos bij Boerdonk komt niet te lopen/ te volgen door diepe voren die gemaakt zijn door machines bij de boswerkzaamheden. Ook ligt het overal vol met takken. Zodra je op de verharde weg komt richting het Hurkske is het over. De Boswachter is wegens Corona gesloten. In het Hurkske zijn er door overvloedige regenval veel paden erg modderig en nat. Bij de terugtocht naar Boerdonk geen last van de boswerkzaamheden. De tocht is erg mooi en een aanrader zodra de boswerkzaamheden klaar zijn en het wat droger weer is.

  Reageren
 10. Mark 21 januari 2021 om 18:09

  Mooie route door het achterland van Boerdonk. Alleen jammer dat er voor gekozen is om een gedeelte van de tocht over de drukke wandelroutes en trimparcours van het Hurkske te laten gaan. Er zijn alternatieven. Verder is het heerlijk rustig.

  Reageren
  1. Adrie 21 januari 2021 om 18:25

   Mark bedankt voor de reactie! In de omschrijving is hierop gewezen. De reden hiervoor is dat in dat deel van het bos de recreatieve grindpaden ervoor gezorgd hebben dat de overige paden veel minder belopen worden. Waarschijnlijk zijn ze nu weer goed herkenbaar. Dit is niet het geval aan einde van het voorjaar en in de zomer. In die periode zijn de overige paden door de begroeiing veel minder herkenbaar waardoor het beschrijven ervan bijzonder lastig wordt. Een aantal van die paden zal in de loop van de jaren dan ook dichtgroeien.

 11. Gert en Angelique vd Heuvel 6 december 2020 om 10:15

  Maandag 30 nov deze route gewandeld het was een mooie route en de routebeschrijving klopte weer helemaal en het was lekker rustig

  Reageren
 12. Frank 15 november 2020 om 15:11

  Heb op een zondag de route gelopen, het begin vanuit Boerdonk was heerlijk rustig, maar naar verloop van tijd begon het toch wel heel druk te worden. Op zich is dat geen probleem, maar als je dan ook nog een groep enthousiaste motorrijders hebt die luid toeterend over kleine bospaden rijden dan wordt het voor mij toch teveel van het goede. Maar goed, ik kan iedereen aanraden om deze route te gaan lopen, maar misschien beter niet op een zondag…

  Reageren
 13. Margriet 7 november 2020 om 16:44

  Vanmiddag deze route gelopen. Mooie wandeling en de routebeschrijving klopte weer helemaal ,wat hebben we weer genoten!!

  Bij de horecagelegenheid” de boswachter” hadden ze een kiosk staan waar je koffie, soep, broodjes to go kon kopen! Een aanrader in deze coronatijd!!

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)