Naar de Beegderheide, Baexem te Limburg

15 km Wandelroute Naar de Beegderheide, te Baexem

Wandeltocht door de Beegderheide, het Exatenbosch, de Hornerheide en langs het beekdal van de Haelense Beek. De Beegderheide is een gebied met een grote afwisseling aan open heideterreinen en besloten bossen met een groot aantal kleine en grote vennen. Het Exatenbosch en het beekdal van de Haelense Beek vormen samen een landgoed rond het kasteel Exaten. Tot het landgoed behoren twee oude boerderijen: de Stockxhof uit 17e eeuw en de Exatenhof uit 19e eeuw. De boerderijen liggen op de overgang van hoge zandgronden naar vochtige beekdalgronden. De wandeltocht gaat langs boerderij Stockxhof met een oude boomgaard. Ter hoogte van boerderij heeft men een mooi uitzicht over het beekdal met de meanderde beek. Als bezienswaardigheden komt men langs de Auroramolen, kasteel Baexem en kasteel Exaten. De Auroramolen is een standerdmolen gebouwd in 1845 en herbouwd in 1971. Kasteel Baexem wordt voor het eerst vermeld in 1244, de huidige gebouwen zijn van 1676, de vleugels zijn in de 18e eeuw bijgebouwd. Het kasteel Exaten is een gebouw uit het begin van de 18e eeuw. Het gebouw is opgesloten in een complex van 19e eeuwse gebouwen momenteel van het COA. Op het terrein zijn resten van het versterkte huis De Borg dat in de vroege Middeleeuwen wellicht een rol gespeeld heeft in de geschiedenis van het klooster Exaeten. 80% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 4-1-2022, laatst bijgewerkt op: 9-11-2022

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de kerk en met zicht op het plein RA vertrekken.
Voorbij het plein, bij T-splitsing LA, iets verder buigt de weg “Kerkstraat” naar rechts weg van het plein, vervolgens LA, “St Janstraat”.
In bocht naar links van de weg rechts aanhouden het parkeerterrein oplopen, direct daarna RA, verhard voetpad door plantsoen, verderop gaat het voetpad over in een verharde weg en buigt naar links.
Bij T-splitsing RA, vervolgens bij 3-sprong LA, de weg met sportvelden aan linkerhand volgen tot T-splitsing,
Bij deze T-splitsing LA.
In 2de flauwe bocht naar rechts van de weg, voor woning nr.6 LA, het woonerf “Tiendenhof” inlopen.
Voor klein parkeerterreintje de weg met bocht naar rechts verder volgen.
Bij T-splitsing schuin naar links het kleine pleintje oplopen en het voetpad door het plantsoen richting  de molen inlopen.
# Aurora Molen een standerd molen gebouwd in gebouwd in 1845 en herbouwd in 1971.
2.
Iets voorbij de molen LA, verhard voetpad met muur aan rechterhand, verderop t.h,v, een trap RD het grasveld oplopen richting de doorgaande weg.
Bij de doorgaande weg RD de weg oversteken, let op zeer drukke weg!!!!, aan overzijde  RD het onverhard pad aan achterzijde van het verhard terreintje inlopen, wn route, verderop buigt het pad naar links met bosschages aan linkerhand, t.h.v. een begraafplaats gaat het onverhard pad in een verharde weg.
Bij T-splitsing RA, kn13 volg 53.
# Het kasteel Baexem aan overzijde van de weg in zijn huidige vorm dateert uit de 17de eeuw.
Voorbij de begraafplaats LA, grindpad richting “Baronsberg”, wn route, vervolgens voorbij bosschages aan rechterhand RA, onverhard pad met afrastering aan linkerhand, wn route, verderop t.h.v. een klein perceel wordt het pad smaller, voorbij het kleine perceel buigt het pad naar links en iets verder naar rechts, het pad met de afrastering aan linkerhand verder volgen.
3.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing LA, verharde weg, kn53 volg 54.
Ruim voor woning, voorbij beekje LA, smal verhard pad met voetgangers-/fietssluis, wn route, verderop buigt het pad naar rechts.
# In de verte zijn de 19e eeuwse gebouwen te zien rond het kasteel Exaten, een kasteel uit het begin van de 18e eeuw.
Voor bosrand, bij T-splitsing RA, breed grindpad met bosrand aan linkerhand, kn54 volg 56.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, wn route, het onverhard pad met bosrand aan linkerhand volgen tot 3-sprong iets voorbij bord “Einde Grondwater beschermingsgebied”,  ca. 300m voorbij een kruising met aan rechterhand een pad naar een boerderij.
Bij deze 3-sprong LA, de wn route wordt verlaten, breed bospad, het pad ca. 450m volgen tot landbouwperceel aan rechterhand pal naast het pad en aan linkerhand een bankje.
Aan einde van het perceel, voor bosperceel aan rechterhand LA, smal bospad, wn route.
Voor heuvel, bij T-splitsing RA, wn route, pad met een landbouwperceel in het bos aan linkerhand, het pad volgen tot smal bospad aan linkerhand ca. 60m voorbij het landbouwperceel.
4.
Bij dit pad LA, stijgend smal bospad, wn route.
Bij T-splitsing RA, breed grindpad, kn61 volg 62.
Iets voor landbouwperceel (weiland) aan rechterhand LA, smal bospad met bordje “opengesteld”, de wn route wordt verlaten, verderop voorbij een klaphek enkele meters doorlopen tot een 3-sprong.
Bij deze 3-sprong rechts aanhouden, het pad gaat richting een lage heuvel met aan linkerhand een grote open plek met heide.
Bij de lage heuvel, bij splitsing links aanhouden, het pad door de rand van de open plek verder volgen tot T-splitsing iets voorbij de hoogspanningslijnen.
Bij deze T-splitsing RA, direct daarna onder de hoogspanningslijnen, bij kruising LA, pad over een lage heuvelrug met de open plek aan linkerhand.
Bij kruising RD, pad over de lage heuvelrug verder volgen.
5.
Na ca. 130m links aanhouden, vervolgens bij Y-splitsing LA, pad met een groot ven aan rechterhand, het pad volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing RA, wn route, iets verder LA, kn60 volg 61, het pad volgen tot T-splitsing iets voorbij een klaphek, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing RA, breed pad, de wn route wordt verlaten, het pad ca. 130m volgen tot pad aan rechterhand iets voorbij bord “Waterwingebied”.
Bij dit pad RA, pad met houten afsluitboom en bordje “Opengesteld”, verderop ruim voorbij de hoogspanningsmast buigt het pad naar links.
Op heuvel het pad met bocht naar rechts verder volgen, smal pad aan linkerhand negeren, vervolgens na ca. 60m, bij 3-sprong LA, wn route (zie achterzijde van het routepaaltje), het pad ca. 650m volgen tot T-splitsing bij verharde weg, zijpaden negeren, ruim voor de T-splitsing passeert men aan linkerhand een open plek.
6.
Bij deze T-splitsing RA, verharde weg, kn55 volg 18, de weg volgen tot bocht naar links iets voor doorgaande weg.
Voor deze bocht LA het fietspad oplopen, wn route, vervolgens bij kruising met doorgaande weg RD, let op zeer drukke weg!!!, aan overzijde doorlopen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing LA, verharde weg, wn route.
Voor overgang naar fietspad RA, grindpad met SLL bord “Exaten”, wn route, direct daarna voor inrit van opslagplaats het grindpad met bocht naar rechts verder volgen.
RD, pad aan linkerhand negeren, kn18 volg 19.
In flauwe bocht naar links van het pad RA, kn19 volg 29, iets verder gaat het pad door de bosrand, na ca. 300m buigt het pad naar links dieper het bos in, ca. 50m voorbij deze bocht buigt het pad voor een open plek naar rechts, wn route.
7.
Ca. 130m voorbij de bocht naar rechts het pad met bocht naar links verder volgen met aan rechterhand een open plek, smal pad aan rechterhand negeren, de wn route wordt verlaten.
Na ca. 160m LA, bospad, het pad volgen tot T-splitsing ruim voorbij een open plek aan linkerhand, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing RA.
Bij Y-splitsing RA , vervolgens na ca. 30m bij 4-sprong LA, het pad ca. 400m volgen tot 4-sprong met kn27 routepaaltje, zijpaden negeren.
Bij de 4-sprong met het kn27 routepaaltje RD, kn27 volg 26, licht slingerend bospad.
Bij T-splitsing RA, wn route, direct daarna iets voor omheind bosperceel LA, pad met iets verder een poel aan rechterhand en iets verder een bankje, voorbij het bankje buigt het pad naar links.
Ca. 100m voorbij deze bocht LA, wn route
Bij T-splitsing RA, wn route..
Na verlaten van het bos, bij T-splitsing LA, kn26 volg 25, pad met bankje en bosrand aan linkerhand.
8.
Bij 4-sprong RA richting de boerderij, kn25 volg 22, beukenlaan, de boerderij aan rechterhand passeren.
Voorbij de boerderij, bij 3-sprong links aanhouden, breed pad met beekdal aan rechterhand, kn22 volg 23.
RD, kn23 volg 17, pad langs bosrand aan linkerhand negeren, het brede pad verder volgen tot kruising.
Bij deze kruising RA, breed pad, kn17 volg 16, na ca. 100m passeert men het beekje, ruim voorbij het beekje buigt het pad naar links.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, kn16 volg 15.
Bij 4-sprong LA, “Beekkant”, kn15 volg 88, verderop gaat de “Beekkant” over in “Salmenhofweg”, de weg verder volgen tot T-splitsing in bebouwde kom, zijwegen negeren.
Bij deze T-splitsing RA richting de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SLL = Stichting het Limburgs Landschap.
Wandelnetwerk:
Rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting aanduiding, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting aanduiding.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Johannes de Doperkerk, Esdonkstraat 2Monseigneur Kierkelsplein 19, 6095 BK te Baexem. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op het Monseigneur Kierkelsplein naast de kerk.

Openbaar vervoer

Bushalte Dorpsstraat.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (12)

Aurora Molen Adrie: Aurora Molen
Kasteel Baexem Adrie: Kasteel Baexem
Pad door het buitengebied Adrie: Pad door het buitengebied
Pad door de Beegderheide Adrie: Pad door de Beegderheide
Pad door de Beegderheide Adrie: Pad door de Beegderheide
Een van de vennen Adrie: Een van de vennen
Drooggevallen ven Adrie: Drooggevallen ven
Pad langs het beekdal van de Haelense Beek Adrie: Pad langs het beekdal van de Haelense Beek
Het beekdal Adrie: Het beekdal
DE Haelense Beek Adrie: DE Haelense Beek
Pad in de omgeving van de beek Adrie: Pad in de omgeving van de beek
In de verte de kerk van Baexem Adrie: In de verte de kerk van Baexem

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart naar-de-beegderheide.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats BaexemErvaringen van wandelaars (2)

 1. Marco 29 januari 2022 om 13:09

  Mooie route en afwisselende omgeving. Met GPS gelopen, dus de routebeschrijving niet gebruikt. Het was een rustige route, zelfs op zaterdag. Maar dit kan ook met het weer van vandaag te maken hebben;) Deze route ga ik in de zomer zeker nog een keer lopen.
  Dank voor de route!

  Reageren
 2. Petra 16 januari 2022 om 14:55

  Mooie route, goed begaanbare paden en goed beschreven. In een mooie omgeving zoveel groen.Adrie, bedankt

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)