Mookerheide-tocht, Molenhoek te Limburg

17 km Wandelroute Mookerheide-tocht, te Molenhoek

Wandeltocht door de Mookerheide, boswachterij Groesbeek en door het natuurgebied de Sint-Jansberg. De Mookerheide ligt op een uitloper van de Nijmeegse stuwwal en kent forse hoogteverschillen. Hierdoor heeft men op sommige punten prachtige vergezichten over het land van Cuijk. Op de Mookerheide liggen twee schansen de Mookerschans en de Heumense schans. De Mookerschans is vermoedelijk in de tweede helft van de zeventiende eeuw gebouwd en bestaat uit een vierkant met een omvang van ongeveer 70 bij 70 meter. De tweede schans de Heumense schans, uit dezelfde periode, is in de vorm van een vijfpuntige ster met een doorsnede van 50 meter gebouwd. De Sint-Jansberg is een gebied met beboste hellingen met imposante loofbomen. Als verdere bezienswaardigheden komt men in de Mookerheide langs een Scottish Barn en het jachtslot de Mookerheide en in het gebied de Sint-Jansberg langs een oude watermolen "de Bovenste Plasmolen" uit 1725. 96% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 1-12-2016, laatst bijgewerkt op: 31-3-2021

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Vanuit het station naar het onverhard pad aan de zijde van de Mookerheide t.h.v. bord “Perron 2” lopen, met de rug naar het station RD vertrekken, het smalle pad met bankje richting Mookerheide inlopen, wn route.
Bij splitsing links aanhouden, wn route, vervolgens voor afrastering, bij T-splitsing LA, wn route.
Na ca. 90m, bij 3-sprong RA, via pad met traptreden de helling oplopen, wn route, boven aangekomen, bij 5-sprong het 2de pad aan rechterhand inlopen, het pad met verder de afrastering aan rechterhand, kn87 volg 79.
Aan einde van omheinde heidegebied, bij 3-sprong LA, wn route, vervolgens bij Y-splitsing LA, wn route.
Bij 4-sprong RA, wn route, vervolgens na ca. 50m LA richting schuur, de wn route wordt verlaten, iets voorbij de schuur buigt het grindpad naar rechts, verderop passeert men aan linkerhand vijver “Léau d’Armour”.
2.
Voor de achterzijde van het jachtslot, bij 4-sprong met kn11 routepaaltje LA.
# Jachtslot de Mookerheide is in 1902 in gebouwd.
Bij Y-splitsing scherp RA, verharde weg, men passeert nu de voorzijde van het jachtslot, de weg volgen tot Y-splitsing voor een parkeerterrein.
Bij deze Y-splitsing links aanhouden, direct daarna bij kruising RA, grindpad met bosrand aan linkerhand, het grindpad volgen tot splitsing in het bos, zijpad en zijpaden bij twee kruisingen negeren, men loopt in het bos door een natuurbegraafplaats.
Bij deze splitsing links aanhouden, kn78 volg 25, direct daarna RD pad aan rechterhand negeren, het pad verder volgen tot kruising met recht pad voor een grote half open plek, zijpaden door de percelen met natuurgraven negeren.
Bij deze kruising RA, wn route, het pad volgen tot men het bos verlaat, men passeert twee kruisingen met paden die door de percelen met natuurgraven gaan.
3.
Na verlaten van het bos RD, pad langs bosrand aan rechterhand negeren, wn route.
Voor bosrand met bankje, het doorgaande pad met bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, wn route, het pad verder volgen tot T-splitsing bij verharde weg.
Bij deze T-splitsing RA, wn route, de verharde weg volgen tot kruising met doorgaande weg, zijpaden negeren.
# Voor deze kruising passeert men aan rechterhand de gerestaureerde waterput “Alde Put” uit 1913.
Bij deze kruising RD, het onverhard pad links van verharde weg inlopen, ingang van het pad is tussen het rechter bankje en NM informatiepaneel, de wn route wordt verlaten, het pad parallel aan verharde weg volgen tot kapelletje met bankje, mooie rustige plek voor een pauze.
Voorbij het kapelletje, bij kruising LA, het pad ca. 350m volgen tot 4-sprong iets voor een flauwe bocht naar rechts van het pad, zijpaden negeren.
4.
Bij deze 4-sprong RD, het pad kruist een ruiterpad, men passeert een geel routepaaltje, achtereenvolgens het pad met flauwe bocht naar en rechts en links langs de half open plek aan linkerhand verder volgen.
Voorbij de half open plek, bij kruising RA, direct daarna bij kruising met ruiterpad RD.
Bij kruising met brede beukenlaan RD.
In laagte, bij T-splitsing RA.
Voor perceel grasland, bij 6-sprong (ATB paden zijn meegeteld) het 2de pad aan linkerhand inlopen, pad met bosrand aan linkerhand, verderop passeert men een bankje, het pad verder volgen tot T-splitsing voor uitzichtpunt, zijpad negeren.
Bij deze T-splitsing RA, pad door de bosrand.
Bij kruising LA, men verlaat het bos.
Bij T-splitsing RA, verderop volgt het pad de bosrand aan rechterhand, het pad verder volgen tot 3-sprong, zijpad negeren.
5.
Bij deze 3-sprong LA, “Zevendalsebaan”, wn route, let op dit pad wordt ook door ATB rijders gebruikt, verderop t.h.v. zwerfstenen buigt het pad met flauwe bocht naar links.
Iets voorbij deze bocht RD, achtereenvolgens pad met NM bord Sint-Jansberg aan rechter- en pad aan linkerhand negeren, wn route.
Na ca. 180m, RA door klaphek, wn route, voorbij het klaphek het gras-pad rechts van strook ruigte volgen richting bosrand, bij bosrand via klaphek het grasland weer verlaten, bospad, ca. 50m voorbij het klaphek buigt het pad naar links, wn route.
Bij kruising RA, kn26 volg 27, eveneens een wat breder bospad.
Na ca. 200m, voorbij half open plek LA, dalend pad, de wn route wordt verlaten.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, het pad buigt naar links, dal aan linkerhand verder volgen.
Voor houten afrastering, bij T-splitsing LA richting aarden dam in dal, wn route, vervolgens voorbij de aarden dam, het pad met bocht naar rechts verder volgen, smal stijgend pad aan linkerhand negeren, pad met dal aan rechterhand.
6.
RD, stijgend pad aan linkerhand negeren, wn route, verderop buigt het pad met ruime bocht naar rechts.
Bij T-splitsing RA, wn route, het pad volgen tot T-splitsing bij doorgaande weg, zijpaden negeren, ruim voor de T-splitsing wordt de wn route tijdelijk verlaten en t.h.v. pad naar Romeinse villa passeert men kn29 volg 55.
# Langs het pad passeert men aan rechterhand watermolen de bovenste Plasmolen met muurankerjaartal 1725. De exacte ouderdom van de Bovenste Plasmolen is onbekend, maar mogelijk deed hij al in de vijftiende eeuw dienst. Voor bezichtiging van de driedimensionale weergave van een Romeins hoofdgebouw bij kn29 de helling aan linkerhand oplopen, zie bordje Romeinse villa.
Bij deze T-splitsing RA, fietspad langs doorgaande weg, kn55 volg 54.
7.
Na ca. 70m RA, “Kiekbergsebaan”, grindpad tussen twee horecagelegenheden, de wn route wordt verlaten.
# In de directe omgeving zijn meer horecagelegenheden, voor een bezoek het fietspad verder volgen tot zijweg aan linkerhand. Bij deze zijweg LA, “Witteweg”, let op drukke weg!!, langs deze weg en verderop langs een groot parkeerterrein zijn diverse horecagelegenheden.
Voorbij de horecagelegenheid rechts aanhouden, “Kiekbergsebaan”, pad aan linkerhand negeren.
Bij bosrand LA, pad met houten afsluitboom en NM bordje.
Na ca. 300m links aanhouden, dalend pad.
Bij Y-splitsing links aanhouden, direct daarna na verlaten van het bos, bij 3-sprong rechts aanhouden, kn28 volg 27, het pad met bosrand aan rechterhand ca. 600m volgen tot pad met brede haag aan linkerhand, t.h.v. een bankje.
Bij dit pad LA, kn27 volg 22, verderop voorbij houten afsluitboom iets rechts aanhouden, grindpad (inrit) naar de iets naar achtergelegen woning aan linkerhand negeren, wn route.
8.
Voor bosrand, bij 3-sprong RA, smalle verharde weg, wn route, vervolgens na ca. 45m LA, onverhard dalend pad met NM bordje “Mookerheide”, kn22 volg 21, het dalend pad volgen tot Y-splitsing in dal, zijpaden negeren.
Bij deze Y-splitsing links aanhouden, wn route.
RD, pad aan linkerhand negeren, vervolgens na ca. 40m RA, wn route, direct daarna rechts aanhouden richting klaphek, kn21 volg 30/10.
Voorbij het klaphek, bij 3-sprong LA, kn21 volg 10, het stijgend pad buigt naar rechts.
# Op de heuvel t.h.v. eik met bankje heeft men een mooi uitzicht over het land van Cuijk.
In het heidegebied, bij splitsing links aanhouden, wn route, verderop voor de afrastering aan de rand van de heuvelrug buigt het pad naar rechts, het pad met afrastering aan linkerhand met een ruime bocht naar rechts verder volgen tot 3-sprong in een dalletje.
Bij deze 3-sprong RA, smal pad door het dalletje richting heidegebied, kn10 volg 31, verderop passeert men een bankje.
T.h.v. groepje bomen, bij 3-sprong links aanhouden, wn route.
9.
Voor bosrand. bij T-splitsing RA, pad door rand van het heidegebied, wn route.
Na ca. 300m LA door klaphek, kn31 volg 32, direct daarna voorbij het klaphek, bij 4-sprong LA, wn route, aan linkerhand passeert men twee bankjes.
RD, smal dalend pad aan rechterhand negeren, wn route.
Na ca. 200m RA, dalend pad, wn route.
Bij 4-sprong RA, de wn route wordt verlaten, ruiterpad door dal.
Bij kruising RD, het ruiterpad buigt met flauwe bocht naar links.
RD, stijgend pad aan rechterhand negeren, vervolgens na ca. 40m LA, stevig stijgend pad met uitgespoelde geul.
Bij kruising RD, wn route.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, wn route, direct daarna RA, de wn route wordt verlaten, smal pad met bosrand aan rechter- en jonge aanplant aan linkerhand, verderop buigt het pad naar links met grasland aan linkerhand.
Bij T-splitsing RA, grindpad met bosrand aan rechterhand.
10.
Bij kruising LA, verharde weg, “H van Nassaulaan”.
Bij kruising met doorgaande weg RD, bospad met NM bordje “Mookerheide”, wn route.
Na ca. 150m, ruim voor dalletje LA, wn route.
In laagte RD, pad aan rechterhand negeren, kn18 volg 38.
Bij kruising RD, wn route, direct daarna bij kruising met ATB pad eveneens RD.
Na ca. 170m RA, wn route, licht dalend pad.
Bij kruising RD, wn route.
Voorbij bosperceel met beuken, bij kruising LA, wn route.
Voorbij bord “Boomfeestdag 20-3-1991”, bij kruising RD, wn route.
Bij kruising RD richting uitkijktoren, vervolgens voorbij de uitkijktoren, bij 4-sprong RA de houten vlonder over, kn38 volg 39.
# Men passeert de Mookerschans, vermoedelijk in de tweede helft van de zeventiende eeuw gebouwd.
11.
Voor bosrand, bij 3-sprong links aanhouden, wn route, pad met bosrand aan rechterhand, verderop buigt het pad langs de bosrand met flauwe bocht naar rechts.
Bij Y-splitsing RA, kn39 volg 87, het pad ca. 200m volgen tot breed pad aan linkerhand, zijpaden aan rechterhand negeren.
Bij dit pad links aanhouden, wn route, het pad volgen tot T-splitsing, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing LA, wn route.
Na ca. 80m RA door klaphek, wn route, iets verder pad met traptreden, boven aangekomen het smalle pad door het heidegebied volgen.
# Midden op het heidegebied passeert men de Heumense schans, vermoedelijk ook in de tweede helft van de zeventiende eeuw gebouwd in een vijfpuntige ster.
Voorbij klaphek links aanhouden, het linker pad van twee parallel lopende paden volgen, iets verder LA richting station, via pad met traptreden de heuvelrug afdalen, vervolgens aan voet van heuvelrug, bij 3-sprong LA, wn route.
Na ca. 100m RA, wn route, het smalle pad volgen tot station, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
NM = Natuurmonumenten
Wandelnetwerk:
Wit/rode markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met nummer of alleen met een richting aanduiding.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Station Mook-Molenhoek, Lindenlaan, 6584 AC te Molenhoek. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan bij het station aan de Bovensteweg.

Openbaar vervoer

Station Molenhoek-Mook

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (8)

Jachtslot de Mookerheide Adrie: Jachtslot de Mookerheide
Scottish Barn Adrie: Scottish Barn
Gerestaureerde waterput uit 1913 Adrie: Gerestaureerde waterput uit 1913
De Bovenste Plasmolen Adrie: De Bovenste Plasmolen
Watertoevoer voor watermolen Adrie: Watertoevoer voor watermolen
Moorkerheide, naar uitzichtpunt Adrie: Moorkerheide, naar uitzichtpunt
De beloning Adrie: De beloning
Uitkijktoren bij de Mookerschans Adrie: Uitkijktoren bij de Mookerschans

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart mookerheide-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Herberg restaurant 't Zwaantje

Groesbeekseweg 106
6585 KH Mook
Bezoek website

Restaurant de Plasmolense Hof

Rijksweg 203
6586 AA Plasmolen
Bezoek website

Den Tol pannekoeken

Rijksweg 201
6586 AA Plasmolen
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (14)

 1. Ollie 3 september 2021 om 18:16

  Prachtige route! Gelopen met mn horloge via de gpx en klopte perfect. Veel dank, ga deze ook zeker nog eens hardlopend doen!

  Reageren
 2. Adrie 31 maart 2021 om 16:58

  Vandaag 31 maart 2021 de wandeltocht gecontroleerd en iets gewijzigd. In het gebied zijn nieuwe ATB paden aangelegd met als gevolg dat de nieuwe ATB route op drie plaatsen samenviel met de oorspronkelijk wandeltocht. De paden die samenvielen met de nieuwe ATB route zijn uit de wandeltocht gehaald. Verder is het wandelnetwerk verder uitgebreid naar dit gebied, de nieuwe knooppuntpaaltjes zijn in de routebeschrijving verwerkt. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 3. Adrie 29 maart 2021 om 13:06

  Momenteel wordt ook het wandelnetwerk in dit gebied aangelegd en Natuurmonumenten is een aantal van zijn wandelroutes aan het wijzigen. Op een paar punten is het wandelnetwerk al vermeld maar nog niet compleet. Ook kunnen er veranderingen zijn bij de verwijzing naar routepaaltjes van Natuurmonumenten wandelroutes.

  Reageren
 4. Karin en Paul Meijsen 31 oktober 2020 om 18:31

  Wij hebben vandaag (31-10-2020) deze wandeling gewandeld. Wat een prachtige wandeling. We hebben genoten van de herfstkleuren, het heerlijke weer, de paddenstoelen, de uitzichten.
  Heel duidelijk beschreven. Heel erg afwisselend. Voor herhaling vatbaar.

  Reageren
 5. Huibie 5 januari 2020 om 19:42

  Ik heb deze wandeling gedaan op 31-12-2019:

  top!

  Reageren
 6. Annie van Neerven 26 november 2019 om 08:33

  Fantastisch mooie route, zeker in de herfst.

  Reageren
 7. Adrie 17 september 2019 om 13:36

  Vorige week de wandelroute gecontroleerd. Op Landgoed Jachtslot Mookerheide komt een nieuw natuurbegraafplaats de opening is begin oktober. In om het terrein zijn bestaande paden opgeknapt en op de percelen van de nieuwe natuurbegraafplaats zijn nieuwe paden bijgekomen. Bij de werkschuur “Scottish Barn” waren de werkzaamheden nog niet afgerond, het kan zijn dat daar nog wat kleine veranderingen komen zou dit het geval zijn dan lees ik dit graag terug via een reactie of via de contactpagina bij voorbaat bedankt!. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 8. Ans 14 februari 2019 om 17:55

  Prachtige wandeling! Perfect beschreven, het is bijna onmogelijk om verkeerd te lopen
  Complimenten voor de routemaker!

  Reageren
 9. Christa 29 oktober 2018 om 09:50

  Wij hebben afgelopen zaterdag deze ontzettend mooie tocht gelopen. We hadden natuurlijk ook perfect wandelweer.
  In de routebeschrijving staat 1 foutje, of misschien door NM pas verandert.
  Bij punt 11 de laatste zin: Na ca. 170mtr t.h.v. rood NM route paaltje…..hier hebben wij alleen een geel NM paaltje gezien.
  Dank je wel voor deze prachtige route!

  Reageren
  1. Adrie 29 oktober 2018 om 10:56

   Christa bedankt voor het melden! Inderdaad een foutje aan die zijde van de doorgaande weg heeft Natuurmonumenten een gele wandelroute lopen. De routebeschrijving is aangepast.

 10. L&L 13 augustus 2018 om 07:25

  Wij hebben afgelopen zaterdag (11-08-2018) deze route gelopen. Prachtig! In deze 17km kom je zoveel verschillende soorten natuur tegen. De routebeschrijving is ook duidelijk te volgen. Foutlopen is wel erg moeilijk 😉

  Wij hebben de auto geparkeerd bij Plasmolense Hof en vanaf daar de route begonnen. Voldoende parkeergelegenheid en je kan beginnen met koffie en vlaai. Lunchen kan dan bij het Zwaantje.

  Al met al een heerlijke dag gehad!

  Reageren
 11. Irene 5 juni 2017 om 14:43

  Er zijn verschillende horeca gelegenheden direct aan de route:
  1) Herberg restaurant ’t Zwaantje (Bij punt 3 … verharde weg volgen tot kruising met doorgaande weg. Bij die kruising is ’t Zwaantje)
  2) In Plasmolen zitten twee restaurants direct aan de route: Plasmolense hof, en Den Tol pannekoeken.

  O, en parkeren bij het station, dan is de straat: bovensteweg. Er staat namelijk heel slecht (niet) aangegeven waar je kunt parkeren als je met de trein mee wilt.

  Reageren
  1. Irene 5 juni 2017 om 14:44

   Maar de wandeling is prachtig! Mooie uitzichten, bossen, open stukken. Super.

  2. Adrie 5 juni 2017 om 15:27

   Irene bedankt voor het doorgeven van de horecagelegenheden en de parkeertip! Dat er geen horecagelegenheden vermeld waren dat was mijn fout, ik was ze vergeten bij de wandelroute te vermelden. Het parkeerterrein aan de oostzijde van het station is inderdaad niet goed aangegeven, de straatnaam is nu ook vermeld.

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)