Naar de Ruweeuwsels, Gerwen te Noord-Brabant

13 km Wandelroute Naar de Ruweeuwsels, te Gerwen

Wandeltocht door Stiphoutse Bossen, buurtschap Achterbosch en de Ruweeuwsels. De Stiphoutse Bossen is een bosgebied op de grens van de drie gemeenten Helmond, Laarbeek en de gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten. De wandeltocht gaat in de Stiphoutse Bossen door de deelgebieden de Molenheide en de Geeneindse Heide. De van oorsprong heidevelden en voormalige stuifzanden zijn in de jaren '20 van de 20e eeuw voornamelijk beplant als productiebos met grove den en diverse sparrensoorten. Inmiddels het gebied omgevormd tot een aantrekkelijk bosgebied met enkele heiderestanten en een aantal vennen. Tijdens de wandeltocht komt men o.a. langs het Witven, Langdaalven, Kulkesven, Kromven (Eiven), Wasven, Kikkerven en de Schapengracht. Het buurtschap Achterbosch bestaat uit een zevental (voormalige) boerderijen, waarvan de meeste met een lange historie. Door de aanleg van het Wilhelminakanaal in het begin van de vorige eeuw is het buurtschap afgesloten van de kern van Lieshout. De brug bij sluis 5 in directe omgeving van het buurtschap is tot tweemaal toe tijdens WOII opgeblazen, in 1940 door de Nederlandse troepen ter verdediging en in 1944 werd de inmiddels herstelde brug wederom opgeblazen, nu door Duitse troepen. Ter hoogte van de sluis ligt het natuurgebied de Ruweeuwsels wat ruw begroeid moerasgebied betekend. Het gebied is oorspronkelijk gebruikt voor populierenteelt, geleidelijk is de populierenaanplant omgevormd tot een meer gevarieerd gemengd bos. Momenteel bestaat het uit broekbos met kleine percelen grasland die leuke doorkijkjes bieden. 71% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 5-11-2019, laatst bijgewerkt op: 15-11-2024

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Bij doorgaande weg en met rug naar het plein en met de oude kerk aan linkerhand LA vertrekken, vervolgens bij 4-sprong RA, “Moorvensedijk”.
Iets voor doorgaande weg RA richting “Helmond”, de weg “Ter Warden” parallel aan de doorgaande weg inlopen.
In flauwe bocht naar rechts van de weg, voor een groen elektriciteitskastje LA, het fietspad richting “Helmond” volgen, direct daarna de doorgaande weg oversteken, let op drukke weg!!!, het fietspad verder volgen.
Na ca. 240m, in flauwe bocht naar links van het fietspad RA de doorgaande weg oversteken, breed onverhard pad, “Mikboomweg”.
Bij kruising met bankje LA, onverhard pad met verhard fietspad, “Alvershool”.
Aan einde van het pad de doorgaande weg oversteken en fietspad aan overzijde van de weg met bosrand aan linkerhand volgen.
2.
Na ca. 80m LA, breed pad.
Voor metalen afsluitboom, in bocht naar rechts het 2de pad aan linkerhand inlopen, het bospad met houten paaltjes ca. 70m volgen tot een pad aan rechterhand richting het Witven.
Bij dit pad RA, doorlopen tot het ven, voor het ven LA, het pad pal naast het ven met het ven aan rechterhand volgen.
Voorbij het ven bij 4-sprong rechts aanhouden, direct daarna RD, pad met een rood en blauw (witte routebordjes met een rode en een blauwe driehoek) routepaaltje aan linkerhand negeren, vervolgens na ca. 25m LA richting een grote eik lopen, voorbij de eik bij T-splitsing RA.
Bij kruising RA, het pad volgen tot een 5-sprong gescheiden door een metalen afsluitboom.
3.
Bij deze 5-sprong het 1ste pad aan linkerhand inlopen, het pad met oranje (wit routebordje met een oranje driehoek) routepaaltje volgen tot een kruising met een breed pad, zijpad negeren.
Bij deze kruising RD, oranje route, het pad volgen tot een T-splitsing.
# Op 15 november 2024  stonden de paden rond het Langdaalven nog steeds onderwater. Tijdelijke omleiding:
Niet langs het Langdaalven: Bij deze T-splitsing LA, het pad volgen tot een kruising. Bij deze kruising RA. Bij 4-sprong LA, licht slingerend smal pad. Ga verder punt 3 bij regel: Na ca. 150m LA……….


Bij deze T-splitsing LA, de oranje route wordt verlaten, direct daarna RA, pad met verderop aan rechterhand een grasrijke open plek met het Langdaalven.
Voorbij de open plek, bij T-splitsing LA.
Bij 4-sprong met breed pad RD, licht slingerend smal pad.
Na ca. 150m LA, smal pad richting een open plek, in de open plek met het Kulkesven het smalle pad rechts van het ven met het ven aan linkerhand volgen, aan overzijde van het ven buigt het pad naar rechts weg van het ven, vervolgens doorlopen tot T-splitsing bij een breder pad.
4.
Bij deze T-splitsing LA, breed pad, direct daarna RA.
Voor open plek met het Kromven ook Eiven genoemd aan trechterhand RA, smal pad met het ven aan linkerhand, wn en blauwe (witte routebordjes met een blauwe driehoek) route, voorbij het ven RD lopen tot een T-splitsing, wn route.
Bij deze T-splitsing RA, wn en blauwe route.
Bij kruising LA, kn2 volg 1, blauwe route, verderop voor het Wasven buigt het pad naar rechts met het ven aan linkerhand, aan overzijde van het ven buigt het pad naar rechts weg van het ven.
Bij kruising RD, zowel het brede pad als het smalle pad kan gevolgd worden, wn route, de blauwe route wordt verlaten.
Bij kruising RA, blauwe route, de wn route wordt verlaten, pad met verderop aan rechterhand een poel.
5.
Ca. 50m voorbij de poel RA, blauwe route, na verlaten van het bos het pad door linkerzijde van de open plek volgen met het Kikkerven (staat vaak droog) aan rechterhand.
Bij 4-sprong LA, breed zandpad richting een metalen afsluitboom, de blauwe route wordt verlaten.
Voorbij de metalen afsluitboom, bij 4-sprong RD, het smalle bospad met houten paaltjes en bordje “Opengesteld” inlopen, verderop buigt het pad iets voor een schuurtje naar links.
Bij T-splitsing RA, breed pad, vervolgens voor de bosrand aan linkerhand LA, smal pad met houten paaltjes en bordje “Opengesteld” door de bosrand.
Bij 3-sprong met informatiepaneeltje “Schapengracht” rechts aanhouden, het pad door de rand van de open plek met langwerpig het ven de Schapengracht aan rechterhand volgen, na verlaten van het bos gaat het pad tussen twee landbouwpercelen door, doorlopen tot een T-splitsing voorbij een metalen afsluitboom.
6.
Bij deze T-splitsing LA, breed pad, direct daarna RA door greppel en het smalle bospad met bordje “Opengesteld” volgen.
Bij 4-sprong RA, het pad volgen tot een kruising met in het pad aan de overzijde een Gasunie paal.
Bij deze kruising LA, het pad volgen tot een kruising, smal zijpad negeren.
Bij deze kruising RA, het pad met verderop aan linkerhand een open plek met een ven (staat meestal droog) volgen tot een 5-sprong (het smalle pad over een heuvel aan de rechterhand is meegeteld).
Bij deze 5-sprong LA, wn route, het pad volgen tot een 3-sprong voorbij een wn routepaaltje en aan linkerhand tussen de bomen door zicht op de open plek.
Bij deze 3-sprong links aanhouden, wn route.
7.
Iets voor een kruising met een breder pad RA, wn route, het pad parallel aan het bredere pad inlopen, na ca. 50m buigt het pad met flauwe bocht naar rechts weg van het bredere pad.
Bij kruising met een smal pad RD, wn route.
Voorbij houten paaltjes, bij splitsing links aanhouden, wn route, iets verder eveneens links aanhouden, direct daarna bij 3-sprong LA, kn85 volg 84, pad door de bosrand.
RD, pad aan rechterhand negeren, wn route.
Iets voorbij een bankje en aan rechterhand een omheind perceel grasland LA, pad met rij paaltjes, vervolgens na ca. 60m bij kruising RA, het pad met verderop aan rechterhand een opvallende heuvel (stuifduin) volgen tot een Y-splitsing ca. 40m voorbij de heuvel, zijpaden negeren.
Bij deze Y-splitsing rechts aanhouden, eveneens een smal bospad.
Bij 5-sprong RD, “Roeklaan”, het brede pad met aan beide zijde omheinde percelen met woningen volgen tot T-splitsing bij een doorgaande weg, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing RA, het fietspad aan overzijde van de doorgaande weg volgen, let op drukke weg!!!
8.
Voor omheind perceel grasland aan linkerhand LA, onverhard fietspad met een omheind bosperceel met woning aan linkerhand, verderop voorbij schrikhekken buigt het pad naar rechts en gaat iets verder over in een verharde weg.
Bij 4-sprong RD, grindpad, vervolgens bij Y-splitsing LA, de verharde weg volgen tot bocht naar rechts voor een brug over het Wilhelminakanaal, zijweg en fietspad negeren.
In deze bocht links aanhouden, verhard fietspad, kn9 volg 42, vervolgens na ca. 50m eveneens links aanhouden, grindpad tevens inrit nr.13, 13A en 13B, wn route, iets voorbij een flauwe bocht naar links met BL bordje “Ruweeuwsels” langs een houten afsluitboom en het onverharde pad volgen.
Bij T-splitsing LA, de wn route wordt verlaten.
RD, pad aan rechterhand negeren, het pad buigt met ruime bocht naar rechts om de open plek grasland.
9.
Voorbij de open plek RD, pad aan rechterhand negeren.
Bij 3-sprong tussen drie grote beuken scherp RA, pad met wn routepaaltje.
Bij T-splitsing LA, het pad volgen tot T-splitsing voor een landbouw perceel.
Bij deze T-splitsing LA, pad met de bosrand aan linkerhand, wn route, verderop iets voorbij een flauwe bocht naar rechts buigt het pad naar links.
Ruim voorbij deze bocht RD, pad aan linkerhand negeren, kn42 volg 43.
Voorbij een houten afsluitboom en een bankje, bij T-splitsing RA, de wn route wordt verlaten, het brede pad met de bosrand aan linkerhand gaat verderop over in een verharde weg, de weg volgen tot T-splitsing voor “Heyde Hoeve” nr.15, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing LA.
RD, pad “Rullen nr.12 t/m 18 Even” aan linkerhand negeren, direct daarna bij 3-sprong links aanhouden, “De Huikert”, de weg volgen tot een onverhard pad door een klein bosperceel direct na een perceeltje grasland voorbij twee  gebouwen van “Het Huysven” nr.35 aan rechterhand, overige zijpaden negeren, voor de gebouwen niet het verhard voetpad rechts van haag inlopen maar de weg blijven volgen.
10.
Bij dit pad LA, het smalle onverhard pad door kleine bosperceel inlopen, het pad buigt naar rechts.
RD, smal pad aan linkerhand negeren, doorlopen tot een smal grindpad voor een begraafplaats.
Bij dit grindpad LA, vervolgens aan einde van het grindpad RA, “Wout van de Waterlaan”, de verharde weg volgen tot 4-sprong voorbij klein speelveldje aan linkerhand met voor het speelveldje een parkeerstrook, zijwegen aan linkerhand negeren.
Bij deze 4-sprong RD, Ter Mehr, verderop buigt de weg naar rechts.
Bij kruising LA richting de kerk, “De Huikert”.
Voor de oude kerk, bij T-splitsing RA, iets verder LA, “Heuvel”, de weg volgen tot plein aan linkerhand, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf.
BL = Brabants Landschap.
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Plein naast de Oude Sint-Clemenskerk, Heuvel 23, 5674 RR te Gerwen. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op het plein aan de Heuvel naast de Oude Sint-Clemenskerk.

Openbaar vervoer

Bushalte Kerkakkers, Nuenen. Aanlooproute: Ga noordoostelijke op Smits van Oyenlaan richting Kerkakkers. Sla linksaf naar de Kerkakkers. Sla rechtsaf naar de Heuvel. Flauwe bocht naar links om op de Heuvel te blijven. Aan linkerhand is het plein, het startpunt.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (11)

Kulkesven Adrie: Kulkesven
Pad door de Geeneindse Heide Adrie: Pad door de Geeneindse Heide
Open plek met Kikkerven Adrie: Open plek met Kikkerven
Pad door Geeneindse Heide Adrie: Pad door Geeneindse Heide
Kromven Adrie: Kromven
Kromven maar nu in een ander seizoen Adrie: Kromven maar nu in een ander seizoen
Boerderij in buurtschap Achterbosch Adrie: Boerderij in buurtschap Achterbosch
Wilhelminakanaal, sluis V Adrie: Wilhelminakanaal, sluis V
Wilhelminakanaal, brug bij sluis V Adrie: Wilhelminakanaal, brug bij sluis V
Pad door de Ruweeuwsels Adrie: Pad door de Ruweeuwsels
Oude Sint-Clemenskerk Adrie: Oude Sint-Clemenskerk

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart naar-de-ruweeuwsels.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats Gerwen



Ervaringen van wandelaars (15)

  1. Adrie 15 november 2024 om 18:24

    Gisteren 14 november 2024 de Stiphoutse Bossen bezocht. Bij het Langdaalven staan de paden nog steeds onder water, de omleiding in de routebeschrijving en op de Google Maps kaart blijven voorlopig staan. Bij het Witven is het ven goed opletten, van een bankje bij het ven staan er alleen de palen nog en op het pad pal naast het ven is het slalommen als gevolg van de eerdere wateroverlast. Tevens de rest wandeltocht gecontroleerd. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

    Reageren
  2. Adrie 25 september 2024 om 18:37

    Inmiddels weer een maand verder, op 20 september 2024 een bezoek gebracht aan de Stiphoutse Bossen. De paden langs het Kromven en het Kulkesven zijn weer goed begaanbaar. Bij het Langdaalven staat het pad en de directe omgeving nog steeds onderwater. De omleiding (oranje lijn op de Google Maps kaart) zodanig aangepast dat deze alleen nog van toepassing is voor het Langdaalven. Veel wandelplezier!

    Reageren
  3. Adrie 22 augustus 2024 om 20:05

    Wat betreft wateroverlast, de situatie rond het Kulkesven en het Kromven is aanzienlijk verbeterd. Op het paden zelf staat hier en daar nog wat water, loopt men op de rand dan is het goed te doen. Bij het Langdaalven staat het pad en de directe omgeving nog onderwater. De omleiding (oranje lijn op de Google Maps kaart) voor de drie vennen het Langdaalven, het Kulkesven en het Kromven laat ik nog even staan. Gaat men al langs het Kulkesven en het Kromven, voor het Langdaalven is een aparte omleiding beschreven deze zal voorlopig nog nodig zijn voordat ook het pad langs het Langdaalven ook droog genoeg is.

    Reageren
  4. Adrie 9 februari 2024 om 15:47

    Recent zijn in de Stiphoutse Bossen diverse paden opgeheven, de wandeltocht is hierop aangepast. Ook staan de bospercelen rond het Langdaalven, het Kulkesven en het Kromven volledig blank. In de routebeschrijving is een tijdelijke omleiding beschreven zie ook de oranje lijn op de Google Maps kaart

    Reageren
  5. Adrie 20 januari 2023 om 17:31

    Gisteren 19 januari 2023 met een dun laagje sneeuw en later zelfs de zon er even bij de wandeltocht gecontroleerd. Op twee plaatsen de wandeltocht iets gewijzigd, bij het Wasven gaat de wandeltocht nu over een smal pad aan de andere zijde van het ven en een wat langer pad langs de bosrand vervangen door smalle paden door het bos met langs het pad een opvallende beboste stuifduin. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

    Reageren
  6. Mark 21 maart 2022 om 15:12

    Met dit heerlijke lenteweer vandaag deze mooie tocht gelopen. Mijn aanlooproute was vanuit Stiphout. Daadwerkelijke startpunt was hiermee de Wiebiegenhof vlak voor punt 6. Hier de route ook weer verlaten.
    In de Ruweeuwsels bloeit op dit moment de bosanemoon volop!

    Reageren
  7. Adrie 20 januari 2022 om 15:12

    Gisteren 19 januari 2022 de wandeltocht gecontroleerd. Geen grote veranderingen gezien. De routebeschrijving is bijgewerkt en weer actueel. Veel wandelplezier!

    Reageren
  8. Karin en Coen 31 januari 2021 om 23:55

    Vandaag onze eerste route gelopen van deze site. We hebben er van genoten.
    Mooie afwisselende route.
    Normaal doen we aan geocaching, maar dit is ons goed bevallen.

    Reageren
  9. Yvonne 31 januari 2021 om 19:56

    Prachtige wandeling, route is zeer duidelijk tot in detail beschreven; wel goed opletten. Maar met GPS is het een stuk makkelijker natuurlijk.

    Reageren
  10. Eric 10 januari 2021 om 18:08

    Mooie route. Erg jammer dar hier erg veel zoeken on de Just route te vinden had beter geweest om deze route uit gezet was met routepijlen
    Mu steeds op je GPS te kijken..

    Reageren
  11. Patriek 28 december 2020 om 19:36

    Mooie wandeling op een mooie dag, Adrie! Herinneringen aan je site stelden zeker niet teleur. Bij een volgende wandeling zoeken we er zeker een van deze site, ook verder van huis.
    Patriek en Mirjan

    Reageren
  12. Margriet 28 november 2020 om 16:33

    De wandeling gelopen met de gps, wat is dat toch een fijne uitvinding! Mooie wandeling langs vennen die bijna allemaal droog stonden. Heerlijk beschut in het bos en door wat open veld.

    Reageren
  13. Adrie 17 augustus 2020 om 14:11

    Op 12 augustus 2020 de wandelroute gecontroleerd. De routebeschrijving op enkele puntjes wat aangescherpt. Veel wandelplezier!

    Reageren
  14. Edward 5 januari 2020 om 20:51

    Prachtige wandeling. Absoluut de moeite waard.

    Reageren
  15. peter van alphen 8 november 2019 om 21:24

    Mooie wandeling. Peter en Erna

    Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)