Naar de Duuvelskuul, Afferden te Limburg
Wandeltocht door het Bergerbos, Landgoed Bleijenbeek en het Eckeltse-beekdal in het noordelijk deel van Nationaal Park de Maasduinen. De wandeltocht gaat over en langs stuifduinen waaraan het park zijn naam dankt. Deze stuifduinen zijn ontstaan tegen het einde van de laatste ijstijd. Grote delen van Noord- en Midden-Limburg waren toen bedekt met een laag dekzand. Door de wind werd dit zand opgeblazen tot zandruggen en hoefijzervormige duinen ook wel paraboolduinen genoemd. De wandeltocht gaat langs het vennengebied het Quin en de Duuvelskuul beide omgeven door stuifduinen. Het laatste deel van de wandeltocht gaat door het Eckeltse-beekdal, een mooi beekdal dat vooral in winter en voorjaar drassig kan zijn. Als bezienswaardigheden komt men langs een 12,5 meter hoge uitkijktoren op de hoogste paraboolduin van de Maasduinen en langs het Paoters kapelletje. 90% van deze wandeltocht is onverhard.
Routebeschrijving
1.
Voor doorgaande weg en met rug naar het parkeerterreintje RA vertrekken, direct daarna RA richting “Staatsbos”, “Kapelstraat”.
Bij kruising met aan rechterhand een kapel LA, “Julianastraat”.
# Het plantsoen wordt aug. 24 opnieuw ingericht, volg tijdens de werkzaamheden tijdelijk: De weg “Julianastraat” volgen tot weg “Quinveldweg” aan rechterhand, zijweg en zijpaden negeren. Bij deze weg RA, “Quinveldweg”. de weg die voorbij een grote vijver naar rechts buigt volgt tot 4-sprong voorbij de smalle zijde van het ven, zijwegen negeren. Bij deze 4-sprong RD, doodlopende weg, kn53 volg 54. Ga verder bij punt 1 regel beginnend met: Iets voorbij Theetuin…….
T.h.v. woning nr.38 rechts aanhouden, verhard voetpad door plantsoen, vervolgens bij 3-sprong links aanhouden.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, het voetpad door het plantsoen verder volgen.
Iets voor grote vijver, bij 3-sprong LA, direct daarna bij T-splitsing RA, de weg met de vijver aan rechterhand volgen tot splitsing voorbij woning nr. 17.
Bij deze splitsing rechts aanhouden, vervolgens bij 4-sprong RD, doodlopende weg, kn53 volg 54.
Iets voorbij Theetuin de Appelgaard nr.58 RA, onverhard pad tussen bosschages en omheind perceel grasland, kn54 volg 55.
Voorbij het perceel grasland, bij 3-sprong LA, wn route, na ca. 70m gaat het pad door de rand van een smal bosperceel met een perceel grasland aan linkerhand, voorbij het perceel grasland door een klaphek het begrazingsgebied inlopen.
T.h.v. bankje RD, pad aan rechterhand negeren, paarse (paars-witte SBB bordjes), kn55 volg 60, het pad volgen tot klaphek, voorbij het klaphek buigt het pad naar links met afrastering aan rechterhand, paarse en wn route.
Bij T-splitsing LA, paarse route, kn60 volg 59.
Bij kruising RD, pad met bankje aan linkerhand, paarse route, kn59 volg 58.
Pad met bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, paarse en wn route.
Na ca. 70m het pad met bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, paarse en wn route, voorbij bankje stijgt het pad.
Op heuveltop, bij 3-sprong rechts aanhouden, pad met bankje, paarse route, wn route.
# Op de heuveltop kijkt men aan rechterhand uit over het Quin een heide- en vennengebied in een uitgestoven kom in de rivierduinen.
Voorbij bocht naar rechts RD, pad richting klaphek aan linkerhand negeren, de paarse route wordt verlaten, vervolgens bij 3-sprong rechts aanhouden, de wn route wordt verlaten.
3.
Voorbij klaphek, bij T-splitsing RA, breed pad met gescheiden grind-/fietspad, het pad volgen tot ruiterpad aan rechterhand voor bosrand.
Bij dit pad RA, ruiterpad met SBB bordje “Maasduinen” en met afrastering aan rechterhand.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, het ruiterpad langs de afrastering verder volgen.
RD, pad langs de afrastering verder volgen, ruiterpad aan linkerhand negeren.
Voorbij bankje het pad met bocht naar links langs de afrastering verder volgen, klaphek aan rechterhand negeren, het pad verder volgen tot volgende bocht naar links.
In deze bocht RA door klaphek, direct daarna bij 3-sprong links aanhouden.
Na ca. 50m, t.h.v. SBB routepaaltje met geel-zwart bordje LA, verderop buigt het pad naar rechts, het pad verder volgen tot T-splitsing iets voor bosperceel aan rechterhand, zijpad negeren.
4.
Bij deze T-splitsing LA, iets verder RD, smal pad door de heide aan rechterhand negeren, het stijgende pad verder volgen.
Op de heuvel, bij kruising RA, stijgend pad richting uitkijktoren, kn62 volg 63, het pad over de heuvel ca. 450m volgen tot T-splitsing in lager gedeelte van de heuvel.
Bij deze T-splitsing RA, de wn route wordt verlaten, het pad stijgt even en daalt vervolgens
Voor open plek met ven, bij T-splitsing LA.
Voorbij klaphek met metalen poort, bij kruising LA, breed grindpad, kn47 volg 82.
RD, pad met houten afsluitboom en SBB bordje aan rechterhand negeren, wn route.
In flauwe bocht naar links van het pad RA door klaphek met metalen poort, kn82 volg 45, iets verder buigt het pad met flauwe bocht naar links richting een heuveltop, het pad over de heuvel verder volgen tot 4-sprong voorbij een klaphek, zijpad richting klaphek aan rechterhand negeren.
5.
Bij deze 4-sprong RD, kn45 volg 42.
Na ca. 200m LA, smal bospad met bordje “Landgoed Bleijenbeek”, de wn route wordt verlaten.
Bij kruising met ruiterpad RD, direct daarna bij 4-sprong LA, let op de geel-rode routemarkering op de boom voor de richting, het pad volgen tot pad aan rechterhand richting “Paoterskapel”.
Bij dit pad RA richting de kapel, wn route.
# Paoterskapel, het oorspronkelijk kapelletje is omstreeks 1880 gebouwd in opdracht van paters Jezuieten Bleyenbeek.
Voor de kapel, bij 3-sprong links aanhouden, pad met traptreden links van de kapel oplopen, rode (rood-witte SBB bordjes) en wn route, smal slingerend pad over de heuvel, verderop buigt het pad naar rechts naar voet van de heuvel.
Aan de voet van de heuvel, bij 3-sprong LA, pad met de heuvel aan linkerhand, rode en wn route.
6.
Bij kruising met verharde weg RD, rode route, kn41 volg 35, het pad ca. 220m volgen tot pad aan linkerhand t.h.v. een wn routepaaltje direct na het 3de rode routepaaltje, overige smalle zijpaden negeren.
Bij dit pad LA, smal bospad, wn route, de rode route wordt even verlaten, iets verder buigt het pad naar rechts.
Bij kruising met fietspad en verharde weg “Rimpelt” RD, direct daarna voorbij omheining aan rechterhand, bij kruising RD, rode route, kn35 volg 36, pad met na ca. 200m een beekje, voorbij het beekje gaat het pad door een broekbos, na verlaten van het bos een smal brugje over, voorbij het brugje pad door grasland.
Bij Y-splitsing LA, breed grindpad, de rode en wn route worden verlaten, het pad volgen tot pad aan rechterhand direct na twee houten bielzen aan beide zijde van het grindpad en aan linkerhand bosschages op hoek van het golfterrein.
Bij dit pad RA, pad door het bos met iets verder een akker aan rechterhand.
7.
Bij kruising RD door klaphek, kn36 volg 18, na verlaten van het bos RD het pad door de heide volgen.
Bij 3-sprong RA richting ven, kn18 volg 34, voor het ven buigt het pad naar rechts en aan voet van de heuvel naar links, wn route, het smalle pad aan voet van de heuvel verder volgen tot 4-sprong gescheiden door een breed metalen klaphek.
# De Duuvelskuul is net als de Quin een heide- en vennengebied in een uitgestoven kom in de rivierduinen. Voor een mooi uitzicht even de helling oplopen naar het bankje op de top.
Bij deze 4-sprong RA, wn route, het pad ca. 220m volgen tot pad aan linkerhand met wn routepaaltje direct na een ruiter/men routepaaltje 56, overige zijpaden negeren.
Bij dit pad LA, wn route, het pad dat verderop door rechterzijde van perceel grasland gaat volgen tot een breed metalen klaphek.
8.
Voorbij het klaphek, bij splitsing rechts aanhouden, de wn route wordt verlaten, vervolgens na ca. 40m RD, pad met heide begroeide heuvel aan linkerhand.
Bij T-splitsing LA, breed grindpad.
Bij T-splitsing RA, verharde weg.
# Verderop gaat de wandeltocht door grasland langs het mooi meanderende beekje de “Eckeltse Beek”, vooral in winter en voorjaar kan het grasland heel drassig zijn en met aan het einde een leuk hangbrugje dat met nat weer zeer glibberig is. Als alternatief iets voor het beekje LA, “Spitsbrug 14 12”. Bij Y-splitsing rechts aanhouden, de weg volgen tot kruising met doorgaande weg. Ga verder bij punt 8 laatste regel.
Weg met flauwe bocht naar rechts verder volgen, “Spitsbrug”, weg aan linkerhand negeren, vervolgens na ca. 30m LA door klaphek, kn39 volg 86, door grasland (begrazingsgebied) met het beekje “Eckeltse Beek” aan linkerhand, verderop via een klaphek het grasland weer verlaten, voorbij het klaphek het beekje verder volgen tot hangbrugje met voor het hangbrugje kn86 volg 87, bij het hangbrugje de beek oversteken en de andere zijde volgen, let op bij nat weer kan dit brugje glad zijn!!
Bij T-splitsing RA, verharde weg, de wn route wordt verlaten.
Bij kruising met doorgaande weg RD, “Dorpsstraat”, de weg volgen tot het pleintje, het startpunt.
Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer
Wandelnetwerk gemeente Bergen:
Rood/witte markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting aanduiding, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting aanduiding.
Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢
Bereikbaarheid en toegankelijkheid
Startpunt
Parkeerterrein t.h.v. hoek Dorpstraat-Kapelstraat, Dorpsstraat 35, 5851 AH te Afferden. Plan Route
Met de auto
Parkeerterrein aan de Dorpstraat t.h.v. hoek Dorpstraat-Kapelstraat in het centrum van het dorp.
Openbaar vervoer
Bushalte Gening, Afferden, Limburg. Aanlooproute: Loop vanuit de bushalte Gening naar smalle parallel weg rechts van de N271 richting Afferden. Bij kruising RD, Dorpstraat, vervolgens de weg volgen tot pleintje/parkeerterrein aan rechterhand.
Rolstoeltoegankelijkheid
Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.
Honden
Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.
Foto's (12)
Routekaart
Topografische routekaart
Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart naar-de-duuvelskuul.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.
Download(s)
Horecagelegenheden
In plaats Afferden
In Afferden wordt een plantsoen aan de Julianastraat opnieuw ingericht. Het pad door het plantsoen kan voorlopig niet gelopen worden. In de routebeschrijving is een tijdelijk alternatief opgenomen zie ook de oranje lijn op de Google Maps kaart. Ook wordt het wandelnetwerk in de omgeving van Afferden aangepast. Op de meeste plaatsen zijn deze in de routebeschrijving al bijgewerkt. Ziet men verschillen graag melden via een reactie, contactpagina of een mail naar info@klikprintenwandel.nl, bij voorbaat bedankt!
Vandaag 18 augustus 2023 helaas op een grijze ochtend de wandeltocht door de Maasduinen met paars gekleurde heuvels gecontroleerd. Door het grijze weer kwam de paarse heide niet goed tot zijn recht. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!
Vandaag met heerlijk wandelweer deze gevarieerde wandeling gelopen die erg mooi is. Nauwelijks of geen omgevingsgeluid, altijd weer bijzonder dat er nog zulke plekken zijn ! Het hangbruggetje aan het einde is wel een gevaarlijke passage zo glad als dat was. Toevallig troffen we in Afferden bij Bakker van den Bergh (ook een aanrader) waar we aan de koffie zaten een medewerker van SBB die we dit gemeld hebben. Werd serieus opgenomen door hem en hij zou dit gaan melden bij de gemeentelijke beheerder omdat het brugje niet van SBB is. Wat stukken gaas op de planken spijkeren was volgens hem zeker een optie om vallen te voorkomen.
Oh ja, en niet te vergeten, de routebeschrijving was weer top !
vandaag deze route gewandeld het is de moeite waard om deze wandelroute te lopen met verschillende natuur gebieden. Bij de hangbrug was het drassig maar met goede schoenen was het prima te doen
De route was weer duidelijk beschreven.
Vandaag deze mooie tocht gewandeld. Heel goed beschreven geen één keer fout gelopen alles zeer duidelijk. Dank hiervoor
De mooie vergezichten en idd als de heide in bloei staat is deze tocht nog veel mooier.
Vooral het stuk bos Bleijenbeek is erg mooi met de Paoterskapel en ook nog een bordje dat verwijst naar een dunne-dikke beuk.
Is de moeite waard om even naar de boom te lopen.
Het stuk langs de Eckeltse beek was idd erg nat en drassig maar ik vind toch dat je die weg moet nemen, wat een mooi stukje nieuwe natuur. Zelfs het hangbruggetje was goed te doen, en met goede schoenen aan is er niks aan de hand.
Bedankt weer Adrie voor deze mooie tocht, geweldig.
Wat een prachtige route door het Bergerbos, schitterende vergezichten, over de vennen. Wat een prachtige natuur en wat een stilte. Wat zal dit extra mooi zijn als de heide bloeit! Ook het landgoed Bleijenbeek , vanaf de helling mooie vergezichten! Het stuk langs de Eckeltse Beek was ook erg mooi, het laatste gedeelte drassig en nat, maar het was meer dan de moeite waard! Nog even aangegaan bij Theetuin Appelgaard, voor een heerlijk cappuccino to go!