Munnikenland-tocht, Rijswijk te Noord-Brabant

13 km Wandelroute Munnikenland-tocht, te Rijswijk

Daar waar de Waal en de Afgedamde Maas samenkomen ligt het Munnikenland. Een bijzonder gebied, van water, cultuur en natuur en sinds 2016 geschikt gemaakt voor waterberging in het kader van Ruimte voor de Rivier. Voordat men de tocht gaat lopen deze eerst goed voorbereiden, kijk naar de vaarschema van de voet-fietsveer Woudrichem en Riveer veren en watertaxi. Ook moet men rekening houden met de waterstand van de Waal, het is tenslotte een waterbergingsgebied. De tocht start in Rijswijk en gaat direct na de start door het binnendijkse deel van de Struikwaard, een gebied speciaal ingericht voor de patrijs. Na verlaten van het gebied gaat de tocht over de dijk richting het vestingplaatsje Woudrichem, in dit deel wel rekening houden met wat dijkverkeer. Aangekomen in Woudrichem worden de stadwallen gevolgd, op diverse plaatsen heeft men vanuit de wallen een mooi uitzicht over het plaatsje. Altijd leuk om even de stadswal te verlaten voor een kort bezoek aan het centrum of het scheepvaartmuseum om vervolgens weer terug te keren naar de stadswal om de tocht verder te volgen. Na verlaten van het plaatsje Woudrichem gaat de tocht met het voet-/fietsveer de afgedamde Maas over waarna er in het Munnikenland gestruind wordt langs de Waal. Het gebied voorbij het imposante slot Loevenstein oogt nog wat kaal door de werkzaamheden in 2015 en 2016 die er hebben plaatsgevonden. Via de Boezem van Brakel, Poederoensehoek en de Struikwaard gaat de tocht weer terug naar Rijswijk. Als bezienswaardigheden komt door het pittoreske plaatsje Woudrichem, slot Loevenstein en langs de Batterij onder Brakel, een fort dat deel uitmaakt van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. 58% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 8-5-2017, laatst bijgewerkt op: 7-7-2019

Routebeschrijving

Opmerking vooraf:
Een gedeelte van deze tocht gaat door de uiterwaarden langs de Waal, tevens wordt er gebruik gemaakt van een voet-fietsveer en is men afhankelijk van de dienstregeling. Als alternatief kan men ook gebruik maken van de veerdienst Gorinchem. Ook moet men rekening houden met de waterstand van de Waal, vooral in de wintermaanden kunnen de uiterwaarden langere tijd onder water staan.

Het voet-fietsveer Woudrichem:
Het gehele jaar op zaterdagen en zondagen, in de maanden april t/m oktober van dinsdag t/m vrijdag. Tijdens vakantieperiodes ook op maandag. Rekening houden met de kerstdagen, oud- en nieuwjaarsdag dan vaart het voet-fietsveer niet.
Mei t/m september alle weekeinden, in juli en augustus zeven dagen per week.


Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de ingang van het kerkje LA vertrekken, de dijk volgen, direct daarna voor woning LA, onverhard pad.
Bij T-splitsing voorbij waterloop LA, gras-pad met waterloop aan linkerhand volgen, verderop na passeren van stuw met houten gebouwtje gaat het gras-pad over in een breed pad richting de dijk.
Bij Y-splitsing op de dijk links aanhouden, verhard fietspad over de dijk volgen.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, kn2 volg 60, vervolgens de weg over de dijk volgen tot weg aan rechterhand voorbij werf, overige zijwegen negeren, men passeert kn60 volg 67.
Bij deze weg RA, kn67 volg 62, verderop aan einde van parkeerterrein links aanhouden, vervolgens de weg verder volgen tot brugje voor stadswal.
Na passeren van het brugje RD, verhard voetpad aan rechterhand negeren, direct daarna bij kruising voorbij de stadswal LA, verhard voetpad, kn62 volg 63.
T.h.v. molen RD, voetpad aan rechterhand negeren, de stadswal verder volgen.
2.
Bij kruising RD, de stadswal verder volgen, kn63 volg 64.
RD, pad aan linkerhand negeren, kn64 volg 62, direct daarna eveneens RD, “Rijkswal”, weg aan rechterhand negeren, vervolgens de weg verder volgen tot bocht naar rechts.
Iets voorbij deze bocht LA, wn route, vervolgens de stadswal verder volgen tot kruising met aan rechterhand een stadspoort.
# Voor een beter uitzicht over de oude haven kan men in de rechterbocht ook het gras-pad over de dijk volgen.

# Bij de kruising t.h.v. de stadspoort heeft men de keuze uit A: Het voet-fietsveer of B: De veerdienst.
A: Het voet-fietsveer.
Bij deze kruising RD, wn route, de kade volgen.
RD, trap aan rechterhand negeren, de kade verder volgen.
Bij 4-sprong aan einde van de kademuur LA, grindpad, vervolgens het grindpad volgen tot verhard voetpad met traptreden aan linkerhand.
Bij dit voetpad LA richting voet-fietsveer Woudrichem, vervolgens met voet-fietsveer de Maas oversteken.
Na verlaten van het voet-fietsveer het verhard weggetje volgen.
Na passeren van veerooster LA, al struinend richting de Waal lopen.
Voor de oever van de Waal rechts aanhouden, vervolgens de oever volgen tot aanlegplaats van het veer.
Bij deze aanlegplaats het gebied richting ingang slot Loevenstein verlaten, direct daarna voor deze ingang links aanhouden, verharde weg.
Ga verder op C.

B: De veerdienst.
Bij kruising LA richting aanlegplaats van veerdienst.
Met het veer richting slot Loevenstein, vervolgens bij aankomst richting ingang slot Loevenstein lopen, direct daarna voor deze ingang links aanhouden, verharde weg.
Ga verder bij C.

C: route vervolg
3.
Links aanhouden, het parkeerterrein oplopen richting klaphek aan de linker achterzijde, vervolgens door het klaphek.
Na passeren van het klaphek rechts aanhouden, een klein stukje de afrastering volgen, vervolgens de iets verhoogde graskade volgen met bosschages aan linkerhand, verderop aan het einde van de graskade RD, de afrastering aan linkerhand volgen tot klaphek voor dijk met betonnen trap, de betonnen trap is van verre herkenbaar aan de driehoekige vorm tegen de dijk, in het gebied passeert men een metalen hek met rechts daarvan een overstap.
Bij het klaphek aangekomen, door het klaphek en de dijk via betonnen trap oplopen, iets verderop bij 3-sprong links aanhouden, verharde fietspad, vervolgens het  over de dijk volgen tot kruising iets voorbij informatiepaneel “Fietsroute netwerk Rivierendal 20”.
4.
Bij deze kruising t.h.v. A27 routepaaltje RA, gras-pad iets naar links aan overzijde van de verharde weg, gras-pad met klaphek en SBB bordje “Boezem van Brakel”, vervolgens het gras-pad over de dijk volgen tot 5-sprong bij doorgaande weg, zijpaden negeren.
# Iets verder passeert men de Batterij onder Brakel, een fort dat deel uitmaakt van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.
Bij deze 5-sprong RD, het weggetje rechts van kleine woning volgen, W-R route, iets voorbij de woning, in bocht naar links rechts aanhouden, gras-pad, men passeert houten afsluitboom met SBB bordje “Poederoijensehoek”.
Aan einde van het gras-pad RD, “Nieuwendijk” verharde weg, W-R route.
Voorbij woning nr.1, bij 4-sprong RA, W-R route.
Bij T-splitsing LA, parallel weg aan overzijde van de doorgaande weg volgen, W-R route, vervolgens de weg volgen tot smalle verharde weg aan rechterhand iets voorbij de sluis.
5.
Bij deze weg RA, direct daarna schuin naar links de talud afdalen, gras-pad met waterloop aan linkerhand, verderop voor grasland via smal brugje de andere zijde van de waterloop volgen, gras-pad met bosschages aan linkerhand.
RD pad aan linkerhand negeren, kn28 volg 01, verderop buigt het pad naar links, vervolgens het pad verder volgen tot T-splitsing op de dijk.
Bij deze T-splitsing RA, verhard fietspad, kn01 volg 02.
Na ca. 350m, iets voorbij bankje, t.h.v. veerooster LA de dijk afdalen richting pad met links van bankje en insectenhotel, vervolgens het pad volgen tot waterloop iets voor de dijk.
Voor deze waterloop RA, gras-pad, vervolgens het gras-pad met waterloop aan linkerhand volgen tot pad aan linkerhand, brugjes over de waterloop negeren.
Bij dit pad LA richting de dijk.
Op de dijk, bij T-splitsing RA, iets verder is men weer bij de kerk het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer.
W-R = LAW route met wit-rode routemarkeringen als richting aanduiding.
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje genummerde richting aanduiding, wn staat voor netwerkpaaltje met alleen richting aanduiding.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢


Meer informatie over het voet-fietsveer Woudrichem

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Hervormde Kerk Rijswijk, Maasdijk 27, 4284 VB te Rijswijk. Plan Route

Met de auto

Er zijn enkele parkeerplaatsen t.o.v. het kerkje op de Maasdijk en e.v.t. op ca. 100m loopafstand aan de Dorpsstraat.

Openbaar vervoer

Bushalte Rijswijk, Almweg. Aanlooproute: Vanuit de bushalte zuidoostelijk richting rotonde lopen. Bij rotonde LA, "Rijswijksesteeg". Dorpsstraat met bocht naar rechts verder volgen, direct daarna LA, "de Stoep", vervolgens de weg volgen tot het het kerkje.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (11)

Molen Nooit Gedagt Adrie: Molen Nooit Gedagt
Molen Nooit Gedagt met de toren van de Sint-Martinuskerk Adrie: Molen Nooit Gedagt met de toren van de Sint-Martinuskerk
Sint-Martinuskerk Adrie: Sint-Martinuskerk
Stadspoort Adrie: Stadspoort
Uitzicht over de Waal Adrie: Uitzicht over de Waal
Slot Loevenstein Adrie: Slot Loevenstein
Dit bankje is bezet Adrie: Dit bankje is bezet
Slot Loevenstein weer achter ons gelaten Adrie: Slot Loevenstein weer achter ons gelaten
Konikpaard, wat valt er te zien Adrie: Konikpaard, wat valt er te zien
Mooi uitzicht over de Waal Adrie: Mooi uitzicht over de Waal
Fort Batterij onder Brakel Adrie: Fort Batterij onder Brakel

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart munnikenland-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In plaats WoudrichemTaveerne Slot Loevenstein

Loevestein 1
5307 TG Poederoijen
Bezoek website

In de plaats RijswijkErvaringen van wandelaars (9)

 1. Rene 5 december 2021 om 15:27

  Echt een prachtige wandeling door een typisch Nederlands landschap, het rivierengebied. Leuk om met het pontje over te gaan, langs Slot Loevestein, langs de Waal met z’n drukke scheepvaart en dan weer langs de rustige Afgedamde Maas. En niet te vergeten over de vesting van Woudrichem. Als je een buitenlandse toerist iets anders van Nederland wil laten zien dan Amsterdam is deze wandeling een mooie kapstok om wat over Nederland te vertellen!

  Reageren
 2. Galjaard 6 juni 2020 om 09:02

  Hebben jullie ook fietsroute in dat gebied

  Reageren
  1. Adrie 6 juni 2020 om 09:08

   Beste Galjaard, een fietsroute hebben wij niet.

 3. Lennard 7 juli 2019 om 17:09

  Vandaag gelopen met overwegend bewolkt en fris weer (voor de tijd van het jaar).
  Ik vond het een verrassend mooie tocht die zeker de moeite van het lopen waard is.
  Ook de moeite waard is een bezoekje aan slot Loevestein.

  Reageren
 4. Annemieke 9 juni 2019 om 16:37

  Vandaag, 9 juni, deze wandeling gelopen. Heerlijk gestruind langs de rivier en over de grasdijkjes. Volop bloemen en kruiden in de bermen gezien en vogels die volop zingen. Zo waar ook een zeearend zien overvliegen en zwarte sterns die over het water scheren.
  De beschrijving is helder, geen moeite om de route te volgen.

  Reageren
 5. Irene 3 mei 2019 om 16:34

  Prachtige wandeling!

  Reageren
 6. Lisette 12 augustus 2018 om 18:30

  Mooie zeer duidelijk omschreven wandelroute. Alleen de “extra” lus bij Woudrichem was niet te nemen, omdat we dan echt zouden moeten gaan zwemmen 😉
  Het prachtige Woudrichem en Slot Loevestein natuurlijk bezocht, was echt de moeite waard en erg leuk voor kinderen. De verdere route erg mooi door de natuur van het Munnikenland.

  Reageren
  1. Adrie 13 augustus 2018 om 07:13

   Lisette bedankt voor de reactie! Zwemmen is nu ook weer niet de bedoeling, ik heb het extra lusje uit de wandelroute gehaald. Tijdens mijn vorige bezoek aan het Munnikenland ben ik richting Brakel gelopen om eens te kijken wat er in dat deel veranderd was en niet meer in het deel van de kleine extra lus geweest.

 7. Adrie 9 juli 2018 om 07:07

  Gisteren weer eens naar het Munnikenland geweest. Nu weer een jaar later na de grootschalige werkzaamheden in 2015 en 2016 is het gebied er mooier op geworden vooral nu door rijkelijk aanwezige bloemen. Zou men in het Munnikenland afwijken van de beschreven struin echt fout gaan kan het niet. Als met het kasteel en de duidelijk herkenbare betonnen trap tegen de dijk als herkenningspunt in de gaten houdt is het gemakkelijk aan te haken op de rest van de wandelroute.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)