Naar Fort Eben-Emael, Maastricht te Limburg

26 km Wandelroute Naar Fort Eben-Emael, te Maastricht

Wandeltocht vanuit het centraal station in Maastricht langs beek de Jeker met in het Jekerdal Chateau Neercanne vervolgens naar het fort Eben-Emael. Na een bezoek aan het fort wordt de Sluis van Ternaaien bezocht om vervolgens via de Sint Pietersberg met aan de rand van Maastricht Fort Sint-Pieter weer terug te keren naar het station. Het Fort Eben-Emael werd in 1939 gezien als sterkste fort van Europa. Het fort moest België verdedigen tegen een eventuele aanval vanuit Duitsland. Het fort is uitgegraven in een mergelheuvel en heeft een oppervlakte van 750m bij 950m en bestaat uit drie niveaus, twee ondergronds en een bovengronds. Op 10 mei 1940 zetten 10 grote transport-zweefvliegtuigen een elite-eenheid Duitse paratroepers neer op het plateau boven het fort en schakelde in korte tijd de gevechtsstellingen uit. Op 11 mei omsingelde de Duitsers het fort waarna het fort rond het middaguur viel. Kasteel Neercanne of Château Neercanne, voorheen kasteel Agimont, is een zeventiende-eeuws barokkasteel. Fort Sint Pieter is een fort dat in de periode van 1701 en 1702 gebouwd is op de noordflank van de Sint-Pietersberg. Tot 1867 was het fort onderdeel van de vestingwerken van Maastricht enkele jaren later is het fort verkocht. Deze vestingwerken waarvan nog wallen, poorten torens en bastions in de stad te vinden zijn kent een veel langere bouwgeschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. Verder komt men als bezienswaardigheden langs de watermolens: Bisschopsmolen, Molen van Lombok, de voormalige molen Nekum of Nekummermolen een tot woonhuis omgebouwde watermolen en de Smokkelmolen, 71% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 9-4-2023, laatst bijgewerkt op: 16-5-2024

Routebeschrijving

1.
Met de rug maar de hoofdingang van het stationsgebouw RD vertrekken richting “Centrum” (fietswegwijzer), de weg “Stationsstraat” inlopen, de weg volgen tot kruising met “Wilhelminasingel”, zijwegen negeren.
Bij deze kruising RD, de weg “Stationsstraat” die verderop overgaat in “Wycker Brugstraat” volgen tot brug over de Maas, zijwegen negeren.
Bij de brug RD de brug over, vervolgens aan overzijde doorlopen tot kruising met weg “Vissersmaat”, niet het straatje “Vissersmaas” aan linkerhand iets voor de kruising inlopen.
Bij deze kruising LA, “Vissersmaas”, iets verder RA het pleintje oplopen, direct daarna links aanhouden de  “Stokstraat” inlopen, de weg volgen tot T-splitsing voorbij kerk, zijwegen negeren.
Bij deze T-splitsing RA, direct daarna RD, “Onze Lieve Vrouweplein”, weg aan linkerhand negeren, de weg met de kerk aan rechterhand verder volgen.
Voorbij de kerk, in bocht naar rechts van de weg LA richting “Kanne” (fietswegwijzer), direct daarna links aanhouden, “Koestraat”.
# Verderop in bocht naar rechts passeert men de Bisschopsmolen, als de deur open is is de maalinstallatie te zien het molenrad is aan de achterzijde zeker een bezoekje waard.
De weg met bocht naar rechts verder volgen, smal steegje aan linkerhand negeren, vervolgens bij T-splitsing LA, “Sint Pieterstraat”, de bochtige weg volgen tot plantsoen met beek de Jeker.
2.
Voor dit plantsoen rechts aanhouden, “Sint Pieterstraat”, de weg met stadswal aan linkerhand volgen tot bocht naar rechts.
In deze bocht LA door poort en het brugje over, aan overzijde bij T-splitsing RA, het verhard voetpad met de beek aan rechterhand volgen tot splitsing met aan rechterhand een brugje, zijpaden negeren.
Bij deze splitsing rechts aanhouden het brugje over, voetpad met stadswal aan rechterhand.
Voorbij de stadswal, bij kruising met aan linkerhand de Berenkuil RD, iets verder bij 3-sprong links aanhouden.
Bij kruising met doorgaande weg LA, de ventweg aan overzijde van de doorgaande weg volgen, vervolgens voorbij beek de Jeker RA, weg het de beek aan rechterhand, verderop buigt de weg naar links met een rioolgemaal aan rechterhand.
Direct na het rioolgemaal aan rechterhand RA, onverhard pad door de rand van het grasveld.
Bij kruising met verhard fietspad RD, het onverharde pad door de rand van het grasveld verder volgen.
3.
Aan einde van het onverharde pad, bij Y-splitsing rechts aanhouden, verhard voetpad met iets verder een bankje.
Aan einde van het voetpad, bij Y-splitsing RA, verharde weg, iets verder de weg met bocht naar links verder volgen, beide voetpaden aan rechterhand negeren, vervolgens de weg met bocht naar rechts verder volgen, doodlopende weg aan linkerhand negeren, weg met nog steeds de beek aan rechterhand en iets verder sportvelden aan linkerhand.
T.h.v. atletiekbaan aan linkerhand RA, onverhard pad door de rand van het grasveld met de beek aan rechterhand.
Bij kruising RA, smalle verharde weg, men passeert een smal beekje, vervolgens direct na bocht naar rechts van de weg LA, onverhard pad..
# Voor een bezoek aan de Molen van Lombok de verharde weg een klein stukje verder volgen. Molen van Lombok bestond vroeger uit twee molengebouwen. De voorste molen was tot 1850 in gebruik als graanmolen, de achterste was een oliemolen. Alleen van de voorste is de gietijzeren maalstoel met daarop het ijzeren molenrad uit 1937 is nog aanwezig.
4.
Voorbij smal beekje het pad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, verderop in landbouwgebied buigt het pad naar links.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing RA, verharde weg.
T.h.v. woning nr. 363 RA, onverhard pad, “Nekummerweg”, voor een poort buigt het pad naar rechts en gaat iets verder een brugje over, ruim voorbij het brugje gaat het onverharde pad over in een verharde weg en buigt naar rechts.
# Bij het brugje  is aan linkerhand nog het restant van de molen Nekum of  Nekummermolen te zien, het molenhuis is omgebouwd tot een woning.
Bij kruising met doorgaande weg RD, onverhard pad, “Dalingsweg”, na ca. 60m links aanhouden.
Bij 4-sprong RD, het smalle pad met klaphek aan overzijde van het grindpad inlopen, na ca. 60m buigt het pad naar rechts en gaat door een draaipoortje met voorbij het poortje afrastering aan rechterhand, het pad volgen tot klaphek t.h.v. de bosrand, iets voor het klaphek wordt de afrastering verlaten.
Iets voorbij het klaphek het pad door het hellingbos met flauwe bocht naar rechts verder volgen, smal dalend pad aan linkerhand negeren, het pad op de helling ca. 300m met de top aan rechter- en dal aan linkerhand volgen tot bocht naar rechts richting de top en aan linkerhand een bankje, zijpaden negeren.
5.
Bij deze bocht links aanhouden, het pad op de helling dat verderop een klein stukje over de top gaat verder volgen tot een pad aan linkerhand direct na een bocht naar rechts, voor deze bocht gaat het pad voor de tweede keer een stukje over de top.
Bij dit pad scherp LA, dalend pad met haarspeldbochten en iets verder traptreden, voorbij de traptreden heeft men mooi uitzicht over het Jekerdal, in de verte het Albertkanaal en op de binnenplaats van Cháteau Neercanne
# Kasteel Neercanne of Château Neercanne, voorheen kasteel Agimont, is een zeventiende-eeuws barokkasteel.
Beneden bij T-splitsing RA door de poort van het kasteel, de binnenplaats over en aan andere zijde het kasteel weer verlaten, na verlaten van de binnenplaats doorlopen tot T-splitsing bij verharde weg, zijpad negeren.
Bij deze T-splitsing LA, de verharde weg volgen tot weg aan linkerhand voor het witte kerkje.
Bij deze weg LA, “Kapelstraat”, vervolgens voor woning nr. 12 RA, “Kleine Molenstraat”, iets verder bij kruising RD richting “B&B Smokkelmolen”, voorbij de molen het brugje over en het onverharde “Molenpad” volgen dat naar links buigt en door landbouwgebied gaat.
# De Smokkelmolen ook genoemd: Kleine Molen, Molen Withofs of Molen van Neerkanne is een watermolen op de Jeker. Reeds vóór 1640 was hier sprake van een watermolen, de huidige molen dateert uit 1650.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing RA, verharde weg.
6.
Voorbij grenspaal No. 63 LA, onverhard pad, het pad buigt voorbij het perceel rond woning naar rechts en gaat langs de achterzijde van de woningen, het pad volgen tot kruising met verharde weg, zijpad negeren.
Bij deze kruising RA, verharde weg.
Voor pleintje aan rechterhand met daarachter de kerk, bij T-splitsing LA.
Voorbij woning nr. 28 RA, “Rouw”, smal steegje dat voorbij de woningen overgaat in een onverhard pad met verderop een metalen voetgangerssluis..
RD, brugje over, pad aan linkerhand negeren, voorbij het brugje bij 3-sprong LA, het verhard fietspad volgen tot trap aan rechterhand naar brug.
Bij deze trap RA de trap op, boven aangekomen LA, het fiets-/voetpad over de brug aan overzijde van de weg volgen.
Na ca. 130m RA de trap af, beneden bij T-splitsing LA, verhard fietspad, direct daarna bij splitsing rechts aanhouden.
Bij T-splitsing RA, verharde weg.
Bij T-splitsing LA, “Zusserdel”, weg met een militair begraafplaats aan rechterhand.
7.
Iets voorbij de begraafplaats LA, “Tiendeberg”, het onverharde pad volgen tot 3-sprong met aan rechterhand een WOII monumentje en aan linkerhand op enige afstand een uitzichtpunt over Kanne en de verre omgeving.
Bij deze 3-sprong LA, voorbij een laagte aan linkerhand omringd door bosschages het pad met bocht naar links verder volgen met de laagte aan linkerhand, het pad gaat door bosschages, iets verder buigt het pad naar links richting een landbouwperceel, smalle paden aan rechterhand negeren, bij het perceel door een brede strook grasland met het landbouwperceel aan rechterhand en de beboste helling aan linkerhand, verderop gaat het pad door de strook grasland langs de achterzijde van woningen.
Aan einde van het pad bij T-splitsing LA, de verharde weg volgen tot pad aan rechterhand voor woning nr.54.
Bij dit pad scherp RA, onverhard pad, verderop t.h.v. van inrit woning nr.25 aan linkerhand buigt het pad naar rechts en gaat over in een verharde weg.
Iets voorbij deze bocht links aanhouden, smal pad met beek de Jeker aan linker- en een speelveldje aan rechterhand, vervolgens voorbij het speelveldje, bij kruising LA de brug over, verharde weg, voorbij het parkeerterrein aan rechterhand RA richting de bunker lopen.
# De bunker is onderdeel van Fort Eben-Emael dat in 1939 gezien werd als sterkste fort van Europa. Het fort moest België verdedigen tegen een eventuele aanval vanuit Duitsland.. Het fort is uitgegraven in een mergelheuvel en heeft een oppervlakte van 750 bij 950m en bestaat uit drie niveaus, twee ondergronds en een bovengronds. Op 10 mei 1940 zetten 10 grote transport-zweefvliegtuigen een elite-eenheid Duitse paratroepers neer op het boven plateau van het forten schakelde in korte tijd de gevechtsstellingen uit. Op 11 mei omsingelde de Duitsers het fort waarna het fort rond het middaguur viel.
8.
Voor de bunker LA, het pad met bocht naar rechts om de bunker volgen met iets verder traptreden, het pad met de traptreden volgen tot splitsing voor bunker nr.2, zijpad negeren.
Bij deze splitsing LA, vervolgens t.h.v. bunker nr. 3 aan linkerhand RD het grasveld oversteken met verderop een landbouwperceel aan linkerhand, het pad langs het landbouwperceel buigt naar rechts en gaat een klein stukje door een hol pad met iets verder een draaipoortje.
Direct na het draaipoortje LA, pad met traptreden en iets verder links aanhouden, pad met bosschages aan linker- en landbouwperceel aan rechterhand.
Bij T-splitsing RA, verderop bij een koepel aan linkerhand heeft men prachtig uitzicht  over het de sluizen en de verre omgeving, ruim voorbij het uitzichtpunt buigt het pad voor een landbouwperceel naar links.
Ca. 400m voorbij deze bocht, bij een bosperceel aan linkerhand LA, smal pad door het bosperceel met iets verder een metalen voetgangerssluis, t.h.v. van een metalen poortje aan linkerhand met uitzichtpunt buigt het pad naar rechts met verderop een metalen poortje, voorbij het poort pad met mergelwand aan rechterhand met daarin enkele mergelgrotten en verderop een trapje .
9.
Iets voorbij trapje, bijna aan het einde van de mergelwand LA door metalen poortje, pad met traptreden.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing LA, richting brug, vervolgens RD de brug over, voorbij de brug doorlopen tot T-splitsing ruim voorbij de brug.
Iets voor deze T-splitsing scherp LA, onverhard pad, “Rue Derrière les Haies”.
Bij T-splitsing LA, verharde weg.
Na ca. 100m, voorbij woning nr.78 RA, weg met kapel aan linkerhand, iets verder gaat de weg over in een betonpad, het betonpad volgen tot pad aan rechterhand met drie betonblokken.
Bij dit pad RA langs de betonblokken, onverhard pad.
RD, pad aan rechterhand negeren, iets verder LA door klaphek richting het klaphek op de heuvel.
Op de heuvel, direct na het klaphek RA, smal pad pal naast de afrastering met de afrastering aan rechterhand, iets verder wordt de afrastering verlaten, het slingerende pad dat verderop enkele keren dicht langs de afrastering gaat met mooi uitzicht over de verre omgeving verder volgen tot T-splitsing bij verharde weg, smalle zijpaden negeren.
10.
Bij deze T-splitsing RA, het verhard voet-/fietspad aan overzijde van de weg richting de sluizen volgen, verderop buigt de weg naar links en gaat een brug over met de sluizen aan linkerhand.
Voorbij de brug het voet-/fietspad langs de weg met bocht naar rechts verder volgen, iets voorbij deze bocht de weg oversteken en het grindpad aan overzijde van de weg volgen, na ca. 350m buigt het grindpad iets weg van de weg.
Iets voorbij een parkeerterrein aan linkerhand, bij Y-splitsing RA naar de kade lopen, direct daarna op de kade links aanhouden, de kade volgen tot betonnen trap aan linkerhand met een leuning voor een woning.
LA de trap op, boven aangekomen doorlopen tot T-splitsing bij verharde weg, bij deze T-splitsing RA, de weg volgen tot woning nr. 41 links van de weg.
Voorbij deze woning LA, direct daarna bij splitsing LA langs de metalen afsluitboom, onverhard pad.
Iets voorbij een scherpe bocht naar rechts het pad met een scherpe bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren.
11.
T.h.v. bosrand het pad met bocht naar rechts verder volgen, smal pad aan linkerhand negeren.
Voorbij omheind perceel grasland aan rechterhand het pad met bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, verderop passeert men een metalen afsluitboom.
Iets voorbij de afsluitboom links aanhouden, het smalle stijgende pad links van het informatiepaneeltje “Het Plateau van Caestert” inlopen, vervolgens bij T-splitsing LA, eveneens een smal pad dat de rand van het plateau volgt en verderop een perceel grasland aan rechterhand.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing LA, het brede grindpad volgen tot 5-sprong in bocht naar links van het pad.
Bij deze 5-sprong scherp RA, het brede pad volgen tot kruising iets voorbij een metalen afsluitboom.
Bij deze kruising RD, het pad volgen tot 2de bocht naar rechts, zijpaden negeren.
In deze bocht links aanhouden, beide smalle dalende paden aan linkerhand negeren, het pad volgen tot Y-splitsing bij breed pad.
Bij deze Y-splitsing links aanhouden.
Bij 4-sprong RD de laagte inlopen.
Op het laagste punt LA de voet van de heuvel richting mergelgrot volgen.
12.
Voorbij de mergelgrot, bij 3-sprong RA, pad met de heuvel aan rechterhand.
Voor houten poort met klaphek RA, pad met traptreden.
Boven aangekomen, bij T-splitsing LA.
Na ca. 100m rechts aanhouden, iets verder bij Y-splitsing links aanhouden, breed pad.
In bocht naar links het 2de pad aan rechterhand inlopen, vervolgens in bocht naar links van het pad rechts aanhouden, het pad volgen tot traptreden aan rechterhand.
Bij deze traptreden RA het pad met de traptreden op, boven aangekomen buigt het pad naar links, zowel het pad met de helling aan linkerhand als het smalle pad met de afrastering aan rechterhand kan gevolgd worden verderop komen beide paden weer samen.
Direct na scherpe bocht naar links, bij 3-sprong RA, dalend pad.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing RA, breed pad.
T.h.v. zwerfkeien RD, smal pad langs de bosrand aan linkerhand negeren, het brede pad verder volgen tot pad met draaihekje aan linkerhand iets voorbij een bankje, overige zijpaden negeren, ca. 100m voorbij het pad met het draaihekje aan linkerhand is een uitzichtpunt met spectaculair uitzicht over de ENSI groeve .
13.
Bij dit pad LA door het draaihekje, verderop buigt het pad voor een groot grasveld naar links, het slingerende pad door de rand van het grasveld volgen tot 3-sprong voor een draaihekje iets voor het fort.
# Fort St.Pieter is in 1702 gebouwd ter bescherming van de stad Maastricht.
Bij deze 3-sprong links aanhouden door het draaihekje, verderop trap af, beneden verharde weg volgen kruising met verhard voetpad iets voor een parkeerterrein.
Bij deze kruising LA het verhard voet-/fietspad volgen.
Aan einde van het voetpad links aanhouden, verharde weg, vervolgens bij 5-sprong RD richting het “Centrum”, de weg volgen tot kruising met doorgaande weg, zijwegen negeren.
Bij deze kruising RD, de weg volgen tot “Henri Harmanspark”.
Voor het park rechts aanhouden, iets verder LA het park inlopen, verhard voetpad, direct daarna bij ruime 4-sprong RA.
Bij T-splitsing RA, doorlopen tot T-splitsing voorbij 2de kruising.
Bij deze T-splitsing LA, het pad met ruime bocht naar rechts volgen tot 3de pad aan linkerhand.
14.
Bij dit pad LA, direct daarna bij T-splitsing RA, het voetpad met vijver aan linkerhand geheel uitlopen.
Aan einde van het voetpad links aanhouden door de poort Waerachtig, vervolgens iets voorbij de poort RA.
Bij 4-sprong RD, “De Boompjes”, doorlopen tot brug met trap aan rechterhand, vervolgens RA de trap op en de brug over, “De Hoge Brug”.
Na verlaten van de brug, op het grote plein LA iets verder trap af en het klein pleintje oplopen naar de smalle weg aan rechter overzijde, vervolgens deze weg inlopen.
Na een klein stukje de weg gevolgd te hebben, bij 4-sprong RA, “Hoogbrugstraat”, de weg volgen tot weg “Lage Barakken” aan linkerhand direct na woning nr.2.
Bij deze weg LA, “Lage Barakken”.
Bij kruising RA, “Bourgognestraat”.
Bij T-splitsing LA, vervolgens bij kruising RA, “Stationsstraat”, de weg volgen tot het station, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Station Maastricht, Stationsplein 27, 6221 BT te Maastricht. Plan Route

Met de auto

P+R Parkeren Maastricht CS - NS Centraal Station (betaald parkeren)
Alternatief Parkeerplaats Oog van Sint Pieter (betaald parkeren) bij Fort Sint Pieter. Aanlooproute: naar het voetpad links van de ingang van het parkeerterrein lopen, direct daarna bij kruising met aan linkerhand een voetpad naar de ingang RA, start de routebeschrijving bij punt 13 4de regel Aan einde van het voet-/fietspad……..

Openbaar vervoer

Station Maastricht.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (12)

Molen van Lombok Adrie: Molen van Lombok
Molen Nekum nu een woonhuis Adrie: Molen Nekum nu een woonhuis
Château Neercanne Adrie: Château Neercanne
Oprijlaan naar Château Neercanne Adrie: Oprijlaan naar Château Neercanne
De Smokkelmolen Adrie: De Smokkelmolen
Fort Eben-Emael, hoofdingang Adrie: Fort Eben-Emael, hoofdingang
De achterzijde Adrie: De achterzijde
Een van de bunkers op het plateau Adrie: Een van de bunkers op het plateau
Schietopening met de resten van een kanon Adrie: Schietopening met de resten van een kanon
Mergelgrot Adrie: Mergelgrot
Sluis van Ternaaien Adrie: Sluis van Ternaaien
De Duivelsgrot Adrie: De Duivelsgrot

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart naar-fort-eben-emael.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de stad Maastricht en in de plaats KanneSchrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)