Naar de Maaij, Borkel en Schaft te Noord-Brabant

20 km Wandelroute Naar de Maaij, te Borkel en Schaft

Wandeltocht door het Dommeldal, het grensoverschrijdend natuurgebied Plateaux-Hageven en de Maaij. Het Dommeldal staat bekend als een van de mooiste beekdal landschappen in Noord-Brabant. Het gebied bestaat uit broekbossen, bosjes en kleine percelen grasland. In het grensoverschrijdend natuurgebied Plateaux-Hageven gaat de wandeltocht over het Nederlandse deel De Plateaux van het gebied een deels bebost heidegebied. Het natuurgebied. De Maaij bestaat uit een aantal viskweekvijvers, waaronder de Beeken, de Pastoorswijer, en de Liskes. De visvijvers zijn door het beekje de Beekloop verbonden wat tegenwoordig ook de naam is die op de bordjes van Natuurmonumenten staat. In de viskweekvijvers werden karpers en waterlelies gekweekt, momenteel kan de natuur in dit gebied zijn gang gaan. Vanuit een uitkijktoren heeft men een mooi uitzicht over dit waterrijk gebied. Als bezienswaardigheid komt men aan het einde van de tocht langs de ronde stenen beltmolen St. Antonius Abt. 90% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 27-5-2017, laatst bijgewerkt op: 30-8-2022

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar het plein voor de kerk LA vertrekken, vervolgens RD, weg aan rechterhand negeren, kn5 volg 94, direct daarna LA, “Sportparkdreef”, wn route.
Voorbij woning nr.19, bij kruising LA, onverhard pad, wn route, direct daarna bij splitsing rechts aanhouden.
Voor brugje over het riviertje de Dommel RA, kn94 volg 93, het pad met het riviertje aan linkerhand volgen tot kruising met verharde weg, ruim voor deze kruising passeert men kn93 volg 25.
Bij deze kruising RD, kn25 volg 24, het riviertje verder volgen.
Bij 3de overstap RD, kn24 volg 22, het riviertje verder volgen, voorbij 6de overstap buigt het gras-pad naar links en gaat door rand van bosschages, na verlaten van de bosschages passeert men nog twee overstappen daarna gaat het pad door het bos.
2.
Iets voorbij houten afsluitboom het doorgaande pad met bocht naar rechts verder volgen, smal gras-pad langs het riviertje aan linkerhand negeren, wn route, het riviertje wordt verlaten.
Na verlaten van het bos, bij 3-sprong links aanhouden, wn route.
Bij Y-splitsing LA, kn22 volg 21.
Bij T-splitsing RA richting woningen, wn route, iets verder gaat het onverharde pad over in een verharde weg, de weg volgen tot 4-sprong voorbij woning nr.11.
Bij deze 4-sprong LA, kn21 volg 64, iets verder gaat de smalle weg over in een onverhard pad, wat verder passeert men een klaphek, het pad verder volgen tot een pad aan rechterhand direct na verlaten van een smalle strook bos met iets verder een grenspaal links van het pad, voor dit bos buigt het pad met flauwe bocht naar links.
Bij dit pad RA, pad met houten afsluitboom en NM bordje, wn route.
Voor veerooster met daarachter een uitkijkpunt, bij kruising RA het knuppelbrugje over, kn64 volg 61, knuppelbrugje, verderop voor NM bordje “Rustgebied geen toegang” buigt het doorgaande pad naar links en gaat door de bosrand, wn route.
3.
Bij kruising met breder pad RD, wn route, verderop passeert men een bankje.
Bij T-splitsing LA, direct daarna RA, wn route, pad door half open gebied, aan overzijde buigt het pad voor een smalle waterloop naar links, de waterloop wordt een klein stukje gevolgd.
Bij 3-sprong met aan linkerhand een bankje RA, kn61 volg 11.
Bij T-splitsing RA door klaphek, direct daarna bij kruising met aan rechterhand een houten hek RD, (gras)pad door de bosrand, de wn route wordt verlaten.
Via klaphek rechts van houten hek het bos verlaten, direct daarna bij kruising RD de doorgaande weg oversteken, let op!!!! zeer drukke weg, verhard fietspad, “Maaij”, kn26 volg 27.
Na ca. 300m, ruim voor flauwe bocht naar links RA, bospad aan overzijde van weg met NM bordje “Plateaux” inlopen, de wn route wordt verlaten.
4.
Na ca. 350m, t.h.v. 2de doorkijk naar open plek aan rechterhand LA, het pad volgen tot T-splitsing t.h.v. bosrand, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing LA, pad met bosrand aan linkerhand.
Bij T-splitsing RA, het fietspad aan overzijde van de doorgaande weg volgen, wn route.
Voorbij woning aan rechterzijde van de weg LA, onverhard pad, wn route, het pad volgen tot T-splitsing voor een landbouwperceel (grasland), zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing LA, wn route, het pad met verderop in ruime bocht naar rechts kn27 volg 12 volgen tot brugje.
RD het brugje over, pad aan rechterhand negeren, kn12 volg 80, direct daarna aan overzijde eveneens RD, pad aan linkerhand negeren, vervolgens in bocht naar links van het pad rechts aanhouden richting uitkijktoren, pad met houten afsluitboom en NM bordje “Beekloop”, wn route.
# Vanuit de uitkijktoren heeft men een mooi zicht over de voormalige kweekvijvers de Liskes.
5.
Voorbij woning en houten voetgangerssluis RD, de wn route wordt verlaten, pad met verhard fietspad.
Voorbij landbouwperceel aan rechterhand, bij 4-sprong RA, pad door de bosrand, het pad volgen tot kruising met verharde weg, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RD, pad met NM bordje “Beekloop”, wn route,
RD, pad aan linkerhand negeren, de wn route wordt weer verlaten, verderop na ca. 150m buigt het pad naar links, ruim voorbij deze bocht passeert men op enige afstand aan rechterhand de kweekvijvers Pastoorsweijer, weer verder iets voorbij een ondiepe waterloop met stuw en peilbuis buigt het pad naar rechts, in deze bocht is aan linkerhand een bankje met gedenkmonumentje, het doorgaande pad verder volgen tot verharde weg, zijpaden negeren.
Bij deze verharde weg RD, verharde weg, pad met verhard fietspad aan linkerhand negeren, W-R route.
6.
Voorbij picknicktafel rechts aanhouden, breed onverhard pad, W-R route.
Bij 5-sprong met picknicktafel rechts aanhouden, verhard fietspad, W-R route, nu even goed opletten in bocht naar links van het fietspad RA, smal onverhard pad, W-R route.
Voor waterloop, bij 3-sprong rechts aanhouden, W-R route, iets verder buigt het pad naar links met bredere waterloop aan rechterhand, voor schuilhut met picknicktafel buigt het pad naar rechts men passeert achtereenvolgens een stuw en een brugje.
Voorbij het brugje, bij 4-sprong RD, wat breder bospad, W-R route.
Bij T-splitsing RA, breed pad, W-R route, het pad volgen tot kruising.
Bij deze kruising LA, W-R route.
Voor landbouwperceel, bij T-splitsing RA, pad met bosrand aan rechterhand, W-R route.
Na ca. 200m LA, pad door landbouwgebied, W-R route, het pad volgen tot kruising voor bosrand, zijpaden negeren.
7.
Bij deze kruising RD, bospad met houten afsluitboom, kn88 volg 82, W-R route.
Bij kruising RD, wn en W-R route.
Bij kruising RA, pad met brandweerpaaltje 5, wn route.
Bij kruising RD richting de rand van het bos, wn route.
Na verlaten van het bos, bij T-splitsing LA, verharde weg, de weg volgen tot T-splitsing bij doorgaande weg.
Bij deze T-splitsing LA, fietspad langs doorgaande weg volgen, vervolgens na ca. 40m RA de doorgaande weg oversteken, let op!!!! zeer drukke weg, aan overzijde het verhard voet-/fietspad inlopen.
Aan einde van het voet-/fietspad, bij T-splitsing RA, de wn route wordt verlaten, vervolgens voor doorgaande weg LA, smal bospad, na ca. 90m buigt het pad naar links, na een wat langer recht stuk buigt het pad naar rechts met grasland aan linkerhand, voorbij het grasland het pad door het bos verder volgen tot kruising met in het pad aan rechterhand een wit gebouw.
8.
Bij deze kruising RD, pad met bosrand aan rechterhand.
Voorbij bosperceel, in bocht naar rechts van het doorgaande pad links aanhouden, wn route.
RD, pad aan rechterhand negeren, wn route, direct daarna het doorgaande pad met bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, wn route.
Na verlaten van het bosperceel RD, pad aan rechterhand negeren, de wn route wordt verlaten.
Bij T-splitsing LA, verharde weg.
Na ca. 140m, t.h.v. inrit woning nr.88 RA, onverhard pad met waterloop aan rechterhand.
Voorbij het landbouwperceel aan linkerhand, bij 3-sprong LA, gras-pad met waterloop aan rechterhand richting bos.
Voor bosrand rechts aanhouden, direct daarna aan overzijde van de waterloop, bij kruising LA, smal pad tussen waterloop en bosrand met de bosrand aan rechterhand, iets verder buigt het pad naar rechts, verderop buigt het pad naar links met grasland aan rechterhand.
Aan einde van het pad, bij 3-sprong links aanhouden, pad met aan rechterhand waterloop langs het bos.
9.
Na ca. 200m, voor volgend bosperceel rechts aanhouden, smal pad tussen het bosperceel en waterloop met de waterloop aan rechterhand.
Bij kruising met verharde weg RD, de waterloop aan rechterhand verder volgen, verderop voor een klein omheind perceel voor paarden buigt het pad naar links.
Bij kruising met verharde weg RD, pad door bosrand.
Bij 4-sprong RA, pad met bosrand aan rechterhand.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, “Bruggerdijk”, direct daarna RD, weg aan rechterhand negeren, de weg verder volgen tot T-splitsing, zijweg negeren.
Bij deze T-splitsing RA, “Dorpsstraat”, de weg volgen tot plein voor de kerk, het startpunt.
#Als bezienswaardigheid passeert men aan de dorpsstraat korenmolen “St Antonius Abt”.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
NM = Natuurmonumenten
W-R = LAW pad met wit-rode route markeringen.
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting of een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Mgr. Kuyperplein voor de kerk in Borkel, Dorpsstraat 49, 5556 VL te Borkel en Schaft. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan aan de rand van het Mgr. Kuyperplein. De parkeerplaats aan de Pater Aartslaan is tijdelijk gesloten door nieuwbouw van woningen aan deze weg.

Openbaar vervoer

Bushalte Mgr Kuypersplein, Valkenswaard, rijdt niet op zondag.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (9)

De Dommel Adrie: De Dommel
De Dommel Adrie: De Dommel
Vogelkijkhut op De Plateaux Adrie: Vogelkijkhut op De Plateaux
Uitzicht vanuit de vogelkijkhut Adrie: Uitzicht vanuit de vogelkijkhut
Uitkijktoren in het natuurgebied De Maaij Adrie: Uitkijktoren in het natuurgebied De Maaij
Een voormalige kweekvijver van de Liskes Adrie: Een voormalige kweekvijver van de Liskes
Het zelfde punt maar dan vier jaar eerder Adrie: Het zelfde punt maar dan vier jaar eerder
Een kweekvijver van de Pastoorsweijer Adrie: Een kweekvijver van de Pastoorsweijer
Korenmolen St Antonius Abt Adrie: Korenmolen St Antonius Abt

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart naar-de-maaij.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats BorkelErvaringen van wandelaars (3)

 1. Adrie 18 augustus 2021 om 06:20

  15 augustus 2021 de wandeltocht gecontroleerd. Op een plaats was het wandelnetwerk gewijzigd (zie ook reactie van Gabry) en de naam Maaij is verdwenen op de bordjes van Natuurmonumenten. Beide gebieden met de voormalige visvijvers van Natuurmonumenten worden nu Beekloop genoemd naar het beekje dat de visvijvers met elkaar verbindt. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Gabry 21 februari 2021 om 19:44

  Hele mooie wandeling met veel variatie aan natuur.
  Bij de beschrijving in punt 3…..KN 11 volg 26, de bordjes zaten niet meer op de paal. Paal stond er nog. Ook zonder de bordjes was wel duidelijk welke kant je op moest.

  Reageren
 3. Adrie 22 mei 2020 om 12:11

  De wandelroute is gewijzigd, een van de twee plaatsen dat men de N69 oversteekt is verplaatst naar een oversteekplaats met vluchtheuvel. Tevens de wandeltocht iets langer geworden aan het einde gaat wandeltocht over een smal pad langs het voormalige MOB complex en langs de westzijde van de Dommelbeemden. Veel wandelplezier!

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)