Naar de Zuringspeel, Kronenberg te Limburg
Wandeltocht door het bosgebied de Heesberg, de Zuringspeel en door het Aardsbroek. De Heesberg is een voormalig heide- en stuifzandgebied dat hoofdzakelijk bestaat uit dennenbos. In dit bos bevinden zich nog twee goed bewaarde bomkraters die herinneren aan Tweede Wereldoorlog. Voordat de wandeltocht richting de Zuringspeel gaat komt men in de buurt van de St. Antoniuskapel, dit wit kapelletje is zeer bekend door het gebedje bij verloren voorwerpen. Niet alle peelgebieden zijn peelrestanten gebleven of landbouwgebieden geworden, zo is de Zuringspeel momenteel een ca. 25 meter hoge heuvel met een prachtig uitzicht over de weidse omgeving. De heuvel waarop men dan staat is ontstaan door vuilstort die er jarenlang heeft plaatsgevonden. In 1990 is de stortplaats gesloten en is de berg voorzien van bovenafdichting en gedeeltelijke onder afdichting met wateropvang en zuivering. Toch een mooi moment op de heuvel even stil te staan met de gedachte dat de omgeving waarover men uitkijkt ooit een hoogveengebied is geweest dat door de eeuwen heen nauwelijks toegankelijk was. In het Aardsbroek, een gevarieerd vochtig loofbosrestant, aan het einde van de wandeltocht wordt men nogmaals herinnert aan de Tweede Wereldoorlog. Langs de oude veldweg in het Aardbroek hebben in de Tweede Wereldoorlog luchtafweerkanonnen gestaan, deze kanonnen waren onderdeel van de Kammhuberlinie die van Noord Denemarken tot aan de Zwitserse grens liep. 83% van deze wandeltocht is onverhard.
Praktische informatie: De etappe gaat door de rand van een landbouwperceel. Als de rand door de begroeiing slecht begaanbaar is of in natte jaargetijden drassig kan het alternatief gevolgd worden.
Routebeschrijving
1.
Met de rug naar ingang van de kerk en met zicht op het parkeerterreintje RA vertrekken, direct daarna bij kruising RA, de verharde weg met school “De Kroevert” aan linkerhand volgen tot een 4-sprong voorbij een kapelletje iets buiten de bebouwde kom, zijwegen negeren.
Bij deze 4-sprong met aan rechterhand een pad langs de Blakterbeek RD.
Voorbij woning nr.69 RD, weg aan linkerhand negeren, verderop gaat de verharde weg over in een onverhard pad.
Iets voorbij de bosrand LA door een wit klaphek met een wit metalen afsluitboom “De Kroeënbergse Bös”, smal pad door de bosrand, na ca. 300m buigt het pad iets voor een waterloop t.h.v. de bosrand naar rechts, voorbij deze bocht het pad ca. 80m verder volgen tot een 3-sprong, smalle zijpaden negeren.
Bij deze 3-sprong links aanhouden, vervolgens na ca. 60m RD, pad aan rechterhand negeren, iets verder eveneens RD, pad aan rechterhand negeren, het pad verder door het bos volgen met verderop een greppel/waterloop aan linkerhand tot een 3-sprong met aan linkerhand een pad door de greppel en aan overzijde van de greppel een wit klaphek.
Bij deze 3-sprong LA door de greppel en door het witte klaphek, smal bospad.
Voorbij een bankje, bij 5-sprong RA, het brede pad met verderop kn33 volg 32 volgen tot een smal bospad aan rechterhand iets voor een breed pad door het landbouwgebied aan linkerhand, overige zijpaden negeren.
Bij dit pad RA, smal bospad met bordje “Horst A/D Maas”, wn route, iets verder buigt het pad naar links.
3.
Bij T-splitsing RA door een wit klaphek, direct na het klaphek en een brugje LA, wn route, pad met een ondiepe waterloop/greppel aan linker- en op enige afstand een breed ruiterparcours aan rechterhand, aan einde van het smalle pad door de linkerzijde van het brede ruiterparcours lopen tot een eilandje met een kuil (bomkrater uit WOII) in het parcours, voorbij het eilandje RA met het eilandje aan rechterhand het smalle bospad aan andere zijde van het brede parcours inlopen, wn route, het pad loopt parallel aan het parcours met iets verder een 2de bomkrater aan linkerhand met een klein informatiepaneeltje, voorbij deze bomkrater RD het smalle slingerende pad door de bosrand verder volgen met aan linkerhand het parcours.
Bij 4-sprong met een bankje RD, wn route, door de rand van het parcours richting een witte afsluitboom met een klaphek lopen.
4.
Voorbij het klaphek, bij T-splitsing RA, breed onverhard pad, kn32 volg 31/92.
RD, pad met een klaphek en een wit metalen afsluitboom aan rechterhand negeren, direct daarna voorbij de smalle strook met dennen aan linkerhand LA, wn route, verderop buigt het pad met een flauwe naar rechts weg van de omheining.
Bij Y-splitsing rechts aanhouden, wn route, het brede breed pad met bosrand aan linkerhand volgen tot een kruising voorbij de bosrand aan rechterhand, zijpaden negeren.
#Iets voorbij de kruising staat rechts van het pad de St. Antoniuskapel.
Bij deze kruising LA, kn92 volg 31/91, pad met een waterloop aan linkerhand.
Bij 3-sprong LA, pad met een picknicktafel aan rechter- en een waterloop aan linkerhand, voor een metalen poort buigt het pad rechts.
Direct na deze bocht, voorbij de 2de metalen poort LA, kn31 volg 93, pad met een afrastering aan linkerhand.
# Verderop gaat de wandeltocht door de rand van een landbouwperceel. Als de rand door de begroeiing slecht begaanbaar is of in natte jaargetijden drassig kan eventueel het alternatief gevolgd worden: Aan einde van het pad, bij T-splitsing LA, het fietspad langs de weg volgen tot een kruising met aan rechterhand een brede weg. Bij deze kruising RA, de brede verharde weg volgen tot een bocht naar links ruim voorbij het hippisch centrum. In deze bocht RA, direct daarna eveneens RA, het onverharde pad met een brede waterloop aan linkerhand en verderop kn93 volg 94 volgen tot een T-splitsing voorbij een stuw in de waterloop. Ga verder bij punt 5 3de regel Bij deze T-splitsing………
5.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing RD, door de rand van het landbouwperceel (grasland) met een afrastering aan linkerhand, wn route.
Na verlaten van het landbouwperceel, bij T-splitsing RA, kn93 volg 94, pad met een brede waterloop aan linkerhand volgen tot een T-splitsing voorbij een stuw in de waterloop.
Bij deze T-splitsing LA, wn94, direct daarna aan overzijde van de waterloop, bij 4-sprong voor een bankje LA, kn94 volg 97, na verlaten van het bos volgt het pad aan linkerhand de bosrand.
RD, pad door het bos aan linkerhand negeren, het pad met de bosrand aan linkerhand verder volgen.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, kn97 volg 40.
Iets voor een T-splitsing LA, wn route, pad tussen een omheining en een waterloop parallel aan de weg met de weg aan rechterhand, wn route.
6.
Voorbij het omheinde terrein RA, het smalle onverharde pad met een informatie paneeltje en een bankje door de bosschages aan overzijde van de weg inlopen, kn40 volg 6/23.
Voorbij een brugje, bij T-splitsing LA, na ca. 30m buigt het pad naar rechts richting de top van de heuvel, wn route.
# Boven aangekomen even naar het hoogste punt lopen voor een mooi uitzicht over de omgeving.
Iets voor het hoogste punt linksom of rechtsom naar de achterzijde van de top lopen tot de kleine witte zuil “Oost”, loopt men rechtsom dan direct na de kleine zuil RA de heuvel afdalen, loopt men linksom dan voor de kleine zuil LA de heuvel afdalen, beneden aangekomen RD door een klaphek, voorbij het klaphek een smal pad met een waterloop aan linkerhand volgen, wn route.
7.
Bij T-splitsing LA, direct daarna RA, breed onverhard pad, kn23 volg 24.
Bij kruising RA, eveneens een breed pad, kn24 volg 94.
Bij kruising met een verharde weg RD, onverhard pad dat verderop door het bos gaat.
T.h.v. bosrand , bij 4-sprong RD, kn54 volg 95, direct daarna voorbij de waterloop eveneens RD, pad langs de waterloop aan rechterhand negeren, verderop buigt het pad naar links.
Aan einde van het pad, bij 4-sprong RA, de wn route wordt verlaten, het fietspad langs de doorgaande weg ca. 450m volgen tot een pad aan linkerhand voor het omheinde perceel “Driefkuilen” met de meanderende waterloop Driefkuilenloop.
Bij dit pad LA, pad met de afrastering aan rechterhand.
8.
Voor een waterloop, bij 3-sprong RA, kn31 volg 92/32, het pad buigt om de waterloop met voorbij de waterloop een waterloop aan rechterhand, vervolgens voorbij een picknicktafel, bij T-splitsing LA, de wn route wordt weer verlaten, het pad met verderop een WOII herinneringsplek aan rechterhand volgen tot een bocht naar rechts voor een waterloop, zijpaden negeren.
# Langs het pad dat gevolgd wordt heeft in WOII kanonnen gestaan die onderdeel waren van de Kammhuberlinie. Het voorwerp dat langs het pad staat is onderdeel geweest van het landingsgestel van een Wellington.
In deze bocht LA, kn98 volg 91, gras-/onderhoudspad met een metalen afsluitboom en de waterloop aan rechterhand.
Voor een metalen poort, bij T-splitsing RA, gras-/onderhoudspad met een waterloop aan rechterhand, kn91 volg 18.
Voorbij het 2de perceel grasland met poel aan linkerhand, bij 3-sprong LA, gras-/onderhoudspad met een waterloop aan linkerhand, wn route.
Bij T-splitsing RA, wn route, de verharde weg volgen tot de kerk, het startpunt.
Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer
Wandelnetwerk:
Rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor een netwerkpaaltje met alleen richting of met een genummerde richting.
Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢
Bereikbaarheid en toegankelijkheid
Startpunt
R.K. H. Theresia kerk, Peelstraat 2, 5976 NL te Kronenberg. Plan Route
Met de auto
Parkeren kan op het pleintje voor de H. Theresia kerk.
Openbaar vervoer
Bushalte Peelstraat (Kronenberg).
Rolstoeltoegankelijkheid
Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.
Honden
Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.
Foto's (12)
Routekaart
Topografische routekaart
Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart naar-de-zuringspeel.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.
Download(s)
Horecagelegenheden
In de plaats Kronenberg
Vandaag deze mooie route gewandeld, door de bossen, langs beken en de “vroegere vuilnisbelt” beklommen. Wat een mooi uitzicht, met ook mooie kunstwerken. Toch weer op paadjes gelopen die voor ons ook weer nieuw waren. Tip Adrie, bij punt 4, het schuin gedrukte : op de GPS wordt de route in rood aangegeven als de normale route, is het niet handiger als de alternatieve route rood is aangegeven. Het laatste stuk van de route is erg drassig, maar wel een mooi stuk om te belopen. Adrie bedankt.
Petra bedankt voor de tip! Het zou inderdaad handiger zijn geweest, dit is echter geleidelijk zo ontstaan over de jaren. Achteraf gezien had ik beter voor de route donkerrood kunnen kiezen en voor het alternatief een blauwe lijn vergelijkbaar met die op de Google Maps kaart. Om consequent te blijven heb ik de oorspronkelijk gekozen kleuren in het GPX-bestand behouden, rood voor de route en donkerrood voor de mogelijke alternatieven.