Naar het grafveld Busjop, Baexem te Limburg

13 km Wandelroute Naar het grafveld Busjop, te Baexem

Wandeltocht door landgoed Beijlshof, het Leudal, landgoed De Bedelaar en het beekdal van Haelense Beek dat grenst aan het Exatenbos. Landgoed Beijlshof is een landgoed rond de hoeve Beijlshof en bestaat uit een afwisseling van bos, weilanden en landbouwgronden. Al in 1500 duikt de naam Beijlshof op. Jacob, graaf van Horn was de eigenaar. Vanuit het landgoed Beijlshof is het maar een kleine stap naar het Leudal. In dit natuurgebied ligt het uitgestrekt grafveld Busjop dat voornamelijk gebruikt is van de Late Bronstijd tot en met de Vroege IJzertijd. Van ca 1100-800 v.Chr. begroef men hier na crematie de as van de doden. Door telkens een nieuwe heuvel vlakbij een andere aan te leggen ontstond een uitgestrekt grafveld of urnenveld. Het landgoed De Bedelaar is een klein landgoed dat vanaf 1906 stukje bij stukje gekocht is door professor Eugène Dubois. Hij wilde het landgoed (38 ha) omvormen in een landschap waarin de natuur zijn gang kon gaan. In 1937 liet hij o.a. een vijftien meter hoge stenen toren bouwen, de Uilentoren. Het landgoed komt aan zijn ietwat merkwaardige naam door een legende. Ooit zou hier een kasteel hebben gestaan, op een avond kwam een bedelaar langs, die echter op een uiterst hardvochtige wijze de deur werd gewezen. Daarop vervloekte de bedelaar het huis en zijn bewoners. Toen nu de torenklok 12 uur 's-nachts sloeg, verzonk het kasteel met zijn bewoners in het moeras. Het beekdal van de Haelense Beek grenst aan het Landgoed Exaten met aan de rand een opvallende boerderij Stockxhof een 17de eeuwse boerderij met een oude boomgaard. Ter hoogte van boerderij heeft men een mooi uitzicht over het beekdal met de weer meanderde beek. 72% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 1-7-2020, laatst bijgewerkt op: 28-11-2022

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Aan de doorgaande weg met de rug naar de kerk LA vertrekken, de weg volgen tot zijweg “Koelenstraat” aan rechterhand ca. 500m voorbij spoorwegovergang, ruim voorbij grote stallen, overige zijwegen negeren.
Bij deze weg RA, “Koelenstraat”, verderop buigt de weg naar links.
Voorbij woning nr.1 RA, “Haelenscheweg”, wn route.
RD, pad langs smal bosperceel aan linkerhand negeren, kn83 volg93/89, voorbij het smalle bosperceel LA, breed grindpad met SLL bord “Landgoed Beijlshof”, wn93.
Na ca. 60m voorbij flauwe bocht naar rechts RA door klaphek, smal pad door grasland richting klaphek(beide klaphekken staan er wat verloren bij)  aan overzijde, iets voorbij dit klaphek gaat het pad door de bosrand en passeert men een brugje.
T.h.v. metalen poort, voor bankje RA, wn route, vervolgens na ca. 60m LA, kn93 volg 82, verderop buigt het pad naar links.
Voor grasland, bij T-splitsing RA, wn route.
2.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing LA, fietspad langs doorgaande weg, wn route.
Voorbij beek schuin naar links door klein perceel grasland richting bosrand lopen, wn route, bij bosrand buigt het pad naar links en iets verder naar rechts.
Bij T-splitsing RA, grindpad, wn route, men loopt weer richting de doorgaande weg, vervolgens voorbij grasland aan linkerhand LA, onverhard pad door bosrand, wn route.
Na ca. 350m RA, het pad buigt naar links met de beek aan rechterhand, verderop buigt het pad iets weg van de beek.
Bij Y-splitsing rechts aanhouden, het pad volgen tot 4-sprong met bankje direct na een smal bosperceel en aan rechterhand op enige afstand een brugje, zijpaden negeren.
Bij deze 4-sprong RA, grindpad richting het brugje, kn82 volg 67.
Iets voorbij het brugje, bij Y-splitsing rechts aanhouden, wn route, voorbij omheind gebouwtje van rioolwater zuiveringsinstallatie, bij splitsing eveneens rechts aanhouden, de wn route wordt verlaten.
3.
RD, pad aan linkerhand negeren, het grindpad met omheinde percelen aan rechterhand buigt verderop naar links.
Aan einde van het grindpad, bij T-splitsing RA, verharde weg.
Bij T-splitsing RA, het fietspad aan overzijde van doorgaande weg volgen, kn68 volg 69, direct daarna LA, “Aan de Watermolen”, wn route.
Voorbij kapelletje RD, weg aan rechterhand negeren, kn69 volg 90.
Bij kruising RA, weg met metalen zuil “Leudal” en aan linkerhand een horecagelegenheid, kn90 volg 91.
Aan einde van verharde weg, bij 4-sprong RD, kn91 volg 21, het onverhard pad door het grafveld volgen tot pad voor de bosrand aan rechterhand, iets voorbij informatiepaneel “Grafveld Busjop”, overige zijpaden negeren.
Bij dit pad RA, de wn route wordt verlaten, het pad buigt met ruime bocht naar rechts met drie bankjes.
4.
Bij 5-sprong LA (1ste pad aan linkerhand).
T.h.v. bosrand, bij kruising LA, wn route, smal pad met waterloop aan rechterhand, verderop voor beekje buigt het pad naar rechts.
Bij kruising LA brug over, kn92 volg 94, voorbij de brug het grindpad volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing LA, verharde weg, kn94 volg 2/96, vervolgens voor landbouwperceel RA, onverhard pad met bosrand aan rechterhand, wn96, verderop voor afrastering rond grasland buigt het pad naar rechts.
Voorbij bankje LA door klaphek richting klaphek aan overzijde van het grasland, wn route, voorbij dit klaphek smal pad door de bosrand.
Bij T-splitsing LA, kn96 volg 78, breed pad.
Na ca. 70m RA door hoog draaipoortje, bospad met bordje “Opengesteld”, de wn route wordt verlaten.
5.
Bij 3-sprong met in het pad aan rechterhand een hoge toren LA.
# De hoge toren aan rechterhand is een uilentoren.
Na ca. 100m, het doorgaande pad met bocht naar rechts verder volgen, smal pad aan linkerhand negeren.
Bij 3-sprong met in het pad aan linkerhand een houten voetgangerssluis in afrastering rechts aanhouden, het pad volgt op enige afstand de afrastering aan linkerhand.
T.h.v. flinke beuk het pad met bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, iets verder buigt het pad met een flauwe bocht naar links, verderop verlaat men het bos via houten voetgangerssluis.
Voor omheining langs spoorlijn, bij T-splitsing RA.
Bij T-splitsing LA de spoorwegovergang over, doorgaande weg, kn98 volg 20/70, iets voorbij de spoorwegovergang RA, onverhard pad, wn20, verderop buigt het pad naar links weg van de spoorlijn, het pad verder volgen tot bosperceel met jonge aanplant aan linkerhand.
# Verderop bij het bosperceel met jonge aanplant gaat de wandeltocht door een stukje grasland, honden zijn er niet toegestaan, als alternatief het fietspad langs de “Heythuyserweg” verder volgen tot weg “Beekkant” aan rechterhand, kn98 volg 70. Bij deze weg RA, “Beekkant”, kn70 volg 20. T.h.v. boerderij RD, gras-pad aan rechterhand negeren, kn20 volg 21. Ga verder bij punt 6 3de regel Na ca. 180m……..
6.
Ca. 140m voorbij de rand van het bosperceel met in het perceel kleine open plek meteen picknicktafel LA het smalle gras-pad door de jonge aanplant volgen, na verlaten van het bosperceel RD door klaphek het grasland oversteken richting klaphek aan overzijde, voorbij dit klaphek het gras-pad met aan beide zijde afrastering inlopen, wn route
Aan einde van het pad, bij T-splitsing RA, verharde weg, kn20 volg 21.
Na ca. 180m LA, grindpad, “Stokshof”, kn21 volg 22, het grindpad volgen tot 3-sprong ruim voorbij een beekje.
Bij deze 3-sprong links aanhouden, kn22 volg 25, voorbij de boerderij buigt het pad met een flauwe bocht naar rechts en gaat door een beukenlaan.
Voor bosrand, bij 4-sprong RA, kn25 volg 24, pad met bosrand aan linkerhand.
7.
Bij 3-sprong rechts aanhouden richting landbouwperceel, wn24, vervolgens RD, pad langs bosrand aan rechterhand negeren, kn24 volg 19, men loopt weer door het bos.
RD, pad aan linkerhand negeren, direct daarna bij 3-sprong links aanhouden.
Bij 3-sprong RA richting de bosrand, de wn route wordt verlaten.
T.h.v. de bosrand, bij kruising RD, grindpad, kn17 volg 16, na ca. 100m passeert men weer de beek, verderop buigt het grindpad naar links.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, kn16 volg 15.
Bij 4-sprong LA, “Beekkant”, kn15 volg 88, verderop gaat de weg “Beekkant” over in “Salmenhofweg”, de weg verder volgen tot T-splitsing in de bebouwde kom, zijwegen negeren.
Bij deze T-splitsing RA richting de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SLL = Stichting het Limburgs Landschap.
Wandelnetwerk:
Rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Johannes de Doperkerk, Monseigneur Kierkelsplein 19, 6095 BK te Baexem. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op het Monseigneur Kierkelsplein naast de kerk.

Openbaar vervoer

Bushalte Dorpsstraat.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (11)

Brugje over Tungelroyse Beek Adrie: Brugje over Tungelroyse Beek
Pad door landgoed Beijlshof Adrie: Pad door landgoed Beijlshof
St. Rochus kapelletje Adrie: St. Rochus kapelletje
Pad door grafveld Busjop Adrie: Pad door grafveld Busjop
Grafveld Busjop Adrie: Grafveld Busjop
Pad door landgoed De Bedelaar Adrie: Pad door landgoed De Bedelaar
Uilentoren Adrie: Uilentoren
Kwekerij tuinplanten Adrie: Kwekerij tuinplanten
Op de achtergrond boerderij Heijerhof Adrie: Op de achtergrond boerderij Heijerhof
Pad door beekdal Haelense Beek Adrie: Pad door beekdal Haelense Beek
In de verte de kerktoren van Baexem Adrie: In de verte de kerktoren van Baexem

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart naar-het-grafveld-busjop.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats BaexemRestaurant De Busjop

Busschopsweg 9
6093 AA Heythuysen
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (4)

 1. Adrie 28 november 2022 om 18:18

  Op 25 november 2022 de wandeltocht gecontroleerd. Op wat kleine veranderingen in de extra herkenningspunten geen andere veranderen gezien. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Fred Guitjens 24 april 2022 om 09:09

  Super mooie tocht gelopen op gpx top geweldig uitgezet

  Reageren
 3. Margriet 24 april 2021 om 15:40

  3 dagen op rij hebben we genoten van jouw prachtige wandelroutes! Ook deze was een pareltje……Landgoed Beijlshof, waar ik veel gespeeld hebt, want mijn vriendinnetje woonde daar. Dan richting leudal, een mooie natuurgebied en vervolgens het bos in van de De Bedelaar en tenslotte richting Baexem, door nog meer mooie natuur!
  Bedankt voor deze route!

  Reageren
 4. Jet 21 maart 2021 om 15:40

  Weer een prachtige wandeling. Kees en Jet.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)