Naar de Halsche Beemden, Boxtel te Noord-Brabant

13 km Wandelroute Naar de Halsche Beemden, te Boxtel

Wandeltocht door het bosgebied Sparrenrijk, landgoed Eikenhorst, door de Halsche Beemden in het stroomgebied van de Essche Stroom ook wel Esschestroom genoemd en het wandelpark Molenwijk. Het landgoed Eikenhorst is een oud in de Engelse landschapsstijl aangelegd landgoed, met waterpartijen die leken op natuurlijke wateren met onverwachte doorkijkjes richting het landhuis. In het landgoed staan diverse monumentale inlandse eiken, beuken, tamme kastanjebomen en exotische solitaire bomen. De Halsche Beemden in het stroomgebied van de Essche Stroom is recent geheel opnieuw ingericht, naast de Essche Stroom is een meander komen liggen. In het verleden was de Essche Stroom die rond 1900 Halsche Water genoemd werd een flink meanderende beek. De meanderende beek is tijdens de ruilverkaveling (rond 1960) rechtgetrokken. Geïnspireerd op de historische loop uit de periode 1910-1919 is deze meander van bijna 3 kilometer hersteld. De rechtgetrokken beek is behouden omdat er in verhouding met vroeger meer water wordt afgevoerd. De meander zal in natte periodes buiten haar oevers treden. En bij extreem hoogwater zal het extra water via de rechte beek afgevoerd worden. Via het recreatiebos Sparrenrijk en het wandelpark Molenwijk met het mooie Leijsenven wordt de wandeltocht beëindigd. 78% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers op: 1-2-2022

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Het parkeerterrein “Park Molenwijk” aan “Molenwijkseweg” RA verlaten, direct daarna bij kruising LA, “Parkweg”, de weg volgen tot verhard fietspad “Moorwijk” aan linkerhand, direct na , overige zijwegen negeren.
Bij dit fietspad LA, “Moorwijk”.
Aan einde van het fietspad, bij T-splitsing RA, verharde weg,
Na ca. 100m LA, t.h.v. inrit woning nr.7, “Nimrodlaan”, wn route.
Bij 3-sprong link aanhouden, wn route, iets verder bij 3-sprong rechts aan houden, “Nimrodlaan”, wn route, iets verder gaat in de weg over in een onverhard pad “Vekemans van Lieshoutlaan” met iets verder een metalen afsluitboom.
Voorbij perceel grasland, bij kruising RA, smal recht bospad, kn41 de wn route wordt verlaten, het pad ca. 250m volgen kruising.
Bij deze kruising LA, eveneens een smal bospad.
2.
Bij kruising RD, pad met vier houten palen en landbouwperceel aan rechterhand.
Voorbij het landbouwperceel, bij kruising LA, pad met landbouwperceel (grasland) aan rechterhand.
Voorbij smal boomstam brugje, bij kruising met grind-/fietspad en pad RD, brede laan.
Voor kleinere beuken langs het pad, bij kruising RA, smaller bospad.
RD, smal pad aan linkerhand negeren, wn43, iets verder bij kruising eveneens RD, wn route.
Bij T-splitsing RA, wn43, beukenlaan.
Bij kruising met pad en grind-/fietspad RD, pad door smal bosperceel, kn43 de wn route wordt verlaten, verderop gaat het smalle pad over in een breed grindpad, het grindpad met voorbij de woningen een kapelletje volgen tot bocht naar links.
Bij deze bocht het grindpad met bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren.
Bij kruising met verharde weg RD, breed grindpad met BL bordje “Eikenhorst”, iets verder LA, pad met rood routepaaltje door de bosrand en perceel grasland aan rechterhand.
3.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing RA richting het hoofdgebouw, t.h.v. van het hoofdgebouw buigt het pad naar rechts.
Ca. 120m voorbij deze bocht, direct na smalle waterplas aan linkerhand LA, smal pad, rode (paaltjes) route, verderop voorbij een imposante beuk aan rechterhand buigt het pad naar links, rode route, het slingerende pad door rododendronstruiken met waterplas aan linkerhand verder volgen tot kruising met gras-pad en aan rechterhand op enige afstand een poort.
Bij deze kruising RD, rode route, pad met bosschages aan rechterhand, het pad buigt met ruime bocht naar links gaat vervolgens door de rand van het landgoed met aan linkerhand een perceel grasland met fruitbomen en een houten gebouwtje, voorbij het perceel buigt het pad voor een waterloop naar links, rode route.
Iets voorbij deze bocht, bij 3-sprong RA het houten brugje over, rode route.
4.
Bij kruising met laan RA, de rode route wordt verlaten iets verder verlaat men het landgoed, t.h.v. de boerderij met grote stallen gaat het onverharde pad over in een verharde weg.
Ca. 300m voorbij de boerderij, direct na bankje LA de dijk met houten afsluitboom oplopen, de dijk volgen tot en klaphek aan de voet van de dijk aan linkerhand.
LA door het klaphek, het pad buigt naar rechts met meanderend beekje aan linkerhand, na ca. 120m richting knotwilgen lopen, de afrastering met knotwilgen aan rechterhand volgen, voorbij de knotwilgen doorlopen tot een klaphek.
Voorbij het klaphek, bij T-splitsing LA, iets verder het betonnen brugje over en t.h.v. de stuw door het klaphek, verderop voorbij een klaphek het betonnen brugje over en het meanderend beekje aan linkerhand volgen, bij uitloper van het bos RA door een klaphek en iets verder door een houten voetgangerssluis, wn route.
5.
Iets voorbij de voetgangerssluis, bij 3-sprong RA, kn18 volg 60, pad met iets verder waterplas aan rechterhand, verderop door een houten voetgangerssluis.
Bij 3-sprong LA, wn route, vervolgens bij kruising met laan RA, wn route.
Iets voorbij bosrand aan rechterhand RA, smal pad met houten afsluitboom.
Bij 3-sprong links aanhouden, pad door de bosrand.
Aan einde van het pad rechts aanhouden, fietspad langs verharde weg, direct daarna LA het onverhard pad met metalen afsluitboom aan overzijde van de weg inlopen, “Vekemans van Lieshoutlaan”, kn23 volg 43.
T.h.v. van informatiepaneel “Sparrenrijk” RA, beukenlaan, de wn route wordt verlaten, verderop buigt het pad naar links en gaat licht slingerend verder.
Ca. 250m voorbij deze bocht, voor groen routepaaltje scherp LA, groene (paaltjes) route.
Na ca. 70m, t.h.v. bankje RA, groene route, smal bospad.
6.
Bij T-splitsing LA, groene route, iets verder t.h.v. bankje RA, smal beukenlaantje, groene route.
Bij kruising met aan linkerhand een bankje RD, coniferenlaan, de groene route wordt verlaten.
Bij T-splitsing RA, eikenlaan.
Bij bosperceel met berken en jonge beuken, bij kruising LA, smal bospad door rand van het perceel, groene route, verderop buigt het pad naar rechts.
Bij T-splitsing LA, brede beukenlaan, vervolgens na circa 40m RA wn33 (zie achterzijde van het routepaaltje), groene route, iets verder staan aan beide zijde van het pad rododendronstruiken.
Bij kruising RA, wn33, groene route.
Bij kruising LA, wn route, groen route, rechte beukenlaan, het pad volgen tot T-splitsing, iets voor de T-splitsing passeert men aan rechterhand enkele picknicktafel en speeltoestellen.
Bij deze T-splitsing RA, kn33 volg 44, na verlaten van het bos bij T-splitsing LA, kn44 volg 32, verharde weg, de weg volgen tot weg “Essche Heike” aan rechterhand direct na een voetbalveld.
7.
Bij deze weg RA, “Essche Heike”, direct daarop LA, wn route, onverhard pad met aan linkerhand groen elektriciteitskast, iets verder buigt het pad naar rechts.
Voor omheinde dierenpark, bij T-splitsing LA, wn route, breed verhard fiets-/voetpad.
Voorbij het omheinde dierenpark RA, voetpad met de omheining aan rechterhand.
Voorbij het omheind perceel, bij kruising RD, het pad buigt met ruime bocht naar links.
Iets voorbij brugje, bij kruising RA, direct daarna LA, verhard pad met iets verder een waterplas aan linkerhand.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, vervolgens in bocht naar rechts van de weg LA, verhard voetpad.
Bij 3-sprong links aanhouden, voetpad met nog steeds de waterplas aan linkerhand.
Na ca. 200m rechts aanhouden, onverhard pad, iets verder is aan overzijde van de weg het parkeerterrein, het startpunt

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
BL = Brabants Landschap.
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting aanduiding, wn staat voor een netwerk routepaaltje met alleen richting aanduiding.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Parkeerterrein wandelpark Molenwijk bij Sportpark Molenwijk, Molenwijk 1, 5282 SH te Boxtel. Plan Route

Met de auto

Parkeerterrein wandelpark Molenwijk hoek Molenwijkseweg- Eikenlaan

Openbaar vervoer

Bushalte Molenwijkseweg aan de Parkweg.
Station Boxtel, aanlooproute van 1,2km: Het station aan centrumzijde verlaten, met de rug naar het stationsgebouw LA vertrekken, weg “Parallelweg Noord” volgen, verderop passeert men aan linkerhand een fietsenstalling en langwerpig parkeerterrein “Jan van Eschplein”. Voorbij het parkeerterrein links aanhouden, verhard voetpad tussen wit voormalig stationsgebouw en het parkeerterreintje inlopen. Aan einde van het verhard voetpad, bij Y-splitsing links aanhouden. RD, “Brugstraat”, weg aan rechterhand negeren, de weg buigt met flauwe bocht naar rechts. Bij T-splitsing LA. Na ca. 50m, bij 3-sprong rechts aanhouden, “Van Hornstraat”, kn6 volg 5, de weg volgen tot kruising met aan linkerhand “Jan van Brabrantstraat”, zijwegen negeren. Bij deze kruising LA, “Jan van Brabrantstraat”, kn5 volg 32, de weg volgen tot kruising met “Doornakkerlaan”, zijweg en zijpad negeren. Bij deze kruising RD. Bij kruising met “Leenhoflaan” RD, verhard fiets-/voetpad met lage zuilen, vervolgens na ca. 50m bij kruising RA, de weg volgen tot bocht naar rechts. In deze bocht LA, verhard voetpad Start de routebeschrijving bij punt 7 voorlaatste regel.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (11)

Pad door het Sparrenrijk Adrie: Pad door het Sparrenrijk
Kleine kapel Adrie: Kleine kapel
Hoofdgebouw op landgoed Eikenhorst Adrie: Hoofdgebouw op landgoed Eikenhorst
Landgoed Eikenhorst, imposante beuk Adrie: Landgoed Eikenhorst, imposante beuk
landgoed Eikenhorst, pad door rododendronstruiken Adrie: landgoed Eikenhorst, pad door rododendronstruiken
Halsche Beemden, meanderend beekje Halsche Beemden, meanderend beekje
Halsche Beemden, Essche Stroom Adrie: Halsche Beemden, Essche Stroom
Halsche Beemden, meanderend beekje Adrie: Halsche Beemden, meanderend beekje
Halsche Beemden, natte graslanden Adrie: Halsche Beemden, natte graslanden
Sparrenrijk, smal beukenlaantje Adrie: Sparrenrijk, smal beukenlaantje
Pad door het Sparrenrijk Adrie: Pad door het Sparrenrijk

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart naar-de-halsche-beemden.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Lseven

Molenwijk 2
5282 SH Boxtel
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (4)

 1. Peer Brok 5 november 2022 om 15:04

  Prachtige verrassende en en afwisselende route door wandelpark Molenwijk, de bossen, landgoed Eikenhorst, door de Halsche Beemden in het stroomgebied van de Essche Stroom. De minder fijne stukken over de weg en het geluid van de snelweg ben je snel vergeten na deze mooie tocht.

  Reageren
 2. Myriam 5 juni 2022 om 09:49

  Prachtige tocht !
  Nooit van dit mooie landgoed gehoord maar echt een aanrader we gaan hem zeker nog een keer lopen in ander seizoen

  Reageren
 3. Hans en José van ‘t Hof 18 maart 2022 om 18:55

  Vandaag deze mooie wandeling gelopen.
  Héél de dag een heerlijk zonnetje.
  We gaan deze beslist wéér lopen als de rododendrons in bloei staan.
  En ook in de herfst als de beuken goudgeel zijn.

  Weer een TOP wandeling dank jullie wel!

  Reageren
 4. Ine 14 februari 2022 om 00:19

  Een hele mooie gevarieerde wandeling met prachtige lanen, watertjes en stroompjes. Zeker de moeite waard om nog eens te lopen in het voorjaar!

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)