Naar Het Hurkske, Boerdonk te Noord-Brabant

10 km Wandelroute Naar Het Hurkske, te Boerdonk

Bosrijke wandeltocht door Het Hurkske voor de liefhebber van boswandelingen. Het Hurkske was eeuwenlang een heidegebied met een belangrijke functie voor de landbouw. De heide werd begraasd door schapen en de heide werd geplagd voor de bemesting van de omliggende akkergronden. Later zijn de betere stukken gebruikt voor de landbouw en de slechte stukken werden beplant met bomen. Het Hurkske van nu is een gemend bos met poelen omringd door kleine heideveldje en met een gegraven ven het Rauwven. In een deel van het bos gaat de wandeltocht over meer natuurlijke bospaden en in het ander deel over meer slingerende recreatieve grindpaden. 91% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers op: 24-10-2020

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar Servatius kerk RA vertrekken, de weg volgen tot zijweg aan “Akkerweg” aan rechterhand t.h.v. woning nr.20, zijweg negeren.
Bij deze weg RA, “Akkerweg”, wn route, de weg ca. 600m volgen tot bocht naar links
In deze bocht rechts aanhouden, grind-/fietspad direct na inrit van de boerderij, wn route, verderop buigt het pad naar rechts.
Voorbij brugje en bankje LA, pad met houten afsluitboom en bosrand aan rechterhand, wn route.
Na ca. 200m RA, bospad, kn20 volg 21, vervolgens na ca. 50m RA, licht slingerend smal bospad, wn route.
Bij kruising RD, kn21 volg 98, het licht slingerend pad verder volgen.
Bij T-splitsing RA, wn route, direct daarna na verlaten van het bos, bij kruising RD, verharde weg, “Meerbosweg 37-39”, wn route, verderop gaat de verharde weg over in een onverhard pad, het pad volgen tot pad aan linkerhand ca. 50m voorbij de bosrand, zijpaden aan rechterhand negeren.
2.
Bij dit pad LA, smal slingerend bospad, kn98 volg 97, verderop voor een open plek met heide en poel omrand door een lage heuvel buigt het pad naar rechts met de heuvel aan linkerhand, voorbij de heuvel buigt het pad nogmaals naar rechts.
Bij 4-sprong RD, pad met bosrand aan rechterhand, wn route, na ca. 330m buigt het pad langs de bosrand naar rechts, het pad verder volgen tot bocht naar links, zijpad negeren.
In deze bocht het doorgaande pad met bocht naar links verder volgen, beide zijpaden aan rechterhand negeren, wn route, pad door landbouwgebied.
Voor bosrand, bij 4-sprong LA, pad met bosrand aan rechterhand, wn route, verderop na ca. 140m buigt het pad naar rechts het bos in.
Bij 3-sprong LA, kn97 volg 90, het pad buigt naar rechts met bosrand aan rechterhand.
Voorbij landbouwperceel , bij 3-sprong RA, de wn route wordt verlaten, iets verder passeert men een rechterhand een open plek met ven (Rauwven).
3.
Bij T-splitsing RA, men volgt nog steeds de open plek met ven aan rechterhand>
RD, pad aan rechterhand negeren, kn96 volg 31, het pad volgen tot Y-splitsing bij breed pad ruim voorbij de houten afsluitboom, zijpaden negeren.
Bij deze Y-splitsing LA, breed pad, wn route.
Na ca. 120m RA, smal bospad met houten afsluitboom en bankje, kn31 volg 30, het pad ca. 120m volgen tot pad aan linkerhand, smal zijpad aan rechterhand negeren
Bij dit pad LA, smal slingerend bospad, wn route, verderop buigt het pad naar rechts.
Bij T-splitsing LA, direct daarna RA, smal bospad met twee houten palen, het pad volgen tot parkeerterrein aan linkerhand met links van het parkeerterrein horecagelegenheid De Boswachter.
Voor het parkeerterrein RA het grindpad met stukje verhard (klinkers) inlopen, vervolgens na ca. 20m bij 4-sprong RD, het grindpad verder volgen, wn route.
4.
Iets voorbij bocht naar rechts het grindpad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, wn route, vervolgens iets voor houten afsluitboom links aanhouden richting open plek met poel, het grindpad buigt met een boog om de poel en gaat vervolgens weer door het bos, wn route, het grindpad verder volgen tot 4-sprong in 2de bocht naar links iets voorbij 2de bankje, zijpaden negeren.
Bij deze 4-sprong het grindpad met bocht naar links verder volgen richting open plek met heide en poel, wn route, vervolgens voor de open plek het grindpad met bocht naar rechts verder volgen, wn route.
Iets voorbij de open plek, bij 4-sprong LA, kn30 volg 27, eveneens een grindpad, het grindpad volgen tot 4-sprong met aan linkerhand een open plek.
Bij deze 4-sprong RD, wn route, grindpad met open plek aan linkerhand.
5.
RD, grindpad met bankje aan linkerhand negeren, kn27 volg 28, grindpad met open plek met heide en poel aan linkerhand, vervolgens bijna aan einde van de open plek het grindpad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, wn28.
Bij 4-sprong RD, het grindpad verder volgen, wn route, men passeert een bankje en trimtoestel 5 “Steps”.
In bocht naar rechts van het grindpad LA, smal bospad, de wn route wordt verlaten.
Bij T-splitsing RA, direct daarna bij kruising LA, grindpad met bankje, wn route, voorbij het bankje het grindpad met bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, men passeert aan linkerhand trimtoestel 8 “Slinger”.
Bij 4-sprong RD, wn route, verderop ruim voorbij een bankje buigt het pad naar links en loopt parallel aan een pad gescheiden door een ondiepe waterloop/greppel.
6.
Grindpad met bocht naar rechts verder volgen, wn route, direct daarna voorbij de waterloop/greppel, bij kruising RD, verderop passeert men trimtoestel 9 “Optrek rek”, ruim voorbij het trimtoestel buigt het grindpad naar links.
Grindpad met bocht naar rechts verder volgen, smal pad aan linkerhand negeren, wn route.
Bij T-splitsing LA, wn route, het pad volgen tot grindpad aan rechterhand iets voor verlaten van het bos.
Bij dit grindpad RA, grindpad met bankje en trimtoestel 10 “Monkey bar”, kn23 volg 22.
RD, grindpad aan rechterhand negeren, kn22 volg 21, verderop passeert men een open plek met poel en bankje en met trimtoestel 1 “Bandenparcours”.
In bocht naar rechts van het grindpad RD, smal pad, wn21, direct daarna bij kruising met verharde weg RD, smal bospad met bordje “Opengesteld”, wn route.
7.
Bij 3-sprong met aan rechterhand een houten afsluitboom LA, de wn route wordt verlaten, direct daarna bij T-splitsing RA, pad met bosrand aan rechterhand, het pad volgen tot onverhard pad aan linkerhand met aan beide zijde bomen, overige zijpaden negeren.
Bij dit pad LA, verderop buigt het pad naar links.
Ca. 200m voorbij deze bocht RA, het pad met aan beide zijde bosschages inlopen het pad parallel aan gras-pad langs de waterloop.
Na ca. 630m, voor bankje RA pad met waterloop aan rechterhand, verderop buigt het pad naar links, t.h.v. parkeerterrein aan rechterhand gaar het onverhard pad over in een verharde weg, de weg verder volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing RA richting de kerk, het startpunt.

Legenda
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting aanduiding, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting aanduiding.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

H. Servatius kerk, Pastoor van Schijndelstraat 35, 5469 PS te Boerdonk. Plan Route

Met de auto

Beperkte parkeerplaatsen bij de kerk. Beter is de parkeerplaats aan de zijweg Kloosterhof volg de borden.

Openbaar vervoer

Bushalte Kerk

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (9)

Pad door het Hurkske Adrie: Pad door het Hurkske
Het Rauwven Adrie: Het Rauwven
Open plek met heide Adrie: Open plek met heide
Pad in herfstkleuren Adrie: Pad in herfstkleuren
Schapen rond een poel Adrie: Schapen rond een poel
Omgeving van Boerdonk Adrie: Omgeving van Boerdonk
H. Servatius kerk Adrie: H. Servatius kerk
Cornelius Kapel Adrie: Cornelius Kapel

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart naar-het-hurkske.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In BoerdonkDe Boswachter

Gemertsedijk 10
5469 NH Erp
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (12)

 1. Johanna van Schijndel 24 augustus 2021 om 20:48

  Vanmiddag, 24 augustus 2021, deze route gewandeld. Een mooie gevarieerde route. Vandaag helemaal geen last van lawaai. Het was lekker rustig. De routebeschrijving is perfect. Dank je wel Adrie.

  Reageren
 2. Corry en Jan de Kruijf 9 april 2021 om 14:51

  Prachtige route .
  Heerlijk gewandeld in mooie afwisselende omgeving met mooie paadjes.
  Voor kinderen is er de leuke kabouterroute die gedeeltelijk wordt aangedaan (zie foto)
  Ook de eerste jonge kikkertjes gezien ( zie foto)

  Reageren
  1. Corry en Jan de Kruijf 9 april 2021 om 15:36

   Foto kabouter route

 3. Toon en Mieke 15 maart 2021 om 19:47

  Zondag 14.3.2021 deze mooie route gelopen. Was goed omschreven en nauwelijks probleem daarbij tegengekomen. Een route op papier dichtspijkeren lijkt me ook bijna onmogelijk.De paden waren prima te volgen. Modder: ja, af en toe, maar dat is een kwestie van goede schoenen. Drukte: bijna geen kip te bekennen. Blijkbaar was het geen wandeldag.
  Motorcrossers: ja: veel gehoord, maar weinig gezien. Is niet leuk, maar probeer eens een bosrijke route vinden waar niet gecrost wordt op zondag.
  Complimenten voor de samenstellers!

  Reageren
 4. Remon 15 februari 2021 om 15:13

  Wanneer kun je de route weer (hard) lopen via de gekleurde paaltjes??
  Vertrek via die kleine parkeerplaats waar eerst aan de linkerzijde de looproute stond aangegeven op een groot bord

  Reageren
  1. Adrie 15 februari 2021 om 16:16

   Beste Remon, Gewandeld kan er, waarschijnlijk kan men dan ook hardlopen. De werkzaamheden die in december 2020 gestart zijn waren beperkt. Een aantal boswerkzaamheden die in het voorjaar van 2020 vanwege het natte weer niet mogelijk waren zijn afgelopen periode uitgevoerd.

 5. Mieke 5 februari 2021 om 10:13

  4 februari 2021. Route is zodra je in het bos bij Boerdonk komt niet te lopen/ te volgen door diepe voren die gemaakt zijn door machines bij de boswerkzaamheden. Ook ligt het overal vol met takken. Zodra je op de verharde weg komt richting het Hurkske is het over. De Boswachter is wegens Corona gesloten. In het Hurkske zijn er door overvloedige regenval veel paden erg modderig en nat. Bij de terugtocht naar Boerdonk geen last van de boswerkzaamheden. De tocht is erg mooi en een aanrader zodra de boswerkzaamheden klaar zijn en het wat droger weer is.

  Reageren
 6. Mark 21 januari 2021 om 18:09

  Mooie route door het achterland van Boerdonk. Alleen jammer dat er voor gekozen is om een gedeelte van de tocht over de drukke wandelroutes en trimparcours van het Hurkske te laten gaan. Er zijn alternatieven. Verder is het heerlijk rustig.

  Reageren
  1. Adrie 21 januari 2021 om 18:25

   Mark bedankt voor de reactie! In de omschrijving is hierop gewezen. De reden hiervoor is dat in dat deel van het bos de recreatieve grindpaden ervoor gezorgd hebben dat de overige paden veel minder belopen worden. Waarschijnlijk zijn ze nu weer goed herkenbaar. Dit is niet het geval aan einde van het voorjaar en in de zomer. In die periode zijn de overige paden door de begroeiing veel minder herkenbaar waardoor het beschrijven ervan bijzonder lastig wordt. Een aantal van die paden zal in de loop van de jaren dan ook dichtgroeien.

 7. Gert en Angelique vd Heuvel 6 december 2020 om 10:15

  Maandag 30 nov deze route gewandeld het was een mooie route en de routebeschrijving klopte weer helemaal en het was lekker rustig

  Reageren
 8. Frank 15 november 2020 om 15:11

  Heb op een zondag de route gelopen, het begin vanuit Boerdonk was heerlijk rustig, maar naar verloop van tijd begon het toch wel heel druk te worden. Op zich is dat geen probleem, maar als je dan ook nog een groep enthousiaste motorrijders hebt die luid toeterend over kleine bospaden rijden dan wordt het voor mij toch teveel van het goede. Maar goed, ik kan iedereen aanraden om deze route te gaan lopen, maar misschien beter niet op een zondag…

  Reageren
 9. Margriet 7 november 2020 om 16:44

  Vanmiddag deze route gelopen. Mooie wandeling en de routebeschrijving klopte weer helemaal ,wat hebben we weer genoten!!

  Bij de horecagelegenheid” de boswachter” hadden ze een kiosk staan waar je koffie, soep, broodjes to go kon kopen! Een aanrader in deze coronatijd!!

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)