Naar de Kapellerput, Heeze te Noord-Brabant
Wandeltocht door de Herbertusbossen, door de rand van de Strabrechtse Heide en de Kapellerput, de gebieden maken deel uit van het Natuurgrenspark De Groote Heide. De Kapellerput is de naam van een voormalig klooster op een landgoed dat bestaat uit naaldbos, wat heide en enkele vennen waarvan een met de naam Kapellerput. Aan dit ven is een legende verbonden, ooit heeft er een kapel gebouwd door monniken op de plek van het ven gestaan. Zwarte Narob, een roofridder die het vooral op kloosters had gemunt heeft de kapel met rust gelaten omdat een monnik van deze kapel zijn dochter gevonden had die in de bossen verdwaald was. Omdat de moeder en dochter regelmatig gingen bidden in de kapel ontstak de roofridder hierover zo in woede dat hij de kapel toch ging plunderen. De moeder en dochter vluchtten via een onderaardse gang. Terwijl de mannen van de roofridder de kapel begonnen te plunderen spleet de aarde open en verdwenen zowel de kapel als de plunderaars in de diepte. De Herbertusbossen zijn vernoemd naar Herbertus van Heeze, de eerste Heer van Heeze. Het is een oud bos met hoog opgaand loof- en naaldhout maar ook met kleine graslanden die mooie doorkijkjes bieden. Door het gebied stromen de Sterkselse Aa en de Groote Aa die bij het kasteel samenkomen en verder gaat als de Kleine Dommel ook wel de Rul genoemd. De Strabrechtse Heide is een van de grootste heidegebieden in ons land, in de Strabrechtse Heide gaat de wandeltocht over het Freulelaantje aan de rand van het gebied. Als bezienswaardigheid passeert men o.a. kasteel Heeze een van de laatste bewoonde kastelen van Nederland. Het bestaat uit een middeleeuws deel, kasteel Eymerick, en het in 1665 gebouwde deel. Het complex omvat diverse bijgebouwen uit 1735 zoals een merkwaardig duifhuis. Dit is een duiventoren die, buiten het kasteel, op het landgoed staat. Verder is er achter het kasteel een ijskelder ook uit 18e eeuw in een kunstmatig opgeworpen circa vier meter hoge heuvel met twee bakstenen keermuren aan weerszijden van de ingang. 88% van deze wandeltocht is onverhard.
Routebeschrijving
1.
Met de rug naar de kerk LA vertrekken, de doorgaande weg ca. 140m volgen tot zijweg “de Beemden” aan rechterhand direct na winkel nr.19A, overige zijwegen negeren.
Bij deze weg RA, “de Beemden”, de weg volgen tot kruising in het bos, iets voor deze kruising gaat de verharde weg over in een onverhard pad, zijwegen negeren.
Bij deze kruising RD, pad met iets verder een perceeltje grasland met poel aan linkerhand.
RD, pad aan linkerhand negeren, iets verder buigt het pad voor een bankje naar links en gaat door de bosrand.
Voorbij duiventoren aan linkerhand, bij T-splitsing RA, oprijlaan naar kasteel Heeze.
Voorbij brug LA, grindpad met gracht aan rechterhand.
# Kasteel Heeze, het bestaat uit een middeleeuws deel, en een in 1665 gebouwde deel. Het complex omvat diverse bijgebouwen uit 1735 zoals het merkwaardige duifhuis de duiventoren aan het begin van de oprijlaan.
Voorbij poort, bij T-splitsing RA, de verharde weg met verderop een beekje volgen tot boerderij nr.20 aan rechterhand, zijpad negeren.
# Voorbij beekje is een klein stukje in het pad aan rechterhand een ijskelder ook uit 18e eeuw.
Direct na deze boerderij LA, het grind-/fietspad aan achterzijde van het parkeerterreintje inlopen, kn83 volg 1
Het grindpad met bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, wn route.
In bocht naar links van het grindpad, bij 5-sprong het 2de pad (het pad voor het bankje) aan rechterhand inlopen, blauwe (paaltjes) route, de wn route wordt verlaten, het pad volgen tot 4-sprong, smalle zijpaden aan rechterhand negeren.
Bij deze 4-sprong links aanhouden, blauwe route, vervolgens bij T-splitsing LA, blauwe route, het pad volgen tot T-splitsing, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing LA, de blauwe route wordt verlaten, het brede pad met iets verder een bankje aan rechterhand volgen tot T-splitsing, zijpaden negeren.
3.
Bij deze T-splitsing RA, wn en rode (paaltjes) route, het pad volgen tot pad aan linkerhand ca. 60m voorbij 2de flauwe bocht naar rechts met iets voor het pad een bankje aan linkerhand.
Bij dit pad LA, wn en rode route.
# Het door oude dennen omzoomde pad dat men volgt is het Freulelaantje, De freule liet ze zich met een ezelswagentje rondrijden over hetzelfde rondje waarna het laantje uiteindelijk de naam Freulelaantje kreeg.
RD, pad aan rechterhand negeren, kn80 volg 81, de rode route wordt verlaten.
Bij T-splitsing RA, de wn route wordt verlaten, verderop buigt het pad naar rechts.
Ca. 250m voorbij deze bocht LA, wn en rode route.
RD, pad aan rechterhand negeren, wn en rode route, verderop buigt het pad naar links.
Iets voorbij deze bocht, in bocht naar rechts van het pad links aanhouden, de wn en rode route worden verlaten.
4.
Bij T-splitsing RA, recht bospad met aan linkerhand een zwarte grondwatermeetbuis.
Bij 4-sprong LA, breder pad met blauw routepaaltje.
Bij T-splitsing LA richting doorgaande weg, wn route, vervolgens bij kruising met doorgaande weg RD, let op drukke weg!!!, breed bospad met houten afsluitboom en BL bordje “Herbertusbossen”, wn route.
Bij kruising RD, pad door de bosrand tevens ruiterroute 60, wn route.
Pad door de bosrand met flauwe bocht naar links verder volgen, pad richting natuurbegraafplaats aan rechterhand negeren, wn route.
# Bij het volgende pad aan rechterhand gaat de wandeltocht over de natuurbegraafplaats, heeft dit niet de voorkeur men kan ook het alternatief volgen: na ca. 180m RD het pad richting de natuurbegraafplaats aan rechterhand negeren, de wn route wordt verlaten, verderop buigt het pad naar rechts. Na ca. 500m RD, pad aan rechterhand negeren, wn route. Ga verder bij punt 5 voorlaatste regel RD, pad aan rechterhand………
5.
Na ca. 180m RA richting klaphek, wn route, voorbij het klaphek door de rand van een grasveldje, men loopt nu over de natuurbegraafplaats Schoorsveld, vervolgens t.h.v. paaltje “Reeënwissel”, bij 3-sprong links aanhouden, iets verder gaat het pad door een grote open plek.
Voorbij de open plek, bij kruising RD, “Vossenpad”, het pad dat iets verder door een kleinere open plek gaat volgen tot splitsing t.h.v. bosrand, zijpaden negeren, iets voor de bosrand gaat het pad “Vossenpad” over in “Bospad”.
Bij deze splitsing links aanhouden richting houten poort met klaphek.
Voorbij het klaphek, bij kruising LA, wn route.
T.h.v. bosrand, bij T-splitsing RA, pad door de bosrand, wn route.
RD, pad aan rechterhand negeren, het pad verder door de bosrand volgen.
Na ca. 150m RA, kn82 volg 83, het pad met beekdal aan linkerhand ca. 400m volgen smal pad aan linkerhand richting de beek ca. 15m voorbij een flauwe bocht naar rechts met de beek pal naast het pad, overige smalle zijpaden negeren.
6.
Bij dit pad LA, de wn route wordt verlaten, het smalle pad met iets verder de beek aan linkerhand volgen tot 3-sprong voor een ven.
# Het ven verderop is de Kapellerput waaraan de legende verbonden is.
Bij deze 3-sprong links aanhouden, pad met het ven aan rechterhand en iets verder grasland aan linkerhand, verderop buigt het pad ruim voorbij het ven t.h.v. de bomenrij in het grasland naar rechts weg van het perceel grasland.
Iets voorbij deze bocht LA, wn route, pad door bosrand.
Voor ven, bij 3-sprong links aanhouden, wn route, t.h.v. het stalletje buigt het pad naar rechts het bos in.
Iets voorbij deze bocht LA, wn route, iets verder bij 3-sprong RA, wn route, pad met bosrand aan rechterhand.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, wn route.
7.
Bij T-splitsing LA, fietspad langs doorgaande weg, wn route, vervolgens na ca. 50m RA, het onverhard pad met BL bordje “Herbertusbossen” aan overzijde van de weg inlopen, let op drukke weg!!!, wn route, het pad ca. 400m volgen tot pad aan linkerhand met eiken langs het pad direct na 2de perceel grasland aan linkerhand
Bij dit pad LA, de wn route wordt verlaten, verderop in het bos volgt het pad aan linkerhand een beek, een klein stukje de beek volgen vervolgens LA een brugje over.
Iets voorbij het brugje, bij T-splitsing LA.
Na verlaten van het bos, bij T-splitsing RA.
Bij kruising RA, bospad met bordje “Herbertusbossen” en verderop een brugje.
Bij kruising LA, iets verder gaat het onverharde pad voorbij de houten afsluitboom over in een verharde weg, de weg volgen tot T-splitsing bij doorgaande weg.
Bij deze T-splitsing LA richting de kerk, het startpunt.
Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
BL = Brabants Landschap
Wandelnetwerk:
Groen-gele route markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting.
Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢
Bereikbaarheid en toegankelijkheid
Startpunt
St. Martinus kerk, Jan Deckersstraat 24, 5591 HS te Heeze. Plan Route
Met de auto
Parkeren kan in de direct omgeving van de kerk.
Openbaar vervoer
Station Heeze. Aanlooproute: Met de rug naar het station aan oostzijde perron 1 vertrekken, vervolgens RA het parkeerterrein oplopen richting grindpad aan rechter achterzijde, grindpad met spoor aan rechterkant, vervolgens het pad volgen tot T-splitsing, verderop voorbij tennisvelden buigt het pad naar links. Op deze T-splitsing RA, verharde weg. LA, "Marijkelaan". Bij kruising RA, "Molenstraat", deze weg volgen tot 4-sprong bij doorgaande weg. Bij deze 4-sprong RD, "Jan Deckersstraat", richting kerk, het startpunt.
Rolstoeltoegankelijkheid
Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.
Honden
Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.
Foto's (11)
Routekaart
Topografische routekaart
Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart naar-de-kapellerput.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.
Download(s)
Horecagelegenheden
In de plaats Heeze
Kapellerput restaurant Cambium op ca. 400m
Somerenseweg 100
5591 TN Heeze
Bezoek website
Gisteren 13 mei 2024 de wandeltocht gecontroleerd. Alleen bij de Kapellerput was een pad een beetje drassig, maar het vormde geen probleem. De rest van de paden waren prima te belopen. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!
Gisteren 25 januari 2023 op een grijze dag de wandeltocht gecontroleerd. Op een paar puntjes wat kleine veranderingen in de extra herkenningspunten verder geen veranderingen gezien. De routebeschrijving is weer actueel. Het torentje in het ven de Kapellerput verwijst naar een legende over een kapel die op die plek verdwenen was in de diepte. Veel wandelplezier!
Prachtige tocht. Mooi ook dat deze tocht aan de andere kant van de Somerenseweg komt. Iedereen blijft in de Herbertusbossen of gaat de Strabrechtse Heide op, maar bij de Kappellerput is het altijd uitgestorven, terwijl ook dit gebied zeer de moeite waard is. Tip om aan het einde van de tocht de laan van het kasteel gewoon af te lopen ipv bij de duiventil linksaf het bos in. Die laan komt een klein stukje verder uit bij tapperij de Zwaan. Dat is vaak de enige horecagelegenheid. Honden welkom. Verderop rond de kerk zitten nog wel wat restaurants, maar die zijn overdag vaak dicht.
Vandaag deze wandeling met de wandelclub van de KBO gemaakt. Mooie gevarieerde wandeling. Met beekjes en vennen. Ook mooi weer om te wandelen.
Prachtige gevarieerde tocht met mooie bossen, prachtige vennen en kasteel Heeze. De moeite waard. De file voor mijn GPS was zoals gewoonlijk weer 100% in orde. Bedankt voor deze mooie wandelingen Adrie.
Op 18 december jl. heb ik de wandeling met mijn wandelgroep gelopen. Wandelgroep was enthousiast. Prachtige, afwisselende tocht. Het pad was goed begaanbaar en de routebeschrijving was duidelijk.
Op een wat druilerige dag deze wandeling gemaakt. Prachtige herfstkleuren en erg veel paddenstoelen. Ik heb genoten! Het startpunt is goed te bereiken vanaf NS-station Heeze.
Weer een hele mooie route, Adrie!
Misschien was ie nog mooier geweest als we een stukje over de natuurbegraafplaats waren gewandeld.
De paden langs de natuurbegraafplaats waren wat lang en saai…
Het gebied rondom het crematorium kenden we nog niet zo goed. Vooral de natuurbegraafplaats is erg mooi en sereen.Fijn ook dat je overal met je hond mag komen. Hier en daar versperren omgewaaide bomen het pad wat de wandeling een avontuurlijk tintje geeft.
Een mooie afwisselende route waar we volop van hebben genoten!
We hebben 2 reeën gespot en verschillende soorten paddestoelen gezien.
Wat wel bijzonder was is de kunstroute die tijdelijk op het landgoed Kapellerput wordt gehouden.
Deze kunstroute is van 16 tot 31 oktober, waar je langs 15 “kunstkamers ” in de vrije natuur kunt lopen.