Naar de grafheuvels Toterfout-Halfmijl, Vessem te Noord-Brabant

13 km Wandelroute Naar de grafheuvels Toterfout-Halfmijl, te Vessem

Wandeltocht vanuit het plaatsje Vessem naar het gehucht Halfmijl met in het gelijknamige bosgebied in de directe omgeving van het gehucht zestien gerestaureerde grafheuvels van Toterfout-Halve Mijl. Vijftien van de zestien grafheuvels worden bezocht verder gaat de wandeltocht langs twee vennen, het Grootmeer en het Kleinmeer in de Buikheide. De grafheuvels, met uitzondering van één heuvel, zijn uit de midden-bronstijd (1600 - 1000 v. Chr.). In 1948 waren in het gebied eenendertig grafheuvels en een urnenveld. Van de grafheuvels was een deel monumentaal, en een deel was nauwelijks als zodanig herkenbaar. Ook was een aantal geheel verdwenen door bebossing en ontginning, een achttal daarvan werd toen teruggevonden. Zestien grafheuvels werden gerestaureerd. De overige werden geëffend, om plaats te maken voor cultuurgrond. De twee vennen het Grootmeer en het Kleinmeer zijn op natuurlijke wijze ontstaan door verstuiving van zand., vooral het Grootmeer is voor Brabantse begrippen een groot ven. De waterstand van de vennen kan van nature sterk wisselen, vooral in droge zomers kunnen de vennen droogvallen. Verder komt men als bezienswaardigheid langs de Jacobusmolen, de oorspronkelijke molen dateert van 1837 en was een achtkante graan- en oliemolen. In 1893 is de molen afgebrand en weer opgebouwd, de huidige Jacobusmolen stamt dan ook uit dat jaar.78% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 22-6-2020, laatst bijgewerkt op: 10-11-2022

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar het parkeerterrein en met de kerk aan de linkerhand RA vertrekken, de weg die iets verder met flauwe bocht naar links buigt volgen tot T-splitsing voor een landbouwperceel, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing LA, “Katerstraat”, iets verder bij kruising LA, “Servatiusstraat nr.17”, voorbij inrit van woning smal grindpad, verderop weer verharde weg.
Links aanhouden, weg aan rechterhand negeren, de weg volgen tot T-splitsing, zijweg negeren.
Bij deze T-splitsing RA, vervolgens voorbij flauwe bocht naar links, voor woning nr.34 RA, “Gronewoud 16 t/m 32”, de doodlopende weg volgen tot woning nr.22, voorbij deze woning het smalle fietspad inlopen, wn route.
Aan einde van het fietspad, bij T-splitsing RA, wn route, direct daarna links aanhouden, smal grindpad, “Kerkepaadje”, wn route.
2.
Aan einde van het smalle grindpad, bij T-splitsing LA, verharde weg, wn route.
In bocht naar links van de weg RA, “Maaskant”, wn route, de weg buigt naar links.
Bij T-splitsing RA, kn49 volg 78.
Na ca. 90m, voorbij omheind perceel LA, grindpad, wn route, het grindpad dat verderop overgaat in een zandpad en de bosrand volgt ca. 900m volgen tot 4-sprong in bocht naar links van het pad, zijpaden negeren.
Bij deze 4-sprong het pad met bocht naar links verder volgen, wn route.
Voor landbouwperceel aan rechterhand RA, smal pad met de waterloop aan rechterhand, wn route, verderop buigt het pad langs de waterloop met flauwe bocht naar rechts, het pad verder volgen tot T-splitsing.
3.
Bij deze T-splitsing LA, breed pad, kn78 volg 50, het pad dat verderop t.h.v. een boerderij overgaat in een verharde weg ca. 1km volgen tot bocht naar rechts van de weg iets voorbij de 2de boerderij aan linkerhand met huisnr.1, zijpaden negeren.
In deze bocht de weg met bocht naar rechts verder volgen, onverhard pad aan linkerhand negeren, direct daarna RD, “Weijerseweg”, weg aan linkerhand negeren, kn50 volg 51.
Iets voorbij woning 2/2A LA, bospad met picknicktafel, de wn route wordt verlaten.
# Voor een bezoek aan vier van de 16 overgebleven grafheuvels de weg verder RD volgen tot gras-pad direct na omheind perceel. Voorbij het omheind perceel RA naar het bosperceel lopen, in het bosperceel liggen vier grafheuvels.
T.h.v. grafheuvel, bij 3-sprong schuin naar links het pad met 2de grafheuvel aan linkerhand inlopen, wn route.
4.
Bij kruising met aan linkerhand een grafheuvel RD, wn route.
# Als men het pad ca. 30m aan linkerhand inloopt ziet men twee van de drie grafheuvels in een rij.
RD, pad aan linkerhand negeren, wn route.
# Een klein stukje het pad aan linkerhand inlopen dan zijn twee grafheuvels van de drie te zien nu vanaf de andere zijde.
Bij kruising met smal pad RD, wn route.
Bij T-splitsing RA, iets verder bij T-splitsing LA, pad met bosrand aan linkerhand, wn route.
Bij 4-sprong RA, pad met een verhard fietspad, wn route.
Iets voor einde van bosperceel aan rechterhand, bij picknicktafel RA, smal bospad, de wn route wordt verlaten.
# In het bosperceel passeert men langs het pad 3 van de 16 grafheuvels. Voor een bezoek aan Bezoekerscentrum Toterfout met o.a. Gasterij ’t Dorpsgenot en ’t Geitenboerkede de weg ca. 600m verder volgen.
Na verlaten van het bosperceel, bij T-splitsing LA, onverhard pad met verhard fietspad, het pad volgen tot pad voor bosrand aan rechterhand.
5.
Bij dit pad RA, nwp route, het pad dat gedeeltelijk langs de bosrand loopt volgen tot T-splitsing, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing LA, nwp route, men passeert bord “Grondwater-beschermingsgebied”.
RD, ATB pad langs bosrand aan rechterhand negeren.
Bij kruising met aan linkerhand een grafheuvel zonder palenkrans RA, nwp route, het brede pad volgen tot 4-sprong, smal zijpad negeren.
Bij deze 4-sprong RD, pad met houten afsluitboom, de wn en nwp route worden verlaten, verderop buigt het pad naar rechts.
Ca. 60m voorbij deze bocht LA.
Bij T-splitsing RA, breed pad, het pad ca. 130m volgen tot pad aan linkerhand ruim voor verlaten van het bos, zijpad aan rechterhand negeren.
Bij dit pad LA, iets smaller bospad, het pad volgen tot 5-sprong, zijpaden negeren.
6.
Bij deze 5-sprong het 2de pad aan rechterhand volgen, verderop wordt het pad smaller en buigt naar links.
Voorbij houten afsluitboom, bij kruising met breed pad RD, direct daarna bij kruising LA, pad parallel aan het pad aan linkerhand.
Na ca. 180m, bij kruising RA, het pad volgen tot kruising.
Bij deze kruising RD.
Bij ruime 4-sprong met aan linkerhand een grondwatermeetbuis B51D 0355 RD, het pad iets aan rechterhand inlopen.
Bij kruising LA.
Bij 4-sprong RD richting picknicktafel voor het grote ven, vervolgens voor het ven LA, het grindpad met het ven aan rechterhand volgen tot uitkijkpunt op een heuvel.
T.h.v. het uitkijkpunt RD, het pad voor en voorbij de heuvel aan linkerhand negeren.
In bocht naar rechts van het grindpad voor een knuppelbrugje LA.
Bij kruising RA, kn9 volg 8.
7.
Bij kruising LA richting bosrand, kn8 de wn route wordt verlaten.
T.h.v. bosrand, bij T-splitsing RA, pad door de bosrand, verderop gaat het pad door het bos.
T.h.v. ruiterroutepaaltje 62 RD, het brede ruiterpad aan rechterhand negeren.
T.h.v. bosrand, bij 3-sprong RD richting pad met houten voetgangerssluis aan rechterzijde van het smalle bosperceel, kn79 volg 49, het smalle pad door het bosperceel volgen tot 5-sprong met aan rechterhand een weg naar een parkeerterrein bij tennisvelden.
Bij deze 5-sprong LA, wn route, breed zandpad met verderop de bosrand aan rechterhand.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, wn route, de weg volgen tot breed onverhard pad aan linkerhand in bocht naar rechts van de weg direct na kombord “Vessem”, overige zijpaden negeren.
Bij dit pad LA, breed onverhard pad met bordje “Opengesteld gemeente Eersel”, “Maaskant”, wn route,
8.
T.h.v. metalen poort (inrit van perceel met stallen) RA, smal bospad, de wn route wordt verlaten, iets verder RD, grind-/fietspad, het grindpad aan linkerhand negeren, verderop volgt het grindpad enkele meters een waterloop aan linkerhand en buigt vervolgens met flauwe bocht naar rechts weg van de waterloop, zijpaden negeren.
Iets voorbij deze flauwe bocht, bij 4-sprong LA richting verharde weg.
Voorbij kapel, bij kruising RD het brede pad aan overzijde van de weg inlopen, wn route.
Na ca. 100m, bij kruising LA, kn77 volg 88, het pad dat verderop overgaat in een verharde weg volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing RA, wn route.
Bij T-splitsing LA, “Kuilenhurk”, kn88 volg 87, de weg volgen tot smal verhard voetpad direct na een perceeltje grasland voorbij woonboerderij nr.23/21.
9.
Bij dit voetpad RA, “Buterswal 1 t/m 15 oneven”, kn87 volg 83, het smalle voetpad geheel uitlopen en aan einde ervan met aan rechterhand een brugje LA, verharde weg.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, wn route, iets verder bij T-splitsing LA, de wn route wordt verlaten.
Voorbij woning nr.5 RA, “Molenkap”.
RD, “Molenberg”, weg aan linkerhand negeren, direct daarna in bocht naar rechts van de weg links aanhouden, smal fietspad richting de molen inlopen.
Voorbij de molen, bij T-splitsing LA richting het centrum.
# De Jacobusmolen, de oorspronkelijke molen dateert van 1837 en was een achtkante graan- en oliemolen. In 1893 is de molen afgebrand en weer opgebouwd in de huidige vorm.
Voor plantsoen, bij T-splitsing LA, direct daarna RA, “Servatiusstraat”, kn47 volg 84, de weg volgen tot het parkeerterrein voorbij de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
nwp = Natuurwandelpad “Halfmijl” met groen-donkergroene route markeringen.
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Parkeerterrein kerk voorbij de H Lambertus kerk, Servatiusstraat 8, 5512 AH te Vessem. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op het parkeerterrein aan de Servatiusstraat direct na de kerk.

Openbaar vervoer

Bushalte Wilhelminalaan, Vessem.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (10)

Dorpsgezicht Adrie: Dorpsgezicht
Het Kerkepaadje Adrie: Het Kerkepaadje
Een van de grafheuvels Adrie: Een van de grafheuvels
Plaquette met uitleg over de opbouw van de grafheuvel Adrie: Plaquette met uitleg over de opbouw van de grafheuvel
Een van de grafheuvels Adrie: Een van de grafheuvels
Grafheuvel met ringwal Adrie: Grafheuvel met ringwal
Het Grootmeer Adrie: Het Grootmeer
Het Grootmeer Adrie: Het Grootmeer
Mariakapel Adrie: Mariakapel
Jacobusmolen Adrie: Jacobusmolen

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart naar-de-grafheuvels-toterfout-halfmijl.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats VessemBezoekerscentrum Toterfout op ca. 600m

Toterfout 13A
5507RD Oerle
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (12)

 1. Adrie 10 november 2022 om 19:19

  Vandaag 10 november 2022 de wandeltocht gecontroleerd. In de omgeving van het Grootmeer waren wat veranderingen, verder zijn er recent boswerkzaamheden geweest. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Desiree 22 augustus 2021 om 20:26

  Prachtige wandeling die wij puur op de routebeschrijving liepen. Deze was zeer duidelijk al moet je af en toe even goed (verder) lezen. We hebben genoten van deze bijzondere route door een schitterend stuk pure natuur. De grafheuvels geven het iets extra magisch, nederigs.

  Reageren
 3. Corrie Keulens 1 juni 2021 om 19:06

  Supermooie wandeltocht met veel afwisseling en zeker bij mooi weer in de lente als alles zo groen is.
  De hele wandeling vergezeld van fluitende vogels. Via Gps heel makkelijk te volgen.

  Reageren
 4. Rian 6 december 2020 om 16:09

  Bij punt 4 staat ‘direct na bosrand van bosperceel aan rechterhand RA…
  Dit is net voor het einde van het bosperceel. Als je hier rechtdoor loopt kom je bij het Geiteboerke uit en kan je een kop koffie drinken, nadien pak je het bij dit punt weer op. Was lekker!! Ook een zeer mooie wandeling maar hij is meer dan 13 km.

  Grt Rian

  Reageren
  1. Adrie 6 december 2020 om 17:53

   Rian bedankt voor de reactie! Blijkbaar is het eerste pad door het bosperceel niet goed herkenbaar zie ook de reactie van Gerrie van de Pol op 5 november 2020. Ik heb de routebeschrijving hierop aangepast tevens het bezoekerscentrum met zijn meerdere bedrijven en organisaties waaronder Gasterij ’t Dorpsgenot en ’t Geitenboerkede vermeld. De wandeltocht is inderdaad iets langer op precies te zijn 13,4 kilometer.

 5. Gerrie van de Pol 5 november 2020 om 16:00

  Mooie wandeling. Heerlijk rustig en goed beschreven. Toch 2 aandachtspuntjes. Bij punt 2, de houten slagboom, deze is kapot. Hij ligt op de grond dus wat moeilijker zichtbaar. Verder bij punt 4 zou ik de beschrijving enigszins aanpassen in regel 5, “Bij 4-sprong RA, pad met een verhard fietspad, wn route, vervolgens direct na bosrand…etc. moet m.i. zijn “net voor einde bosrand van bosperceel, bij picknicktafel RA.

  Verder prima.

  Reageren
  1. Adrie 5 november 2020 om 17:38

   Gerrie van de Pol bedankt voor het verbetervoorstel! Bij punt 2 is de afsluitboom in de routebeschrijving doorgestreept. Bij punt 4 loop je in feite een klein extra lusje. Door het bosperceel gaat een pad dat langs de drie grafheuvels men verlaat het bosperceel aan dezelfde zijde als men er ingelopen is. Zou je direct na de bosrand het bosperceel inlopen dan verlaat men het bosperceel bij de picknicktafel. Loopt men door tot de picknicktafel en gaat men daar het bosperceel in dan loop je het pad in tegenovergestelde richting, voor het vervolg van de routebeschrijving maakt het niet uit.

 6. Lara Loopt 8 september 2020 om 20:45

  Deze tocht loopt bijna door mijn achtertuin. Zeer mooi gebied in alle jaargetijden. Horeca is er onderweg geen, echter met wat kleine aanpassingen in de route zou het wel makkelijk kunnen. Bij punt 5 ligt een klein stukje verderop het Dorpsgenot (Toterfout 13a Veldhoven, ligt nu 600m van de route, je kunt daar eigenlijk alleen heen en weer). Nabij het Groot meer ligt Hoeve de Nagtegaal (Merenweg 1a Wintelre, ligt nu 700m van de route maar een routeaanpassing zou daar wel kunnen)

  Reageren
 7. Jos de Haas 5 augustus 2020 om 22:23

  Schitterende wandeling en zeer de moeite waard.
  Op sommige stukken ‘hoor’ je de stilte. Heerlijk!
  Leuk om aan de picknicktafel In Halfmijl lekker iets te eten.
  Wel een paar keer het spoor bijster. Punt 2, smal bospad met afsluitboom heb ik niet kunnen vinden en bij einde punt 5/begin punt 6 ging het helemaal mis. Via de kaarten app in mijn mobiel ben ik uiteindelijk wel bij het Grootmeer (heide begint al te bloeien) aangekomen en heb daar de route weer opgepakt.
  Echt een aanrader, deze wandeling.

  Reageren
  1. Adrie 6 augustus 2020 om 06:17

   Jos de Haas bedankt voor de reactie! Ik heb de betreffende regel iets anders beschreven en ook de afstand tot het pad vermeld. Dat deel van het bos is wat lastiger te beschrijven door de weinige extra herkenningspunten die er te zien zijn.

 8. Margriet 23 juni 2020 om 16:02

  Onder een stralende zon deze tocht vandaag gelopen. Bij startpunt staat het adres Leeuwerik 18, maar de routebeschrijving begint eigenlijk pas op de Servatiusstraat. Hierdoor was het even zoeken. Voor de rest was alles prima beschreven.
  Bij de grafheuvels waren mensen van natuurmonumenten bezig met maaien en onderhoud. Hier kregen we van een enthousiaste medewerker uitvoerig uitleg! Deze tocht willen we nog eens lopen, als de heide bij het grootmeer bloeit!

  Reageren
  1. Adrie 23 juni 2020 om 16:36

   Margriet bedankt voor het melden! Het adres van de kerk moet inderdaad Servatiusstraat zijn ook al is de ingang van de kerk aan de Leeuwerik.

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)