Molenbroek-tocht, Stramproy te Limburg

18 km Wandelroute Molenbroek-tocht, te Stramproy

Wandeltocht door het Areven, het beekdal van de Tungelroyse Beek en het bosgebied de Tungelerwallen. Het Areven is een afwisselend natuurgebied met bos, weilanden en hooilandjes, een mooi gevarieerd wandelgebied. De Tungelroyse Beek is weer een mooi meanderende beek geworden met enkele leuke brugjes. Een van deze brugjes is een replica van een houten beekbrug uit de Romeinse tijd. Tijdens graafwerkzaamheden aan de Tungelroyse beek zijn restanten blootgelegd van een houten beekbrug uit de Romeinse tijd. Dat inspireerde een groep vrijwilligers om een replica van de brug over de Tungelroyse beek te bouwen. De Tungelerwallen is een aangeplant dennenbos dat wordt afgewisseld met stukken heide en stuifzand, in dit gebied wordt een langgerekte stuifduin gevolgd. Aan het einde van de wandeltocht komt men door het leuke Landgoed de Sjans gelegen aan het Molenbroek. Overige bezienswaardigheden zijn de molens De Nijverheid in de omgeving beter bekend als de molen van Nijs en de Sint Jan. 79% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 22-3-2016, laatst bijgewerkt op: 21-5-2024

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met rug naar de hoofdingang van de kerk RD vertrekken, de rechterzijde van het plein volgen, vervolgens voorbij het plein RA, “Mgr. Nolensstraat”, ww93 volg gz.
Bij T-splitsing LA, direct daarna RA, “St. Willibrordusstraat”, ww94 volg gz, de weg volgen tot kruising, zijwegen negeren.
Bij deze kruising LA, “Prinses Marijkestraat”, ww95 volg gz, vervolgens bij kruising RD, gz route, de weg verder volgen tot bocht naar links voorbij woning nr.48, men passeert twee kruisingen.
In deze bocht RA, “Veldstraat”, direct daarna bij 3-sprong rechts aanhouden richting molen, ww133 volg gz.
# Molen De Nijverheid, in de omgeving beter bekend als de molen van Nijs is in 1908 gebouwd.
Voorbij de molen RD, “Veldstraat”, weg aan rechterhand negeren, gz route.
RD, weg aan linkerhand negeren, vervolgens voor parkje met speeltoestellen, bij 3-sprong links aanhouden, gz route.
2.
Voorbij het parkje, bij T-splitsing LA, ww134 volg gz, direct daarna bij 3-sprong rechts aanhouden, de gz route wordt verlaten.
Voorbij klein kapelletje, bij kruising LA, “Boschstraat”, ww135.
Na ca. 100m, voorbij omheind perceel aan linkerhand LA, smal onverhard pad, verderop buigt het pad voor een waterloop naar rechts en volgt de waterloop aan linkerhand.
Bij kruising met verharde weg RD, breed pad, ww238 volg gz.
T.h.v. bosrand met bankje RD, gras-/onderhoudspaden langs de waterloop negeren, gz route, het pad volgen tot 2de een iets groter perceel grasland aan rechterhand met metalen poort.
Voor dit grasland RA, smal pad door de bosrand met het perceel grasland aan linkerhand, gz route, verderop voorbij het bos buigt het pad naar links.
Bij T-splitsing RA, de gz route wordt verlaten, verderop gaat het brede onverharde pad over in een verharde weg.
3.
T.h.v. woningen, bij 3-sprong rechts aanhouden.
Iets voor einde van het bosperceel aan linkerhand LA, pad door het bosperceel met bruin elektriciteitskastje.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, direct daarna links aanhouden, breed onverhard pad, “Stramproyergrensweg 18”.
Voorbij woning nr.18 RD, pad aan rechterhand negeren.
Direct na omheind perceel met bosschages en stalletje aan linkerhand LA, verderop door een klaphek.
Voorbij het klaphek, bij T-splitsing LA, iets verder RA richting brugje, ww259, voorbij het brugje rechts aanhouden, door het begrazingsgebied met afrastering aan linkerhand, verderop voorbij hoek in afrastering buigt het pad naar links richting een klaphek, via het klaphek het begrazingsgebied verlaten, smal pad met bosperceel aan rechterhand.
Voor bos, bij T-splitsing LA, vervolgens bij Y-splitsing links aanhouden, direct daarna voor verlaten van het bos RA, smal slingerend pad door de bosrand.
4.
Bij T-splitsing LA, breed pad met bosrand aan rechterhand.
Voorbij bosperceel aan linkerhand, bij kruising met bankje LA, pad met bosrand aan linkerhand.
Bij T-splitsing RA, verderop gaat het onverharde pad over in een smalle verharde weg.
Bij T-splitsing LA, de weg volgen tot kruising met beek.
Voorbij de beek RA door klaphek, door begrazingsgebied met de beek aan rechterhand.
Na ca. 600m RA de stuw over, de beek verder aan rechterhand volgen.
Voorbij klaphek, bij kruising RA, verharde weg, ww258, direct daarna voorbij de beek RD, klaphek aan rechterhand negeren.
Voor bosperceel LA, onverhard pad met de bosrand aan rechterhand, gr route.
In bocht naar links van het pad rechts aanhouden, bospad met NM bordje “Tungelerwallen“, gr route.
5.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, gr route, verderop voorbij een bocht naar rechts volgt het pad de bosrand.
Ca. 80m voorbij deze bocht RA, bospad, de gr route wordt verlaten.
Na verlaten van het bos, bij T-splitsing LA, breed pad.
Bij kruising met verharde weg RD, smal bospad, het pad volgen tot kruising, zijpad negeren.
Bij deze kruising LA, pad met verderop aan linkerhand een smalle half open strook met heide.
Ca. 60m voorbij deze strook RA, het pad volgen tot 4-sprong op een lage heuvel met aan linkerhand een zanderig pad.
Bij deze 4-sprong RD, smal iets dalend pad dat iets verder door half open plek met heide gaat, voorbij deze half open plek het pad ca. 70m verder volgen tot T-splitsing met aan linkerhand op enige afstand een open plek met stuifzand, smalle zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing LA richting de open plek, doorlopen tot de open plek, aan de rand van de open plek rechts aanhouden, pad met iets verder op enige afstand aan rechterhand een picknicktafel.
6.
Voorbij rij houten paaltjes, bij kruising RA, breder pad tevens ruiterpad (ruiterroute 16), verderop volgt het pad de bosrand aan rechterhand, het pad verder volgen tot breed pad aan rechterhand ca. 60m voorbij het bosperceel aan linkerhand.
Bij dit pad RA, ruiterpad (ruiterroute 4), het pad volgen tot 4-sprong met aan linkerhand een pad naar de top van een heuvel (langgerekte begroeide hoge stuifduin).
Bij deze 4-sprong LA, stijgend pad met NM bordje “Tungelerwallen” richting de top van de heuvel, vervolgens op de top, bij kruising RD, dalend pad met op enige afstand de heuvel aan rechterhand.
Na ca. 220m, bij 3-sprong met aan rechterhand stijgend pad naar top van de heuvel links aanhouden, het pad buigt weg van de heuvel, na ca. 60m buigt het pad met flauwe bocht naar rechts richting een open plek, voor de open plek links aanhouden richting informatiepaneel “Tungeler Wallen” lopen.
7.
Voor het informatiepaneel RA, het linker pad aan overzijde van de open plek inlopen, het pad links van bosschages met in het pad een ATB routepaaltje met G-B (geel-blauwe) route verwijzing, het pad stijgt richting top van de heuvel.
Op de top van de heuvel, bij kruising RD, G-B route, de ATB route wordt verlaten, dalend pad met ruime bocht naar rechts om een lage beboste heuvel met voorbij de heuvel aan rechterhand een open zanderige plek, het pad verder volgen tot kruising met NM informatiepaneeltje “Tungelerwallen” en NM bordje, iets voor deze kruising passeert men in een open strook aan linkerhand een bankje.
Bij deze kruising LA, G-B route, het pad volgen tot pad aan linkerhand iets voor de verharde weg.
Bij dit pad LA, vervolgens bij kruising met de verharde weg RD, bospad met bordje “Opengesteld”, G-B route.
Voor bocht naar rechts van het pad, t.h.v. ruiter routepaaltje 4 links aanhouden, de G-B route wordt tijdelijk verlaten.
8.
Bij T-splitsing LA, G-B route, let op dit pad is tevens een ATB pad, verderop volgt het pad de bosrand aan linkerhand, en gaat daarna weer door het bos.
Bij 3-sprong links aanhouden, men passeert aan rechterhand een grillig gevormde den, G-B route.
RD, pad richting zanderige open plek aan linkerhand negeren, direct daarna bij kruising RA, men volgt nog steeds het ATB pad, G-B route.
Bij 4-sprong RD, het pad kruist een breed pad, de G-B en ATB route worden verlaten, het pad volgen tot kruising voor omheind perceel aan rechterhand, zijpad negeren.
Bij deze kruising RD, pad met omheining aan rechterhand, verderop gaat het onverharde pad over in een smalle verharde weg.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, ww86, verderop buigt de weg naar links.
Bij T-splitsing RA, fietspad langs de doorgaande weg, “Maaseikerweg” direct daarna LA door klaphek aan overzijde de weg, let op drukke weg!
9.
RD, brugje aan linkerhand negeren, het smalle pad met beek aan linkerhand volgen tot T-splitsing bij verharde weg.
# Het brugje is een nagebouwde Romeinse brug. Tijdens werkzaamheden bij de beek zijn op de plaats van de nagebouwde brug resten van palen en eikenhouten liggers aangetroffen van een houten beekbrug uit de Romeinse tijd.
Bij deze T-splitsing RA, verharde weg, vervolgens voorbij flauwe bocht naar rechts van de weg LA door klaphek, door het smalle begrazingsgebied met afrastering aan rechter- en beek aan linkerhand, de afrastering volgen tot klaphek met metalen poort aan rechterhand in een bocht naar links iets voor een brugje.
Bij dit klaphek RA door het klaphek, onverhard pad met landbouwperceel aan linkerhand.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing RA, de verharde weg “Ellerweg” (straatnaambordje passeert men verderop) met verderop ww108 volg rd en ww107 volg rd  ca. 600m volgen tot kruising met doorgaande weg, zijwegen negeren.
10.
Bij deze kruising RD, “Molenbroek”, de rd route wordt verlaten.
T.h.v. inrit “Mini Camping Oergezellig” LA door metalen klaphek, gras-/onderhoudspad met waterloop aan linkerhand, verderop t.h.v. houten paneel “pieërkeskuulke” buigt het pad voor een perceel grasland naar rechts en gaat door de rand van het perceel aan linkerhand.
Bij kruising RD, het pad door de rand van het perceel grasland verder volgen.
Iets voor een metalen poort RA brugje over, gras-/onderhoudspad met waterloop aan linkerhand, verderop buigt het pad langs de waterloop naar rechts, iets voorbij deze bocht wordt de waterloop verlaten, het pad verder volgen tot metalen poort met klaphek aan linkerhand.
Via dit klaphek het landgoed verlaten, direct daarna bij T-splitsing LA, verharde weg.
Bij T-splitsing RA, de weg volgen tot kruising voorbij een molen, zijwegen negeren.
# Molen de Sint Jan, de huidige standerdmolen uit 1783 had tenminste één voorganger in 1571 was er al sprake van een molen. In 1804 is de molen naar zijn huidige standplaats verplaatst.
Bij deze kruising LA, de weg met aan linkerhand “Maoskapel” volgen tot de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
NM = Natuurmonumenten
G-B = OLAT Graaf van Hornepad streekpad met geel/blauwe markeringen als richting aanduiding.
Kempen-Broek wandelnetwerk:
ww = wandelwisselnummers zijn vergelijkbaar met knooppuntnummers. De gekleurde symbolen gr = groene rechthoek, rd = rode driehoek, bv = blauwe vierhoek en pv = paarse vierhoek geven de richting aan.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

H. Willibrordus kerk, Kerkplein 2A, 6039 GH te Stramproy. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op het Kerkplein bij de kerk.

Openbaar vervoer

Bushalte Julianastraat, Stramproy. Vervolgens in zuidelijke richting naar kerk lopen.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (10)

Brugje Linjar Brökske over de Tungelroyse Beek Adrie: Brugje Linjar Brökske over de Tungelroyse Beek
Brugje Linjar Brökskenu in een ander seizoen Adrie: Brugje Linjar Brökskenu in een ander seizoen
De Tungelroyse Beek Adrie: De Tungelroyse Beek
Het beekdal van de Tungelroyse Beek Adrie: Het beekdal van de Tungelroyse Beek
Waterton Adrie: Waterton
Pad over de top van de heuvelrug in de Tungelerwallen Adrie: Pad over de top van de heuvelrug in de Tungelerwallen
Nogmaals het pad over de top Adrie: Nogmaals het pad over de top
Replica van een beekbrug uit de Romeinse tijd Adrie: Replica van een beekbrug uit de Romeinse tijd
In de verte de kerk van Stramproy Adrie: In de verte de kerk van Stramproy
Molen de Sint Jan Adrie: Molen de Sint Jan

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart molenbroek-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats StramproyErvaringen van wandelaars (5)

 1. Adrie 16 maart 2023 om 18:16

  Vandaag 16 maart 2023 de wandeltocht gecontroleerd. Langs de Tungelroyse Beek wordt de afrastering rond het begrazingsgebied vervangen dit heeft verder geen gevolgen voor de wandeltocht. Op enkele kleine veranderingen bij de herkenningspunten zoals een gewijzigde naam van een camping klopte de routebeschrijving nog. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Adrie 5 december 2020 om 16:08

  Gisteren 4 december 2020 de wandelroute gecontroleerd en iets gewijzigd, nieuw is dat de Tungelroyse Beek over een grotere afstand gevolgd wordt. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 3. Hennie 4 december 2020 om 16:30

  Begin december deze mooie en gevarieerde tocht gelopen. Het is werkelijk een prachtige route langs de Tungelroysche Beek en door de Tungelerwallen, met als toetje op het einde nog een ommetje door het Landgoed de Sjans. Het is ook een rustig gebied waar je nog kan genieten van de geluiden van de natuur. Deze tocht is echt een aanrader voor de liefhebbers! Adrie, bedankt voor deze mooie tocht!

  Reageren
 4. Adrie 1 maart 2018 om 08:09

  Op 26 februari 2018 op een enigszins koude maar ook zonnige winterdag de wandeltocht gecontroleerd en tevens vernieuwd. In het bosgebied Tungelerwallen gaat de tocht over een grote afstand langs de langgerekte heuvelrug, een mooi stuifzandgebiedje aan de zuidzijde is in de wandelroute opgenomen. De foto is van de standardmolen de Sint Jan die men passeert aan het einde van de tocht. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 5. Lennard 27 maart 2016

  Gisteren gelopen met grotendeels stralend weer, later kwam bewolking opzetten.

  Ik vond het een aardige route in grotendeels rustig gelegen gebied. Er was veel afwisseling tussen open en bebost gebied, met naar mijn smaak misschien wat teveel agrarisch terrein.

  De route is goed beschreven. In afwijking van de beschrijving heb ik bij punt 9 wel de heuvelrug gevolgd. Dit is een leuk slingerend paadje over het hoogste punt dat je aan, of zelfs deels om het open gebiedje kunt volgen.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)