Mooi Croy, Stiphout - Helmond te Noord-Brabant

15 km Wandelroute Mooi Croy, te Stiphout - Helmond

Wandeling vanuit het kerkdorp Stiphout over landgoed ‘Croy’. Een wandeling voornamelijk door weide- en akkerlandschap en langs drie verschillende beken; de ‘Stiphoutse Loop’, de ‘Goorloop’ en de ‘Schevelingse Loop’. Daarnaast komt de wandeling door een mooi stukje natuur op het landgoed ‘Groot Overbrugge’.
Landgoed ‘Croy’ is een mooi gebied rondom kasteel ‘Croy’. Het landgoed is 254 hectare groot en gelegen in het dal van ‘de Goorloop’, op het grondgebied van de dorpen Aarle-Rixtel en Stiphout. Tot het landgoed behoren naast het kasteel ook een aantal boerderijen die in pacht zijn uitgegeven. Daarnaast bevinden zich op het landgoed o.a. een streek-/boerderijwinkel met appelboomgaarden, een biologische tuinderij met boerderijwinkel, Camperplaats Croy en is in het poortgebouw van het kasteel een B&B gevestigd.
De oudste delen van het kasteel ‘Croy’ dateren uit het midden van de vijftiende eeuw. In 1472 bezat ene Rutger van Erp hier een slotje met hoeve. In 1477 verkocht hij het slotje aan Jacob van Croy, de naamgever van het kasteel. Jacob stamde uit de familie De Croÿ, onderdeel van de Bourgondische hofadel. Door de eeuwen heen hebben verschillende adellijke families het kasteel bewoond en verder uitgebreid. De laatste adellijke familie was de familie Van der Brugghen. De laatste adellijke bewoonster van het kasteel, Freule Constance van der Brugghen, liet in 1872 in een testament vastleggen dat het kasteel na haar overlijden, ingericht diende te worden als tehuis voor arme oude mannen en vrouwen uit Stiphout en Aarle-Rixtel. Dit onder de naam ‘Geloof, Hoop en Liefde’. Een stichting met deze naam beheert nog steeds het kasteel met omliggend landgoed. Het kasteel is momenteel ingericht als kantoorruimten.
Tijdens de tocht komt men langs de ‘Oude Toren’. De ‘Oude Toren’ is een overblijfsel van de vroegere Sint-Trudokerk. De eerste schriftelijke melding van de kerk stamt uit 1342 toen de kerk door de bliksem werd getroffen en afbrandde. Het zogenaamde ‘Mirakel van Stiphout’ vond toen plaats. De legende beschrijft hoe de boer Jan Baloys, de brandende kerk in liep om de heilige hosties te redden. De vlammen deerden de boer niet, ze weken zelfs uiteen zodat hij het Sacrament in veiligheid kon brengen. Toen hij hierna terug naar huis ging, waren zijn akkers reeds omgeploegd. Dit mirakel maakte dat Stiphout in de eeuwen daarna een veel bezocht bedevaartsoord werd, waar vooral 'door de duivel bezetenen' hun toevlucht tot genezing zochten. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd de kerk door de legers van de prins van Oranje opnieuw verwoest. Uiteindelijk werd de kerk in 1823 gesloopt en bleef de toren staan. In 1884 sloeg opnieuw de bliksem in, waarop brand uitbrak en alleen een stenen ruïne bleef staan. In 1978 werd de toren gerestaureerd, waarbij ook de spits werd herbouwd.
De bij het start- en eindpunt gelegen St Trudokerk stamt uit 1884 en heeft een rijk en kleurig interieur. Het originele kerkmeubilair is nog vrijwel geheel aanwezig. De ‘kruisweg van Christus’ is uitgebeeld op veertien grote schilderijen uit 1900, die zich aan beide zijden van de kerk bevinden. Achter het altaar bevinden zich grote gebrandschilderde ramen, waarop het ‘Mirakel van Stiphout’ staat uitgebeeld. De kerk is dagelijks geopend.
Ca. 77% van de tocht is onverhard.

Let op! Tijdens het voorjaar en in de zomer kan de vegetatie op de struinpaden en op sommige graspaden erg hoog staan. Ook kan het in natte jaargetijden met name langs de ‘Goorloop’ drassig zijn. Het dragen van een lange broek en stevige waterdichte wandelschoenen is aan te bevelen.
Op een klein gedeelte van de route zijn honden niet toegestaan. Een alternatief is in de routebeschrijving opgenomen.

Opgesteld door: Mark, op: 16-5-2024, laatst bijgewerkt op: 17-5-2024

Routebeschrijving

1.       Met de rug naar de ingang van de St Trudokerk RA vertrekken. Bij kruising LA ‘Kloosterstraat’, wn-route. Deze straat gaat verderop over in de ‘Van Heijnsbergenstraat’, wn-route. Straat vervolgen tot aan bocht naar links, zijwegen negeren. In deze bocht RD, smal graspad, de wn-route wordt verlaten. Bij 4-sprong pad schuin naar links aanhouden, smal pad met beekje aan rechterhand. Na houten voetgangersluis RD, pad met voetgangersluis naar rechts negeren. Pad gaat door de rand van een akker en blijven volgen tot aan T-splitsing. Bij T-splitsing met verharde weg LA. Bij 3-sprong RA, onverhard pad, kn64 volg 62. Bij 3-sprong LA, doodlopend pad naar rechts negeren, wn-route. Bij kruising met verharde weg RD, onverhard pad, kn62 volg 63. Na ca. 300m, direct na rechtopstaande biels en afrastering aan rechterhand RA, smal pad door de rand van een akker, de wn-route wordt verlaten. Aan het einde van het pad bij T-splitsing RA, bredere veldweg. Bij T-splitsing RA en direct hierna in bocht met verharde weg LA, kn61 volg 30. In bocht naar rechts RD, onverhard pad, men passeert een metalen poort, de wn-route wordt verlaten. Na het oversteken van de ‘Goorloop’ RA, struinpad met ‘Goorloop’ aan rechterhand. Bij kruising met verharde weg RD, struinpad langs de ‘Goorloop’ blijven volgen, kn30 volg 69. Vlak voor een hoge haag aan linkerhand passeert men een gedenksteen met daarbij een bankje. Ter hoogte van waar de ‘Goorloop’ en ‘Schevelingse Loop’ samenkomen en een betonnen brugje aan de rechterhand, links aanhouden, struinpad met de ‘Schevelingse Loop’ aan de rechterhand, wn-route.

2.       Bij T-splitsing met verharde weg LA, kn69 volg 53 (het kn-paaltje staat iets verder naar rechts langs de weg). Na ca. 300m, direct na flauwe bocht naar rechts en bosje aan de rechterhand RA, onverhard pad, de wn-route wordt verlaten. Pad maakt een bocht naar links en naar rechts met aan rechterhand een bordje ‘opengesteld Landgoed Overbrugge’. In een bocht naar links het zijpad met bordje ‘opengesteld’ aan rechterhand negeren. RD, pad naar links negeren. Verderop passeert men een metalen voetgangerssluis. Pad van links negeren, hierna bij 3-sprong RA en meteen daarna bij volgende 3-sprong RA. Men passeert een vennetje aan de linkerhand. Na het vennetje LA, oversteek over de ‘Schevelingse Loop’ negeren. Bij 3-sprong LA, men loopt om het vennetje heen. Bij 3-sprong RA en direct hierna bij volgende 3-sprong RA. Direct daarna pad van links negeren en bij 3-sprong RA. Men passeert nu een tweede vennetje aan de linkerhand. Voorbij het vennetje bij 3-sprong rechts aanhouden, smal pad door een open gebied met verderop aan de rechterhand een lage haag met daarachter een ondiepe sloot en een hoger gelegen talud. Op het einde van de haag met aan linkerhand een bordje ‘opengesteld Landgoed Overbrugge’ RA het talud oplopen. Bovenaan het talud LA, pad met bosschages aan linkerhand. Na ca. 40m RA, graspad met haag aan linkerhand. Op het einde van het graspad bij T-splitsing met breed zandpad LA. RD, weg naar rechts negeren, verderop passeert men een metalen afsluitboom. Bij T-splitsing met verharde weg RA, direct hierna maakt de weg een bocht naar links. #bij de T-splitsing bevindt zich de biologische tuinderij ‘De Antoniushoeve’ zich aan de linkerhand. Bij 3-sprong links aanhouden, vervolgens bij T-splitsing RA, kn53 volg 52.

3.       Direct hierna ter hoogte van een rode ANWB-paddenstoel aan rechterhand LA, via een smal pad een greppel en beukenhaag doorsteken en een onverhard pad tussen gracht en bosperceel inlopen, de wn-route wordt verlaten. Bij kruising met verharde oprijlaan RA, oprijlaan richting ingangspoort van het kasteel volgen. #in het geval dat de poort gesloten is (wat zelden voorkomt) teruglopen naar verharde weg na greppel en beukenhaag. Hier LA, kn53 volg 52. Bij 3-sprong LA en vervolgens na ca. 30m RA, kn52 volg 32. Vanaf hier de route weer oppakken. Na ingangspoort bij kruising met verharde weg RD, grindpad, kn52 volg 32. #verderop na het klaphek gaat de route door een begrazingsgebied voor schapen. Honden zijn hier niet toegestaan. Als alternatief: na ingangspoort LA kn52 volg 59. Bij kn59 RD en de route vanaf hier weer oppakken. Na houten klaphek, half verhard pad door begrazingsgebied. Bij 3-sprong LA, pad met bankje aan linkerhand, de wn-route wordt verlaten. Verderop wordt via een houten klaphek het begrazingsgebied weer verlaten. Bij T-splitsing met verhard pad LA. Bij T-splitsing met grindweg LA. Pad vervolgen tot aan T-splitsing met verharde weg. Bij deze T-splitsing RA, ‘Croylaan’, kn59 volg 54. #in de bocht naar rechts bevindt zich boerderij-/streekwinkel ‘Biemans’. RD, zandpad naar rechts, ‘Hoogstrijp’, negeren.

4.       Bij 3-sprong LA, ‘Jonker Karellaan’, wn-route. Men passeert een koeienstal aan de rechterhand. Direct na deze koeienstal LA, men passeert een houten afsluitboom, graspad tussen eikenbomen door, de wn-route wordt verlaten. Bij T-splitsing met aan linkerhand een houten afsluitboom RA. Bij T-splitsing met aan rechterhand een houten poort LA, wn-route. Verderop ter hoogte van de kasteelgracht maakt het pad een bocht naar rechts, pad naar links met houten afsluitboom negeren. #men heeft vanaf hier een mooi zicht op kasteel Croy. Met links van het kasteel een bijzondere Spaanse schaapskooi welke dateert van 1810. Deze schaapskooi huisvest een unieke kudde merino-schapen. Deze schapensoort bevond zich rond 1800 al op kasteel Croy. Na houten poort bij T-splitsing met verharde weg RA, kn54 volg 30. Voor brugje over de ‘Goorloop’ RA, struinpad met ‘Goorloop’ aan linkerhand, de wn-route wordt verlaten. RD, overgang over ‘Goorloop’ negeren, struinpad vervolgen. Verderop LA via betonnen brugje ‘Goorloop’ oversteken. Direct na brugje RA, graspad door de rand van een akker met ‘Goorloop’ aan rechterhand. Bij kruising met verharde weg RD, struinpad met ‘Goorloop’ aan rechterhand vervolgen. Aan einde van het struinpad na een poel en een bankje, en na houten afsluitboom bij T-splitsing LA, grindpad. Na ca. 30m bij 3-sprong LA, zandpad richting bos, voor het bos buigt pad naar links, iets voorbij bocht naar rechts volgt het pad de bosrand aan rechterhand. RD, bospaden naar rechts negeren.

5.       Direct na begin van een bos aan linkerhand LA, door houten voetgangerssluis smal bospad inlopen. Pad gaat door rand van het bos en later door dichte bosschages tussen weilanden door. Op einde van het pad bij T-splitsing met verharde weg RA, ‘Kruisschotseweg’. Bij kruising RD, ‘Kruisschotseweg’, wn-route. Verderop gaat de verharde weg over in een zandpad. RD, weg naar rechts negeren, kn60 volg 61. Direct hierna bij 3-sprong RA, de wn-route wordt verlaten. Direct daarna bij 4-sprong met aan rechterhand een bankje en paal Gasunie RD, veldweg richting de ‘Oude Toren’. Bij kruising bij de ‘Oude Toren’ RD, kn63 volg 65. De onverharde weg gaat over in een verharde weg, direct daarna bij 4-sprong RD, wn-route. Bij vierde weg naar rechts RA ‘Mr. Strikstraat’, overige zijwegen negeren, wn-route. ‘Mr. Strikstraat’ volgen tot aan einde van de straat, zijweg negeren. Op einde van de straat LA, kn65 volg 64. Weg volgen tot aan de St. Trudokerk, het startpunt van deze wandeltocht.

 

Legenda: LA = linksaf, RA = rechtsaf, RD = rechtdoor.
WN-route staat voor wandelnetwerk. Groen/gele markeringen, KN staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

St Trudokerk Stiphout, Dorpsstraat 32, 5708 GH te Stiphout - Helmond. Plan Route

Met de auto

Diverse parkeergelegenheden in de directe omgeving van de St Trudokerk

Openbaar vervoer

Voor de kerk stopt de Bravobuslijn 55

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (8)

Kasteel Croy Kasteel Croy
Schuur op landgoed Croy Schuur op landgoed Croy
Stiphoutse Loop Stiphoutse Loop
Ven op Groot Overbrugge Ven op Groot Overbrugge
Kastee Croy in de steigers (renovatie) Kastee Croy in de steigers (renovatie)
Kasteellaan Kasteellaan
Spaanse schaapskooi Spaanse schaapskooi
Oude Toren met St Trudokerk op achtergond Oude Toren met St Trudokerk op achtergond

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart mooi-croy.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Diverse horecagelegenheden in StiphoutAuberge 'de Croyse Hoeve'

deze horecagelegenheid is voor langere tijd gesloten

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)