Naar de Wellsche Hut, Well te Limburg

15 km Wandelroute Naar de Wellsche Hut, te Well

Wandeltocht door de Bosscherheide, de Bergerheide beide gelegen aan het Reindersmeer midden in het Nationaal Park de Maasduinen. De Bosscherheide en de Bergerheide zijn beide gebieden met Maasduinen rond het Reindersmeer met in de Bergerheide een opvallende heuvel de Springberg. Het Reindersmeer, een 130 ha groot meer is een natuurgebied in ontwikkeling. De oevers zijn begroeid met heide, gras en overige planten. Daartussen liggen poelen en vennen op een ondoordringbare (leem)laag. Aan de Nederlandse-Duitse grens gaat de wandeltocht langs de Wellsche Hut. Op oude topografische kaarten van 1850 was er al sprake van Aan de Welsche Hut, het is onbekend waarvan de naam afkomstig is. Niet alleen de Wellsche Hut is bekend aan de grens, in het verleden was dat ook de herberg van Jan Janssen beter bekend als Jan den Duvel. Door de afgelegen ligging aan de grens was deze herberg aantrekkelijk voor smokkelaars en stropers. Wat rest van de herberg is een houtenpaneel in het bos. Als verdere bezienswaardigheid komt men langs de Bergense schaapskooi. 99% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 12-1-2021, laatst bijgewerkt op: 9-11-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Loop vanuit het bezoekerscentrum naar de brug over de sluis, op de brug en met de rug naar het bezoekerscentrum RA vertrekken, de weg volgen tot grindpad aan rechterhand tussen parkeerterrein P2 voor bussen en auto’s, zijpaden negeren.
Bij dit pad RA, grindpad met parkeerterrein voor auto’s aan linkerhand, kn11 volg 37.
Voorbij het parkeerterrein RD, grindpad aan rechterhand negeren, kn37 volg 17.
Voorbij landbouwperceel aan linkerhand RD, ruiterpad op linkerhand negeren, het grindpad buigt naar links.
Na ca. 100m, t.h.v. bordje “Privé terrein” LA, smal bospad, wn route, iets verder passeert men een hoge heuvel.
Bij 3-sprong LA, wn route.
Bij kruising met ruiterpad RD, het pad verder volgen tot T-splitsing voor een landbouwperceel.
Bij deze T-splitsing RA, kn17 volg 66, vervolgens bij kruising met ruiterpad RD.
2.
Na verlaten van het bos het pad met bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, wn route.
Voor het Reindersmeer, bij Y-splitsing links aanhouden, pad met het meer op rechterhand, kn66 volg 99, verderop t.h.v. picknicktafel buigt het pad langs het meer naar rechts, wn route.
RD, pad op linkerhand negeren, kn99 volg 49.
Na ca. 80m, in flauwe bocht naar rechts van het zanderige pad langs het meer links aanhouden, de wn route wordt verlaten.
RD, pad is tevens ruiterpad, ruiterpad aan linkerhand negeren.
Na ca. 125m, direct na eik in bosschages aan linkerhand LA, het smalle pad dat voorbij bosschages door het heidegebied gaat en met een grote boog links langs de heuvels gaat volgen tot T-splitsing.
3.
Bij deze T-splitsing RA, het pad met grind-/fietspad volgen tot 4-sprong, zijpad negeren.
Bij deze 4-sprong LA richting schaapskooi.
Voorbij de schaapskooi, bij 4-sprong het pad met bocht naar links langs de bosrand verder volgen.
Na ca. 125m RA, kn68 volg 50, direct daarna bij kruising met ruiterpad RD, bospad richting heuvel.
Iets voor heuveltop RD, pad aan linkerhand negeren.
Bij kruising met verharde weg RD, wn route, het pad met bordje “Gemeentebossen Bergen” en houten afsluitboom volgen tot T-splitsing, zijpad negeren.
Bij deze T-splitsing RA, wn route, het pad door de bosrand met verderop aan linkerhand grenspaal 519 volgen tot pad schuin naar rechts ca. 60m voorbij flauwe bocht naar rechts met grenspaal 518A, overige zijpaden negeren.
Bij dit pad rechts aanhouden, bospad met rood routepaaltje.
4.
Bij T-splitsing LA, pad met aan linkerhand een picknicktafel en houten paneel.
# T.h.v. het houten paneel passeert men de plek waar ooit de herberg van Jan Janssen beter bekend als Jan d’n Duvel heeft gestaan.
Bij T-splitsing met aan linkerhand grenspaal 518 RA, wn route, verderop voor haag rond een bungalowpark buigt het pad naar rechts, het pad verder volgen tot T-splitsing voorbij het bungalowpark, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing LA, wn route, men volgt nog steeds het bungalowpark.
Na ca. 80m RA, smal stijgend pad, wn route.
Na ca. 90m het stijgende pad met bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, direct daarna op de top RD, eveneens pad aan rechterhand negeren, wn route.
Voor picknicktafel bij eik, bij 3-sprong links aanhouden, dalend pad, wn route.
Bij Y-splitsing rechts aanhouden, wn route, iets verder bij T-splitsing RA, verhard fietspad, wn route.
# Voordat men RA gaat ca. 50m aan linkerhand is een horecagelegenheid.
5.
Bij 5-sprong met fietswegwijzer 75457/001 het 1ste pad aan linkerhand inlopen, wn route, het onverharde pad dat verderop naar rechts buigt volgen tot T-splitsing bij pad met gescheiden verhard fietspad, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing LA, wn route, direct daarna bij kruising met verharde weg RD, breed pad met gescheiden verhard fietspad richting “Well” met iets verder kn50 volg 44.
Voorbij kampeerboerderij “’t Wolfsven” nr.14 RA.
Voor houten poort met klaphek, bij T-splitsing LA, pad met landbouwperceel aan linkerhand.
Voorbij het landbouwperceel RD, pad aan rechterhand negeren, vervolgens voorbij houten afsluitboom en bordje “Gemeentebossen Bergen” eveneens RD, pad langs heideveld aan linkerhand negeren, het pad met iets verder bord “Geen toegang voor ruiters” volgen tot flauwe bocht naar rechts, zijpad negeren.
6.
In deze flauwe bocht LA, verderop buigt het pad naar links en buigt om een komvormige laagte, aan overzijde van deze laagte buigt het pad naar links en gaat door een 2de laagte met voorbij een heuveltje aan linkerhand iets voor de bosrand een picknicktafel.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing RA, grindpad, kn44 volg 43.
In bocht naar links van het grindpad RD richting picknicktafels, direct daarna bij T-splitsing LA, zanderig pad met laagte aan rechterhand.
Voorbij picknicktafel, bij Y-splitsing rechts aanhouden, grind-/fietspad, voor een mooi uitzicht over een stuifzandgebied even naar het bankje met informatiepaneel op de heuvel aan linkerhand lopen.
Voorbij picknicktafel, in flauwe bocht naar links van het grindpad rechts aanhouden, het pad met het meer aan rechterhand verder volgen.
7.
Na ca. 100m, voorbij lage heuvel aan linkerhand LA, het meer wordt verlaten.
RD, grindpad, grindpad aan linkerhand en ruiterpaden negeren, iets verder t.h.v. bord “Fietsroutenetwerk knooppunt 29” RA, wn route.
In 2de flauwe bocht naar rechts van het grindpad links aanhouden, kn43 volg 39.
Na ca. 120m LA, wn route, verderop voorbij 2de bocht naar rechts gaat het pad door de bosrand met aan linkerhand een landbouwperceel.
Ca. 60m voorbij het landbouwperceel RD, pad aan linkerhand negeren, het pad verder volgen tot een bankje aan rechterhand aan de voet  van een stuifduin.
T.h.v. het bankje RD, pad aan linkerhand negeren, kn39 volg 38.
In laagte RD, pad aan rechterhand negeren, kn38 volg 37.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, de wn route wordt verlaten, verderop t.h.v. inrit van woning nr.57 buigt het pad naar links en gaat over in een grindpad.
8.
Voor omheind perceel, in bocht naar links van het grindpad RA, pad met het omheind perceel aan linkerhand.
Voorbij het omheind perceel RD langs houten afsluitboom, pad aan linkerhand negeren, direct daarna bij splitsing links aanhouden, wn route (zie rechterzijde van het routepaaltje) tevens ruiterpad, na ca. 250m buigt het pad naar links, voorbij deze bocht het pad verder volgen tot kruising met grindpad, zijpaden aan rechterhand negeren.
Bij deze kruising RA, grindpad, kn45 volg 46.
Bij 4-sprong met aan rechterhand een ruiterpad LA, grindpad, kn46 volg 47, het grindpad volgen tot grindpad aan linkerhand voor 2de picknicktafel, overige zijpaden negeren.
9.
Bij dit grindpad RD, het grindpad aan linkerhand negeren, kn47 volg 48.
RD, pad richting uitkijkpunt met vogelkijkhut aan rechterhand negeren, voor bezoek even de heuvel oplopen, het pad verder volgen tot Y-splitsing.
Bij deze Y-splitsing links aanhouden, kn48 volg 67, iets verder het grindpad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren.
In bocht naar links van het grindpad rechts aanhouden, onverhard pad met “speelbos” aan linkerhand.
Voorbij het “speelbos”, bij 4-sprong RA de brug over.
Aan overzijde, bij T-splitsing LA, kn67 volg 37.
Na ca. 200m links aanhouden richting het bezoekerscentrum, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SLL=Stichting het Limburgs Landschap.
Wandelnetwerk “Wandelroute netwerk gemeente Bergen”:
rood/witte markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen de richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Bezoekerscentrum Maasduinen, Bosserheide 3B, 5855 EA te Well. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op een van de parkeerterreinen bij het bezoekerscentrum.

Openbaar vervoer

Bushalte Kasteellaan, Well. Aanlooproute: Langs de N271, met de rug naar het parkeerterrein LA vertrekken, fietspad langs doorgaande weg volgen, vervolgens aan einde van dit parkeerterrein RA doorgaande weg oversteken, let op drukke weg!!, fietspad aan linkerzijde van de "Wezerweg" volgen. Voor bocht naar links LA door klaphek, kn37 volg 38. RD, pad aan rechterhand negeren, direct daarna bij 3-sprong links aanhouden, de wn route wordt verlaten, verderop t.h.v. inrit woning nr.57 buigt het pad naar links en gaat over in een grindpad. Start bij punt 8 eerste regel.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (12)

Een van de poelen bij het Reindersmeer Adrie: Een van de poelen bij het Reindersmeer
Rand van een stuifzandgebiedje Adrie: Rand van een stuifzandgebiedje
Uitzicht op de Springberg Adrie: Uitzicht op de Springberg
Bergense schaapskooi Adrie: Bergense schaapskooi
Schaapskudde Adrie: Schaapskudde
Waterton Adrie: Waterton
Pad door de Bosscherheide Adrie: Pad door de Bosscherheide
Maasduinen Adrie: Maasduinen
Stuifzandgebied Adrie: Stuifzandgebied
Vogelkijkhut Adrie: Vogelkijkhut
Het Reindersmeer Adrie: Het Reindersmeer
Het Reindersmeer bij zonsopkomst Adrie: Het Reindersmeer bij zonsopkomst

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart naar-de-wellsche-hut.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Bosbrasserie In de Sluis

Bosserheide 3B
5855 EA Well
Bezoek website

Restaurant De Wellsche Hut

Wezerweg 13
5855 EM Well
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (1)

  1. Adrie 9 november 2023 om 17:53

    Gisteren 8 november 2023 de wandeltocht gecontroleerd. Een informatiepaneel stond er niet meer dit is in de routebeschrijving aangepast en op een paar puntjes de routebeschrijving iets verbeterd. Verder was er een wandelnetwerk paaltje waarnaar in de routebeschrijving wordt verwezen afgebroken, dit is gemeld bij Routebureau Noord en Midden Limburg. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

    Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)