Mookerheide-tocht, Molenhoek te Limburg

17 km Wandelroute Mookerheide-tocht, te Molenhoek

Wandeltocht door de Mookerheide, boswachterij Groesbeek en door het natuurgebied de Sint-Jansberg. De Mookerheide ligt op een uitloper van de Nijmeegse stuwwal en kent forse hoogteverschillen. Hierdoor heeft men op sommige punten prachtige vergezichten over het land van Cuijk. Op de Mookerheide liggen twee schansen de Mookerschans en de Heumense schans. De Mookerschans is vermoedelijk in de tweede helft van de zeventiende eeuw gebouwd en bestaat uit een vierkant met een omvang van ongeveer 70 bij 70 meter. De tweede schans de Heumense schans, uit dezelfde periode, is in de vorm van een vijfpuntige ster met een doorsnede van 50 meter gebouwd. De Sint-Jansberg is een gebied met beboste hellingen met imposante loofbomen. Als verdere bezienswaardigheden komt men in de Mookerheide langs een het imposante jachtslot Mookerheide en in het gebied de Sint-Jansberg langs een oude watermolen "de Bovenste Plasmolen" uit 1725. 96% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 1-12-2016, laatst bijgewerkt op: 27-8-2024

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Vanuit het station naar het onverhard pad aan de zijde van de Mookerheide t.h.v. bord “Perron 2” lopen, met de rug naar het station RD vertrekken, het smalle pad met bankje richting de Mookerheide inlopen, wn route, iets verder bij splitsing links aanhouden, wn route, vervolgens voor afrastering, bij T-splitsing LA, wn route.
Na ca. 90m RA, via het pad met traptreden de helling oplopen, wn route, boven aangekomen, bij 5-sprong het 2de pad aan rechterhand inlopen, het pad met iets verder de afrastering aan rechterhand, kn87 volg 79.
Aan einde van omheinde heidegebied, bij 3-sprong LA, wn route, vervolgens bij 4-sprong het 2de pad aan linkerhand volgen, wn route.
Bij 4-sprong RA, wn route, vervolgens na ca. 50m scherp LA richting schuur, de wn route wordt verlaten, het grindpad dat voorbij de schuur naar rechts buigt volgen tot 4-sprong aan achterzijde van het jachtslot, zijpaden negeren.
2.
Bij  deze 4-sprong met kn11 routepaaltje LA, verharde weg.
# Jachtslot de Mookerheide is in 1902 in gebouwd.
Bij Y-splitsing scherp RA, de weg langs de voorzijde van het jachtslot volgen tot Y-splitsing met aan rechterhand een parkeerterrein.
Bij deze Y-splitsing links aanhouden, iets verder bij kruising RA, grindpad met houten afsluitboom en met bosrand aan linkerhand, verderop voorbij een paaltje met opschrift “Eikenlaan” loopt men door een natuurbegraafplaats, het grindpad verder volgen tot splitsing, zijpad en zijpaden bij twee kruisingen negeren.
Bij deze splitsing links aanhouden, kn78 volg 25, direct daarna RD pad “Dassenpad” aan rechterhand negeren, het pad verder volgen tot kruising met recht pad voor een grote half open plek, zijpaden door de percelen met natuurgraven negeren.
Bij deze kruising RA, wn route, het pad “Lindelaan” volgen tot men het bos verlaat, zijpaden bij twee kruisingen die door de percelen met natuurgraven gaan negeren.
3.
Na verlaten van het bos RD, pad langs bosrand aan rechterhand negeren, wn route.
Voor bosrand met bankje, het pad met bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, wn route, het pad verder volgen tot T-splitsing bij verharde weg.
Bij deze T-splitsing RA, wn route, de verharde weg volgen tot kruising met doorgaande weg, zijpaden negeren.
# Voor deze kruising passeert men aan rechterhand de gerestaureerde waterput “Alde Put” uit 1913.
Bij deze kruising RD, het onverharde pad links van verharde weg “Bisseltsebaan” inlopen, het pad tussen het rechter bankje en het informatiepaneel aan rechterzijde van de open plek, de wn route wordt verlaten, het pad parallel aan verharde weg volgen tot kruising direct na een kapelletje met bankje.
Bij deze kruising LA, het pad ca. 350m volgen tot kruising iets voor een flauwe bocht naar rechts van het pad, zijpaden negeren.
4.
Bij deze kruising RD, pad met iets verder in de flauwe bocht naar rechts een bankje aan linkerhand,
Iets voorbij deze flauwe bocht het pad met flauwe bocht naar links verder volgen, pad richting een parallel lopend pad aan rechterhand negeren.
Ca. 80m voorbij de flauwe bocht, bij kruising RA, iets verder bij kruising RD.
Bij kruising met brede beukenlaan RD.
In laagte, bij T-splitsing RA richting bosrand.
T.h.v. de bosrand, bij 6-sprong (ATB paden zijn meegeteld) het 2de pad aan linkerhand inlopen, het pad met bosrand aan linkerhand en iets verder een bankje volgen tot T-splitsing voor uitzichtpunt, zijpad negeren.
Bij deze T-splitsing RA, pad door de bosrand.
Bij kruising LA, men verlaat het bos.
Bij T-splitsing RA, verderop volgt het pad de bosrand aan rechterhand, het pad verder volgen tot 3-sprong, zijpad negeren.
5.
Bij deze 3-sprong LA, “Zevendalsebaan”, wn route, let op dit pad wordt ook door ATB rijders gebruikt, verderop voor bankje en aan rechterhand zwerfstenen buigt het pad naar links.
Iets voorbij deze bocht RD, achtereenvolgens pad met NM bord “Sint-Jansberg” aan rechter- en pad aan linkerhand negeren, wn route.
Na ca. 180m, RA door klaphek, wn route, voorbij het klaphek door het grasland met bosschages aan linkerhand richting de bosrand lopen, bij bosrand via klaphek het graslandverlaten, bospad, ca. 50m voorbij het klaphek buigt het pad naar links, wn route.
Bij kruising RA, kn26 volg 27,breed pad.
Na ca. 200m, als het pad na een lichte daling weer stijgt LA, dalend pad, de wn route wordt verlaten.
Iets voor het laagste punt, bij 3-sprong rechts aanhouden, het pad buigt naar links en stijgt weer met dal aan linkerhand.
Voor houten afrastering, bij T-splitsing LA richting aarden dam in dal, wn route, vervolgens voorbij de aarden dam, het pad met bocht naar rechts verder volgen, smal stijgend pad aan linkerhand negeren, pad met dal aan rechterhand.
6.
RD, stijgend pad aan linkerhand negeren, wn route, verderop buigt het pad met ruime bocht naar rechts.
Bij T-splitsing RA, wn route, het pad volgen tot T-splitsing bij doorgaande weg, zijpaden negeren, ruim voor de T-splitsing wordt de wn route tijdelijk verlaten en t.h.v. een pad naar de contouren van een Romeinse villa passeert men kn29 volg 55.
# Langs het pad passeert men aan rechterhand een pad naar watermolen de bovenste Plasmolen met muurankerjaartal 1725. De exacte ouderdom van de Bovenste Plasmolen is onbekend, maar mogelijk deed hij al in de vijftiende eeuw dienst. Voor bezichtiging van de driedimensionale weergave van een Romeins hoofdgebouw bij kn29 de helling aan linkerhand oplopen, zie bordje Romeinse villa.
Bij deze T-splitsing RA, fietspad langs doorgaande weg, kn55 volg 54.
7.
Na ca. 70m RA, “Kiekbergsebaan”, grindpad tussen twee horecagelegenheden, de wn route wordt verlaten.
# In de directe omgeving zijn meer horecagelegenheden, voor een bezoek het fietspad verder volgen tot zijweg aan linkerhand. Bij deze zijweg LA, “Witteweg”, let op drukke weg!!, langs deze weg en verderop langs een groot parkeerterrein zijn horecagelegenheden.
Voorbij de horecagelegenheid rechts aanhouden, “Kiekbergsebaan”, pad aan linkerhand negeren.
Voorbij grasland aan linkerhand LA, pad met houten afsluitboom en NM bordje.
Na ca. 300m, ruim voor hoogste punt LA, dalend pad.
Bij Y-splitsing links aanhouden, direct daarna na verlaten van het bos, bij 3-sprong rechts aanhouden, kn28 volg 27, het pad met bosrand aan rechterhand ca. 600m volgen tot pad met brede haag aan linkerhand en aan rechterhand een bankje.
Bij dit pad LA, kn27 volg 22, verderop voorbij houten afsluitboom iets rechts aanhouden, grindpad (inrit) naar een woning aan linkerhand negeren, wn route.
8.
Voor bosrand, bij 3-sprong RA, smalle verharde weg, wn route, vervolgens na ca. 45m LA, kn22 volg 21, het onverharde dalende pad met NM bordje “Mookerheide” volgen tot Y-splitsing in het dal, zijpaden negeren.
Bij deze Y-splitsing links aanhouden, wn route.
RD, pad aan linkerhand negeren, vervolgens na ca. 40m RA, wn route, direct daarna rechts aanhouden richting klaphek, kn21 volg 30/10.
Voorbij het klaphek, bij 3-sprong LA, kn21 volg 10, het stijgend pad buigt naar rechts.
# Op de heuvel t.h.v. eik met bankje heeft men een mooi uitzicht over het land van Cuijk.
In het heidegebied, bij splitsing links aanhouden, wn route, verderop voor de afrastering aan de rand van de heuvelrug buigt het pad naar rechts, het pad met afrastering aan linkerhand met een ruime bocht naar rechts verder volgen tot 3-sprong in een dalletje.
Bij deze 3-sprong RA, kn10 volg 31, smal pad door het dalletje richting heidegebied met in het heidegebied een bankje.
T.h.v. groepje bomen, bij 3-sprong links aanhouden, wn route.
9.
Voor bosrand. bij T-splitsing RA, pad door rand van het heidegebied, wn route.
Na ca. 300m LA door klaphek met voorbij het klaphek aan linkerhand twee bankjes, kn31 volg 32, iets voorbij het klaphek, bij 4-sprong LA, wn route.
RD, smal dalend pad aan rechterhand negeren, wn route.
Na ca. 200m RA, smal dalend pad, wn route.
Bij 4-sprong RA, de wn route wordt verlaten, ruiterpad (ruiterroute 17) door dal.
Bij kruising RD, het ruiterpad buigt met flauwe bocht naar links.
RD, stijgend pad aan rechterhand negeren, vervolgens na ca. 40m LA, stevig stijgend pad met uitgespoelde geul.
Bij kruising RD, wn route, pad met NM bordje “Mookerheide”.
Bij 3-sprong met aan linkerhand een bankje rechts aanhouden, wn route, direct daarna RA, de wn route wordt verlaten, smal pad met bosrand aan rechter- en jonge aanplant aan linkerhand, verderop buigt het pad naar links met grasland/akker aan linkerhand.
Bij T-splitsing RA, grindpad met bosrand aan rechterhand.
10.
Bij kruising LA, verharde weg, “H van Nassaulaan”.
Bij kruising met doorgaande weg RD, bospad met NM bordje “Mookerheide”, wn route.
Na ca. 150m, ruim voor dalletje LA, wn route.
In laagte RD, pad aan rechterhand negeren, kn18 volg 38.
Bij kruising RA, wn route.
T.h.v. heideveldje met picknicktafel LA, wn route, het pad volgen tot kruising, zijpad negeren.
Bij deze kruising RA, wn route, pad door bosperceel met beuken.
Voorbij het bosperceel met beuken, bij kruising LA, wn route.
Bij kruising met aan linkerhand bord “Boomfeestdag 20-3-1991” RD, wn route.
Bij kruising RD richting uitkijktoren, vervolgens voorbij de uitkijktoren, bij 4-sprong RA het houten brugje over, kn38 volg 39.
# Men passeert de Mookerschans, vermoedelijk in de tweede helft van de zeventiende eeuw gebouwd.
11.
Voor bosrand, bij 3-sprong links aanhouden, wn route, pad met bosrand aan rechterhand, verderop buigt het pad langs de bosrand met flauwe bocht naar rechts.
Bij T-splitsing RA, kn39 volg 87, het pad ca. 200m volgen tot breed pad aan linkerhand, zijpaden aan rechterhand negeren.
Bij dit pad LA, wn route, het pad volgen tot T-splitsing, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing LA, wn route.
Na ca. 80m RA door klaphek, wn route, iets verder pad met traptreden, boven aangekomen het smalle pad door het heidegebied volgen.
# Midden op het heidegebied passeert men de Heumense schans, vermoedelijk ook in de tweede helft van de zeventiende eeuw gebouwd in een vijfpuntige ster.
Voorbij klaphek links aanhouden, het linker pad van twee parallel lopende paden volgen, iets verder LA richting station, via pad met traptreden de heuvelrug afdalen, vervolgens aan voet van heuvelrug, bij 3-sprong LA, wn route.
Na ca. 100m RA, wn route, het smalle pad volgen het tot station, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
NM = Natuurmonumenten
Wandelnetwerk:
Wit/rode markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen de richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Station Mook-Molenhoek, Lindenlaan, 6584 AC te Molenhoek. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan bij het station aan de Bovensteweg.

Openbaar vervoer

Station Molenhoek-Mook

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (8)

Jachtslot de Mookerheide Adrie: Jachtslot de Mookerheide
Schuur bij het jachtslot Adrie: Schuur bij het jachtslot
Gerestaureerde waterput uit 1913 Adrie: Gerestaureerde waterput uit 1913
De Bovenste Plasmolen Adrie: De Bovenste Plasmolen
Watertoevoer voor watermolen Adrie: Watertoevoer voor watermolen
Moorkerheide, naar uitzichtpunt Adrie: Moorkerheide, naar uitzichtpunt
De beloning Adrie: De beloning
Uitkijktoren bij de Mookerschans Adrie: Uitkijktoren bij de Mookerschans

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart mookerheide-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Herberg restaurant 't Zwaantje

Groesbeekseweg 106
6585 KH Mook
Bezoek website

Restaurant de Plasmolense Hof

Rijksweg 203
6586 AA Plasmolen
Bezoek website

Den Tol pannekoeken

Rijksweg 201
6586 AA Plasmolen
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (23)

  1. Patricia 1 oktober 2024 om 13:40

    Is en blijft een mooie route! Als eindpunt is het Jachtslot prima vertoeven maar zou niet op een zonnige zondag ervoor kiezen. Tenzij je het in de rij staan voor een plaatsje niet erg vindt.

    Reageren
  2. Adrie 27 augustus 2024 om 20:06

    De wandeltocht voor het grootste deel gecontroleerd. Bij punt 10 is het wandelnetwerk niet meer veranderd, zie mijn reactie van 11 juni 2022. Het in oude luister herstelde Jachtslot Mookerheide ziet er prachtig uit. Veel wandelplezier!

    Reageren
  3. Paul 11 augustus 2024 om 11:15

    11 aug 2024 deze route kun je niet laten liggen. Hij is werkelijk prachtig. Zeker nu de heide in bloei is. Wouw. Water, bossen, weiland, openvlakte, moeras, veel leuke borden om te lezen qua info..

    Reageren
  4. Frank van der Meer 26 augustus 2023 om 10:00

    De Mookerheide is op z’n mooist als de heide bloeit, vanaf half augustus. Dat ook de heuvelrijke bossen rond dit gebied schitterend zijn, bewijst deze rondwandeling. Heuveltoppen bieden vergezichten over de Maas en naar Duitsland. De Sint-Jansberg schittert met hellingbossen en bloemrijke dalen. En het in oude luister herstelde Jachtslot Mookerheide is een aangename pleisterplaats. Foto’s en verslagje zien? Ga naar https://www.frankwandelt.nl/limburg/rondwandeling-mookerheide-bloeiende-heide-zevendal-jachtslot

    Reageren
  5. Barbara 28 april 2023 om 22:43

    Mooie route, heb deze op 15 april gelopen. Bij punt 5 zou ik in de 1e zin het volgende toevoegen: nadat je bij de 3-sprong linksaf bent gegaan, volg de Zevendalsebaan met de bocht naar links. Je loopt tegen een bankje aan, neem het pad aan de rechterkant.

    Reageren
    1. Adrie 29 april 2023 om 16:27

      Barbara bedankt voor het verbetervoorstel! Het bankje is nu ook in de routebeschrijving verwerkt.

  6. Giny 5 juli 2022 om 19:42

    Dinsdag 5 juli 2022 deze prachtige route gelopen. Het weer werkte ook wel mee.
    Heel fijn, allemaal onverharde paden en soms ook kleine verrassende paadjes.
    Eerste keer dat ik via deze site een wandeling gevonden heb. Zowel de geschreven versie als de GPX klopte perfect.
    Dank aan de routemaker.

    Reageren
  7. Adrie 11 juni 2022 om 19:20

    De wandeltocht is iets gewijzigd als gevolg van een (tijdelijk) gesloten pad wegens een burcht met jonge dassen. Het wandelnetwerk is op dat punt ook gewijzigd of het wandelnetwerk op dat punt na openstellen van het pad weer het oorspronkelijk pad volgt is nog niet duidelijk. De wijziging in de wandeltocht is wel definitief, men passeert nu bij een heideveldje een picknicktafel een mooi pauzepunt. Zou het wandelnetwerk bij punt 10 5de regel een andere richting aangeven dan lees ik dit graag terug in een reactie, bij voorbaat bedankt!

    Reageren
  8. Petra 20 februari 2022 om 17:23

    Met de trein vandaag naar de Mookerheide. De route is survivallen, na de storm van afgelopen dagen liggen er nogal wat bomen en takken op de paden, maar dat mag het wandelen niet hinderen. We hebben deze mooie route gelopen op een wel heel mooi gebied, mooie natuur ondanks de regen hebben we genoten. Nog 3 ooievaars gezien.Adrie bedankt, wederom een mooie route en wij hebben deze op gps gelopen, top, dankjewel.

    Reageren
  9. Ollie 3 september 2021 om 18:16

    Prachtige route! Gelopen met mn horloge via de gpx en klopte perfect. Veel dank, ga deze ook zeker nog eens hardlopend doen!

    Reageren
  10. Adrie 31 maart 2021 om 16:58

    Vandaag 31 maart 2021 de wandeltocht gecontroleerd en iets gewijzigd. In het gebied zijn nieuwe ATB paden aangelegd met als gevolg dat de nieuwe ATB route op drie plaatsen samenviel met de oorspronkelijk wandeltocht. De paden die samenvielen met de nieuwe ATB route zijn uit de wandeltocht gehaald. Verder is het wandelnetwerk verder uitgebreid naar dit gebied, de nieuwe knooppuntpaaltjes zijn in de routebeschrijving verwerkt. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

    Reageren
  11. Adrie 29 maart 2021 om 13:06

    Momenteel wordt ook het wandelnetwerk in dit gebied aangelegd en Natuurmonumenten is een aantal van zijn wandelroutes aan het wijzigen. Op een paar punten is het wandelnetwerk al vermeld maar nog niet compleet. Ook kunnen er veranderingen zijn bij de verwijzing naar routepaaltjes van Natuurmonumenten wandelroutes.

    Reageren
  12. Karin en Paul Meijsen 31 oktober 2020 om 18:31

    Wij hebben vandaag (31-10-2020) deze wandeling gewandeld. Wat een prachtige wandeling. We hebben genoten van de herfstkleuren, het heerlijke weer, de paddenstoelen, de uitzichten.
    Heel duidelijk beschreven. Heel erg afwisselend. Voor herhaling vatbaar.

    Reageren
  13. Huibie 5 januari 2020 om 19:42

    Ik heb deze wandeling gedaan op 31-12-2019:

    top!

    Reageren
  14. Annie van Neerven 26 november 2019 om 08:33

    Fantastisch mooie route, zeker in de herfst.

    Reageren
  15. Adrie 17 september 2019 om 13:36

    Vorige week de wandelroute gecontroleerd. Op Landgoed Jachtslot Mookerheide komt een nieuw natuurbegraafplaats de opening is begin oktober. In om het terrein zijn bestaande paden opgeknapt en op de percelen van de nieuwe natuurbegraafplaats zijn nieuwe paden bijgekomen. Bij de werkschuur “Scottish Barn” waren de werkzaamheden nog niet afgerond, het kan zijn dat daar nog wat kleine veranderingen komen zou dit het geval zijn dan lees ik dit graag terug via een reactie of via de contactpagina bij voorbaat bedankt!. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

    Reageren
  16. Ans 14 februari 2019 om 17:55

    Prachtige wandeling! Perfect beschreven, het is bijna onmogelijk om verkeerd te lopen
    Complimenten voor de routemaker!

    Reageren
  17. Christa 29 oktober 2018 om 09:50

    Wij hebben afgelopen zaterdag deze ontzettend mooie tocht gelopen. We hadden natuurlijk ook perfect wandelweer.
    In de routebeschrijving staat 1 foutje, of misschien door NM pas verandert.
    Bij punt 11 de laatste zin: Na ca. 170mtr t.h.v. rood NM route paaltje…..hier hebben wij alleen een geel NM paaltje gezien.
    Dank je wel voor deze prachtige route!

    Reageren
    1. Adrie 29 oktober 2018 om 10:56

      Christa bedankt voor het melden! Inderdaad een foutje aan die zijde van de doorgaande weg heeft Natuurmonumenten een gele wandelroute lopen. De routebeschrijving is aangepast.

  18. L&L 13 augustus 2018 om 07:25

    Wij hebben afgelopen zaterdag (11-08-2018) deze route gelopen. Prachtig! In deze 17km kom je zoveel verschillende soorten natuur tegen. De routebeschrijving is ook duidelijk te volgen. Foutlopen is wel erg moeilijk 😉

    Wij hebben de auto geparkeerd bij Plasmolense Hof en vanaf daar de route begonnen. Voldoende parkeergelegenheid en je kan beginnen met koffie en vlaai. Lunchen kan dan bij het Zwaantje.

    Al met al een heerlijke dag gehad!

    Reageren
  19. Irene 5 juni 2017 om 14:43

    Er zijn verschillende horeca gelegenheden direct aan de route:
    1) Herberg restaurant ’t Zwaantje (Bij punt 3 … verharde weg volgen tot kruising met doorgaande weg. Bij die kruising is ’t Zwaantje)
    2) In Plasmolen zitten twee restaurants direct aan de route: Plasmolense hof, en Den Tol pannekoeken.

    O, en parkeren bij het station, dan is de straat: bovensteweg. Er staat namelijk heel slecht (niet) aangegeven waar je kunt parkeren als je met de trein mee wilt.

    Reageren
    1. Irene 5 juni 2017 om 14:44

      Maar de wandeling is prachtig! Mooie uitzichten, bossen, open stukken. Super.

    2. Adrie 5 juni 2017 om 15:27

      Irene bedankt voor het doorgeven van de horecagelegenheden en de parkeertip! Dat er geen horecagelegenheden vermeld waren dat was mijn fout, ik was ze vergeten bij de wandelroute te vermelden. Het parkeerterrein aan de oostzijde van het station is inderdaad niet goed aangegeven, de straatnaam is nu ook vermeld.

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)