Meerkampen-tocht, Oeffelt te Noord-Brabant

17 km Wandelroute Meerkampen-tocht, te Oeffelt

Een wandeltocht voor de liefhebber van rivierenlandschappen. De wandeltocht gaat over dijken en door de uiterwaarden van de Maas. In deze uiterwaarden zijn natuurlijke heggen te zien, de maasheggen. Deze heggen bestaan uit in elkaar gevlochten levende meidoorns of sleedoorns. Als bezienswaardigheden komt men langs het Kruisherenklooster van Sint Agatha, het klooster werd omstreeks 1371 opgericht door de Kruisheren. Het klooster is het oudste nog bewoonde klooster van Nederland. Verder langs enkele ruïnes van rivierkazematten uit de 2de wereld oorlog. Deze rivierkazematten waren onderdeel van Maaslinie en hadden tot doel de spoorbrug tussen Gennip en Oeffelt te beschermen. Een groot gedeelte van de wandeltocht gaat door grasland in de uiterwaarden, waterdichte schoenen zijn daarom zeker een noodzaak. 68% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 25-10-2014, laatst bijgewerkt op: 1-8-2024

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de ingang van de kerk RA vertrekken, direct daarna voor woning nr.5 aan rand van het plein RA, het grindpad voor deze woning inlopen, voorbij de begraafplaats buigt het pad naar links.
Iets voorbij deze bocht RA, grindpad met bordje “Wandel- fietspad”, het pad met voorbij de woning omheinde percelen aan linkerhand volgen tot T-splitsing, zijpad negeren.
Bij deze T-splitsing RA, smal grindpad met verderop een brugje.
Bij T-splitsing LA, verharde weg richting de dijk, vervolgens op de dijk RD, smalle weg aan rechterhand negeren, verderop gaat de verharde weg over in een grindpad.
Bij T-splitsing LA, verhard weg, wn route.
Voorbij brug over de “Oeffelse Raam”, bij 4-sprong (het betonnen trapje bij de dijk is meegeteld) RA, kn54 de wn route wordt verlaten, weg met de dijk aan linkerhand, iets verder RA, breed grindpad met een klaphek en veerooster.
2.
Voorbij 2de veerooster LA, grindpad met metalen afsluitboom en SBB bordje, het pad met verderop kn97 volg 96 ca. 700m volgen tot 2de draaihekje aan linkerhand bij kn96, overige draaihekjes negeren.
Bij dit draaihekje LA, kn96 volg 60, door de rand van het grasland met afrastering aan linkerhand richting de dijk lopen, voor de dijk het grasland via een draaihekje weer verlaten, het pad buigt naar rechts en gaat over in een smalle verharde weg, wn route.
Op de dijk, bij 4-sprong rechts aanhouden, gras-pad over de dijk, wn route, verderop buigt het pad over de dijk naar links met iets verder een metalen poort.
Aan einde van het gras-pad over de dijk scherp RA, verharde weg naar voet van de dijk, kn60 volg 62, voorbij poel aan linkerhand buigt de weg naar links en gaat over in een breed onverhard pad, verderop gaat het onverharde pad weer over in een verharde weg.
Ruim voor klooster, voor de dijk scherp LA, weg met de dijk aan rechterhand, kn62 volg 63, de weg volgen tot 3-sprong op de dijk t.h.v. boerderij nr.3.
Bij deze 3-sprong RA, wn route, vervolgens na ca. 70m, bij T-splitsing RA, wn route.
Voorbij kloostermuur, bij 4-sprong RD, “Kloosterlaan”, wn route.
# Kruisherenklooster van Sint Agatha, het klooster werd omstreeks 1371 opgericht door de Kruisheren. De kloostertuin is te bezichtigen.
3.
Bij kruising RA richting de dijk, “Veerstraat 19-21-23”, kn63 volg 48, vervolgens op de dijk links aanhouden, het gras-pad over de dijk volgen, de wn route wordt verlaten.
Aan einde van het gras-pad links aanhouden, verharde weg, iets verder aan voet van de dijk, bij Y-splitsing rechts aanhouden doorlopen tot splitsing voor Heilig Hart beeld.
Bij deze splitsing rechts aanhouden, de weg “Odiliadijk” rechts van het beeld volgen.
Voorbij kombord “Einde bebouwde kom St. Agatha” rechts aanhouden, het fietspad over de dijk volgen.
Na ca. 1km, t.h.v. pannenkoekenhuis “de 7 Dwergen” en voor hectometerpaal 128 RA, via betonnen trap de dijk afdalen, voorbij klaphek schuin naar rechts door het grasland richting de doorgang in de bosschages aan rechter overzijde lopen.
Voorbij deze doorgang rechts aanhouden, verder door het grasland lopen met de de Maas aan linkerhand, bij afrastering via een overstap aan rechterzijde het volgende perceel grasland inlopen, bij twee enigszins overwoekerde klaphekken een smaller perceel grasland inlopen, ca. 1km door het smallere perceel grasland lopen met de Maas aan linkerhand tot een brugje, voorbij het brugje de Maas verder volgen tot men de percelen grasland via een klaphek weer verlaat.
4.
Na verlaten van het grasland voorbij bankjes RA, grindpad, wn route.
Direct na overgang van grindpad naar verharde weg LA, breed onverhard pad, kn49 volg 50, verderop aan einde van het pad bij metalen poort “De Weert” via draaihekje links van de poort het perceel grasland inlopen, de rechterzijde ca. 450m volgen tot draaihekje aan rechterhand direct na een grote boom in de haag.
Bij dit draaihekje RD de rechterzijde verder volgen, kn50 volg 51, na ca. 90m buigt het gras-pad  voor afrastering naar links richting de Maas, voor de Maas RA door draaihekje, verderop passeert men dicht na elkaar twee draaihekjes en een houten voetgangerssluis bij een drinkplaats aan de Maas voor vee, ruim voorbij de voetgangerssluis buigt het gras-pad voor de monding van een beekje naar rechts.
Iets voor groen draaihekje LA het brugje over, kn51 volg 52, nu ook weer de rechterzijde van grasland volgen, verderop het grasland via een draaihekje weer verlaten.
Na verlaten van het grasland, bij 3-sprong RA, kn52 volg 53, het brede pad volgen tot bocht naar rechts.
5.
In deze bocht LA door draaihekje, gras-pad met beekje aan rechterhand, wn route, verderop voor afrastering links aanhouden het 2de perceel grasland aan linkerhand inlopen, wn route, diagonaal door het perceel naar de hoek aan de overzijde lopen, in deze hoek via smalle doorgang met draaihekje naar het volgend perceel grasland lopen en rechterzijde volgen, in de hoek RA door draaihekje, wn route, nu diagonaal door grasland naar de brede doorgang aan overzijde lopen, voorbij deze doorgang de linkerzijde volgen, iets voor overzijde LA door draaihekje, de linkerzijde van grasland volgen verderop voorbij de volgende doorgang buigt het gras-pad iets naar rechts richting een metalen poort met draaihekje, via dit draaihekje de percelen grasland verlaten.
Na verlaten van de percelen grasland, bij T-splitsing LA, smalle weg, kn53 volg 61.
Bij T-splitsing RA, weg met de Maas aan linkerhand, kn61 volg 98, men passeert een camping met een horecagelegenheid.
6.
Voorbij volgende horecagelegenheid, in bocht naar rechts van de weg LA, verhard fietspad, kn98 volg 13.
Voorbij brug over de Maas RD, grindpad, fietspad aan rechterhand negeren, kn13 volg 14.
Na ca. 600m het pad met bocht naar rechts verder volgen, klaphek aan linkerhand negeren.
Bij T-splitsing RD, kn14 volg 16, via draaihekje het perceel grasland inlopen richting de doorgang aan overzijde, voorbij deze doorgang links aanhouden door het perceel richting de doorgang in de linkerhoek aan de overzijde lopen, voorbij deze doorgang rechts aanhouden, diagonaal door het grotere perceel langs een hoek in de haag naar overzijde lopen met bijna aan de overzijde aan rechterhand een poel, voorbij de poel LA door een draaihekje nu de rechterzijde volgen tot volgend draaihekje, voorbij dit draaihekje diagonaal door het perceel grasland lopen met in het midden een poel richting een draaihekje in hoek aan de overzijde, wn route, voorbij dit draaihekje de rechterzijde van het grasland volgen tot men via een draaihekje de percelen grasland weer verlaat.
7.
Na verlaten van het grasland, bij T-splitsing RA, grindpad, kn16 volg 17, direct daarna het grindpad dat overgaat in een verharde weg met bocht naar links verder volgen, verhard fietspad aan rechterhand negeren.
Op de dijk, de weg met flauwe bocht naar rechts verder volgen, fietspad aan linkerhand negeren, kn17 volg 11, vervolgens aan de voet van de dijk RD, grindpad met de dijk aan rechterhand, paden aan linkerhand negeren, wn route.
RD, pad aan linkerhand negeren, verderop gaat het grindpad over in een verharde weg.
Bij kruising RD, kn11 volg 12.
Bij kruising met doorgaande weg RD, let op drukke weg!!, “Urlingsestraat”, kn12 volg 56, de weg ca. 500m volgen tot grindpad aan linkerhand direct na woning nr. 11C rechts van de weg, overige zijpaden negeren.
Bij dit pad LA, grindpad, wn route.
RD, pad aan linkerhand negeren, iets verder buigt het pad naar rechts en voorbij bocht naar links passeert men een brugje, voorbij het brugje klinkerpad met school aan linkerhand.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, vervolgens bij 3-sprong rechts aanhouden richting de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen de richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

San Salvator kerk, Kerkplein 3, 5441 BE te Oeffelt. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op het plein voor de kerk.

Openbaar vervoer

Bushalte Raadhuisplein, Oeffelt. Aanlooproute naar startpunt: Ga in noordwestelijke richting naar Lietingsestraat. Sla rechtsaf naar de Lietingsestraat. Sla linksaf naar het Kerkplein.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (10)

Kerk in Oeffelt Adrie: Kerk in Oeffelt
Maasheggen Adrie: Maasheggen
Maasheggen maar nu in de bloei Adrie: Maasheggen maar nu in de bloei
Ruïne rivierkazemat Adrie: Ruïne rivierkazemat
Ruïne rivierkazemat Adrie: Ruïne rivierkazemat
Meerkampen, begrazingsgebied Adrie: Meerkampen, begrazingsgebied
Zicht op vesting 't Genneperhuis Adrie: Zicht op vesting 't Genneperhuis
In de verte kruisherenklooster van Sint Agatha Adrie: In de verte kruisherenklooster van Sint Agatha
De Maas met zicht op de kerk van Cuijk Adrie: De Maas met zicht op de kerk van Cuijk
Het Maasheggengebied Adrie: Het Maasheggengebied

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart meerkampen-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Camping de Maasvallei

Veerweg 8
5441 PL Oeffelt
Bezoek website

Restaurant 't Veerhuis Oeffelt

Veerweg 2
5441 PL Oeffelt
Bezoek website

Pannenkoekenhuis de 7 Dwergen

Odiliadijk 6
5435 XA Sint Agatha
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (7)

  1. Adrie 29 april 2022 om 17:57

    Gisteren 28 april 2022 de wandeltocht gecontroleerd. Voor een pauze onderweg heeft men een nog ruimere keuze, camping de Maasvallei heeft inmiddels ook een bistro. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!.

    Reageren
  2. Adrie 8 mei 2020 om 17:16

    6 mei 2020 de wandelroute gecontroleerd. Op een plaats was een stukje dijk opengesteld, dit stukje dijk is opgenomen in de wandelroute. De routebeschrijving is waar actueel. Veel wandelplezier!

    Reageren
  3. Adrie 8 juni 2018 om 17:39

    De wandelroute 7 juni 2018 gecontroleerd tevens iets gewijzigd. Aan het begin van de wandelroute wordt Oeffelt via een leuk smal pad verlaten en bij het klooster in Sint-Agatha is een ander route gekozen waardoor men een mooier zicht op het klooster heeft. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

    Reageren
  4. Adrie 13 mei 2016

    Vandaag 11 mei 2016 nog eens gaan kijken of de werkzaamheden in het gebied afgerond zijn, tevens de routebeschrijving gecontroleerd. Op een plaats was men nog bezig met de afrastering. Echt nieuwere paadjes zijn er niet bijgekomen Bij de monding van een waterloop in de Maas is de lastige passage met stapstenen in de waterloop vervangen door een leuk brugje. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

    Reageren
  5. Adrie 23 januari 2016

    Er vinden momenteel in de Oeffelter Meent werkzaamheden plaats. De loop van de Oeffeltsche Raam is op verschillende plekken vergraven en gedempt zodat een nieuwe meanderende beek is ontstaan. Ook is de Virdsche Graaf in het gebied gedempt. Het oorspronkelijk pad langs de Virdsche Graaf liep is hierdoor komen te vervallen. De graafwerkzaamheden zijn afgerond, wel is men nog bezig het gebied waarin de graafwerkzaamheden plaatsgevonden hebben opnieuw in te richten. Routebeschrijving, kaart en GPS track zijn aangepast aan de huidige situatie. In de lente ga ik eens kijken of er nog nieuwe leukere paadjes bijgekomen zijn.

    Reageren
  6. Antoon en Marijke 19 april 2015

    Met de meidoorn in bloei een prachtige wandeling langs de maasheggen gemaakt. Een bijzonder gebied waar veel gebeurd om het maasheggen landschap in zijn oude glorie te herstellen

    Reageren
  7. Lennard 27 oktober 2014

    Gisteren gelopen met rustig, grijs en droog weer. Ik vond het een fijne route door het rivierenlandschap. Dankzij de vele heggen doet het in de delen door de weilanden toch niet kaal en open aan.

    Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)