Naar de Duuvelskuul, Afferden te Limburg

12 km Wandelroute Naar de Duuvelskuul, te Afferden

Wandeltocht door het Bergerbos, Landgoed Bleijenbeek en het Eckeltse-beekdal in het noordelijk deel van Nationaal Park de Maasduinen. De wandeltocht gaat over en langs stuifduinen waaraan het park zijn naam dankt. Deze stuifduinen zijn ontstaan tegen het einde van de laatste ijstijd. Grote delen van Noord- en Midden-Limburg waren toen bedekt met een laag dekzand. Door de wind werd dit zand opgeblazen tot zandruggen en hoefijzervormige duinen ook wel paraboolduinen genoemd. De wandeltocht gaat langs het vennengebied het Quin en de Duuvelskuul beide omgeven door stuifduinen. Het laatste deel van de wandeltocht gaat door het Eckeltse-beekdal, een mooi beekdal dat vooral in winter en voorjaar drassig kan zijn. Als bezienswaardigheden komt men langs een 12,5 meter hoge uitkijktoren op de hoogste paraboolduin van de Maasduinen en langs het Paoters kapelletje. 90% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 22-1-2021, laatst bijgewerkt op: 18-8-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Voor doorgaande weg en met rug naar het parkeerterreintje RA vertrekken, direct daarna RA richting “Staatsbos”, “Kapelstraat”.
Bij kruising met aan rechterhand een kapel LA, “Julianastraat”.
T.h.v. woning nr.38 rechts aanhouden, verhard voetpad door plantsoen, vervolgens bij 3-sprong links aanhouden.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, het voetpad door het plantsoen verder volgen.
Iets voor grote vijver, bij 3-sprong LA, direct daarna bij T-splitsing RA, de weg met de vijver aan rechterhand volgen tot splitsing voorbij woning nr. 17.
Bij deze splitsing rechts aanhouden, vervolgens bij 4-sprong RD, doodlopende weg, kn53 volg 54.
Iets voorbij Theetuin de Appelgaard nr.58 RA, onverhard pad tussen bosschages en omheind perceel grasland, kn54 volg 60.
Voorbij het perceel grasland, bij T-splitsing LA, wn route, na ca. 70m gaat het pad door de rand van een smal bosperceel met een perceel grasland aan linkerhand, voorbij het perceel grasland passeert men een klaphek en gaat het pad door een begrazingsgebied.
2.
T.h.v. bankje RD, pad aan rechterhand negeren, pw (paars-witte SBB bordjes) en wn route, het pad volgen tot klaphek, voorbij het klaphek buigt het pad naar links met afrastering aan rechterhand, pw en wn route.
Bij T-splitsing LA, pw route, kn60 volg 59.
Bij kruising RD, pad met bankje aan linkerhand, pw route, kn59 volg 58.
Bij T-splitsing LA, paarse en wn route.
Na ca. 70m het pad met bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, pw en wn route, voorbij bankje stijgt het pad.
Op heuveltop, bij 3-sprong rechts aanhouden, pad met bankje, pw route, de wn route wordt verlaten.
# Op de heuveltop kijkt men aan rechterhand uit over het Quin een heide- en vennengebied in een uitgestoven kom in de rivierduinen.
Voorbij bocht naar rechts RD, pad richting klaphek aan linkerhand negeren, de pw route wordt verlaten, vervolgens bij 3-sprong rechts aanhouden.
3.
Voorbij klaphek, bij T-splitsing RA, breed pad met gescheiden grind-/fietspad, het pad volgen tot ruiterpad aan rechterhand voor bosrand.
Bij dit pad RA, ruiterpad met SBB bordje “Maasduinen” en met afrastering aan rechterhand.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, het ruiterpad langs de afrastering verder volgen.
RD, pad langs de afrastering verder volgen, ruiterpad aan linkerhand negeren.
Voorbij bankje het pad met bocht naar links langs de afrastering verder volgen, klaphek aan rechterhand negeren, het pad verder volgen tot volgende bocht naar links.
In deze bocht RA door klaphek, direct daarna bij 3-sprong links aanhouden.
Na ca. 50m, t.h.v. SBB routepaaltje met geel-zwart bordje LA, verderop buigt het pad naar rechts, het pad verder volgen tot T-splitsing iets voor bosperceel aan rechterhand, zijpad negeren.
4.
Bij deze T-splitsing LA, iets verder RD, smal pad door de heide aan rechterhand negeren, het stijgende pad verder volgen.
Op de heuvelrug, bij kruising RA, stijgend pad richting uitkijktoren, kn62 volg 63, het pad over de heuvelrug ca. 450m volgen tot T-splitsing in lager gedeelte van de heuvelrug.
Bij deze T-splitsing RA, de wn route wordt verlaten, het pad stijgt even en daalt vervolgens
Voor open plek met ven, bij T-splitsing LA.
Voorbij klaphek met metalen poort, bij kruising LA, breed grindpad, kn47 volg 63.
RD, pad met houten afsluitboom en SBB bordje aan rechterhand negeren.
In flauwe bocht naar links van het pad RA door klaphek met metalen poort, iets verder buigt het pad met flauwe bocht naar links richting heuveltop, het pad over de heuvelrug verder volgen tot 4-sprong voorbij een klaphek, zijpad richting klaphek aan rechterhand negeren.
5.
Bij deze 4-sprong RD, kn45 volg 42.
Na ca. 200m LA, smal bospad met bordje “Landgoed Bleijenbeek”, de wn route wordt verlaten.
Bij kruising met ruiterpad RD, direct daarna bij 4-sprong LA, let op de geel-rode routemarkering op de boom voor de richting, het pad volgen tot pad aan rechterhand richting “Paoterskapel”.
Bij dit pad RA richting de kapel, wn route.
# Paoterskapel, het oorspronkelijk kapelletje is omstreeks 1880 gebouwd in opdracht van paters Jezuieten Bleyenbeek.
Voor de kapel, bij 3-sprong links aanhouden, pad met traptreden links van de kapel oplopen, rw (rood-witte SBB bordjes) en wn route, smal slingerend pad over de heuvelrug, verderop buigt het pad naar rechts naar voet van de heuvelrug.
Aan de voet van de heuvelrug, bij 3-sprong LA, pad met de heuvelrug aan linkerhand, rw en wn route.
6.
Bij kruising met verharde weg RD, rw route, kn41 volg 35, het pad ca. 220m volgen tot pad aan linkerhand t.h.v. een wn routepaaltje direct na 3de rw routepaaltje, overige smalle zijpaden negeren.
Bij dit pad LA, smal bospad, wn route, de rw route wordt even verlaten, iets verder buigt het pad naar rechts.
Bij kruising met fietspad en verharde weg “Rimpelt” RD, direct daarna voorbij omheining aan rechterhand, bij kruising RD, rw route, kn35 volg 36, na ca. 200m passeert men een beekje, voorbij het beekje gaat het pad door een broekbos, na verlaten van het bos passeert men een smal brugje en gaat het pad door grasland.
Bij Y-splitsing LA, breed grindpad, de rw en wn route worden verlaten, het pad volgen tot pad aan rechterhand direct na twee houten bielzen aan beide zijde van het grindpad en aan linkerhand bosschages op hoek van het golfterrein.
Bij dit pad RA, pad door het bos met iets verder een akker aan rechterhand.
7.
Bij kruising RD door klaphek, kn36 volg 18, na verlaten van het bos RD het pad door de heide volgen.
Bij 3-sprong RA richting ven, kn18 volg 34, voor het ven buigt het pad naar rechts en aan voet van de heuvel naar links, wn route, het smalle pad aan voet van de heuvel verder volgen tot 4-sprong gescheiden door een breed metalen klaphek.
# De Duuvelskuul is net als de Quin een heide- en vennengebied in een uitgestoven kom in de rivierduinen. Voor een mooi uitzicht even de helling oplopen naar het bankje op de top.
Bij deze 4-sprong RA, wn route, het pad ca. 220m volgen tot pad aan linkerhand met wn routepaaltje direct na een ruiter/men routepaaltje 56, overige zijpaden negeren.
Bij dit pad LA, wn route, het pad dat verderop door rechterzijde van perceel grasland gaat volgen tot een breed metalen klaphek.
8.
Voorbij het klaphek, bij splitsing rechts aanhouden, de wn route wordt verlaten, vervolgens na ca. 40m RD, pad met heide begroeide heuvel aan linkerhand.
Bij T-splitsing LA, breed grindpad.
Bij T-splitsing RA, verharde weg.
# Verderop gaat de wandeltocht door grasland langs het mooi meanderende beekje de “Eckeltse Beek”, vooral in winter en voorjaar kan het grasland heel drassig zijn en met aan het einde een leuk hangbrugje dat met nat weer zeer glibberig is. Als alternatief iets voor het beekje LA, “Spitsbrug 14 12”. Bij Y-splitsing rechts aanhouden, de weg volgen tot kruising met doorgaande weg. Ga verder bij punt 8 laatste regel.

Weg met flauwe bocht naar rechts verder volgen, “Spitsbrug”, weg aan linkerhand negeren, vervolgens na ca. 30m LA door klaphek, kn39 volg 86, door grasland (begrazingsgebied) met het beekje “Eckeltse Beek” aan linkerhand, verderop via een klaphek het grasland weer verlaten, voorbij het klaphek het beekje verder volgen tot hangbrugje met voor het hangbrugje kn86 volg 55/32, via het hangbrugje de beek oversteken en de andere zijde volgen, let op bij nat weer kan dit brugje glad zijn!!
Bij T-splitsing RA, verharde weg, kn86 de wn route wordt verlaten.
Bij kruising met doorgaande weg RD, “Dorpsstraat”, de weg volgen tot het pleintje, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer
Wandelnetwerk gemeente Bergen:
Rood/witte markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting aanduiding, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting aanduiding.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Parkeerterrein t.h.v. hoek Dorpstraat-Kapelstraat, Dorpsstraat 35, 5851 AH te Afferden. Plan Route

Met de auto

Parkeerterrein aan de Dorpstraat t.h.v. hoek Dorpstraat-Kapelstraat in het centrum van het dorp.

Openbaar vervoer

Bushalte Gening, Afferden, Limburg. Aanlooproute: Loop vanuit de bushalte Gening naar smalle parallel weg rechts van de N271 richting Afferden. Bij kruising RD, Dorpstraat, vervolgens de weg volgen tot pleintje/parkeerterrein aan rechterhand.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (12)

Mariakapel met tegen de kapel een kleine Mariakapel uit 1606 Adrie: Mariakapel met tegen de kapel een kleine Mariakapel uit 1606
Eik op duintop met op achtergrond de vennen van het Quin Adrie: Eik op duintop met op achtergrond de vennen van het Quin
Uitzicht over de vennen van het Quin Adrie: Uitzicht over de vennen van het Quin
De vennen van het Quin Adrie: De vennen van het Quin
Nu in de winter Adrie: Nu in de winter
12,5 meter hoge uitkijktoren Adrie: 12,5 meter hoge uitkijktoren
Het Paoters kapelletje Adrie: Het Paoters kapelletje
De Duuvelskuul Adrie: De Duuvelskuul
Nu in de winter Adrie: Nu in de winter
Landgeiten Adrie: Landgeiten
Landgeit Adrie: Landgeit
Hangbrugje over de Eckeltse Beek Adrie: Hangbrugje over de Eckeltse Beek

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart naar-de-duuvelskuul.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In plaats AfferdenErvaringen van wandelaars (5)

 1. Adrie 18 augustus 2023 om 14:38

  Vandaag 18 augustus 2023 helaas op een grijze ochtend de wandeltocht door de Maasduinen met paars gekleurde heuvels gecontroleerd. Door het grijze weer kwam de paarse heide niet goed tot zijn recht. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Bart en Petra 29 september 2022 om 22:20

  Vandaag met heerlijk wandelweer deze gevarieerde wandeling gelopen die erg mooi is. Nauwelijks of geen omgevingsgeluid, altijd weer bijzonder dat er nog zulke plekken zijn ! Het hangbruggetje aan het einde is wel een gevaarlijke passage zo glad als dat was. Toevallig troffen we in Afferden bij Bakker van den Bergh (ook een aanrader) waar we aan de koffie zaten een medewerker van SBB die we dit gemeld hebben. Werd serieus opgenomen door hem en hij zou dit gaan melden bij de gemeentelijke beheerder omdat het brugje niet van SBB is. Wat stukken gaas op de planken spijkeren was volgens hem zeker een optie om vallen te voorkomen.
  Oh ja, en niet te vergeten, de routebeschrijving was weer top !

  Reageren
 3. angelique 25 april 2021 om 17:38

  vandaag deze route gewandeld het is de moeite waard om deze wandelroute te lopen met verschillende natuur gebieden. Bij de hangbrug was het drassig maar met goede schoenen was het prima te doen
  De route was weer duidelijk beschreven.

  Reageren
 4. Marie-Joze 17 maart 2021 om 18:40

  Vandaag deze mooie tocht gewandeld. Heel goed beschreven geen één keer fout gelopen alles zeer duidelijk. Dank hiervoor
  De mooie vergezichten en idd als de heide in bloei staat is deze tocht nog veel mooier.
  Vooral het stuk bos Bleijenbeek is erg mooi met de Paoterskapel en ook nog een bordje dat verwijst naar een dunne-dikke beuk.
  Is de moeite waard om even naar de boom te lopen.
  Het stuk langs de Eckeltse beek was idd erg nat en drassig maar ik vind toch dat je die weg moet nemen, wat een mooi stukje nieuwe natuur. Zelfs het hangbruggetje was goed te doen, en met goede schoenen aan is er niks aan de hand.
  Bedankt weer Adrie voor deze mooie tocht, geweldig.

  Reageren
 5. Margriet 6 maart 2021 om 16:14

  Wat een prachtige route door het Bergerbos, schitterende vergezichten, over de vennen. Wat een prachtige natuur en wat een stilte. Wat zal dit extra mooi zijn als de heide bloeit! Ook het landgoed Bleijenbeek , vanaf de helling mooie vergezichten! Het stuk langs de Eckeltse Beek was ook erg mooi, het laatste gedeelte drassig en nat, maar het was meer dan de moeite waard! Nog even aangegaan bij Theetuin Appelgaard, voor een heerlijk cappuccino to go!

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)