Naar De Bundertjes, Aarle-Rixtel te Noord-Brabant
Wandeltocht voor de liefhebber van open landschappen vaak dicht tegen de rand van bebouwing. De wandeltocht gaat vanuit Aarle-Rixtel naar het Wilhelminakanaal om vervolgens via De Beemd even terug te keren naar het dorp. Na verlaten van het dorp gaat de wandeltocht langs de Zuid-Willemsvaart naar De Bundertjes wat sinds mei 2019 onderdeel uitmaakt van een nieuw nog in ontwikkeling zijnde nieuw natuurgebied Het Gulden Land. Via sluis 7 en golfterrein “Overbrug” gaat de wandeltocht langs de Goorloop en kasteel Croy in Landgoed Croy terug naar Aarle-Rixtel. De Beemd is een klein gebied met natte graslanden die door de lage, natte ligging aan de ruilverkaveling voorbij is gegaan. De Bundertjes, een circa 100 hectare grote groenzone aan de rand van Helmond, bestaat uit moerasbos, weilanden, enige landbouw, rietveldjes, ruigten en oude beeklopen. In De Bundertjes is een natuurtuin de Robbert en een biologische tuinderij die eveneens De Bundertjes heet. In het begin van de vorige eeuw was het een groot gebied met vooral moerassige beemden en arme beekdalgraslanden langs de Gulden Aa en Bakelse Aa die na samenkomst verder gaat als de Aa. Wat resteert is het natuur- en wandelgebied De Bundertjes. De Gulen Aa, een meanderende beek, is door normalisatie ingrijpend gewijzigd, maar bij De Bundertjes is nog altijd de oude, meanderende beekloop terug te vinden. De Goorloop is een betrekkelijk ongeschonden zijbeek van de Aa. Het kasteel Croy dateert uit de 15e eeuw, de landerijen en gebouwen eromheen zijn door de eeuwen heen verpacht. 48% van deze wandeltocht is onverhard.
Routebeschrijving
1.
Met de rug naar het plein voor de kerk RA vertrekken, vervolgens voorbij het voormalige gemeentehuis Couwenberg RA, “Kerkstraat”, kn99 volg 51, de weg volgen tot kruising, zijwegen negeren.
Bij deze kruising RD, “Kerkstraat”, kn51 volg 34.
Na ca. 200m links aanhouden, de wn route wordt verlaten, vervolgens bij Y-splitsing eveneens links aanhouden.
Voorbij woonboerderij 5/5A, bij 3-sprong rechts aanhouden, onverhard pad.
Bij verharde weg rechts aanhouden, de weg volgen tot brug, fietspad aan rechterhand negeren.
Bij de brug RA de brug over, aan overzijde de weg met bocht naar rechts verder volgen, onverhard pad aan linkerhand negeren.
In bocht naar links van de weg RD, het onverharde pad met gescheiden verhard fietspad en met het kanaal aan rechterhand volgen tot kruising met doorgaande weg.
Bij deze kruising RA de brug over, kn33 volg 34, aan overzijde RA, weg met kanaal aan rechterhand, “Beekseweg”, wn route, iets verder de weg met bocht naar links verder volgen, fietspad aan rechterhand negeren, kn34 volg 51.
T.h.v. woning nr.11 LA, “Beekseweg”, de wn route wordt verlaten.
In 2de flauwe bocht naar rechts LA, grindpad richting “IVN Laarbeek de Bimd” en volkstuin “De Koppel”.
Op klein parkeerterreintje schuin naar links door klaphek, smal pad door natuurtuin “De Bimd”, het pad buigt met ruime bocht naar rechts.
# Tijdelijke omleiding voor versperd pad: Bij T-splitsing LA, direct daarna in perceel grasland RA, pad door de rand met waterloop aan rechterhand. Voorbij bocht naar links het pad met bocht naar rechts verder volgen, direct daarna voorbij poortje RD. Ga verder bij volgende regel beginnende bij: direct daarna gaat het pad………..
Bij T-splitsing met aan rechterhand op enige afstand het IVN gebouw RA, direct daarna LA, voorbij 2de bocht naar rechts passeert men aan beide zijde van het pad een houten poort, direct daarna gaat het pad door bosschages met verderop een brugje, ruim voorbij het brugje buigt het pad naar rechts, voorbij deze bocht het slingerend pad ca. 900m verder volgen tot T-splitsing bij verharde weg aan rand van de bebouwing.
Bij deze T-splitsing RA, verharde weg, iets verder bij 4-sprong LA.
3.
RD, weg “Goossensstraat” aan rechterhand negeren, direct daarna t.h.v. plantsoen LA, “
RD, weg aan linkerhand negeren, iets verder het voetpad met doorgaande weg aan rechterhand volgen.
Weg met flauwe bocht naar links verder volgen, “Klokkengietersstraat”, weg aan rechterhand negeren.
# Men passeert de voormalige klokkengieterij “Petit en Fritsen”.
Bij kruising met doorgaande weg RD de brug over, aan overzijde van de brug bij kruising RA, weg met kanaal aan rechterhand, “Havenweg”, kn6 volg 39.
Ca. 300m voorbij woning “Peterhof” nr23 LA, verhard fietspad met iets verder een brugje, “Janus Meulendijkspad”, de wn route wordt verlaten, het fietspad RD uitlopen tot 3-sprong bij verharde weg voor woningen, fietspad aan linkerhand negeren.
Bij deze 3-sprong rechts aanhouden, vervolgens de weg “Saxofoonstraat 29-43 oneven” volgen tot grindpad aan rechterhand iets voorbij woning nr.29 links van de weg.
4.
Bij dit pad RA, grindpad, “Begijnenpad”, vervolgens na ca. 60m met aan rechterhand een bankje het pad met bocht naar links verder volgen, zijpaden aan rechterhand negeren.
Voorbij broekbos aan linkerhand RD, grindpad aan linkerhand negeren.
Ruim voor volgend broekbos LA, het smalle grindpad met waterloop aan rechterhand volgen tot 4-sprong met aan linkerhand een speelveldje.
Bij deze 4-sprong RA, het grindpad met iets verder aan rechterhand natuurtuin “de Robbert” volgen tot bocht naar links.
#In deze bocht gaat de wandeltocht door twee perceeltjes grasland die drassig kunnen zijn als alternatief: bij deze bocht het grindpad dat verderop voor woningen naar rechts buigt verder volgen tot T-splitsing. Bij deze T-splitsing RA, vervolgens voorbij bosperceel aan linkerhand LA. Ga verder bij punt 5 1ste regel.
In deze bocht RA door het klaphek, door de rand van het perceeltje grasland richting doorgang lopen, voorbij de doorgang RD door het perceeltje naar het klaphek (door afgebroken takken niet direct te zien) aan de overzijde lopen, voorbij het klaphek buigt het pad naar rechts en gaat door het bos, verderop buigt het pad naar links.
Bij T-splitsing LA, grindpad, verderop voor open grasland (wordt in de winter onderwater gezet voor schaatsliefhebbers) buigt het pad naar links.
Voor bosrand aan rechterhand RA, pad met de bosrand aan linkerhand.
5.
RD, smal pad langs langwerpige waterplas aan linkerhand negeren.
Voorbij metalen afsluitboom, bij T-splitsing RA, verharde weg, “
Voor kanaal, bij T-splitsing RA, weg met het kanaal aan linkerhand, wn route.
LA, brug voorbij sluis 7 over, kn39 volg 4, aan overzijde LA, het fietspad aan overzijde van doorgaande weg oplopen, iets verder voor woningen RA, grindpad, “Kleine Overbrug”, wn route, voorbij de woningen buigt het grindpad met flauwe bocht naar rechts en gaat slingerend verder.
Voorbij woning nr.5, bij 3-sprong LA, kn4 volg 3, pad door het golfterrein richting het clubgebouw, zijpaden richting greens negeren, t.h.v. het gebouw “Helmondse golfclub Overbrug” gaat het grindpad over in een verharde weg en buigt naar links, de weg die voorbij woning nr.4 naar rechts buigt volgen tot T-splitsing, zijpad aan linkerhand negeren, wn route.
6.
Bij deze T-splitsing RA richting doorgaande weg, wn route, vervolgens bij T-splitsing RA, fietspad langs doorgaande weg, direct daarna LA, “Grote Overbrug”, kn3 volg 9, verderop buigt de weg naar links.
RD, fietspad aan linkerhand negeren, kn9 volg 69
Na ca. 400m, in 2de flauwe bocht naar rechts van de weg links aanhouden, gras-/onderhoudspad met waterloop “Schevelingscheloop” aan linkerhand, kn69 volg 30.
Bij 3-sprong met aan linkerhand een betonnen brugje rechts aanhouden, wn route, het pad met beek de Goorloop aan linkerhand volgen tot kruising met verharde weg.
Bij deze kruising RA, verharde weg, kn30 volg 54.
RD, pad langs kasteelgracht aan linkerhand negeren, kn54 volg 53.
# Het kasteel Croy aan linkerhand dateert uit de 15e eeuw.
Voor horecagelegenheid de weg met flauwe bocht naar links verder volgen, beide zijwegen aan rechterhand negeren, kn53 volg 52
7.
Bij T-splitsing LA “Croylaan”, iets verder t.h.v. oprijlaan naar kasteel RA, onverhard pad, kn52 volg 32, voorbij het klaphek loopt men door een begrazingsgebied honden zij er niet toegestaan.
# Alternatief met hond: t.h.v. de oprijlaan RD de weg verder volgen, kn52 volg 59. Na ca. 200m RA, onverhard pad, “Croylaan 1a-1b-1c”, kn59 volg 39. Ruim voorbij boerderij nr.1 RA, verhard voetpad, het voetpad volgen tot een brugje aan rechterhand. RA het brugje over. RD, klaphek aan linkerhand negeren, verderop gaat het voetpad over in een verharde weg. Ga verder bij punt 8. 1ste regel.
Bij splitsing met in het pad aan linkerhand een bankje rechts aanhouden, wn route, verderop passeert men een klaphek, bij volgend klaphek het begrazingsgebied verlaten.
Na verlaten van het begrazingsgebied, bij T-splitsing RA, verhard voetpad, wn route, verderop gaat het voetpad over in een verharde weg.
8.
Bij kruising met verharde weg RD, verhard voetpad, wn route, vervolgens aan einde van het voetpad RD, verharde weg, weg aan linkerhand negeren, wn route.
Bij T-splitsing LA, wn route, de weg volgen tot T-splitsing, zijwegen negeren.
Bij deze T-splitsing RA, “Janssensstraat”, wn route, de weg volgen tot kruising.
Bij deze kruising RA, “Bosscheweg”, wn route.
# De kapel die men verderop aan rechterhand passeert is Onze Lieve Vrouw in ’t Zand, deze kapel is aan het eind van de 16e eeuw gebouwd en is van oudsher een bedevaartsoord.
T.h.v. ingang “Mariëngaarde” LA, “Kapellaan”, kn32 volg 99.
Bij T-splitsing RA, de wn route wordt verlaten, iets verder voor woning nr.7 LA, smal verhard voetpad.
Bij T-splitsing LA, eveneens smal voetpad.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, vervolgens bij 4-sprong RA richting de kerk, het startpunt.
Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf.
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting.
Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢
Bereikbaarheid en toegankelijkheid
Startpunt
Kerk, Dorpsstraat 5, 5735 EA te Aarle-Rixtel. Plan Route
Met de auto
Parkeren kan op het plein voor de kerk.
Openbaar vervoer
Bushalte Dorpsstraat, Aarle-Rixtel. Aanlooproute: Met de rug naar het plantsoen RA vertrekken, de doorgaande weg volgen tot de kerk het startpunt.
Rolstoeltoegankelijkheid
Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.
Honden
Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.
Foto's (10)
Routekaart
Topografische routekaart
Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart naar-de-bundertjes.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.
Download(s)
Horecagelegenheden
In de plaats Aarle-Rixtel
De Croyse Hoeve is gesloten tot nader bericht
Croylaan 9
5735 PB Aarle-Rixtel
Op het IVN terrein de Bimd is een pad afgesloten, langs het pad staat een forse boom met los hangende zware takken in de boom. In de routebeschrijving is een tijdelijke omleiding opgenomen. Verder was het in de Bundertjes goed te lopen met uitzondering van het gedeelte dat door de twee perceeltjes grasland gaat. Hiervoor is in de routebeschrijving een alternatief opgenomen. Tevens de rest van de wandeltocht gecontroleerd. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!
Het brugje over de Gulden Aa bij het Janus Meulendijkspad beter bekend als het koeienpad is weer geopend. Op dit moment worden plannen ontwikkeld over het nieuwe natuurgebied Het Gulden Land waar de Bundertjes onderdeel van is. Het is nog onduidelijke of het oude pad langs de Gulden Aa weer ontstaat, nu is het omgewerkt en er is niets meer van een pad te herkennen. Voorlopig wordt het Janus Meulendijkspad gevolgd tot het nieuwe natuurgebied verder ontwikkeld is met hopelijk ook nieuwe wandelmogelijkheden. Veel wandelplezier!
Het brugje bij het Janus Meulendijkspad beter bekend als het koeienpad is afgebroken. De loop van de Gulden Aa wordt veranderd en er komt een nieuw brugje verderop. In de routebeschrijving is een omleiding beschreven zie eventueel ook de oranje lijn op de Google Maps kaart.
Ook in je eigen omgeving is het heerlijk wandelen. Vandaag met lekker wandelweer, deze mooie route voor het grootste gedeelte gelopen. Mijn aanloop was vanuit Stiphout, waarmee het feitelijke start- en eindpunt bij kasteel Croy lag. Ik ben via het hagelkruis gelopen, waardoor ik de kom van Aarle-Rixtel heb gemeden en ik nauwelijks door bebouwing heb gelopen. Verrassend hoeveel natuurschoon je tegenkomt. De route passeert enkele drukke verkeerspunten. Maar deze zijn goed te doen. De route op kaart gelopen en de routebeschrijving daarom niet gecontroleerd.
Samen met vrouwtje deze leuke tocht gelopen. Ongeveer de helft was asfalt onder mijn pootjes, maar daardoor weinig modder en veel te zien. Ook fijn dat er voor mij altijd een alternatief gezocht wordt als ik als hond ergens niet mag komen. Foto’s facebook.com/story
Vandaag 23 december 2021 de wandeltocht gecontroleerd. Het gras-pad langs een ondiepe waterloop, zie reactie Will Koenen op 8 augustus, was prima te belopen. Het was gemaaid en heel goed herkenbaar. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!
Adrie, vandaag de route Naar de Bundertjes gelopen, hardstikke mooie route en weer genoten.
Alleen bij einde punt 3 en begin 4 het volgende. Graspad met beek aan rechterhand en voorbij open grasland LA, graspad met ondiepe waterlooop aan linkerhand was vandaag wel te lopen omdat het goed droog gewaaid was maar als het vochtig of nat is wordt je tot aan je nek nat. Het riet is er zo hoog, wij liepen tot aan onze hals door het riet, en het is ook niet te ontwijken. groetjes, Will Koenen
Weer een prachtige route! Bedankt Adrian..
Kees en Jet
Voor de tweede keer deze route gelopen. Mooie route, heel verrassend in zo’n klein gebied veertien kilometer te lopen.
Een opmerking: onderaan 3 op het Janus Meulendijks pad staat klaphek aan rechterkant negeren, maar het klaphek is aan de linkerkant.
Marij Verhoeven bedankt voor het melden! Moet inderdaad aan linkerhand zijn, is aangepast.
Mooie route. Wij (wandelclub KBO Deurne centrum) hebben genoten.