Naar de Oude Bakelsedijk, Milheeze te Noord-Brabant
Wandeltocht vanuit de natuurpoort Nederheide door het natuurgebied de Stippelberg. De Stippelberg bestaat uit twee delen, het oostelijk deel bestaat uit fraaie lanen die horen bij het landhuis, het westelijke deel bestaat uit dennenbos met hierin stippels in het landschap. Die talloze stippels zijn stuifduinen die ontstonden door zandverstuivingen die In de loop van de 20e eeuw met dennenbos begroeid raakte. De stippels bleven goed herkenbaar in het westelijk deel. De Stippelberg dankt haar naam aan deze heuveltjes. In het oostelijk deel van de Stippelberg gaat de wandeltocht over een gedeelte van een oud pad de Oude Bakelsedijk dat nu alleen nog zichtbaar is als een uitgesleten onverhard pad. Over dit pad werd eeuwenlang turf vervoerd door de bewoners van de Peel. Deze turf werd gestoken in het moerassige veengebied in de buurt en werd als brandstof, stalstrooisel, meststof en voor de verkoop (het laatste vaak illegaal) afgevoerd. De Oude Bakelsedijk was in 1810 een van de slechts twee van voor die tijd grote wegen die door Gemert-Bakel liepen. De weg liep van Eindhoven via Bakel en Milheeze naar Nijmegen. In de buurt van deze weg zijn ook belangrijke archeologische vondsten uit de Steentijd gedaan. De hoeveelheid en aard van de vondsten geeft aan dat er mensen gewoond hebben, duizenden jaren voor deze weg bestond. Verder passeert men langs het pad de fundamentresten van de Freya zoekradar die er tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft gestaan. Deze radar maakte onderdeel uit van het Duitse radarstation dat Bazi werd genoemd. Het kamp bestond uit een verzameling barakken. enkele transformatorhuisjes, een garage, eetzaal met keuken, werkplaatsen en een drietal radars. 99% van de wandeltocht is onverhard.
Routebeschrijving
1.
Vanuit het parkeerterrein richting ingang bungalowpark Landgoed Nederheide lopen, vervolgens voor de ingang LA, wn36, het onverharde pad met gescheiden verhard fietspad met verderop kn36 volg 37 volgen tot kruising met doorgaande weg.
Bij deze kruising RD de doorgaande weg oversteken, let op drukke weg!!!, het smalle bospad met houten afsluitboom en NM bordje “Stippelberg” inlopen, wn route, na ca. 170m buigt het pad naar links.
Voorbij houten afsluitboom, bij T-splitsing RA, smalle weg richting de bosrand, wn route.
T.h.v. bosrand, bij T-splitsing LA, breed onverhard pad, kn37 volg 39, verderop landbouwperceel aan linkerhand.
Voorbij het landbouwperceel aan linkerhand, bij T-splitsing RA, wn route.
Bij kruising RD, de wn route wordt verlaten, verderop buigt het pad naar links met bosperceel aan linkerhand.
Voorbij houten afsluitboom, bij kruising RA, het pad door de bosrand volgen tot pad aan rechterhand ca. 300m voorbij bocht naar links met iets voor deze bocht straatnaambordje “De Wal” en voorbij deze bocht is aan rechterhand omheind open begrazingsgebied, overige zijpaden negeren.
Bij dit pad RA, pad met de afrastering aan rechterhand.
In bocht naar links met iets verder uitkijktoren De Stip RA door klaphek, kn18 volg 11, smal pad door begrazingsgebied met verderop een klaphek, voorbij het klaphek buigt het pad naar links.
Voorbij klaphek RD, “Oude Bakelsedijk”, pad aan linkerhand negeren, wn route, men loopt weer door het omheind begrazingsgebied.
# Na ca. 400m passeert men aan rechterhand op enige afstand fundament resten op een heuvel. In WOII heeft er een grote zoekradarpost met de naam Freya gestaan.
3.
Voorbij klaphek RD, pad langs afrastering aan linkerhand negeren, kn11 volg 19, het pad volgen tot houten poort met klaphek, ruim voor het houten poort wordt de wn route verlaten.
Voorbij het klaphek LA, pad met afrastering aan linkerhand, het pad volgen tot T-splitsing voorbij klaphek, het klaphek staat iets rechts van de houten poort.
Bij deze T-splitsing LA, pad met afrastering aan linkerhand, verderop bij een klaphek het begrazingsgebied verlaten.
Na verlaten ven het begrazingsgebied, bij 4-sprong RA, kn10 volg 38, “Middelweg”, pad met afrastering aan rechterhand.
4.
Bij kruising RA door klaphek, wn route, pad met afrastering aan rechterhand.
Na ca. 300m LA, wn route, verderop ca. 70m voorbij een bankje buigt het pad met flauwe bocht naar rechts, wn38, smaller pad dat met een ruime bocht naar links om het oude versperde pad heen gaat, na ca. 100m kruist het pad het oude pad weer en gaat iets verder over een vlonderpad, na verlaten van het vlonderpad buigt het pad naar rechts, wn route.
Bij 4-sprong het pad met bocht naar links verder volgen richting een houten poort in de verte, wn route.
Voorbij klaphek, bij kruising LA, wn route, breed pad met afrastering aan linkerhand.
Voorbij open plek aan linkerhand RD, smal bospad aan rechterhand negeren, de wn route wordt verlaten.
Voorbij het omheinde bos, bij kruising RD richting villa in de verte.
5.
Ruim voor de villa, iets voorbij straatnaambordje “Villaweg”, bij kruising RA, eikenlaan met verderop voorbij perceel grasland aan linkerhand een insectenwand.
Bij T-splitsing LA, beukenlaan met waterloop aan linkerhand.
Bij 4-sprong met kn38 routepaaltje RD, het pad kruist een grindpad.
Bij kruising RA, “Begrafenislaan”, laan met coniferen, voorbij de coniferen buigt het pad naar rechts.
Bij T-splitsing LA, het grindpad volgen tot kruising met doorgaande weg.
Bij deze kruising RD, let op drukke weg!!!, kn34 volg 71, het parkeerterrein oplopen, halverwege het parkeerterreintje RA het pad tussen de twee iets grotere beuken inlopen richting het NM bordje verderop, de wn route wordt verlaten.
6.
Voorbij het bordje en de waterloop het pad met bocht naar rechts verder volgen, iets verder t.h.v. NM routepaaltje links aanhouden, smal pad, vervolgens bij Y-splitsing met aan rechterhand houten afsluitboom en NM bordje links aanhouden, breder pad.
Bij 4-sprong RD, direct daarna rechts aanhouden, wn route.
Bij kruising RD, kn30 volg 71.
Na ca. 230m, in flauwe bocht naar links LA, de wn route wordt verlaten, iets verder stijgend pad met traptreden, op top van heuvel passeert men een uitzichtpunt met aan linkerhand een bankje.
Bij T-splitsing RA, iets verder t.h.v. bankje RD, pad aan rechterhand negeren, vervolgens na ca. 60m bij splitsing links aanhouden.
Het pad met flauwe bocht naar links verder volgen, pad langs waterloop/greppel aan rechterhand negeren, verderop passeert men aan linkerhand een kleine open plek met poel.
7.
Bij kruising RA, het pad volgen tot een lage heuvel met een houten voetgangerssluis iets voorbij straatnaambordje “Bergweg”.
Bij deze lage heuvel RD de lage heuvel met een bankje en picknicktafel over, aan overzijde eveneens RD, pad aan rechterhand negeren, het pad ca. 170m volgen tot pad met bordje “Opengesteld” aan linkerhand, overige zijpaden negeren.
Bij dit pad LA, smaller pad met betonnen palen (restant van een afrastering) aan rechterhand.
Na ca. 200m, bij 4-sprong RA, men volgt nog steeds de betonnen palen aan rechterhand.
Ruim voor bosrand, het pad met bocht naar links verder volgen, verderop buigt het pad naar rechts, het pad verder volgen tot kruising met verharde weg.
Bij deze kruising RD, smal bospad met NM bordje “Stippelberg”.
Bij kruising RA, het onverharde pad met gescheiden verhard fietspad volgen tot het parkeerterrein van de natuurpoort, het startpunt.
Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
NM = Natuurmonumenten.
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen de richting of met een genummerde richting.
Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢
Bereikbaarheid en toegankelijkheid
Startpunt
Parkeerplaats Natuurpoort Nederheide, Kaak 11, 5763 PK te Milheeze. Plan Route
Met de auto
De natuurpoort is gelegen aan de weg Stippelberg tussen De Rips en Milheeze. Parkeren kan op het verhard parkeerterrein van de natuurpoort of op het grotere onverhard parkeerterrein links van de weg iets voor de natuurpoort.
Openbaar vervoer
Bushalte Boswachterij, De Rips. Het parkeerterrein tegenover de boswachterswoning oplopen. Start de routebeschrijving bij punt 5 laatste regel.
Rolstoeltoegankelijkheid
Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.
Honden
Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.
Foto's (12)
Routekaart
Topografische routekaart
Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart naar-de-oude-bakelsedijk.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.
Horecagelegenheden
Hotel Restaurant Nederheide
Kaak 11
5763 PK Milheeze
Bezoek website
De wandeltocht kan weer als vanouds gelopen worden. Inmiddels is het water in de omgeving van het vlonderpad pad zover gedaald dat ook de paden in de omgeving van het vlonderpad weer prima te belopen zijn. De bovenste foto werd in mei van dit jaar genomen toen het water tot aan het vlonderpad stond; de onderste foto is van vandaag. De omleiding is uit de routebeschrijving en van de Google Maps kaart verwijderd.
Nu een maand later sinds mijn vorige bezoek aan de Stippelberg is de situatie rond de ondergelopen paden enigszins verbeterd, maar helaas zal het in het laaggelegen oostelijke deel van de Stippelberg nog enige tijd duren voordat alle paden daar weer begaanbaar zijn. In het westelijk deel van de Stippelberg zijn paden weer begaanbaar, deze omleiding is weer verwijderd uit de routebeschrijving en van de Google Maps kaart. Voor het oostelijk deel van de Stippelberg is een nieuwe omleiding beschreven die leuker is om te lopen dan de vorige die gedeeltelijk over een verharde weg ging, zie ook de oranje lijn op de Google Maps kaart.
Vandaag 8 april 2024 een bezoek gebracht aan de Stippelberg tevens de wandeltocht gecontroleerd tot zover dat mogelijk was. Ook in dit bosgebied staan paden zelfs hele bospercelen onderwater. Het vlonderpad is slechts vanuit een zijde te bezoeken, wel bijzonder om te zien. Ook op andere plekken stonden paden onderwater. In de routebeschrijving zijn twee tijdelijke omleidingen beschreven zie ook de oranje lijnen op de Google Maps kaart. Veel wandelplezier!
Ik las op een andere site dat de wandeling op de Stippelberg momenteel slecht begaanbaar is vanwege te natte paden, hoe hebben jullie dat ervaren? Ik zou hem graag volgende week gaan lopen, maar wil graag weten of het te doen is.
Beste Evi, Ik denk zelf dat de wandeltocht, zoals die is samengesteld, de komende weken niet te doen is. Men kan echter wel de beide omleidingen volgen die beschreven staan in de routebeschrijving en aangegeven zijn op de Google Maps kaart. In het oostelijk deel van de Stippelberg wordt een gedeelte gevolgd van de blauwe Natuurmonumenten route dat over het vlonderpad gaat. Veertiendagen geleden stonden de paden om bij het vlonderpad te komen volledig onderwater. Op de site van Natuurmonumenten is de blauwe route nog steeds gesloten waarbij ik aanneem dat de situatie niet veel verbeterd is sinds mijn vorige bezoek.
Bedankt voor je antwoord! Erg jammer! Dan maar op zoek naar een wat droger gebied voor nu en hopelijk op een ander moment alsnog de Stippelberg.
Vanochtend met heerlijk weer deze tocht gelopen. Mooie route voor liefhebbers van boswandelingen. De Stippelberg, Nederheide en het Beestenveld zijn een aaneengesloten gebied van Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer waar het heerlijk wandelen is. Zie ook de andere routes van Klikprintenwandel die door dit gebied lopen.
Vandaag 17 juni 2022 de wandeltocht gecontroleerd. Goed nieuws voor de wandelaars die op pad gaan met een hond. In het begrazingsgebied in het oostelijke deel van het gebied zijn honden toegestaan mits aangelijnd. Het alternatief is hiermee komen te vervallen. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!
Afgelopen week gaan kijken naar de boswerkzaamheden die dit najaar in het oostelijk deel van de Stippelberg van start zijn gegaan. De boswerkzaamheden zijn zo goed als afgerond. Er zijn enkele bospercelen uitgedund, voor de wandeltocht hebben de werkzaamheden geen gevolgen gehad. Veel wandelplezier!
In het najaar van 2021 zijn er boswerkzaamheden in het oostelijk deel van de Stippelberg. De werkzaamheden bestaan uit het uitdunnen van enkele bospercelen zodat er meer ruimte en licht komt voor andere bomen en struiken om te ontkiemen. Tijdens de werkzaamheden houdt Natuurmonumenten het bos zoveel mogelijk toegankelijk.