Mariapeel en het Broemeerbos, Helenaveen te Noord-Brabant

15 km Wandelroute Mariapeel en het Broemeerbos, te Helenaveen

De wandeltocht vanuit Helenaveen naar de Mariapeel en door het Broermeerbos in de Deurnsche Peel. De beide peelgebieden zijn oorspronkelijk hoogveengebieden. Aanvankelijk werd de Mariapeel en de Deurnsche Peel op een kleinschalige manier vergraven, waardoor verschillende gebieden met zogenaamde boerenkuilen ontstonden en een grote lengte aan Peelbanen, om de turf af te voeren. Grootschalige ontginning heeft in het Mariaveen een deelgebied van de Mariapeel niet plaatsgevonden, wat vooral dit gebied tot een bijzonder gebied maakt. In het Broermeerbos komt men langs enkele brede waterlopen die ook wijk of wiek genoemd worden. Deze wijk of wiek maakte deel uit van het Schoolwijken-systeem Helenaveen. Door dergelijke wijken werd de turf uit het gebied naar de kanalen gebracht. Met door mens of paard getrokken turfaken ging het vervoer door de kanalen verder. Aan de rand van Helenaveen staat ‘De Fabriek’, een turfstrooiselfabriek langs een hoofdwijk. De fabriek is gebouwd rond 1881 en was uitgerust met stoommachines en een elektriciteitsgenerator voor de verlichting. Hiervan profiteerde, buiten de fabriek, slechts de directeurswoning Villa Gena. Het dorp Helenaveen werd pas in 1939 op het elektriciteitsnet aangesloten. In 1884 brandde de -houten- turfstrooiselfabriek geheel af en men besloot tot herbouw in steen. De turfstrooiselfabriek had in 1912 de poorten reeds gesloten, nadat omstreeks 1910 het grauwveen uitgeput raakte.74% van deze wandeltocht is onverhard.
Praktische informatie: De wandeltocht volgt een pad met drie metalen poorten, elk voorzien van een overstap. Deze poorten kunnen enigszins moeilijk te passeren zijn, vooral als men een grote hond bij zich heeft. Hiervoor is een alternatieve route beschikbaar die ook gelopen kan worden als het wandelpad 'Schoolwijk' moeilijk begaanbaar is door de begroeiing.
Deze wandeltocht is grotendeels een combinatie van de kortere wandeltochten Ommetje Broemeerbos en Ommetje Mariaveen.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers op: 24-3-2025

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld  als extra herkenningen punten.
1.
Met de rug naar de ingang van het Koning Willem III plein LA vertrekken, iets verder voor een woning LA, de smalle weg met het plein aan linkerhand inlopen, “Rectorspad” (het straatnaambordje staat iets verder).
Aan het einde van het “Rectorspad” RA, verharde weg, vervolgens RD, “Dominee Swaluestraat”, weg aan linkerhand negeren.
Bij T-splitsing LA, de weg met het kanaal de Helenavaart aan rechterhand volgen tot een flauwe bocht rechts, zijweg negeren.
In deze bocht links aanhouden, “Rector Nuijtsstraat”, wn route, verderop voor een brede waterloop (hoofdwijk ook wel hoofdwiek genoemd) buigt de weg naar rechts.
# Het kerkje aan rechterhand is een protestants kerkje uit 1867. De brede waterloop verderop, ook wel hoofdwijk of hoofdwiek genoemd werd gebruikt om met platte boten (turfaken) de gestoken turf te vervoeren. Aan de overzijde van deze hoofdwijk staat ‘De Fabriek’ gebouwd rond 1881 en na een brand in 1883 herbouwd.
2.
Voor het kanaal de Helenavaart, bij T-splitsing RA, wn route.
Na ca. 100m LA een brug over, aan overzijde eveneens LA, kn89 volg 57.
Bij kruising met aan linkerhand een brug RA, kn57 volg 50, het brede grindpad volgen tot een T-splitsing voor een klein parkeerterreintje.
Bij deze T-splitsing RA richting de rechterzijde van een schuur, kn50 volg 53,  het pad pal naast de schuur volgen tot een 3-sprong met een picknicktafel, zijpaden aan rechterhand negeren.
Bij deze 3-sprong rechts aanhouden, kn53 volg 54, iets verder door een klaphek, voorbij de schaapskooi en een klaphek het pad ca. 1,6km volgen tot een kruising voorbij een klaphek met een metalen poort, ruim voorbij een bocht naar links een klaphek aan rechterhand negeren.
3.
Bij deze kruising met aan rechterhand een bankje RD door een 2de klaphek, kn54 volg 51, het pad volgen tot een splitsing.
# Bij deze splitsing gaat de wandeltocht over een pad met drie metalen poorten met aan deze poorten een overstap deze kunnen lastig te passeren zijn zeker als men een grote hond bij zich heeft. Als alternatief: bij de splitsing links aanhouden, wn route, pad met verderop een klaphek. Bij splitsing rechts aanhouden, de wn route wordt verlaten, iets verder bij Y-splitsing RA. RD, pad aan rechterhand negeren. Bij 3-sprong met kn52 routepaaltje links aanhouden richting een klaphek, vervolgens voorbij het klaphek RD, pad aan rechterhand negeren. Ga verder bij punt 4. laatste regel.

Bij deze splitsing rechts aanhouden, de wn route wordt verlaten, pad met na ca. 120m dicht na elkaar twee metalen poorten met een overstap (bij de 1ste poort staat een tijdelijk klaphek), voorbij de metalen poorten het pad met een afrastering aan rechterhand volgen, ca. 260m voorbij deze poorten buigt het pad voor een SBB bordje “Geen toegang” naar links weg van de afrastering, ca. 250m voorbij deze bocht volgt het pad aan rechterhand weer een afrastering, iets voorbij een dennenboom met twee stammen dicht tegen de afrastering buigt het pad langs de afrastering naar rechts, t.h.v. van de den een pad aan linkerhand negeren, ca. 60m voorbij deze bocht buigt het pad naar links weg van de afrastering, het verderop iets opgehoogde pad verder volgen tot een T-splitsing voorbij een metalen poort met overstap.
4.
Bij deze T-splitsing LA, het pad volgen tot een 3-sprong voor de bosrand met kn52 routepaaltje.
# Na ca. 400m heeft men uitzicht over een bijzonder mooi peelven met boomresten waarvan de boomwortels misschien ooit onder het veen als kienhout teruggevonden worden.
Bij deze 3-sprong rechts aanhouden richting een klaphek met een metalen poort, vervolgens voorbij het klaphek RD, pad aan rechterhand negeren.
Voor het kanaal de Helenavaart, bij T-splitsing LA, de verharde weg volgen tot een kruising met aan rechterhand een brug, brugje negeren.
# Verderop passeert men links van de weg een plek waar ooit een Koningswoning stond. In 1886 werd Koning Willem III beschermheer van Helenaveen en schonk twee jaar later geld om een aantal woningen te bouwen, de zogenaamde Koningswoningen. Tijdens de Grote Veenbrand in 1921 brandde  een aantal van deze Koningswoningen af.
Bij deze kruising RA de brug over, kn57 volg 58,  aan overzijde bij kruising met “Soemeersingel” RD, onverhard pad met iets verder een metalen afsluitboom, wn route.
5.
Ca. 90m voorbij de bosrand aan rechterhand, iets voorbij een flauwe bocht naar rechts RA, smal bospad met een ondiepe waterloop/greppel aan rechterhand, de wn route wordt verlaten, na ca. 90m buigt het pad naar links weg van de greppel.
Bij T-splitsing met aan linkerhand een brede waterloop (wijk of wiek) RA, wn route.
Bij 3-sprong met aan rechterhand een half verharde weg links aanhouden, gele (SBB routepaaltjes met geel-zwarte routebordjes) en wn route, verderop iets voorbij de 2de bocht naar rechts buigt het pad naar links gaat over een dam in een brede waterloop (wijk of wiek) en buigt aan overzijde eveneens naar links met de waterloop (wijk of wiek) aan linkerhand.
Ca. 240m voorbij de dam RD, pad aan rechterhand negeren, de brede waterloop (wijk of wiek) verder aan linkerhand volgen, de gele en wn route worden verlaten, verderop buigt het pad samen met de brede waterloop (wijk of wiek) naar links.
6.
Ca. 200m voorbij deze bocht RA, de brede waterloop (wijk of wiek) wordt verlaten.
RD, pad aan linkerhand negeren, kn58 volg 87.
Bij T-splitsing LA, wn route, vervolgens na ca. 50m RD, pad aan rechterhand negeren.
Na ca. 200m, voor een brede waterloop (wijk of wiek) aan rechterhand RA, pad met de brede waterloop (wijk of wiek) aan linkerhand, na ca. 150m buigt het pad naar rechts en gaat door de bosrand, wn route, voorbij deze bocht het pad ca. 300m volgen tot een pad aan linkerhand langs een brede waterloop (wijk of wiek), overige zijpaden negeren.
7.
# Bij dit pad wordt het wandelpad “Schoolwijk” langs een wijk en een deel van een hoofdwijk gevolgd, vooral in het voorjaar en in de zomer is door begroeiing het tweede deel van dit wandelpad minder goed begaanbaar. Als alternatief: Bij dit pad RD, het pad langs de waterloop (wijk of wiek) aan linkerhand negeren, RD, pad langs een waterloop (wijk of wiek)  aan linkerhand negeren. Ga verder bij punt 8. 1ste regel.

Bij dit pad LA, pad met informatiepaneel “Schoolwijk” aan rechterhand en iets verder de brede waterloop (wijk of wiek) aan linkerhand, het pad dat verderop twee keer naar rechts buigt volgen tot een T-splitsing voor de bosrand.
# De waterloop aan linkerhand is een ‘wijk’, voorbij de 1ste bocht naar rechts wordt een ‘hoofdwijk’ gevolgd.
Bij deze T-splitsing LA, pad met bosrand aan rechterhand.
8.
Voor een bankje. bij T-splitsing LA, kn87 volg 86, iets voorbij een metalen afsluitboom het smalle pad tussen een greppel en een waterloop inlopen.
Voorbij een bankje en informatiepaneel “Concessiegrens Helenaveen” RD, breder pad, pad aan linkerhand negeren, wn route.
Bij T-splitsing LA, doorgaande weg, kn86 volg 82, direct daarna RA, het brede onverharde pad aan de overzijde van de weg inlopen, “Aardbeiweg”, wn route.
Bij kruising RD, verharde weg, “Aardbeiweg”, wn route.
T.h.v. de ingang naar de 2de begraafplaats LA, onverhard grasrijk pad, de wn route wordt verlaten.
Bij kruising RD, het pad volgen tot een verharde weg.
Bij de verharde weg LA, “Trufaak”.
In een bocht naar links van de weg rechts aanhouden richting de voormalige kerk, verhard voetpad, iets verder buigt het voetpad naar links gaat over in een verharde weg, vervolgens voorbij de voormalige kerk, bij 3-sprong links aanhouden.
Bij T-splitsing LA, de weg volgen tot het “Koning Willem III plein”, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB =  Staatsbosbeheer
Wandelnetwerk:
Groen/gele en rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Parkeerplaats, Koning WillemIII plein, Oude Peelstraat 10, 5759 PC te Helenaveen. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op het Koning WillemIII plein aan de Oude Peelstraat in Helenaveen.

Openbaar vervoer

Bushalte Oude Peelstraat, Helenaveen.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (12)

Boerderij langs de Soemeersingel Adrie: Boerderij langs de Soemeersingel
De Fabriek aan de overzijde van een hoofdwijk Adrie: De Fabriek aan de overzijde van een hoofdwijk
Schaapskooi het landgeiten Adrie: Schaapskooi het landgeiten
De Mariapeel Adrie: De Mariapeel
Nu in een ander jaargetijden Adrie: Nu in een ander jaargetijden
Pad door de Mariapeel Adrie: Pad door de Mariapeel
De Mariapeel Adrie: De Mariapeel
Uitzicht over een mooi Peelven Adrie: Uitzicht over een mooi Peelven
Een 'Hellehond' op de plek van een verdwenen Koningswoning Adrie: Een 'Hellehond' op de plek van een verdwenen Koningswoning
Een wijk ook wel wiek genoemd Adrie: Een wijk ook wel wiek genoemd
Een wijk die uitmondt in een hoofdwijk Adrie: Een wijk die uitmondt in een hoofdwijk
Pad door het buitengebied van Helenaveen Adrie: Pad door het buitengebied van Helenaveen

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart mariapeel-en-het-broemeerbos.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats Helenaveen



Ervaringen van wandelaars (1)

  1. Petra 7 april 2025 om 16:13

    Op deze zonnige dag hebben we genoten van de mooie wandeling in Helenaveen. Het is altijd goed als je een wandeling in het mooie, rustige Helenaveen maakt. De Mariapeel is altijd mooi om slingerend door het landschap te wandelen met ook de vele vennen, waar de kikkers weer ontwaken. Het stuk waar je langs de “ wieken” wandelt is zeer mooi. De paden waren allemaal goed begaanbaar en de routebeschrijving klopt. Er waren toch weer paadjes bij die we nog niet eerder bewandeld hadden, Adrie bedankt voor deze mooie ,afwisselende route.

    Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)