Naar de Maaij, Borkel en Schaft te Noord-Brabant
Wandeltocht door het Dommeldal, het grensoverschrijdend natuurgebied Plateaux-Hageven en de Maaij. Het Dommeldal staat bekend als een van de mooiste beekdal landschappen in Noord-Brabant. Het gebied bestaat uit broekbossen, bosjes en kleine percelen grasland. In het grensoverschrijdend natuurgebied Plateaux-Hageven gaat de wandeltocht over het Nederlandse deel De Plateaux van het gebied een deels bebost heidegebied. Het natuurgebied. De Maaij bestaat uit een aantal viskweekvijvers, waaronder de Beeken, de Pastoorswijer, en de Liskes. De visvijvers zijn door het beekje de Beekloop verbonden wat tegenwoordig ook de naam is die op de bordjes van Natuurmonumenten staat. In de viskweekvijvers werden karpers en waterlelies gekweekt, momenteel kan de natuur in dit gebied zijn gang gaan. Vanuit twee uitkijktorens heeft men een mooi uitzicht over de waterrijke gebieden. Als bezienswaardigheid komt men aan het einde van de tocht langs de ronde stenen beltmolen St. Antonius Abt. 90% van deze wandeltocht is onverhard.
Routebeschrijving
1.
Met de rug naar het plein voor de kerk LA vertrekken, vervolgens voor plantsoentje aan rechterhand RD, weg aan rechterhand negeren, kn5 volg 94, voorbij het plantsoentje LA, “Sportparkdreef”, wn route.
Voorbij woning nr.19, bij kruising LA, onverhard pad, wn route, direct daarna bij splitsing rechts aanhouden.
Voor brugje over het riviertje de Dommel RA, kn94 volg 93, het pad met het riviertje aan linkerhand en verderop kn93 volg 25 volgen tot kruising met verharde weg.
Bij deze kruising RD, kn25 volg 24, smal pad met het riviertje linkerhand.
Bij 3de overstap RD, kn24 volg 22, het riviertje verder volgen, voorbij 6de overstap buigt het gras-pad naar links en gaat door rand van bosschages, na verlaten van de bosschages passeert men nog twee overstappen daarna gaat het pad door het bos.
Iets voorbij houten afsluitboom het pad met bocht naar rechts verder volgen, smal gras-pad langs het riviertje aan linkerhand negeren, wn route, het riviertje wordt verlaten.
Na verlaten van het bos, bij 3-sprong links aanhouden, wn route.
Bij T-splitsing LA, kn22 volg 21 vervolgens bij volgende T-splitsing RA richting woningen, wn route, iets verder gaat het onverharde pad over in een verharde weg, de weg volgen tot 4-sprong voorbij woning nr.11.
Bij deze 4-sprong LA, kn21 volg 64, iets verder gaat de smalle weg over in een onverhard pad met na ca. 150m een klaphek, het pad verder volgen tot een pad aan rechterhand direct na verlaten van een smalle strook bos met iets verder een grenspaal links van het pad, voor dit bos buigt het pad met flauwe bocht naar links.
Bij dit pad RA, pad met houten afsluitboom en NM bordje, wn route.
Voor veerooster met daarachter een uitkijkpunt, bij kruising RA het vlonderpad over, kn64 volg 61, ca. 280m voorbij het vlonderpad buigt het pad voor een NM bordje “Rustgebied geen toegang” naar links en gaat door de bosrand, wn route.
3.
Bij kruising met breder pad RD, wn route, verderop volgt het pad een klein stukje de bosrand, voorbij een bankje gaat het pad weer door het bos.
Na verlaten van het bos, bij T-splitsing LA, direct daarna RA, wn route, pad door half open gebied, aan overzijde buigt het pad voor een smalle waterloop naar links, de waterloop wordt een klein stukje gevolgd.
Bij 3-sprong met aan linkerhand een bankje RA, kn61 volg 11.
Bij Y-splitsing RA door klaphek, direct na het klaphek bij kruising met aan rechterhand een houten poort RD, (gras)pad door de bosrand, de wn route wordt verlaten, verderop het bos bij een klaphek rechts van een houten poort verlaten.
Na verlaten van het bos, bij kruising RD de doorgaande weg N69 oversteken, let op!!!! zeer drukke weg, verhard fietspad, “Maaij”, kn26 volg 27.
Na ca. 300m, ruim voor flauwe bocht naar links van de weg RA, het bospad aan overzijde van weg met NM bordje “Plateaux” inlopen, de wn route wordt verlaten.
4.
Na ca. 350m, t.h.v. 2de doorkijk naar open plek aan rechterhand LA, het pad volgen tot T-splitsing t.h.v. bosrand, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing LA, breed pad met bosrand aan linkerhand.
Bij T-splitsing RA, het fietspad aan overzijde van de weg volgen, wn route.
Voorbij woning met grote hal aan rechterzijde van de weg LA, onverhard pad, wn route, het pad volgen tot T-splitsing voor een landbouwperceel (grasland), zijpaden negeren.
Iets voor deze T-splitsing LA, wn route, het pad dat parallel loopt aan het ruiterpad aan overzijde van de waterloop met verderop in ruime bocht naar rechts kn27 volg 12 volgen tot een brugje, iets voor het brugje komen het pad en het ruiterpad samen.
Bij het brugje RD het brugje over, pad aan rechterhand negeren, kn12 volg 80, aan overzijde eveneens RD, pad aan linkerhand negeren, vervolgens in bocht naar links van het pad rechts aanhouden richting uitkijktoren, pad met houten afsluitboom en NM bordje “Beekloop”, wn route.
# Vanuit de uitkijktoren heeft men een mooi zicht over de voormalige kweekvijvers de Liskes.
5.
Voorbij woning en houten voetgangerssluis RD, de wn route wordt verlaten, pad met verhard fietspad.
Voorbij landbouwperceel aan rechterhand, bij 4-sprong RA, het pad door de bosrand en verderop door het bos volgen tot kruising met verharde weg, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RD, pad met NM bordje “Beekloop”, wn route,
RD, pad aan linkerhand negeren, de wn route wordt weer verlaten, verderop na ca. 150m buigt het pad naar links.
Ca. 300m voorbij deze bocht, bij 3-sprong rechts aanhouden, pad met iets verder aan rechterhand een uitkijktoren met uitzicht over de kweekvijvers Pastoorsweijer, verderop voor een houten poort buigt het pad naar links met na deze bocht aan linkerhand een stuw en iets verder in een bocht naar rechts een bankje eveneens aan linkerhand, het pad verder volgen tot verharde weg, zijpaden negeren.
Bij deze verharde weg RD, verharde weg, pad met verhard fietspad aan linkerhand negeren.
6.
Voorbij picknicktafel rechts aanhouden, breed onverhard pad.
Bij 5-sprong met picknicktafel rechts aanhouden het verhard fietspad volgen, nu even goed opletten in bocht naar links van het fietspad RA, smal onverhard pad, wn route.
Voor waterloop, bij 3-sprong rechts aanhouden, wn route, iets verder buigt het pad naar links met brede waterloop aan rechterhand, voor schuilhut met picknicktafel buigt het pad naar rechts en gaat een stuw over.
Aan overzijde van de stuw RA, kn84 volg 88, smal pad met de brede waterloop aan rechterhand, verderop voor een landbouwperceel buigt het pad scherp naar links weg van de waterloop en volgt het landbouwperceel aan rechter- en de bosrand aan linkerhand, wn route.
Voorbij houten afsluitboom, bij kruising RD, pad met de bosrand aan linkerhand, wn route.
Bij T-splitsing LA, pad met nog steeds de bosrand aan linkerhand, wn route.
Na ca. 80m RA, wn route, het pad door het landbouwgebied volgen tot kruising voor bosrand, zijpaden negeren.
7.
Bij deze kruising RD, bospad met houten afsluitboom, kn88 volg 82.
Bij kruising RD, wn route.
Bij kruising RA, pad met brandweerpaaltje 5, wn route.
Bij kruising RD richting de rand van het bos, wn route.
Na verlaten van het bos, bij T-splitsing LA, de verharde weg volgen tot T-splitsing bij doorgaande weg.
Bij deze T-splitsing LA, het fietspad langs doorgaande weg volgen, vervolgens na ca. 40m RA de doorgaande weg N69 oversteken, let op!!!! zeer drukke weg, aan overzijde het verhard voet-/fietspad inlopen.
Aan einde van het voet-/fietspad, bij T-splitsing RA, breed pad, de wn route wordt verlaten, vervolgens voor doorgaande weg LA, smal bospad, na ca. 90m het pad met bocht naar links verder volgen, smal pad aan rechterhand negeren, verderop na een langer recht stuk buigt het pad voor een perceel grasland naar rechts met grasland aan linkerhand, voorbij het perceel het pad verder door het bos volgen tot 4-sprong met aan rechterhand een pad naar een wit gebouw.
8.
Bij deze 4-sprong RD, pad met bosrand aan rechterhand.
Voorbij het bosperceel RD, pad langs het bosperceel aan rechterhand negeren, wn route.
RD, pad aan rechterhand negeren, wn route, iets verder het pad met bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, wn route.
Na verlaten van het bosperceel RD, pad aan rechterhand negeren, de wn route wordt verlaten.
Bij T-splitsing LA, verharde weg.
Na ca. 140m, t.h.v. inrit woning nr.88 RA, onverhard pad met waterloop aan rechterhand.
Voorbij het landbouwperceel aan linkerhand LA, gras-/onderhoudspad met waterloop aan rechterhand richting bos, iets voor de bosrand buigt het pad met flauwe bocht nar rechts.
Direct na deze flauwe bocht, aan overzijde van de waterloop, bij kruising LA, smal pad tussen waterloop en bosrand met de bosrand aan rechterhand, iets verder buigt het pad naar rechts, verderop buigt het pad naar links met grasland aan rechterhand.
Aan einde van het pad, bij 3-sprong links aanhouden, breed pad met aan rechterhand een waterloop langs het bos.
9.
Na ca. 200m, voor volgend bosperceel rechts aanhouden, smal pad tussen het bosperceel en waterloop met de waterloop aan rechterhand.
Bij kruising met verharde weg RD, de waterloop aan rechterhand verder volgen, verderop voor een klein omheind perceel voor paarden buigt het pad naar links.
Bij kruising met verharde weg RD, pad door de bosrand.
Bij 4-sprong RA, pad met bosrand aan rechterhand.
Bij Y-splitsing LA, verharde weg, “Bruggerdijk”, direct daarna RD, weg aan rechterhand negeren, de weg verder volgen tot T-splitsing, zijweg negeren.
Bij deze T-splitsing RA, “Dorpsstraat”, de weg volgen tot plein voor de kerk, het startpunt.
#Als bezienswaardigheid passeert men aan de dorpsstraat korenmolen “St Antonius Abt”.
Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
NM = Natuurmonumenten
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting.
Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢
Bereikbaarheid en toegankelijkheid
Startpunt
Mgr. Kuyperplein voor de kerk in Borkel, Dorpsstraat 49, 5556 VL te Borkel en Schaft. Plan Route
Met de auto
Parkeren kan aan de rand van het Mgr. Kuyperplein. De parkeerplaats aan de Pater Aartslaan is tijdelijk gesloten door nieuwbouw van woningen aan deze weg.
Openbaar vervoer
Bushalte Mgr Kuypersplein, Valkenswaard, rijdt niet op zondag.
Rolstoeltoegankelijkheid
Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.
Honden
Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.
Foto's (9)
Routekaart
Topografische routekaart
Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart naar-de-maaij.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.
Download(s)
Horecagelegenheden
In de plaats Borkel
Gisteren 24 april 2024 de wandeltocht gecontroleerd. Rond de visvijver de Pastoorswijer zijn werkzaamheden geweest, de omgeving rond de visvijver is veel opener geworden met een uitkijktoren die uitzicht biedt over de visvijver. Nieuw in de wandeltocht is een mooi smal pad dat langs de Beekloop gaat. Het gedeelte waar Nelle en Tonnie van Vlokhoven verdwaald raakten, is hierbij komen te vervallen. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!
Een prachtige route. Het weer was goed, zonnetje scheen en we hebben herten gezien. Wat wil je nog meer. Wisselend landschap. Landbouw en bossen. Hier en daar was het modderig. Na 6 kwamen we in een bos waar gewerkt werd. Hier zijn we de weg kwijt geraakt. Maar met google maps weer bij de auto gekomen.
Een route om zeer zeker nog eens te lopen. Een aanrader
Nelle en Tonnie bedankt voor het melden van de werkzaamheden! Over een poosje ga ik kijken of de werkzaamheden gevolgen heeft voor de wandeltocht.
15 augustus 2021 de wandeltocht gecontroleerd. Op een plaats was het wandelnetwerk gewijzigd (zie ook reactie van Gabry) en de naam Maaij is verdwenen op de bordjes van Natuurmonumenten. Beide gebieden met de voormalige visvijvers van Natuurmonumenten worden nu Beekloop genoemd naar het beekje dat de visvijvers met elkaar verbindt. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!
Hele mooie wandeling met veel variatie aan natuur.
Bij de beschrijving in punt 3…..KN 11 volg 26, de bordjes zaten niet meer op de paal. Paal stond er nog. Ook zonder de bordjes was wel duidelijk welke kant je op moest.
De wandelroute is gewijzigd, een van de twee plaatsen dat men de N69 oversteekt is verplaatst naar een oversteekplaats met vluchtheuvel. Tevens de wandeltocht iets langer geworden aan het einde gaat wandeltocht over een smal pad langs het voormalige MOB complex en langs de westzijde van de Dommelbeemden. Veel wandelplezier!