Naar het Beesels Broek, Beesel te Limburg

12 km Wandelroute Naar het Beesels Broek, te Beesel

Wandeltocht over de recent opgehoogde dijk langs de Maas, door de Rijkelse Bemden, het bosgebied de Donderberg, langs het beekdal van de Swalm en door het Beesels Broek. Grindplas de Rijkelse Bemden is ontstaan door grootschalige grindwinning, het is een waterrijk natuurgebied dat begraast wordt door Galloway runderen. Er wordt gestruind door het begrazingsgebied. De Donderberg is een gevarieerd bos met in het bos een hoge rivierduin en aan de rand een grote waterplas, een dode Maasarm. Na verlaten van De Donderberg gaat de wandeltocht over een pad met prachtig uitzicht over het beekdal van het riviertje de Swalm. Het Beesels Broek is een gevarieerd cultuurlandschap met elzenbroek- en populierenbossen, afgewisseld met kleine vochtige graslandpercelen. Als bezienswaardigheden komt men langs molen De Grauwe Beer, enkele mooi gelegen kapelletjes en kasteel Nieuwenbroeck. Molen De Grauwe Beer zou in 1604 gebouwd zijn als allereerste bovenkruier, inmiddels is dat bouwjaar bijgesteld naar 1614, De molen heeft aan de Zaan gestaan als stellingmolen voor het zagen van hout. In 1891 is de molen tot stellinghoogte afgebroken en verplaatst naar Beesel en omgebouwd tot korenmolen. De molenromp is over het water verplaatst van de Zaan naar Beesel. Kasteel Nieuwenbroeck werd circa 1550 gebouwd op de plaats waar de boerderij Hof Tghienen Broick stond. De naam Broick betekend broek of moeras, en nieuwen waarschijnlijk nieuw gebouw op de plaats van de boerderij. 81% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 15-11-2022, laatst bijgewerkt op: 3-8-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Op de “Kerkstraat”, met de rug naar de achterzijde van de kerk RA richting plein vertrekken, iets verder voor het kleine plein LA, de weg volgen tot smalle weg aan linkerhand t.h.v. woning nr.14, overige zijwegen negeren.
Bij deze weg LA, “Het Spick”, kn21 volg 23, verderop gaat de verharde weg over in een onverhard pad, het pad volgen tot splitsing bij de dijk.
Bij deze splitsing links aanhouden, iets verder eveneens links aanhouden, kn23 volg 22, het pad over de dijk met verderop kn22 volg 20 volgen tot dalend pad aan linkerhand in 2de flauwe bocht naar rechts van het pad over de dijk iets voor een metalen poort op de dijk, overige zijpaden negeren.
Bij dit pad links aanhouden, de dijk verlaten.
Bij 3-sprong links aanhouden, verderop gaat het pad over een in een verharde weg.
Iets voorbij deze overgang RD, weg aan linkerhand negeren, verderop buigt de weg naar links.
2.
Bij T-splitsing RA, weg met iets verder een begraafplaats aan linkerhand.
RD, weg “Zandkuilweg” aan linkerhand negeren direct daarna t.h.v. woning nr. 2 RA de dijk oplopen, kn20 volg 22, onverhard pad, vervolgens op de dijk scherp LA, het pad over de dijk richting de molen in de verte volgen.
Voorbij metalen poort RD, de verharde weg over de dijk volgen, weg aan linkerhand negeren.
In bocht naar links van de dijk RD, de weg verder richting de molen volgen.
# Molen De Grauwe Beer heeft oorspronkelijk aan de Zaan gestaan als stellingmolen voor het zagen van hout. In 1891 is het molen gedeelte verscheept naar Beesel en omgebouwd tot korenmolen.
Voor de molen RA, onverhard pad, wn route, voor de Maas buigt het pad naar links met afrastering aan rechterhand, iets voorbij deze bocht het klaphek aan rechterhand negeren, het pad verder door bosschages volgen.
Voorbij de bosschages, bij 3-sprong rechts aanhouden, wn route.
3.
Voorbij klaphek met SBB bordje “Rijkelse Bemden” LA door metalen poort, wn route, door begrazingsgebied met waterplas aan rechterhand, voor een vogelkijkscherm rechts aanhouden de waterplas aan rechterhand verder volgen, de wn route wordt verlaten, verderop nogmaals rechts aanhouden, voorbij een ruime bocht naar links door de linkerzijde van het begrazingsgebied lopen tot men het begrazingsgebied bij een klaphek kan verlaten.
Na verlaten van het begrazingsgebied, bij T-splitsing LA, grindpad, verderop iets voor een boerderij gaat het grindpad over in een verharde weg, de weg volgen tot bocht naar links voorbij de boerderijen.
In deze bocht RA richting boerderij, kn50 volg 52, voorbij de boerderij gaat de verharde weg over in een onverhard pad.
T.h.v. kapel RD, pad aan linkerhand negeren, wn route, direct daarna het pad met bocht naar rechts verder volgen, smal pad aan linkerhand negeren, wn route
In het bos, voor kleine witte woning rechts van het pad LA, bospad, wn route, het pad volgen tot kruising.
4.
Bij deze kruising RA, kn52 volg 75, het pad volgen tot flauwe bocht links t.h.v. bosrand, in deze bocht daalt het pad met aan rechterhand een grote waterplas.
Iets voorbij deze bocht bij splitsing links aanhouden, smal pad met bosrand aan linkerhand, de wn route wordt tijdelijke verlaten.
Bij 3-sprong LA, bospad, wn route, het pad met heuvel (rivierduin) aan linkerhand volgen tot 3-sprong t.h.v. bosrand, smalle zijpaden negeren.
Bij deze 3-sprong RA, kn67 volg 93, het pad buigt naar links en volgt begroeide heuvel aan linkerhand en beekdal aan rechterhand met mooi uitzicht over het beekdal.
Aan einde van het smalle pad, bij 3-sprong LA, kn93 volg 92, grindpad met boerderij Kloosterhof aan linkerhand.
Direct na overgang van het grindpad naar verharde weg LA, kn92 volg 90, verharde weg.
Bij kruising met doorgaande weg RD, “Baxhoeverweg”, kn90 volg 71, voor overgang naar grindpad (inrit naar boerderij) LA, wn route, onverhard pad dat verderop door het bos gaat.
5.
Bij kruising met SLL bord “Beesels Broek” RD, grindpad met bosrand aan linkerhand, kn71 volg 47, het grindpad met verderop kn47 volg 46 en in bocht naar links kn46 volg 43 (600m) volgen tot Y-splitsing direct na een klein kapelletje met bankje, zijpaden negeren.
Bij deze Y-splitsing links aanhouden, verharde weg, kn43 volg 42.
Iets voor boerderij links van de weg LA, grindpad, kn42 volg 41.
In flauwe bocht naar links van het grindpad rechts aanhouden, onverhard pad, kn41 volg 40.
Bij T-splitsing LA, de wn route wordt tijdelijk verlaten.
Bij T-splitsing RA, grindpad, wn route.
Bij 4-sprong RD, verharde weg richting “Mariakapel”.
Bij T-splitsing RA, grindpad richting het kapelletje.
Bij het kapelletje, in bocht naar links van het grindpad RA, onverhard pad, kn68 volg 40, verderop buigt het pad naar links.
Bij kruising met verharde weg RD, onverhard pad, kn40 volg 30.
6.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, wn route.
Na ca. 140m RA, onverhard pad, wn route, iets verder volgt het pad de bosrand, het pad verder volgen tot pad langs de bosrand voorbij het bosperceel, zijpad negeren.
Bij dit pad LA, pad met bosrand aan linkerhand, het pad volgen tot 3-sprong voorbij het bosperceel, smal zijpad negeren.
Bij deze 3-sprong LA, kn30 volg 25, het pad met de gracht en iets verder de achterzijde van het kasteel aan linkerhand volgen tot 3-sprong bij verharde weg.
# Het kasteel is het rond 1560 gebouwde kasteel Nieuwenbroeck.
Bij deze 3-sprong LA, kn25 volg 1, vervolgens bij kruising met aan linkerhand weg naar het kasteel RD, wn route.
Voorbij woning nr.9 RA, “Cruysbergstraat”, wn route.
Voor plein de weg met bocht naar links verder volgen, direct daarna bij T-splitsing RA, “Markt”, de weg volgen tot de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer.
SLL = Stichting Limburgs Landschap.
Wandelnetwerk:
Rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Kerk, Kerkstraat 2-4, 5954 BC te Beesel. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op de Markt in de directe omgeving van de kerk.

Openbaar vervoer

Bushalte Markt, Beesel.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (12)

De Grauwe Beer Adrie: De Grauwe Beer
Galloway in de Rijkelse Bemden Adrie: Galloway in de Rijkelse Bemden
De Rijkelse Bemden Adrie: De Rijkelse Bemden
De Rijkelse Bemden Adrie: De Rijkelse Bemden
Onze-Lieve-Vrouw-van-Smartenkapel Adrie: Onze-Lieve-Vrouw-van-Smartenkapel
Pad langs het beekdal van de Swalm Adrie: Pad langs het beekdal van de Swalm
Het beekdal van de Swalm Adrie: Het beekdal van de Swalm
Nogmaals het beekdal van de Swalm Adrie: Nogmaals het beekdal van de Swalm
Het Beesels Broek Adrie: Het Beesels Broek
Het Beesels Broek Adrie: Het Beesels Broek
Bakhei's Kapelke, de kapel is gewijd aan Maria Adrie: Bakhei's Kapelke, de kapel is gewijd aan Maria
Kasteel Nieuwenbroeck Adrie: Kasteel Nieuwenbroeck

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart naar-het-beesels-broek.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats BeeselErvaringen van wandelaars (2)

  1. Adrie 12 februari 2023 om 19:10

    Inmiddels zijn de werkzaamheden bij De Huilbeek in Beesel afgerond. De tijdelijke omleiding is verwijderd uit de routebeschrijving en van de Google Maps kaart.

    Reageren
  2. Adrie 15 november 2022 om 19:46

    Momenteel wordt De Huilbeek in Beesel opnieuw ingericht, waterschap Limburg, de gemeente en de aannemer streven er naar op de werkzaamheden eind 2022 te kunnen afronden. Volg gedurende de werkzaamheden de omleiding, zie hiervoor ook de oranje lijn op de Google Maps kaart.

    Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)