Naar het Esdonks Kapelleke, Gemert te Noord-Brabant

11 km Wandelroute Naar het Esdonks Kapelleke, te Gemert

Wandeltocht door het Brabantse landschap van het buitengebied van Gemert. Tijdens deze tocht naar het Esdonks Kapelleke, loopt men over stille plattelandswegen en onverharde landweggetjes, langs akkers en weiden en over struinpaadjes. Passeert men oude boerderijen en komt men langs drie kapelletjes. De tocht gaat langs verschillende beekjes en waterlopen. En komt langs het Boerenbondsmuseum.
Vanuit het startpunt in het buurtschap Koks gaat de tocht eerst langs het riviertje de Aa en vervolgens langs het beekje de Snelle Loop richting de Beek en Donkse gemeynt. Vandaaruit gaat de tocht richting Gemert en komt langs de St Joriskapel. De tocht gaat verder langs het beekje De Rips en via een landweggetje door weiden en velden bereikt men het Boerenbondsmuseum. Hierbij passeert men de veldkapel van de heilige Gerlachus. Na het Boerenbondsmuseum gaat de tocht verder richting het beekje de Peelsche Loop, welke enige tijd gevolgd wordt. Na de Peelsche Loop loopt men over plattelandswegen naar het Esdonks Kapelleke. Na het passeren van het Esdonks Kapelleke gaat de tocht over plattelandswegen terug naar het buurtschap Koks, het eindpunt van deze wandeltocht.
Buurtschap Koks ligt ten noordwesten van Gemert aan de weg tussen Gemert en Erp. Daar was in de middeleeuwen een doorwaardbare plaats in riviertje de Aa. Aan deze doorwaadbare plaats woonde in de 16e eeuw de familie Cox. De naamgevers van dit buurtschap.
De Sint Joriskapel is vernoemd naar de patroonheilige van de Gemertse ‘Rooi Skut’, Sint Joris met de draak. Brabantse gilden hebben een sterke binding met het katholieke geloof. Veel gilden in de Peel hebben dan ook een eigen kapel voor hun patroonheilige. In Gemert zijn er twee gilden, waarvan de ‘Rooi Skut’ voorheen geen eigen kapel had. Vanaf 1975 zijn er plannen gemaakt voor een eigen kapel en in 2014 werd de Sint Joriskapel uiteindelijk ingezegend. De kapel staat bol van de gildesymboliek.
Bij het Boerenbondsmuseum staat een zogenaamde veldkapel, deze is gewijd aan de heilige Gerlachus van Houthem. De heilige Gerlachus leefde van rond 1120 tot 1165. Gerlachus was een ridder uit de buurt van Houthem bij Valkenburg, die na het overlijden van zijn vrouw al zijn bezittingen opgaf en zich terug trok als kluizenaar, waarbij hij zijn intrek nam in een holle eik. Dit wordt in de veldkapel afgebeeld. Daarnaast heeft de naam van de kapel te maken met het feit dat het Boerenbondsmuseum is gevestigd in het geboortehuis van pater Gerlachus van den Elsen die leefde van 1853 tot 1925. Deze pater stond bekend als de ‘boerenapostel’ en heeft een grote rol gespeeld bij de ontwikkeling van het Oost-Brabantse platteland in de tweede helft van de negentiende eeuw.
Het Esdonks Kapelleke is gewijd aan Maria Magdalena en wordt in de volksmond ook wel het ‘Spijkerkapelleke’ genoemd. De kapel dateert uit omstreeks 1565. Een legende vertelt dat de kapel aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog is gesticht door een Spaanse militair nadat hij, door te bidden tot Maria Magdalena, genas van een ziekte na ‘eene sonde begaen hadde’. Hoewel de kapel aan Maria Magdalena is gewijd en er ook een beeld en enkele afbeeldingen van haar te vinden zijn, is de devotie vooral gericht op een liggend Christusbeeld dat uit de 16e eeuw dateert.
Naar een oude traditie offert men roestige spijkers bij dit beeld. Zo zoekt men genezing voor zweren en andere huidaandoeningen. De roestige spijkers verwijzen in vorm en kleur naar de steenpuisten en zweren waaraan men lijdt. Ook Roma-zigeuners bezochten met hun woonwagens tot in de zestiger jaren met velen de Spijkerkapel. Maria Magdalena geniet onder hen een bijzondere verering en ook zij namen de gewoonte over om bij de liggende Christusfiguur spijkers te offeren.
Het Boerenbondsmuseum is een openluchtmuseum dat het leven van de Noord-Brabantse boeren uit omstreeks 1900 uitbeeldt. Daartoe zijn een aantal gebouwen neergezet waaronder een smidse met travalje, een dorpscafé, een klompenmakerij, een wevershuisje en diverse boerderijgebouwen. Er is een boomgaard en er zijn akkertjes waarop gewassen worden verbouwd die tegenwoordig in onbruik zijn geraakt. Ook worden er demonstraties van oude ambachten gegeven.
Het Boerenbondsmuseum is alleen toegankelijk met een toegangskaartje. Voor verdere informatie zie https://www.boerenbondsmuseum.nl

Let op! men loopt over enkele struinpaden en het beekje de Peelsche Loop wordt enkele malen door middel van een doorwaadbare plaats overgestoken. Het dragen van stevige waterdichte wandelschoenen is aan te bevelen.
Ca. 60% van de route is onverhard.

Opgesteld door: Mark, op: 12-6-2024, laatst bijgewerkt op: 9-11-2024

Routebeschrijving

  1. Met de rug naar de ingang van het parkeerterrein RA vertrekken. Men passeert de ‘Peelsche Loop’ en restaurant ‘KOKS’. Bij T-splitsing met doorgaande weg, doorgaande weg oversteken en aan overzijde RA, fietspad, kn26 volg 27. Na ca. 100m vlak voor brug over riviertje de ‘Aa’ LA, door poortje schuin naar beneden lopen richting de oever van de ‘Aa’, de wn-route wordt verlaten. Struinpad door de rand van een weiland met de ‘Aa’ aan de rechterhand. Verderop steekt men via een brugje het beekje de ‘Snelle Loop’ over. Direct na dit brugje LA, struinpad door rand van een akker met de ‘Snelle Loop’ aan de linkerhand. Op het einde van de akker, vlak voor een sloot maakt het struinpad een bocht naar rechts en gaat richting een bosje met voornamelijk eiken- en berkenbomen. Voorbij dit bosje LA de sloot oversteken, graspad met aan beide zijden eikenbomen. Bij 3-sprong met aan linkerhand een bankje RD, graspad gaat over in een landbouwweg, wn-route.
  1. Met de rug naar de ingang van het parkeerterrein RA vertrekken. Men passeert de ‘Peelsche Loop’ en restaurant ‘KOKS’. Bij T-splitsing met doorgaande weg, doorgaande weg oversteken en aan overzijde RA, fietspad, kn26 volg 27. Na ca. 100m vlak voor brug over riviertje de ‘Aa’ LA, door poortje schuin naar beneden lopen richting de oever van de ‘Aa’, de wn-route wordt verlaten. Struinpad door de rand van een weiland met de ‘Aa’ aan de rechterhand. Verderop steekt men via een brugje het beekje de ‘Snelle Loop’ over. Direct na dit brugje LA, struinpad door rand van een akker met de ‘Snelle Loop’ aan de linkerhand. Op het einde van de akker, vlak voor een sloot maakt het struinpad een bocht naar rechts en gaat richting een bosje met voornamelijk eiken- en berkenbomen. Voorbij dit bosje LA de sloot oversteken, graspad met aan beide zijden eikenbomen. Bij 3-sprong met aan linkerhand een bankje RD, graspad gaat over in een landbouwweg, wn-route.
  2. Na bankje aan linkerhand bij kruising met verharde weg LA, wn-route. Vlak voor brugje over de ‘Snelle Loop’ RA, struinpad door rand van een weiland met de ‘Snelle Loop’ aan linkerhand, de wn-route wordt verlaten. Verderop LA, via brugje de ‘Snelle Loop’ oversteken. Na het brugje gaat het pad over in een grindpad. Bij 3-sprong RD, weg naar rechts negeren, wn-route. Bij T-splitsing met verharde weg RA, kn80 volg 81. Bij 3-sprong LA, ‘Wijnboomlaan’, wn-route. Bij 3-sprong vlak voor T-splitsing met doorgaande weg LA, ventweg langs de doorgaande weg, fietspad naar rechts negeren, wn-route. RD, onverhard pad naar links ‘Waterkampen’ negeren. Men passeert de ‘St Joriskapel’ aan de linkerhand.
  3. Direct hierna bij kruising LA, ‘De Kampen’, kn81 volg 51. Aan de rechterhand van ‘De Kampen’ stroomt het beekje ‘De Rips’. #men kan er voor kiezen om het onderhoudspad naast het beekje te volgen i.p.v. de verharde weg. Bij 3-sprong met aan overzijde een bankje en informatiepaneel RA, beekje ‘De Rips’ oversteken, onverhard pad ‘Karrenspoor’, wn-route. Na passeren van een poeltje aan de linkerhand RD, pad naar rechts negeren, wn-route. Verderop maakt het pad eerst een bocht naar links en daarna naar rechts. RD, wn-route. Bij 3-sprong links aanhouden, men passeert een houten poortje met metalen slagboom, grindpad, kn51 volg 26. Men bevindt zich nu op het terrein van het ‘Boerenbondsmuseum’ en passeert aan de rechterhand de veldkapel van de heilige Gerlachus. Pad maakt een bocht naar links en gaat richting het centrum van het Boerenbondsmuseum. RD, weg naar rechts naar centrum ‘Boerenbondsmuseum’ negeren, via een houten poort verlaat men het terrein van het ‘Boerenbondsmuseum’, wn -route. Pad gaat verder over het parkeerterrein van het ‘Boerenbondsmuseum’ en maakt een bocht naar rechts, wn-route. Bij T-splitsing voor een stalen poort LA, men passeert een houten poort, wn-route.
  4. Na een brandput aan rechterhand bij T-splitsing met verharde weg LA, wn-route. Na ca. 30m RA, onverhard pad met bordje ‘opengesteld’, wn-route. Bij kruising RA, de wn-route wordt verlaten. Op einde van onverhard pad bij T-splitsing met verhard fietspad en doorgaande weg RA, fietspad. Direct hierna LA, doorgaande weg oversteken. Aan overzijde van doorgaande weg bij 3-sprong RA, ‘Groenesteeg’. Verderop RD, onverhard pad naar links en naar rechts naast waterloop negeren, verharde weg blijven vervolgen. RD, weg naar rechts ‘Deelse Kampen’ negeren. Na kombord ‘Gemert’ bij T-splitsing LA, wn-route.
  5. Direct na brug over ‘Peelsche Loop’ LA, grindpad, ‘Lazaruspad’, kn3 volg 50. Na poeltje aan rechterhand bij 3-sprong RD, pad met ‘Peelsche Loop’ aan linkerhand blijven volgen, de wn-route wordt verlaten. Men steekt de ‘Peelsche Loop’ 4-maal over door middel van doorwaadbare plekken. Na de 4e doorwaadbare plek, bij T-splitsing met aan linkerhand een houten brugje RA, men passeert een houten afsluitboom. Bij T-splitsing met verharde weg LA, wn-route. Bij kruising RA, ‘Esdonk’, wn-route. Bij 3-sprong ter hoogte van het Esdonks Kapelleke LA, kn50 volg 26. Bij T-splitsing LA, wn-route. Bij T-splitsing RA, wn-route. Men bevindt zich bij het eind- en tevens startpunt van deze wandeltocht.
Legenda: LA = linksaf, RA = rechtsaf, RD = rechtdoor.

WN-route staat voor wandelnetwerk. Groen/gele markeringen, KN staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Parkeerterrein buurtschap Koks hoek Handelsesteeg/Serisweg, Handelsesteeg, 5421 ZB te Gemert. Plan Route

Met de auto

Parkeerterrein Koks, hoek Handelsesteeg/Serisweg
Navigatie: Koksedijk 25, 5421 ZB Gemert

Openbaar vervoer

Er is geen rechtstreekse verbinding met het OV met het startpunt. In Gemert zijn meerdere bushaltes. De bushalte aan het Pastoor Poellplein is de dichts bij zijnde. Van daaruit is het ongeveer 30 min. lopen naar het startpunt van de wandelroute. Men kan er ook voor kiezen om de wandelroute te starten bij punt 3 van de route. Vanaf de bushalte aan de Komweg is het 5 min. lopen naar dit startpunt.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (8)

Esdonks Kapelleke Esdonks Kapelleke
riviertje de Aa riviertje de Aa
zicht op Gemert zicht op Gemert
veldkapel heilige Gerlachus veldkapel heilige Gerlachus
rustplaats 'go mar efkes zitte' rustplaats 'go mar efkes zitte'
boerderij Boerenbondsmuseum boerderij Boerenbondsmuseum
Peelsche Loop Peelsche Loop
Esdonks Kapelleke Esdonks Kapelleke

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart naar-het-esdonks-kapelleke.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

KOKS

Koksedijk 25
5421 ZB Gemert
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (3)

  1. Bram D 8 november 2024 om 17:28

    Dag, vandaag met een vriend de route gelopen. Voor het weer van heden voor ons geen geweldige wandeling door de open lange rechte stukken.
    Onder punt 3 staat dat je onverhard pad “Kleikampen” moet inlopen, daar staat echter het straatnaambordje “Karrenspoor”. (zie foto).
    Bij punt 5 staat “Men doorkruist de Peelse Loop 4-maal door middel van doorwaadbare plekken.
    Naar onze mening loop je geheel langs de Peelse Loop.

    Reageren
    1. Mark 9 november 2024 om 19:56

      Dag Bram, dankjewel voor je reactie. Jammer dat je door het weer de wandeling minder ervaren hebt. Het foutieve straatnaambordje in de routebeschrijving is aangepast.

  2. Angelique vd H 23 juni 2024 om 16:44

    Weer een mooie route en een goede route omschrijving

    Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)