Naar de Grotelsche Heide, De Mortel te Noord-Brabant

15 km Wandelroute Naar de Grotelsche Heide, te De Mortel

Wandeltocht door de Nederheide en de Grotelsche Heide ook wel Grotelsche Bos genoemd. De Nederheide is van oorsprong een productiebos, inmiddels is het bos omgevormd tot een gevarieerd bosgebied. Al snel wordt de Nederheide weer verlaten en gaat de wandeltocht door de Grotelsche Heide. De Grotelsche Heide is een gebied dat bestaat uit afwisseling van bos, een klein beetje heide en grasland. Deze afwisseling zorgt voor verrassende doorkijkjes en maakt het een aantrekkelijk wandelgebied. In de Grotelsche Heide wordt onder andere het beekje de Snelle Loop en de Esperloop gevolgd, een min of meer gaaf meandert 'heidebeekje'. De Esperloop splits af van de Snelle Loop en mondt in de Grotelsche Heide weer uit in de Snelle Loop. Na verlaten van het dorp gaat de wandeltocht door een karakteristiek steegje Truttensteeg. Volgens bron Heemkundekring De Kommanderij Gemert is de naam bekend uit de volksmond. Citaat: In vroeger tijd werden de Mortelnaren gewaarschuwd dat men daar niet naar toe moest gaan. Het was een gevaarlijk steegje. Er werd ‘gevreejen’…, maar dat zei men natuurlijk niet. Neenee. Er zaten schooiers, schelmen, trutten en van allerhand slag volk dat niet deugde. De Mortel heeft aan die “besodemieterij” er uiteindelijk een officiële ‘Truttensteeg’ aan overgehouden. 85% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 14-1-2021, laatst bijgewerkt op: 24-3-2024

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de ingang van de kerk RA het parkeerterrein langs de kerk oplopen, na verlaten van het parkeerterrein bij T-splitsing RA.
Bij kruising RD, “Pastoor v.d. Eindestraat”.
Bij kruising LA, “Abtshof”, wn route.
In bocht naar rechts van de weg RD, grindpad, wn route, vervolgens voorbij woning nr.6 (laatste) RD, grindpad aan rechterhand negeren, wn route, verderop buigt het grindpad naar rechts.
Bij kruising met verharde weg RD, “Truttensteeg”, wn route, verderop buigt het grindpad naar rechts, het grind-/fietspad verder volgen tot T-splitsing bij verharde weg.
Bij deze T-splitsing LA, verharde weg, wn route.
Bij kruising RA, “Nachtegaallaan”, onverhard pad, kn91 volg 97.
2.
Ca. 50m voorbij bosrand aan linkerhand, bij kruising LA, bospad met houten afsluitboom, wn route, iets verder bij 4-sprong links aanhouden, wn route, het stijgend pad buigt met ruime bocht naar rechts en gaat over een heuvel (stuifduinen) door de bosrand, let op het pad wordt ook gebruikt door ATB rijders.
Iets voorbij een op afstand aan linkerhand lager gelegen poel RD, pad aan rechterhand negeren, wn route, het pad daalt even, buigt naar rechts en gaat weer over een heuvel.
Dalend pad met bocht naar links verder volgen, smal pad aan rechterhand negeren en aan de voet van de heuvel het pad eveneens aan rechterhand negeren, wn route.
Na ca. 100m RD, verbindingspad naar verharde weg aan linkerhand negeren, de wn route wordt tijdelijk verlaten, vervolgens bij kruising met breed pad RD, smal bospad met houten afsluitboom, wn route.
Na ca. 120m, iets voor poel met bankje, bij 3-sprong LA, wn route.
Bij 3-sprong RA, wn route, het pad tevens ATB pad ca. 250m tot bocht naar rechts voor een open plek met nieuwe aanplant.
3.
In deze bocht LA richting verharde weg, de wn route wordt verlaten, vervolgens bij T-splitsing RA, verharde weg.
Bij T-splitsing LA, fietspad langs doorgaande weg, iets verder RA, “Hemelsbleekweg”.
RD, breed pad aan rechterhand negeren, iets verder t.h.v. metalen poort bij toren buigt het pad naar links, smal onverhard pad met poort door de bosrand, wn route, verderop buigt het pad naar rechts met beek de Snelle Loop aan linkerhand.
Iets voorbij deze bocht LA het metalen brugje bij stuw over, kn22 volg 23, aan overzijde LA door klaphek, wn route, voorbij het klaphek rechts aanhouden, door rechterzijde van het begrazingsgebied met voor de bosrand een poel en een bankje aan linkerhand.
Voor houten poort het pad met bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, wn route, het pad verder volgen tot men het bos verlaat.
Na verlaten van het bos LA, pad met afrastering aan linkerhand, de wn route wordt verlaten.
4.
Bij T-splitsing met aan linkerhand een houten poort met klaphek LA door het klaphek.
Direct na flauwe bocht naar links RA door klaphek, verderop bosrand aan rechterhand, voorbij het bos gaat het pad door open begrazingsgebied richting een klaphek aan de overzijde.
Voorbij dit klaphek, bij T-splitsing RA, wn route.
T.h.v. draaihekje en houten poort, het doorgaande pad met bocht naar links verder volgen, kn23 volg 26.
RD, pad op rechterhand negeren, wn route.
Na ca. 100m, voorbij bosperceel aan linkerhand met smalle stroken eiken LA, smal pad, de wn route wordt verlaten, verderop volgt het pad een lage heuvel aan rechterhand en buigt vervolgens naar rechts de heuvel over, ca. 100m voorbij deze bocht passeert men aan linkerhand een open plek en volgt het pad een ondiepe greppel aan linkerhand, het pad verder volgen tot T-splitsing voor beekje de Esperloop.
5.
Bij deze T-splitsing LA, pad met het beekje aan rechterhand.
Pad met bocht naar rechts langs het beekje verder volgen, pad aan linkerhand negeren.
Bij T-splitsing RA, kn24 volg 25, iets verder RD, pad aan linkerhand negeren, kn25 volg 26.
In bocht naar links van het doorgaande pad RD, smal pad met afrastering aan rechterhand, de wn route wordt verlaten.
Na ca. 200m LA, pad door landbouwgebied.
Bij T-splitsing RA.
Bij T-splitsing RA, pad met gescheiden grind-/fietspad.
RD, grindpad aan linkerhand negeren, verderop voorbij voorbij het landbouwperceel aan rechterhand RD, pad langs de afrastering aan rechterhand negeren.
Iets voorbij het omheinde begrazingsgebied aan rechterhand, bij 4-sprong RA, wn route, pad door de bosrand met op enige afstand het begrazingsgebied aan rechterhand.
6.
RD, ATB pad op linkerhand negeren, direct daarna bij 3-sprong LA, pad met beekje aan rechterhand, de wn route wordt weer verlaten.
Bij 3-sprong RA, pad met nog steeds het beekje aan rechterhand.
Bij 3-sprong links aanhouden, men volgt nu weer het beekje de Esperloop aan rechterhand.
Bij kruising met aan rechterhand een smal metalen brugje RD, het beekje verder aan rechterhand volgen tot volgend metalen brugje, iets voor het brugje slingert het pad langs ontwortelde bomen en broomstronken.
Bij 4-sprong met aan rechterhand het brugje RD, smal slingerend bospad, na enkele bochten buigt het pad met ruime bocht naar links en gaat door de bosrand.
Bij T-splitsing RA, pad met afrastering aan rechterhand, wn route.
7.
Voorbij kleine woning nr.4 RD, achtereenvolgens pad aan linker- en rechterhand negeren, wn route.
Bij T-splitsing RA, wn route, verharde weg met verderop horecagelegenheid “Grotels Genieten”.
Bij kruising RA, “Beekse Peeldijk”, de wn route wordt verlaten, breed onverhard pad.
Bij houten poort RD door klaphek, pad aan rechterhand negeren.
Iets voor verlaten van het bos, direct na beekje de Esperloop aan linkerhand LA, smal pad met het beekje aan linkerhand.
Pad met bocht naar links verder volgen met aan linkerhand de Esperloop en aan rechterhand de Snelle Loop, iets verder buigt het pad naar rechts met de Snelle Loop aan rechterhand en verderop t.h.v. een stuw een klaphek, het pad met de beek aan rechterhand verder volgen tot kruising met verharde weg.
8.
Bij deze kruising RA, verharde weg, direct daarna voorbij de beek RA door klaphek, kn12 volg 22, door begrazingsgebied met de beek aan rechterhand richting bosrand aan overzijde lopen, bij de bosrand via houten voetgangerssluis het begrazingsgebied verlaten.
Iets voorbij de houten voetgangerssluis, bij 3-sprong LA richting toren, bospad, de wn route wordt verlaten, ruim voor de toren buigt het pad naar links.
Pad met bocht naar rechts verder door de bosrand volgen, pad aan linkerhand negeren.
Bij kruising met breed grindpad RD langs metalen afsluitboom (het bordje verboden toegang is niet van toepassing op het pad).
Na ca. 140m, t.h.v. open plek aan linkerhand het pad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, wn route, het pad ca. 450m verder volgen tot kruising, zijpaden negeren.
9.
Bij deze kruising LA, kn98 volg 90, het pad met gescheiden grind-/fietspad dat verderop overgaat in een half verhard pad volgen tot kruising met verharde weg, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RA, verharde weg, wn route.
Bij kruising RD, wn route, direct daarna rechts aanhouden het grindpad parallel aan de verharde weg met de weg aan linkerhand inlopen, de wn route wordt verlaten, verderop buigt het pad met flauwe bocht naar rechts weg van de verharde weg, “Koningpad”, het grindpad verder volgen tot verharde weg iets voorbij een speelveldje aan rechterhand, zijpaden en zijweg negeren.
Bij deze weg LA, verharde weg, “Vossenheuvel”.
RD, “Vossenheuvel”, weg aan rechterhand negeren.
Bij T-splitsing RA, “Renseweg”, de weg volgen tot kruising.
Bij deze kruising LA richting de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Kerk, Sint Antoniusstraat 32, 5425 VE te De Mortel. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op het parkeerterrein langs de kerk de ingang is aan de Kastanjelaan of op de parkeervallen aan de Lochterweg in directe omgeving van de kerk.

Openbaar vervoer

Bushalte Kerk, De Mortel.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (10)

Begrazingsgebied Adrie: Begrazingsgebied
In de verte de Mortelse Toren Adrie: In de verte de Mortelse Toren
Hoogzit Adrie: Hoogzit
De Esperloop Adrie: De Esperloop
Pad door het buitengebied Adrie: Pad door het buitengebied
De Snelle Loop Adrie: De Snelle Loop
De Mortelse Toren in een winters sfeertje Adrie: De Mortelse Toren in een winters sfeertje
Winter Adrie: Winter
De Esperloop Adrie: De Esperloop
Winters sfeertje Adrie: Winters sfeertje

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart naar-de-grotelsche-heide.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In plaats De MortelGrotel’s Genieten

Grotel 5
5761 RA Bakel
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (13)

 1. Adrie 22 december 2023 om 16:49

  Vandaag 22 december 2023 de wandeltocht gecontroleerd. Het begrazingsgebied is opnieuw ingericht, de routebeschrijving is hierop aangepast. Bij punt 6 2de deel staat het water in de Esperloop zo hoog dat de smalle brugjes over de Esperloop nauwelijks nog te zien zijn. Tussen het 1ste en 2de brugje staat het pad langs de beek een stukje onder water, men kan hier met een boog door het bos met iets verder de hoogzit aan rechterhand, bij de hoogzit is het pad weer te volgen. Voorbij het 2de brugje staat een groot deel van een bosperceel volledig onder water, bij het 2de brug niet RD maar LA vervolgens bij een 5-sprong gescheiden door een diepe geul RA langs de geul en het 1ste pad aan rechterhand volgen verderop het bos verlaten en de afrastering aan rechterhand volgen. De wandeltocht bij punt 7 1ste regel verder volgen. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Adrie 23 februari 2023 om 09:25

  In het oostelijk deel van Grotelsche Heide is de afrastering rond het begrazingsgebied verwijderd er wordt te zijner tijd een nieuwe geplaatst. Op een paar plaatsen staan nog klaphekken en houten poorten, deze zijn nog vermeld in de routebeschrijving ook deze kunnen nog verwijderd worden. Zodra het begrazingsgebied opnieuw ingericht is wordt de routebeschrijving hierop aangepast.

  Reageren
 3. Adrie 6 september 2022 om 17:19

  Gisteren 5 september 2022 de wandeltocht gecontroleerd. De routebeschrijving is weer actueel. veel wandelplezier!

  Reageren
 4. Sylvie Ernst 10 april 2022 om 18:47

  Hoeveel km is de route?

  Reageren
  1. Adrie 10 april 2022 om 18:50

   Deze wandeltocht is 15km om precies te zijn 14,6km. De lengte staat in de kleine afbeelding bij de omschrijving en op de kaarten.

 5. Irna 19 februari 2022 om 14:29

  Erg mooie wandeling, leuke smalle paadjes langs het water en in het bos. Een aanrader!

  Reageren
 6. Frank 23 januari 2022 om 20:07

  Onverwacht mooie wandeling door een nog onbekend gebied en nog redelijk dicht bij huis.
  Ook nog goed wandelweer. Bij de horeca in Grotel nog een lekker soepje gegeten.
  Voor herhaling vatbaar.

  Reageren
 7. Hella 10 oktober 2021 om 17:33

  Vandaag deze wandeling gedaan.
  Mooie bosrijke omgeving,afwisselende landschappen.
  Het was schitterend weer, ook al paddenstoelen gezien.
  Gezellige horeca in Grotel.

  Reageren
 8. Monique 6 februari 2021 om 09:08

  Hoi Arie,
  kan nergens vinden hoeveel kilometer het is.
  Weet jij dat misschien?
  Gr Monique

  Reageren
  1. Adrie 6 februari 2021 om 09:58

   Monique bedankt voor de reactie! De lengte is 15 kilometer, de lengte staat in de kleine afbeelding bij de omschrijving en op de kaarten.

 9. Arie hofmans 30 januari 2021 om 17:32

  Deze wandeling gelopen op 24-01-2021,
  Vaak wel drassig, maar hele mooie wandeling.

  Reageren
 10. Mark 23 januari 2021 om 17:20

  Mooie tocht . Leuk om nu eens vanuit De Mortel naar de Grotelsche Heide te wandelen. Dit is en blijft een mooi wandelgebied. Het was op deze zaterdagmiddag (23/1) opvallend rustig.

  Reageren
 11. Edward 16 januari 2021 om 19:58

  Mooie bosrijke wandeling waarbij je onderweg wat leuke vennetjes tegenkomt. Ook het centrum van de Mortel is leuk om even doorheen te wandelen. Deze wandeling is een aanrader.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)