Midden-Delfland, Schipluiden te Zuid-Holland

20 km Wandelroute Midden-Delfland, te Schipluiden

Deze wandeling voert door het schitterende veenweidegebied van Midden-Delfland. Geniet van de cultuur, natuur en weidse polders onderweg en bedenk dan dat er nog veel meer valt te genieten in Midden-Delfland, bijvoorbeeld minidorp 't Woudt waar de tijd lijkt te hebben stil gestaan, de verschillende molens, musea en zuivel-, kaas-, ijs-, pannenkoeken-, en campingboerderijen.

Opgesteld door: Kees Moerman op: 31-12-2007

Routebeschrijving

Het mooiste is deze wandeling in het voorjaar op een doordeweekse dag, dan is het stil en rustig en kunt u waarschijnlijk de meeste weidevogels waarnemen die in dit jaargetijde zitten te broeden. Onnodig is het te vertellen dat deze vogels en hun nesten met rust gelaten moeten worden. Archeologisch is dit gebied ook uniek daar getuigen o.a. de vaak goed zichtbare kreekruggen in het weidegebied van. Neem geen honden mee en hou er rekening mee dat deze route deels over particulier terrein voert. Vooral het stuk langs de Vlaardingse Vaart en de Noordvliet zijn op doordeweekse dagen in het voorjaar wanneer er weinig waterrecreanten zijn een oase van rust. De route start in Schipluiden maar u kunt natuurlijk ook in Maasland of Vlaardingen beginnen met deze route. Het is niet bekend hoeveel kilometer deze route is maar u moet rekenen op ongeveer 24 kilometer. Tussen Maassluis en Delft is er een busverbinding van Connexxion met haltes in zowel Maasland als Schipluiden. Parkeren in Schipluiden kan het beste bij de sportvelden net buiten het dorp aan de Tiendweg.

De route start hier bij de brug over de Gaag. U loopt hier richting het dorp over de smalle ka.Na 150 meter is bij café Sport en café De Vergulde Valk te vinden waar u de wandeling kunt beginnen met een kop koffie of thee.
De ka vervolgen, deze heet bij binnenkomst van het dorp Singel.

U loopt nu, nog steeds langs het water, de schilderachtige oude dorpskern binnen waar aan weerszijden verschillende mooie historische gebouwen zijn te bewonderen zoals de Nederlands Hervormde Kerk, het oude raadhuis, het pand van bakker Hoek waar het winkelinterieur van ruim 100 jaar geleden nog steeds intact is en verschillende andere mooie historische panden.

De Singel gaat bij de brug over in de Vlaardingse kade. Steek over bij de hoge fietsbrug, en vervolg uw weg langs het water.  De bestrating gaat het dorp uit over in een schelpenpad. Aan de overkant van het water staat de molen Korpershoek. In de verte ziet u nu de trambrug opduiken.

Tegenwoordig is deze brug uit 1912 in gebruik als fietsbrug maar de oorspronkelijke bestemming was de tram van de Westlandse Stoomtramweg Maatschappij die voornamelijk de groenten uit het Westland vervoerde naar Delft en o.a. steenkool retour naar het Westland maar ook passagiers werden in de begintijd vervoerd over deze lijn.

U gaat via het trapje omhoog of loopt onder de brug door naar het begin van de oprit en gaat via deze brug naar de overkant van de Vlaardingse Vaart.

Vroeger was de Vlaardingse Vaart een belangrijke verbinding tussen Delft en Vlaardingen voor de trekvaart. In de bocht bij Schipluiden staan nog twee zgn. rollepalen die zorgden voor de geleiding van het touw tussen het schip en het paard bij het nemen van de bocht. Het achterliggende land was toen nog niet voorzien van wegen en de ontsluiting van dit gebied vond plaats over water en over de kaden.

Aan de overkant van de brug gaat u meteen linksaf de ka langs de vaart op. U loopt hier op de graskade en loopt hier als u “geluk” heeft tussen de schapen. Onnodig te vermelden dat vooral bij nat weer een paar stevige wandelschoenen noodzakelijk zijn. U loopt deze hele kade uit tot de Noordvliet waar het pad een bocht naar rechts maakt.

Onderweg komt u nog langs een gemaal en aan weerszijden van de vaart staan verschillende oude boerderijen. In de buurt van dit gemaal is sinds kort een trekpotje gemaakt waar u zichzelf met spierkracht naar de overkant kunt trekken.

U blijft aan het eind het pad wat inmiddels met schelpen en asfalt is bedekt vervolgen.

Aan de overzijde van de Noordvliet bevindt zich natuurgebied de Vlietlanden, een uniek stukje hoogveen eigendom van Natuurmonumenten waar verschillende zeldzame planten en dieren voorkomen zoals orchideeën, veenpluis en de noordse woelmuis. De vlietlanden zijn niet toegankelijk, Natuurmonumenten organiseert geregeld vaarexcursies door dit gebied.

Na ongeveer 1.5 km, vanaf het begin van de Noordvliet gaat u rechtsaf de Kwakelweg in.

Voor de mensen die zin hebben in een versnapering of even willen uitrusten ziet u hier links aan de overkant van het water Café Restaurant ’t Jachthuis liggen wat is te bereiken met de pont, deze vaart echter niet het hele jaar. Ook liggen er hier roeibootjes van de watersportvereniging gevestigd naast ’t Jachthuis waarmee u zelf naar de overkant kunt varen, het is uiteraard wel de bedoeling dat aan beide zijden een roeibootje ligt dus u moet een aantal keer heen en weer roeien om hiervoor te zorgen. Het uitzicht vanaf het terras over de Vlietlanden is fantastisch.

De route gaat echter niet naar de overkant maar rechtsaf de Kwakelweg in tot aan het eerste hoge bruggetje, hier gaat u overheen. U komt nu op het Doelpad, een oud kerkepad wat dwars door de weilanden naar het dorp Maasland voert. De koeien, schapen, weidevogels en aanwezige boeren niet voeren en laten schrikken. Het Doelpad gaat in het dorp aangekomen over in de Doelstraat, u blijft alsmaar rechtdoor lopen richting de kerktoren van de Nederlands Hervormde kerk. Hier aangekomen gaat u het kerkplein op ondertussen de overweldigende pittoreske historische bebouwing van dit beschermde dorpsgezicht in u opnemend. De oude dorpskern van Maasland is één groot monument. Achter de kerk vindt u nog een voetpad wat leidt naar een voetgangersbruggetje, aan de overkant van het water gaat u linksaf. Na de bocht vindt u aan uw rechterhand Museum de Schilpen en daarnaast Café de Pynas. Even verderop vindt u het oude gemeentehuis, hier tegenover gaat u de brug over en rechtsaf de Kluiskade op. Hier loopt u even een stukje niet meer langs het water. Deze Kluiskade blijft u volgen het dorp uit.

Aan het eind van het Dorp vindt u nog Café het Wapen van Maeslant en voor liefhebbers van pannenkoeken is er net buiten het dorp pannenkoeken boerderij ’t Sonnetje. Aan horeca onderweg is geen gebrek !!!

U steekt nu de Noordvliet over en gaat linksaf het fietspad langs de Middelvliet op richting de Foppenplas, halverwege gaat u rechtsaf richting Broekpolder.

U kunt hier ook rechtdoor lopen als u op de heenweg het terras van het Jachthuis gemist heeft en dan het pontje naar de Bommeer nemen, u stapt dan uit in de Broekpolder. De pont vaart tussen 1 mei en 1 oktober, 7 dagen per week, tussen 11.00 uur en 18.00 uur.

Bij de broekpolder gaat u linksaf het schelpenpad op. Aan de linkerkant ziet u de Boonervliet en aan de rechterkant de golfbaan in de Broekpolder. Dit pad blijft u uitlopen, bij de Vlaardingse Vaart buigt het pad naar rechts. Na 100 meter vindt u aan uw linkerhand het onderkomen van Chiem van Houweningen bekende televisieschrijver van o.a. “Zeg ‘ns AAA”. De “Zeg ‘ns AAA” tune zingend vervolgt u uw weg. U komt vanzelf op de Watersportweg uit die blijft u volgen tot de fietsbrug over de Vlaardingse Vaart naar Vlaardingen Holy. Aan de overkant van de fietsbrug gaat u linksaf richting Schipluiden over de Trekkade tot de Willemoordseweg. Vijftig meter voorbij de Willemoordseweg ligt langs de trekkade café Vlietzicht ook weer met schitterend uitzicht over de vlietlanden. Uiteraard is het ook mogelijk om hier te genieten van het uitzicht ondertussen een slok uit uw eigen veldfles nemend. Bij de Willemoordseweg heeft u de keuze om rechtdoor langs de kade van de Vlaardingse vaart terug (1) te gaan naar Schipluiden of rechtsaf de Willemoordseweg in(2).
(1) Gaat u langs de Vaart dan komt u langs het gemaal van de Holierhoekse en Zouteveense polder gebouwd in 1883 met gedenkstenen en gebrandschilderde glas-in-lood gedenkramen. Vlak daarnaast staat een vroegere boerderij-herberg uit 1650 die ook dienst heeft gedaan als Rechthuis van het ambacht Zouteveen. Verderop zijn nog 2 oude molenwerven zichtbaar aanwezig naast de kade. Deze molens zijn al in 1884 afgebroken. Voor de trambrug gaat u rechtsaf naar de Holierhoek, aan het eind bij de kinderboerderij gaat u linksaf de Keenenburgweg in.
(2) Gaat u via de Willemoordseweg en de Zouteveenseweg dan loopt u langs mooie landelijke weggetjes met koeien, schapen, weidevogels, knotwilgen, boerderijen en boomgaarden door dit mooie polderlandschap. In de
Willemoordseweg komt u o.a. nog langs boerderij Meersight waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1609 en op de kruising genaamd aan den Kapel is nog een schitterend hek uit 1873 te bewonderen. Langs de Zouteveenseweg is nog een eendenkooi gevestigd tegenwoordig eigendom van Natuurmonumenten.
Helaas maar begrijpelijk bijna altijd gesloten voor het publiek. Het nadeel van deze optie is het sluipverkeer van Vlaardingen naar rijksweg A4 over de Zouteveenseweg. Aan het eind van de Zouteveenseweg gaat u rechtsaf de
Keenenburgweg in.
De vierde straat gaat u rechtsaf de Agnes Croesinklaan in en meteen de eerste linksaf de Otto van Zevenderstraat in. Hier vindt u het oude tramstation, nu in gebruik als museum, midden tussen de nieuwbouw en even
verderop achter de AH supermarkt is de plaats waar ooit kasteel Keenenburg heeft gestaan. Nu gaat u terug naar de Keenenburgweg, hier rechtsaf en u komt uit bij het water met de historische pandjes waar u de tocht begonnen
bent.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Bij de sportvelden aan de Tiendwegnet buiten het dorp, de route start hier bij de brug over de Gaag, Tiendweg 1, 2636 HH te Schipluiden. Plan Route

Openbaar vervoer

Tussen Maassluis en Delft is er een busverbinding van Connexxion met haltes in zowel Maasland als Schipluiden. Parkeren in Schipluiden kan het beste bij de sportvelden net buiten het dorp aan de Tiendweg.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Het is onbekend of er honden zijn toegestaan in dit gebied.

Foto's

Er zijn geen foto's beschikbaar

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Er is geen topografische kaart beschikbaar

Download(s)

Er zijn geen downloads beschikbaar

Horecagelegenheden

Café-IJssalon De Vergulde Valk

Dorpsstraat 27
2636 CE Schipluiden
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (5)

 1. Ellemiek 27 april 2011

  Mooie route! Op veel plaatsen kun je over de graskades lopen in plaats van over het fietspad. Dan loop je lang langs het water met uitzicht over het land er omheen, een aanrader!

  We hebben hem gelopen met de satelliet in de broekzak. Het kaartje van de wandeling volgt nog, de afstand bleek wel een stukkie langer te zijn: bijna 25 km.

  Nog een suggestie ter verduidelijking van de route:
  ‘De route start hier bij de brug over de Gaag. U loopt hier richting het
  dorp over de smalle ka’ mag worden:
  loop vanaf de parkeerplaats naar de brug over de Gaag, sla vlak voor de brug linksaf naar het dorp’. Je komt dan ook op de Singel uit. Op deze manier loop je veiliger en net zo leuk. Belangrijk voor de routebeschrijving: de fietsbrug verderop hoef je NIET meer over, je loopt al aan de juiste kant van het water.

  Reageren
 2. Petra 19 januari 2011

  Hoi hoi,
  Wij hebben 16-01-2011 de route gelopen.Het is een schitterende route en heel goed beschreven.Doordat we zo vroeg in het seiszoen waren waren niet alle horeca open.We gaan hem zeker nog 1 keer lopen maar dan in het voorjaar

  Reageren
 3. Cees Borsboom 5 maart 2010

  Heb in 2001, 2003 en 2005 door het landschap gelopen, heel stilletjes.
  Ben aan de Broekweg geboren rechtegenover de boedery van Hoogen dam.
  Woon al 28 jaar in New Zealand.
  Ondanks al de ‘problemen’ in Nederland diezo zichtbaar en voelbaar zijn bloedde mijn hart, staand op de plek waar mijn opa en oma Voorburg hun huis en de’ gele’ schuren hadden- de taanderij-.
  Kom beslist binnenkort weer eens terug om te zeilen door de vaart naar de Boonervliet, waar eens het huisje ston d van opa en oma Verboon….

  Reageren
 4. Hester 24 augustus 2008

  Wat betreft de rolstoeltoegankelijkheid: de route is niet volledig rolstoeltoegankelijk. De kades langs de vaart en vlieten zijn hier en daar smalle schelpenpaden en het Doelpad is min of meer een koeienspoor door het weiland. Met een kaart van Midden-Delfland (http://www.recreatiegebied-midden-delfland.nl/content.asp?page=273) is het wel mogelijk een rolstoelvriendelijke route samenstellen, daarbij de fiets-symbolen aan te houden. Maar dan ga je dus over fietspaden.

  Reageren
 5. Petra 26 juli 2006

  heb vandaag deze route gelopen door de vlietlanden een rondwandeling van 20 km vanuit schipluiden, is een prachtige wandeling en zeer goed beschreven, maker hiervan bedankt.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)