Naar Château St. Gerlach, Meerssen te Limburg

Wandeltocht over de hellingbossen in het Geuldal en door het Ingendael naar kasteel Sint Gerlach. De wandeltocht gaat door het Meerssenerbroek, de hellingbossen De Dellen, langs de Curfsgroeve, door de Bergse Heide met de Meertensgroeve en door het Ingendael langs het riviertje de Geul. Het Meerssenerbroek was tot midden van de negentiger jaren van de 20e eeuw landbouwgrond. Na het beëindiging van de agrarische activiteiten ontstond er spontaan bos. Wanneer de Geul veel water af moet voeren via het Geulke, mag het Meerssenerbroek weer overstromen. De Dellen bestaat voor het grootste deel uit een hooggelegen plateau met bossen met enkele pittige klimmetjes en dalingen. Het hoogste gedeelte is momenteel nog steeds door defensie in gebruik als militair oefenterrein. De Curfsgroeve is door winning van mergel en de Meertensgroeve door winning zand en grind ontstaan. Beide voormalige groeves zijn nu indrukwekkend gaten in het heuvellandschap met bijzondere natuur. Het Ingendael heeft zich na de aankoop in 1996 door Het Limburgs Landschap ontwikkeld tot een natuurlijk beekdallandschap. Dankzij begrazing met Galloway-runderen en Konikpaarden is er een ruig en gevarieerd terrein ontstaan. Vanuit het beekdal heeft men mooi zicht op Château St. Gerlach. Château St. Gerlach, voorheen Klooster St. Gerlach of Sint-Gerlachusstift is oorspronkelijk in de twaalfde eeuw gebouwd als klooster van norbertijnen. Na de Franse inval in 1795 werden alle kloosters in de bezette Nederlanden geconfisqueerd. Notaris Schoenmaeckers, de zaakwaarnemer van de zusters kocht daarna het complex en liet het klooster ombouwen tot een fraai buiten, waarna het werd aangeduid als château. Als verdere bezienswaardigheden komt men langs de Geulhemmer watermolen en de Geulhemmergroeve, een oude mergelgroeve met monumentale rotswoningen. De rotswoningen werden tot 1931 nog bewoond door blokbrekers, mannen die ondergronds mergelblokken uitkapten. Ook is het indrukwekkende kasteel Geulzicht vanuit het Geuldal te zien. Dit nog niet zo’n oud gebouw werd eind van de negentiende eeuw ontworpen. 83% van deze wandeltocht is onverhard
Routebeschrijving
Vanuit het station naar de spoorwegovergang lopen, bij de spoorwegovergang RA, de weg “Stationstraat” die verderop voorbij het riviertje de Geul overgaat in “Tussen de Burgen” volgen tot een doodlopende weg aan linkerhand direct na de beek Klein Geul t.h.v. een Joodse begraafplaats.
# De Joodse begraafplaats is in 1715 in gebruik genomen en hiermee een van de oudste Joodse begraafplaats van Nederland.
Bij deze weg LA, vervolgens t.h.v. bankje RD, grindpad, weg aan rechterhand negeren, iets verder eveneens RD, smal pad door geul aan linkerhand negeren.
Het pad met bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren.
Bij overgang naar verharde weg LA de tunnel door, verharde weg.
Voorbij brug, bij 3-sprong LA, “Dellenweg”.
Nu even opletten, na ca. 100m, aan einde van een flauwe bocht naar rechts RA, smal stijgend pad met traptreden en bordje “Ruiterpad”, boven aangekomen smal pad met afrastering aan linkerhand.
Aan einde van het smalle pad, bij T-splitsing LA, pad door landbouwgebied.
Voorbij metalen poort met klaphek, bij 4-sprong LA, na ca. 40m links aanhouden, dalend pad, vervolgens t.h.v. komvormige laagte aan rechterhand LA, stevig dalend pad, let op het pad is tevens ATB pad.
Voordat het pad weer stijgt LA, dalend pad.
Aan einde van het pad , bij T-splitsing LA, verharde weg.
Iets voorbij klaphek met veerooster RA, onverhard pad met brugje, voorbij het brugje rechts aanhouden, verderop voorbij houten poort met klaphek het pad verder door een begrazingsgebied volgen, bij volgende houten poort met klaphek het begrazingsgebied verlaten.
Na verlaten van het begrazingsgebied, bij T-splitsing RA, verharde weg. “Gemeentebroek”.
Voorbij horecagelegenheid en 3de veerooster, bij 3-sprong links aanhouden, “Gemeentebroek”.
3.
Na ca. 70m rechts aanhouden, stijgend onverhard pad met houten afsluitboom en SLL bordje, iets verder RA, stevig stijgend pad, vervolgens bij splitsing met aan rechterhand een pad met traptreden links aanhouden.
Op de top, bij T-splitsing LA, het pad met de open plek aan rechterhand volgen tot T-splitsing voor een omheining rond een groeve.
Bij deze T-splitsing LA, pad met de omheining aan rechterhand, iets verder rechts aanhouden richting klaphek, voorbij het klaphek de omheining aan rechterhand volgen tot brugje aan linkerhand en iets verder aan rechterhand een uitkijkplateau.
Bij het brugje LA het brugje over, stijgend pad.
Bij 3-sprong LA de hoge metalen trap af, beneden het pad met omheining aan rechterhand volgen.
Bij T-splitsing RA, stijgend pad met dal aan rechterhand.
Voorbij metalen afsluitboom scherp LA.
4.
Iets voorbij houten afsluitboom, bij T-splitsing LA, iets verder RD, pad aan linkerhand negeren, het pad dat verderop overgaat in een verharde weg verder volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing RA, vervolgens t.h.v. horecagelegenheid aan linkerhand, bij 3-sprong RA richting “Berg en Terblijt”.
# De monumentale rotswoningen aan linkerhand werden tot 1931 bewoond door blokbrekers, mannen die ondergronds mergelblokken uitkapten.
T.h.v. hotel nr.27 LA richting “Geulhemmergroeve”, direct daarna voor bordje “Verboden toegang” RA.
Bij 3-sprong LA, langs metalen afsluitboom, het brede pad dat verderop naar rechts buigt volgen tot pad aan linkerhand in 3de bocht naar rechts met zicht op een omheining rond een sportveld, overige zijpaden negeren.
Bij dit pad LA, direct daarna RD, dalend pad met enkele traptreden aan linkerhand negeren, iets verder rechts aanhouden richting het sportveld.
5.
Vervolgens voor de omheining rond het sportveld, bij Y-splitsing links aanhouden, pad met het sportveld aan rechterhand, het pad buigt voorbij het sportveld naar rechts met aan linkerhand doorkijk naar grasland en daalt.
Iets voorbij deze bocht het pad met bocht naar links verder volgen, het pad stijgt weer.
Nu even opletten, iets voorbij het hoogste punt LA, dalend pad dat naar rechts buigt met voorbij enkele traptreden aan beide zijde van het pad percelen grasland, het pad met verderop traptreden in het pad verder volgen tot T-splitsing bij verharde weg.
Bij deze T-splitsing RA, verharde weg”, de weg ca. 140m volgen tot pad aan linkerhand met SLL bord “Bergseheide”.
Bij dit pad LA, onverhard pad met iets verder een houten afsluitboom met SLL bordje.
Bij 3-sprong rechts aanhouden.
6.
RD, pad aan linkerhand negeren, het licht stijgend pad met het dal verder aan rechterhand verder volgen, vervolgens bij splitsing rechts aanhouden richting draaihekje met klaphek, iets voorbij het draaihekje bij T-splitsing LA, pad door de rand van open gebied.
RD, draaihekje aan linkerhand negeren, de rand van het open gebied met afrastering aan linkerhand verder volgen tot houten poort met klaphek, bij deze poort door het klaphek.
Ca. 120m voorbij het klaphek, bij 5-sprong LA richting metalen poort, smalle weg, bij de poort RD door het smalle draaipoortje rechts van de poort, de smalle weg verder volgen tot kruising met een ATB pad ruim voor de volgende metalen poort en met aan linkerhand doorkijk naar een grasveld omzoomd met een haag.
Bij deze kruising LA, richting het grasveld, direct daarna bij T-splitsing LA, pad met het grasveld aan rechterhand.
Voorbij het grasveld RD, pad langs het grasveld aan rechterhand negeren, iets verder eveneens RD, pad aan rechterhand negeren.
Pad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, het pad met verderop aan rechterhand een voetbalveldje volgen tot T-splitsing.
7.
Bij deze T-splitsing LA, pad met bosrand aan linkerhand, vervolgens bij 4-sprong LA, iets verder draaipoortje aan rechterhand richting “De stille Meertensgroeve” negeren, het pad met de omheining rond de groeve aan rechterhand volgen tot 5-sprong met aan rechterhand inkijk in de groeve en rechtdoor zicht op enkele woningen.
Bij deze 5-sprong scherp LA, het dalende pad volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing RA, stijgend pad.
RD, pad met SLL bordje aan rechterhand negeren.
Na ca. 200m, ruim voor 2de perceel grasland aan rechterhand scherp LA, pad met iets verder een SLL bordje, voorbij het bordje stijgt het pad, verderop buigt het pad naar rechts.
Iets voorbij deze bocht, bij 4-sprong RD richting bosrand, vervolgens bij T-splitsing LA, het pad met in bocht naar rechts mooi uitzicht over Valkenburg volgen tot 4-sprong met aan rechterhand een verharde weg en aan linkerhand een horecagelegenheid .
8.
Bij deze 4-sprong LA, onverhard pad met houten afsluitboom en met het Geuldal aan rechterhand, iets verder door een klaphek.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, het Geuldal verder aan rechterhand volgen.
Bij 3-sprong met aan rechterhand een brugje links aanhouden door het klaphek.
Bij 3-sprong RA, pad met het riviertje verder aan rechterhand volgen.
Direct na een metalen poort met klaphek RA door klaphek het begrazingsgebied inlopen met het riviertje aan rechterhand.
# Verderop is in de verte tegen de heuvel kasteel Geulzicht te zien. Het is nog niet zo’n oud gebouw het werd eind van de negentiende eeuw ontworpen.
Bij T-splitsing RA het brugje over, aan overzijde buigt het pad naar rechts met verderop het riviertje weer aan rechterhand, voorbij klaphek buigt het pad naar links met afrastering aan linkerhand, voorbij de afrastering rond het grasveld buigt het pad nogmaals naar links met nu de afrastering op enige afstand aan linkerhand, doorlopen tot kruising met aan linkerhand een houten poort met klaphek.
9.
Bij deze kruising LA door het klaphek, voorbij het klaphek bij 4-sprong RD, verharde weg richting het kasteel.
# Château St. Gerlach, voorheen Klooster St. Gerlach of Sint-Gerlachusstift is oorspronkelijk in de twaalfde eeuw gebouwd als klooster van norbertijnen.
Bij 1ste grindpad aan rechterhand RA, vervolgens bij 2de grindpad aan linkerhand LA richting het kasteel.
Bij 2de kruising RA, vervolgens bij 4-sprong LA richting de kloosterkerk.
Voor de kloosterkerk, bij T-splitsing RA, iets verder het grindpad met bocht naar links richting verharde weg volgen, zijpad negeren.
Bij de verharde weg RD, weg aan rechterhand negeren, de weg met begraafplaats aan linkerhand volgen tot T-splitsing voorbij een kapel.
Bij deze T-splitsing RA, “Sint Gerlachstraat”, de weg die verderop naar rechts buigt volgen tot 4-sprong bij doorgaande weg, zijwegen negeren,
Bij deze 4-sprong RD, de weg “Stationsweg” aan overzijde van de doorgaande weg inlopen, de weg volgen tot spoorwegovergang met aan rechterhand het station Houthem-St. Gerlach” het eindpunt.
Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SLL = Stichting het Limburgs Landschap
Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢
Bereikbaarheid en toegankelijkheid
Startpunt
Station Meerssen, Stationsplein 1, 6231 CN te Meerssen. Plan Route
Eindpunt
Station Houthem-Sint Gerlach, Caldenborghsweg 4 te Houthem.
Met de auto
Parkeren kan bij het station.
Openbaar vervoer
Station Meerssen
Rolstoeltoegankelijkheid
Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.
Honden
Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.
Foto's (10)
Routekaart
Topografische routekaart
Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart naar-chateau-st-gerlach.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.
Horecagelegenheden
In de plaats Meerssen en Houthem-Sint Gerlach
Uitspanning de Nachtegaal
Gemeentebroek 6
6231 RV Meerssen
Bezoek website
Boscafé Tivoli
Plenkertstraat 63
6301 GL Valkenburg
Bezoek website
Schrijf een bericht